Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Elbing napisał:

Z czego to się bierze Twoim zdaniem ?

Trudno mi powiedzieć a nie mam podstaw do jakichś sugestii . Ale Thorsten Loesch ma i tak napisał :

,,Commonly used is a op-amp chip where the output current of the DAC is applied to the inverting input of the Op-Amp, which due to it’s normal function presents a virtual ground. Due to the steep slopes of the steps in the output current between changes in the bit’s we require a device in this position that is not subject to limitation by it’s Slew-Rate. If this is not observed severe Transient Intermodulation Distortion (TIM) will occur which while very audible as aggressiveness, clipped sibilants and similar artifacts that are relatively hard to measure, using conventional methods."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Ale ... wczoraj złożyłem nos dac-a na PCM1702 a dzisiaj drugiego takiego samego

Jakbyś może poświęcił przynajmniej tyle czasu na coś nowego - na PCM5102 co poświęcasz i poswięcałeś na PCM1702, już nie mówię o AD1860, to może miałbyś coś więcej do powiedzenia nietendencyjnego, a nie  - po pierwszej próbie, odpuściłeś sobie 😉

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

31 minut temu, arturp napisał:

Trudno mi powiedzieć a nie mam podstaw do jakichś sugestii . Ale Thorsten Loesch ma i tak napisał :

,,Commonly used is a op-amp chip where the output current of the DAC is applied to the inverting input of the Op-Amp, which due to it’s normal function presents a virtual ground. Due to the steep slopes of the steps in the output current between changes in the bit’s we require a device in this position that is not subject to limitation by it’s Slew-Rate. If this is not observed severe Transient Intermodulation Distortion (TIM) will occur which while very audible as aggressiveness, clipped sibilants and similar artifacts that are relatively hard to measure, using conventional methods."

Ukryta Zawartość

To by tłumaczyło przewagę lampy nad opampami na wyjściu DAC @arturp ? Szczególnie ostatni akapit odnośnie TIM ?

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

na PCM5102

Dla mnie ma trzy cechy , których opanowanie mnie przerasta - konieczność stosowania oversamplingu , wbudowany filtr cyfrowy przeciętnej jakości i wyjścia napięciowe . Dokładnie to , czego nie lubię . Dlatego nie poświęciłem mu wiele czasu i uwagi . Poczytałem też trochę o tym przetworniku u Pavouk'a , który o nos dac-u na PCM1702 napisał : ,,In comparison with PCM5102 is his sound much better." ( uwielbiam jego angielski 😄 ) . Są  pomiary i porównania z innymi dac-ami .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Rzuciłem okiem na ten jego projekt - nie znam się, w tym na analogówkach - ale na oko wygląda ona ubogo u niego - no i nie ma WO, co jest błędem - moim zdaniem  - nie mogło zagrać dobrze 😉

4 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

no i nie ma WO, co jest błędem

Popatrz jakie rzeczy zaleca producent tego dac-a na jego wyjścia . Nie ma WO - tylko prosty filtr dolnoprzepustowy RC ( 470R/2,2nF ) . To może ty też usuń to zagra . 🤔

...there is no spoon...

Nie będe cytował w tek kwestii @Krzych 2, pamiętam co napisał, choć chyba nie mówił o WO tylko bardziej ogólnie.

A może miał na myśli analogówkę lampową, kto tam wie, ale to wtedy Ty możesz dołożyc analog lampowy i zagra 🙂

Mi z WO nie tylko gra, ale i "trąbi" 😉

10 godzin temu, arturp napisał:

Popatrz jakie rzeczy zaleca producent tego dac-a na jego wyjścia . Nie ma WO - tylko prosty filtr dolnoprzepustowy RC ( 470R/2,2nF ) . To może ty też usuń to zagra . 🤔

Nie zagra. Będzie płasko, przeciętnie, mało dynamicznie. Aktywny bufor-analog robi robote. Z tym, że ja nie użyłem WO. Mam inny układ to wariacja na temat Aboxa kol. Bodo_z.

Co do tego, że tylko taki prosty filtr jest dataszicie. Podejrzewam, że producent skierował układ z góry do prostych niewymagających zastosowań, gdzie nikt nie będzie zwracał uwagi na to jak to gra.

@arturp Żeby nie było potencjalnych niedomówień - nie mam generalnie nic do lamp na wyjściach daców. Wiesz, że cenię i podziwiam Twoje wysiłki i pasję. Jednak, przy mojej tendencji do poszukiwań i wychwytywania z rynku przykładów gotowych a tanich,  dobrych daców, nie da się uniknąć pewnej polaryzacji zdań związanej z tym, że mam przekonanie, iż dobra lampa zawsze podwyższa znacznie koszty konstrukcji, a moim zdaniem, porównywalny (trochę lepszy?, trochę gorszy?) poziom klasy dźwięku można czasami uzyskać niższym kosztem. Dlatego przy tym PCM5102 tak się "zachwycam", gdyż w moich uszach potwierdziły się wcześniejsze dobre opinie o tym przetworniku (ale nie na schemacie z karty katalogowej!).  Mógłbyś niechęć do poniższych cech przezwyciężyć i przekonać się samemu (choć zawsze możesz nabyć też tego gotowca 🙂 - parę złotych)

14 godzin temu, arturp napisał:

Dla mnie ma trzy cechy , których opanowanie mnie przerasta - konieczność stosowania oversamplingu , wbudowany filtr cyfrowy przeciętnej jakości i wyjścia napięciowe

Tak że Artur proszę żebyś mnie dobrze zawsze rozumiał - jeden wszyscy mamy cel i pomysłami na to się dzielimy moim zdaniem - kiedy słuchamy - ma tak zagrać, że świat i universum zatrzymują się w miejscu a istnieje tylko muzyka, a my nie zostajemy jedynie w skarpetkach.

------------------------------------------------------

Przetrząsnąłem dosyć dokładnie sieć i nie znalazłem obecnie żadnego przykładu projektu zbudowania daca na PCM5102 z rozbudowaną analogówką - czy to prywatne projekty czy firmowe (Pro-Ject) - wszystkie oparte o datasheet, dlatego moim zdaniem - ktoś wiele tysięcy kilometrów od nas - naprawdę się wykazał - projektując autorskie niepopularne rozwiązanie na tym dacu w b. konkurencyjnej cenie.

Żeby nie było, że jest idealnie - zauważyłem pewne wady tego produktu. Obudowa jest bardzo szczelna i pomimo tego, że nie ma styku z elementami, w trakcie pracy wyczuwalnie się nagrzewa (myślę, że tak ok. 40 stopni?). Druga wada (która nie decyduje ostatecznie o zadowoleniu z użytkowania) - przez wejście optyczne przy 192Khz ujawniaja sie zakócenia w postaci trzasków, przy 96Khz jest ok. Wejście koaksialne przy 192Khz - pracuje bezbłędnie.

17 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

nie da się uniknąć pewnej polaryzacji zdań

Oczywiście , to nawet bardzo porządane bo do niczego byśmy nie doszli gdyby wszyscy się zgadzali i wszystkim podobało to samo . 

19 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

przy mojej tendencji do poszukiwań

No tak , samo gonienie króliczka jest fajne . Dla mnie nawet ciekawsze niż zatrzymanie się w poszukiwaniach .

21 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

dobra lampa zawsze podwyższa znacznie koszty konstrukcji,

Pewnie , ale z drugiej strony zobacz ile kosztują dac-ki renomowanych producentów - kilka tysięcy i więcej . W takiej sytuacji nawet bardzo dobry analog lampowy w cenie 1 tys. PLN to pestka .

24 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

moim zdaniem, porównywalny (trochę lepszy?, trochę gorszy?) poziom klasy dźwięku można czasami uzyskać niższym kosztem.

I tu się nie zgadzamy bo nie chodzi o cenę tylko technologię i jej efekt brzmieniowy . 

27 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

ma tak zagrać, że świat i universum zatrzymują się w miejscu a istnieje tylko muzyka, a my nie zostajemy jedynie w skarpetkach.

Ale to pułapka . Nie da się poznać różnorodności tego co oferują dac-ki zamykając się w poznawaniu tego co łatwo dostępne . Po prostu warto posłuchać innych rozwiązań . Nie wiem czy ci się spodobają ale będziesz miał jakiś punkt odniesienia . Może te inne doświadczenia cię rozczarują ale przynajmniej będziesz wiedział co można usłyszeć . Ja przez 20 lat słuchałem modyfikowanych odtwarzaczy CD na różnych przetwornikach i podobało mi się bo nie miałem porównania z układami no oversampling i analogami na elementach dyskretnych czy lampach . W odtwarzaczach niemal zawsze siedzą filtry cyfrowe , analogi na opampach i kiepskie zasilacze - to jest bariera , której trzeba się pozbyć . I dopiero po zrobieniu nos dac-a na TDA1541A ( stary projekt Traxmana z AVT )  z analogiem lampowym SRPP według Fikusa usłyszałem co można uzyskać . Czasem wracam do takich odtwarzaczy , coś w nich grzebię i nawet fajnie grają ale niestety w bezpośrednim porównaniu z dac-ami  R2R w trybie nos i z jakimiś lampami lub tranzystorami na wyjściu to zawsze jednak zwykły scalony opamp to jest rozczarowanie . Nie liczyłem ale setki tego przewinęły się przez mój dom. Serio , setki - od najtańszych Philipsów do ,, audiofilskich " cudów o dumnie brzmiących nazwach podbudowujących ego właściciela . O różnych dac-ach , które kupiłem lub złożyłem nawet nie wspominam .

Może spróbuj opampów na elementach dyskretnych . Dla mnie różnica w stosunku do zwykłych scalonych jest ewidentna . Za 300 PLN kupisz bez problemu parkę pojedynczych lub jeden podwójny . Wstawiasz w podstawkę i już . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Może spróbuj opampów na elementach dyskretnych . Dla mnie różnica w stosunku do zwykłych scalonych jest ewidentna . Za 300 PLN kupisz bez problemu parkę pojedynczych lub jeden podwójny . Wstawiasz w podstawkę i już . 

Dopytam jednak z pewną nieufnością trzymając sie konkretnego przykładu tj. OP275 - co będzie lepiej, jakie elementy dźwięku lub parametrów technicznych ulegną poprawie? - skoro moim zdaniem obecnie dźwięk jest moim zdaniem bez wad? Poza tym na co zwracać uwage przy zakupie i jak wykluczyć (maksymalnie zminimalizować) ryzyko, że zakupiony podwójny dyskretny WO nie zdegraduje w dźwięku tego co już mam - z tego co patrzyłem - stosowane rozwiązania związane z projektem i zastosowanymi elementami są najróżniejsze ? Kupię , wydam kasę, będzie gorzej i co wtedy? Chyba, że kupię w Muzg Audio wtedy chyba mogę zwrócić do 14 dni?

25 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

skoro moim zdaniem obecnie dźwięk jest moim zdaniem bez wad?

Właśnie o tym pisałem wyżej . Skala porównawcza . Jeśli to co masz obecnie ci odpowiada to OK. Jeśli natomiast nie odpowiada i chcesz szukać dalej to warto wyjść po za ograniczenia określonego rozwiązania - w tym przypadku opampów scalonych bo to jest ,,wąskie gardło ". 

A co się poprawi ? W skrócie wszystko - kontrola basu , czystość góry , wróci równowaga tonalna , przestrzeń , lokalizacja , klarowność , mikrodetale itp itd . Nawet troszkę barwy . Muzg robi kilka różnym opampów . Napisz do niego , podaj co cię interesuje , pewnie coś ci podpowie . Ja mogę polecić te , które miałem - Burson Audio V6 VIVID .

...there is no spoon...

5 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Przetrząsnąłem dosyć dokładnie sieć i nie znalazłem obecnie żadnego przykładu projektu zbudowania daca na PCM5102 z rozbudowaną analogówką - czy to prywatne projekty czy firmowe (Pro-Ject) - wszystkie oparte o datasheet, dlatego moim zdaniem - ktoś wiele tysięcy kilometrów od nas - naprawdę się wykazał - projektując autorskie niepopularne rozwiązanie na tym dacu w b. konkurencyjnej cenie.

Wiem, że to nie do mnie, ale coś dodam. Produkt trzeba sprzedać, a marketing oparty na sformułowaniu "do budowy DACa użyto PCM5102" nikogo nie przekona tym bardziej, ze parametry kostki nie sa wyczynowe. W budowie wewnętrznej są przecież kompromisy w rodzaju pompy ładunkowej żeby uprościć aplikację, co moim zdaniem zbytnio nie przeszkadza w odbiorze. Konrad zresztą bardzo trafnie to podsumował mówiąc o dobrym brzmieniu, ale z pewnymi ograniczeniami. Nie mniej jednak slucha się tego bardzo przyjemnie, a poziom prezentowany od poziomu top nie odstaje zbytnio no jest blisko nawet calkiem blisko.

6 hours ago, (nie)przecietniak said:

dlatego moim zdaniem - ktoś wiele tysięcy kilometrów od nas - naprawdę się wykazał - projektując autorskie niepopularne rozwiązanie na tym dacu w b. konkurencyjnej cenie.

wishfull thinking moim zdaniem

10 minut temu, Krzych 2 napisał:

poziom prezentowany od poziomu top nie odstaje zbytnio no jest blisko nawet calkiem blisko.

No właśnie, ponieważ nie słuchałem topu, więc to może dla mnie stanowić top, druga sprawa - pojawia sie pytanie, czy nawet gdybym chciał posłuchać topu u siebie - to czy reszta mojego systemu - nie będąca topem - w ogóle będzie zdolna to pokazać? No i trzecie pytanie - jak zdefiniować te różnice (różniczki?), jak je nazwać? i czy na pewno one maja w sobie taki potencjał , który spowoduje ewidentny wzrost satysfakcji osobistej płynącej ze słuchanej muzyki (biorąc pod uwagę prawdopodobną dużą różnicę w cenie)?

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wishfull thinking moim zdaniem

Jeśli małoby być tak jak sugerujesz, to ciekawe co skopiowali?

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Jeśli małoby być tak jak sugerujesz, to ciekawe co skopiowali?

W sensie? Po prostu nikt nie robi lepszej analogówki jak do es9023 bo szkoda zachodu a nie, że ktoś zaprojektował genialnego daca, który celowo został ukryty żeby tylko producent nie mógł zarobić - myślenie życzeniowe - chciałoby się żeby tak było ale to tak nie działa.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

W sensie? Po prostu nikt nie robi lepszej analogówki jak do es9023 bo szkoda zachodu a nie, że ktoś zaprojektował genialnego daca, który celowo został ukryty żeby tylko producent nie mógł zarobić - myślenie życzeniowe - chciałoby się żeby tak było ale to tak nie działa.

Teraz ja Ciebie zupełnie nie rozumiem co masz na myśli i jaką tezę stawiasz, możesz wyrazić sie trochę jaśniej?

Chyba chodzi o to żeby sprzedać kość i na tym zarabia producent - a analog jest kiepski.

Albo że gorsze kostki są produkowane dla słabych aplikacji 

co widać 

8 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Teraz ja Ciebie zupełnie nie rozumiem co masz na myśli i jaką tezę stawiasz, możesz wyrazić sie trochę jaśniej?

Napisałem, że uprawiasz myślenie życzeniowe pisząc o genialnym konstruktorze pcm5102, który zaprojektował tak genialnie kość, że nie trzeba praktycznie analoga do niego... możemy przyjąć, że to jest prawda (co uważam za wishfull thinking) i cała reszta producentów nie zna się na swojej robocie >lub< pcm5102 jest tym czym jest czyli kością analogiczną do es9023 do pierdziawek np w samochodzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, kramyeu napisał:

Chyba chodzi o to żeby sprzedać kość i na tym zarabia producent - a analog jest kiepski.

Albo że gorsze kostki są produkowane dla słabych aplikacji 

co widać

Gdybyś miał to urządzenie, o którym piszę, i porównywał ze swoim sabre, a ja nie miał porównania - to bym Ci uwierzył (o zgrozo).

16 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Napisałem, że uprawiasz myślenie życzeniowe pisząc o genialnym konstruktorze pcm5102

Z przykrościa stwierdzam, że nie czytasz ze zrozumieniem chyba, tego co napisałem. A nie pisałem o konstruktorze PCM5102, tylko o projektancie konretnego urządzenia, który nie oparł swojego projektu o  datasheetowy schemat, tylko poszedł dalej  i stworzył bardziej rozbudowaną analogówkę, która ma krytyczne znaczenie dla brzmienia PCM5102 (o czym pisali w ogólności ale dosadnie Krzych2 i Muzg - wiele miesięcy temu w tym wątku).

4 minutes ago, (nie)przecietniak said:

przykrościa stwierdzam, że nie czytasz ze zrozumieniem chyba, tego co napisałem. A nie pisałem o konstruktorze PCM5102, tylko o projektancie konretnego urządzenia, który nie oparł swojego projektu o  datasheetowy schemat, tylko poszedł dalej  i stworzył bardziej rozbudowaną analogówkę, która ma krytyczne znaczenie dla brzmienia PCM5102

A ja napisałem że moim zdaniem jest to wishfull thinking. 

Wiesz, że jesteś niegrzeczny? Obawiając sie napisać tego wprost, sugerujesz, że nie potrafię odróżnić klasowego brzmienia od pospolitego. Moim zdaniem nie wypada posuwać się do takich insynuacji.

17 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Wiesz, że jesteś niegrzeczny? Obawiając sie napisać tego wprost, sugerujesz, że nie potrafię odróżnić klasowego brzmienia od pospolitego. Moim zdaniem nie wypada posuwać się do takich insynuacji.

Wiem ale myślę że warto potencjalnych czytających sprowadzać na ziemię. Chińskie pudełko w cenie dobrego obiadu klasowego brzmienia nie zaprezentuje. Jeśli kolega założył sobie właśnie taki budżet to sam to coz mam do tego dodać?

Edytowane przez Daniel_68412

Preferujesz określanie jakości dźwięku po ilości wydanych pieniędzy. Rozumiem, nie pochwalam. Sczególnie, że wtedy niechęć do porównania z czymś o wiele tańszym podszyta może być strachem przed konfrontacją, która może rozbić w pył złudzenia, że drogie zawsze = lepsze.

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

Preferujesz określanie jakości dźwięku po ilości wydanych pieniędzy. Rozumiem, nie pochwalam. Sczególnie, że wtedy niechęć do porównania z czymś o wiele tańszym podszyta może być strachem przed konfrontacją, która może rozbić w pył złudzenia, że drogie zawsze = lepsze.

Po prostu nie zamykam się w minimum lokalnym twierdząc że przecież jakość nie zależy od ceny co jest bzdurą.

Zaczynałem od wielu chińskich pudełek tak samo mając myślenie życzeniowe dawno temu. Teraz też czasem jakąś deltę podłącze - większość z nich nawet nie umie końcówki wysterować o dźwięku nie wspominając. Dysonans poznawczy mi nie grozi - od wielu lat bardzo bym sobie życzył żeby delta umiała wciągnąć jak r2r o ile prościej by się żyło... No ale - może po prostu na magnatach za tysiaka delta brzmi lepiej kto wie.

Dlaczego nikt (?) ze znanych producentów nie zbudował daca, odtwarzacza CD na PCM5102 z nieujetą w nocie katalogowej, rozbudowaną analogówką? Moim zdaniem, produkt z dźwiękiem, który by uzyskali musiałby u nich kosztować bardzo dużo, a kto z audiofili chciałby mieć na półce sprzęt za dużą kasę z pospolitym PCM5102, który dodatkowo wg Texas Instruments nie jest przeznaczony do tej półki odbiorców? Dlatego znani producenci sprzętu audio, owszem popełniali konstrukcje na tym przetworniku - ale tylko w datashitowym wykonaniu -  i kosztuje to kilkakrotnie więcej niż "chińskie pudełko", a jak gra? to wiadomo.

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

może po prostu na magnatach za tysiaka delta brzmi lepiej kto wie.

Nie może, a na pewno 🙂 I nie dodałeś , że z autorsko modyfikowną zwrotnicą 🙂

9 minutes ago, (nie)przecietniak said:

nieujetą w nocie katalogowej, rozbudowaną analogówką?

Można prosić schemat?

Kupiłem sobie tą kostkę i kiedyś się coś skleci najwyżej wyrzucę te 30pln.

Skąd mam go wziąć? Chętnie bym zamieścił gdym miał. Sprzedawca z Chin raczej na pewno nie udostępni chroniąc swoje prawa autorskie, dlatego pisałem (innymi słowami), że to dla mnie ewenement na rynku. Ale jak chcesz mogę Ci podać link do zakupu, najwyżej odpuścisz sobie jeden obiad 😉

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

Skąd mam go wziąć? Chętnie bym zamieścił gdym miał. Sprzedawca z Chin raczej na pewno nie udostępni chroniąc swoje prawa autorskie, dlatego pisałem (innymi słowami), że to dla mnie ewenement na rynku. Ale jak chcesz mogę Ci podać link do zakupu, najwyżej odpuścisz sobie jeden obiad 😉

To skąd wniosek że analog jest wyjątkowy?

• Pokaż nowe odpowiedzi