Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

1 minute ago, slawek.xm said:

widzę , że nie zmieniasz poglądów ... od lat 🙂

przynajmniej jesteś szczęśliwszym facetem

a kolumny zmieniłeś ?

W pewnym sensie. Teraz gram na Dali Grand Coupe. Druga para monitorów to Scanspeak (była Vifa) plus SB Acoustic plus własna zwrotnica. Trzecia para w fazie eksperymentów z szerokopasmowcem Daytona, ale wspomaganym kopułką jedwabną (taka słabość) - pewnie wyjdą z tego trzy drogi, ale to melodia przyszłości.

Teraz, (nie)przecietniak napisał:

Po co Ci tyle? nie lepiej jedne, ale baaaaardzo dobre?

Nie ze snobizmu. 

Po prostu nazbierało się. Ale już rozchodzą się. 

Motto na wybrane okazje

"Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"

Poglądy, podlądy - są po prostu rożne i nie przesądzają o prawdzie. A może macie rację...... Może poniższe to tylko marketing

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

23 minutes ago, slawek.xm said:

ja docelowe tworzę już ze dwa lata i nie wiem ile to jeszcze potrwa 🙂

To nie jest takie proste, jakby się wydawało, z różnych względów 😉

Jeśli o te Daytony chodzi, to jestem w fazie początkowych eksperymentów, więc nie wiadomo czy koncepcja się nie zmieni.

P.S.

Myślę, że docelowość to taka iluzja 🙂

Po zakończeniu pracy, po pewnym czasie pojawia się potrzeba zmiany ....

Edytowane przez bum1234
4 minutes ago, (nie)przecietniak said:

prawdzie

To o czym tu się staramy rozmawiać to nie matematyka a inżynieria. Więc tu nie ma "prawdy" ani dowodów - jest tylko zbiór wymagań i mniej lub bardziej udolna próba ich zrealizowania. Podejrzewam że stąd wiele kłótni bo wielu ludzi nie rozumie na czym inżynieria polega.

Jesli tak sobie zrealizujesz system że będziesz miał kilka konfiguracji i będziesz zadowolony to dobra twoja. Ja mam inny zestaw wymagań i założeń po prostu.

Taki przyklad: powszechnym sposobem na fotowoltaike jest ustawienie jej na dachu lub na gruncie. Niestety tak się składa że nie mam fizycznie tyle miejsca ze słońcem więc żeby uzyskać tyle energii ile chce jestem zmuszony albo zmienić miejsce życia albo zbudować trackery. Ktoś mi powie ze nie mam racji bo wystarczy dodać paneli - no niestety takie jest ograniczenie tej działki. Być może łatwiej osiągnąć uniwersalność wieloma zestawami ale ja chce mieć ten luksus i nie chce w trakcie słuchania kombinować. Być może będzie trudniej, być może drożej - ot taki projekt. To jedyna prawda to panele na gruncie? 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, bum1234 napisał:

Po zakończeniu pracy, po pewnym czasie pojawia się potrzeba zmiany ....

u mnie to na pewno ostatni projekt bo szlag trafil zdrówko 🙂

24 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Motto na wybrane okazje

"Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"

Niby jakim cudem ZG (Zespoły Głośnikowe) miałyby być dobierane pod konkretną muzykę?

Jakieś aspekty, które występują w jednym gatunku a nie występują w innym?

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, bum1234 napisał:

Jeśli o te Daytony chodzi, to jestem w fazie początkowych eksperymentów, więc nie wiadomo czy koncepcja się nie zmieni.

jeśli prezentacja średnicy zauroczy Cię to dodaj woofer jak najniżej i tweeter jak najwyzej, ucierpią charakterystyki kątowe ale jeśli nie robisz dla większego audytorium to przeżyjesz

inaczej nie wiem czy jest sens opierania konstrukcji na szerokopasmówce

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Niby jakim cudem ZG (Zespoły Głośnikowe) miałyby być dobierane pod konkretną muzykę?

Zawsze tak jest - ludzie piszą, że jakieś są lepsze do czegoś, a inne do czegoś. A wystarczy odwrócić pytanie - czego nie trzeba w tym innym gatunku, co jest konieczne w innym, i dyskusja zamiera 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"

naprawdę nie zawsze

ale jeśli stawiasz sobie za cel kolumny do każdego rodzaju muzyki inne to próbuj

20 minutes ago, slawek.xm said:

jeśli prezentacja średnicy zauroczy Cię to dodaj woofer jak najniżej i tweeter jak najwyzej, ucierpią charakterystyki kątowe ale jeśli nie robisz dla większego audytorium to przeżyjesz

inaczej nie wiem czy jest sens opierania konstrukcji na szerokopasmówce

Masz oczywiście rację. Taki jest mój zamiar. Teraz częstotliwości podziału to 100Hz i 9 kHz, ale co będzie dalej, tego jeszcze nie wiem.

P.S.

Kusi mnie Cube Audio, ale to drogie zabawki i nie jestem pewien, czy ma to jakiś sens. W każdym razie wyglądają kusząco 🙂

Edytowane przez bum1234
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, bum1234 napisał:

9 kHz,

spróbuj może tego jak Ci nie podejdzie odkupię po cenie jaką zapłacisz 100%

https://www.poweraudio.pl/dayton-audio-amt-mini-8-air-motion-transformer-tweeter-8-ohm-p-6667.html

boi tak go kupię a może przy okazji zdobędziesz doświadczenie z takim małym amt

1 minute ago, slawek.xm said:

spróbuj może tego jak Ci nie podejdzie odkupię po cenie jaką zapłacisz 100%

Ukryta Zawartość

Dzięki za sugestię. Myślałem o tym głośniku - telepatia?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, bum1234 napisał:

Dzięki za sugestię. Myślałem o tym głośniku - telepatia?

troche o nim poczytalem a ciagle pamietam amt z monitorów Adam sprzed 20lat

i na pewno popróbuje z tym maluchem tym bardziej ,że jest niedrogi

zawsze jesli nie  do kolumn to do samochodu na pewno 🙂

Gość

(Konto usunięte)

A jak ktoś słucha:

Ump, ump, ump, cyk, ump, ump, ump, cyk, ump, ump, ump, cyk?

;)

Niestety, nie ma przebacz, musisz co najmniej "dychę" wydać, na magnacie będziesz miał zniekształcenia i nie zagra Ci to " Ump, ump, ump, cyk, ump, ump, ump, cyk, ump, ump, ump, cyk".

Edytowane przez (nie)przecietniak

W dniu 9.05.2022 o 23:19, przemak napisał:

Ale ponieważ pytanie padło, to odpowiem - nawet nie pamiętam, co to była za aplikacja. To nie ma znaczenia. Różnice są ogromne. 

Zrobiłem dzisiaj szybciutki test przedstawiona aplikacją, na tym przykładowym dźwięku 13khz:

Słyszę ten dźwięk, a i aplikacja pięknie go "odsłuchuje", dlatego pozostaję przy swoim zdaniu, że bez problemu tą aplikacją i telefonem jestem w stanie stwierdzić jaką "liniowość" mają moje Magnaty, a mają takie odczyty w moim pokoju, jak kilkanaście postów wcześniej pokazałem. Złe? @arturp napisał, że "bajkowe" 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Spróbuj ten wykres przeskalować w granicach -110 - (-60) dB, to wtedy zobaczysz swoją "bajkowość". Docelowo zafalowania powinny mieścić się w przedziale +/-3dB plus ewentualna korekta skrajów pasma do krzywej np. Harmana, u Ciebie na wykresie jest ok +/- 20dB. Na forum o akustyce kolega @xajas wkleił charakterystykę w swoim pomieszczeniu i do takiego wzorca warto dążyć. Zresztą jest tam więcej takich setupów, co więcej koledzy piszą jakimi metodami swój cel osiągnęli.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Mi chodziło jedynie o stwierdzenie faktu prawidłowych wskazań aplikacji w zakresie dochodzących do niego częstotliwości dźwięku. A co do reszty to poszukam na forum, dzięki.

Edytowane przez (nie)przecietniak

26 minutes ago, (nie)przecietniak said:

faktu prawidłowych wskazań aplikacji w zakresie

Po czym wnosisz ze są prawidłowe? To że masz wskazanie jakieś nie implikuje ze poziom sygnału jest ok.

pamiętam, że już ktoś na forum robił pomiary telefonem i potem wychodziły takie ładne kwiatki 🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

7 hours ago, (nie)przecietniak said:

dlatego pozostaję przy swoim zdaniu, że bez problemu tą aplikacją i telefonem jestem w stanie stwierdzić jaką "liniowość" mają moje Magnaty

Jesteś w błędzie. Im dłużej w nim pozostaniesz tym drożej cie wyjdzie.

Pojedz do kogoś kto ma zestaw pomiarowy i sprawdź poziom kilku częstotliwości.

Najlepsze jest to że masz przecież wzmak do mic więc zostaje kupić kawałek rurki wkładkę i kabelek i odpalić rew. Zapytaj Krisa bo to robił. 

4 hours ago, frobek said:

Spróbuj ten wykres przeskalować w granicach -110 - (-60) dB, to wtedy zobaczysz swoją "bajkowość". Docelowo zafalowania powinny mieścić się w przedziale +/-3dB plus ewentualna korekta skrajów pasma do krzywej np. Harmana, u Ciebie na wykresie jest ok +/- 20dB.

Bo on z jakiegoś powodu "mierzył" muzykę:

On 5/9/2022 at 6:54 PM, (nie)przecietniak said:

jakiś utwór Santany

a nie sweep.

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

ja docelowe tworzę już ze dwa lata i nie wiem ile to jeszcze potrwa

...i ile tych "docelowych" jeszcze bedzie 😁

12 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Pewnie ze tak. Spora czesc rocka dobrze brzmi z lekko cofnieta srednica.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, rafa napisał:

...i ile tych "docelowych" jeszcze bedzie 😁

możesz mi nie wierzyć , ale caly czas robię odgrody

w trakcie ... choroby.... pogrzeby itd ten rok jest ciężki

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

możesz mi nie wierzyć , ale caly czas robię odgrody

Wierze calkowicie i wcale mnie to nie zaskakuje. Ale wiesz, odwolalem sie do uciekajacego kroliczka 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi