Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

@Daniel_68412l jakie są powody, że jesteś tak cięty na przetworniki delta - sigma ? Wynika to z jakichś konkretnych doświadczeń ? Pytam bo ja z kolei nie mam żadnych doświadczeń z R2R. Aż taka przepaść jest między nimi brzmieniowo ?

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

To skąd wniosek że analog jest wyjątkowy?

Stąd, że nie widziałem w handlu dla PCM5102, innych podobnych gotowych konstrukcji, a i także, przeglądając w internecie, diy-owskich rozwiązań. A sam w sobie ten analog może i nie jest nowością i nie jest wyjątkowy, tego nie wiem.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

21 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Dlaczego nikt (?) ze znanych producentów nie zbudował daca, odtwarzacza CD na PCM5102 z nieujetą w nocie katalogowej, rozbudowaną analogówką?

DENON DCD-520AE. Tylko bufor , filterek dolnoprzepustowy  .Nic odkrywczego . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

4 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Stąd, że nie widziałem w handlu dla PCM5102, innych podobnych gotowych konstrukcji, a i także, przeglądając w internecie, diy-owskich rozwiązań. A sam w sobie ten analog może i nie jest nowością i nie jest wyjątkowy, tego nie wiem.

Czyli... Jest to analog inny niż w datassheet ale nie wiadomo jaki ale gra obłędnie - niech zgadnę bufor na WO?

9 minutes ago, Elbing said:

jakie są powody, że jesteś tak cięty na przetworniki delta - sigma ? Wynika to z jakichś konkretnych doświadczeń ? Pytam bo ja z kolei nie mam żadnych doświadczeń z R2R. Aż taka przepaść jest między nimi brzmieniowo ?

Ja nie podchodzę emocjonalnie do audio. Nie jestem cięty. Mam ich w domu kilka. Po prostu ich granie mnie nie wciąga. Nie tylko moje okazuje się. Nie tak dawno był u mnie kolega który przywiózł DS za kilka tys. Podłączyliśmy przesłuchał swoją standardowa track listę i później wstawiłem mój jeszcze wtedy mocno niedopracowany 1541. powiedział to że brakuje wysokich (co jest normalne przy nos na 88khz) no i że nie słyszał jeszcze takiego grania z tranzystora (ugoda). Sprzedał tego daca i też nabył r2r ale gotowiec na opkach i to już niestety nie jest to.

Na DS obojętnie jakiej nie chce mi się siedzieć więcej niż godzine z muzyką a jak słucham 1541 to czasem się łapie że dzień się poszedł...

Dawno temu na słuchawkach miałem to samo zjawisko.

16 minut temu, arturp napisał:

DENON DCD-520AE. Tylko bufor , filterek dolnoprzepustowy  .Nic odkrywczego . 

To o czym piszesz dotyczy moim zdaniem, jak widze, modelu DCD720AE - a ten oparty jest o inną kość tj. PCM5142.

Chyba jednak ten DCD-520AE na PCM5102 to też datasheet, ale prosze o ew. skorygowanie.

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

ale gra obłędnie - niech zgadnę bufor na WO

Nie wiem czy bufor - czy po prostu w tym przypadku - ta konkretna cała analogówka. Tak, gra rewelacyjnie wg mnie.

8 minut temu, Elbing napisał:

Aż taka przepaść jest między nimi brzmieniowo ?

Przepaści nie ma ale jest wyraźna różnica . Wśród delta-sigma i wśród R2R  są  wybitne , przeciętne i słabiutkie jednak wybitny R2R  z dobrą aplikacją  brzmi lepiej niż wybitny delta-sigma z dobrą aplikacją . Wynika to z kilku rozwiązań - oversampling , filtry cyfrowe , sama modulacja i oczywiście analog . R2R  można zaaplikować bez oversamplingu i filtra a delta-sigma prawie nigdy . Szkodliwy wpływ cyfrowych sztuczek niezbędnych dla przetworników delta-sigma z oversamplingiem i filtrami widać wyraźnie na pomiarach w domenie czasu ( impuls , pre i post ringing ) . Szkodliwy wpływ artefaktów powyżej cz. słyszalnych , które towarzyszą non oversamplingowi ( czyli tylko dac-ki R2R ) widać na pomiarach ,, sinusem " w postaci schodkowania - im wyższa częstotliwość tym gorszy wynik pomiaru . Nie ma ideału , obydwa rozwiązania mają wady ale moim zdaniem prawidłowy impuls ( szybkość narastania i wygasania ) ma większe znaczenie niż śmieci powyżej cz. słyszalnych . Dlatego R2R ,, lepsiejsze" . 

...there is no spoon...

7 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Nie wiem czy bufor - czy po prostu w tym przypadku - ta konkretna cała analogówka. Tak, gra rewelacyjnie wg mnie

No ale po czym wznosisz że jest inna jak nie masz schematu i nie wiesz co to? No jak to można nazwać inaczej niż wishfull thinking?

Edytowane przez Daniel_68412
7 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Chyba jednak ten DCD-520AE na PCM5102 to też datasheet, ale prosze o ew. skorygowanie.

W datasheet-cie są obydwa 520 i 720 .

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

W datasheet-cie są obydwa 520 i 720 .

Na zdjęciu z datasheeta, które pokazałeś jest zaznaczony fragment schematu z obrysem z przerywanymi kreskami, który dotyczy tylko (bufor), jak napisano, DCD720AE, mylę się?

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No ale po czym wznosisz że jest inna jak nie masz schematu i nie wiesz co to?

O co Ci chodzi? Przecież to widać na płytce, że jest inna.

3 minutes ago, (nie)przecietniak said:

co Ci chodzi? Przecież to widać na płytce, że jest inna.

Raz kolega mówi że się nie zna a raz że się zna - po prostu łatwo się pogubić. Bez schematu to jest pobożne życzenie z tym że jest inna.. może to zwykły układ mutingu albo coś jeszcze innego no ale w wishfull widzi się co się chce widzieć.

Magia niedomówień sprzedaje najlepiej - stara szkoła marketingu 🙂

Danielu 🙂 Proszę o wpisy wnoszące coś konstruktywnego, bo widzę, że próbujesz mnie chyba ustrzelić 😉

spacer.png

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

dotyczy tylko (bufor), jak napisano, DCD720AE, mylę się?

Masz rację . Dla PCM5102 nie ma nawet tego bufora ani kondensatorów wyjściowych . Ale dla PCM5102 można by zastosować taki bufor jak dla PCM5142 bo ich wyjścia są niemal identyczne .

...there is no spoon...

5 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Proszę o wpisy wnoszące coś konstruktywnego, bo widzę, że próbujesz mnie chyba ustrzelić

Chciałem się czegoś konkretnego dowiedzieć w temacie ”rewelacji” 5102 jednak dowiedziałem się że nic nie wiadomo i mamy nadal tylko negatywną opinie pavouka vs kolegi, która bazuje na "wydaje mi się że coś widzę". Magia chińskich pudełek...

.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Chciałem się czegoś konkretnego dowiedzieć w temacie ”rewelacji” 5102 jednak dowiedziałem się że nic nie wiadomo i mamy nadal tylko negatywną opinie pavouka vs kolegi, która bazuje na "wydaje mi się że coś widzę". Magia chińskich pudełek...

Trzeba czytać także między wierszami. Pavouk oceniał swoją konstrukcję, którą wykonał wg datasheeta. Jego ocena dźwięku nie mogła byc inna gdyż albo nie wiedział, że można inaczej podejść do tej kości, albo nie umiał 🙂 , albo mu się nie chciało, albo po prostu nie chciał z innych sobie wiadomych powodów. Ja zaufałem zdaniu Krzycha2 i Mózga, którzy wcześniej formułowali opinię, że ta kość "gra" ale z inną analogówką. Ponieważ trafiła sie okazja, że wpadłem na trop takiej konstrukcji  "z inną analogówką" (a to stwierdzilem wzrokowo patrząc na zamieszczone zdjęcie płytki - na tyle się znam, generalnie na elektronice sie nie znam, ale podstawowe podstawy ogarniam) więc kupiłem. I mi "gra".

Choć pisałem to wszystko już wcześniej to dla Ciebie postanowiłem jeszcze raz wyartykułować to co powyżej. Prościej nie umiem.

10 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Choć pisałem to wszystko już wcześniej to dla Ciebie postanowiłem jeszcze raz wyartykułować to co powyżej. Prościej nie umiem.

No tylko że to nie konkrety a opinia jej powtarzanie wiele w temacie nie zmienia.

Czego więc nie rozumiesz? Jakie chcesz konkrety? Technikaliów Ci nie podam. A może chcesz żebym ja napisał, że Ty na swoim dacu tak naprawdę to nie słyszysz dobrego dźwięku a tylko Ci się to wydaje, bo wydałeś jakąś konkretną kasę i musisz to jakoś usprawiedliwić? Lubisz i podobają Ci się takie przepychanki? Zresztą po co drążysz skoro z gruntu ideologicznie przekreślasz delta sigma?

Danielu, opanuj się.

spacer.png

😉

4 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Czego więc nie rozumiesz?

Co ten temat robi w dziale DIY? Pytam nieśmiałe o schemat rewelacji to dostaje odpowiedź że mam sobie sam kupić i linka nawet dostanę. Już powoli domyślam się w czym rzecz. Smutek ogarnia ale takie jest życie.. żal patrzeć bo to niby o szukanie dobrego dźwięku chodziło.

Dla rozluźnienia: 

Ukryta Zawartość

Ktoś się wypowie, poleca, nie poleca? 

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, Wito76 said:

Ktoś się wypowie, poleca, nie poleca? 

Duża szansa że kupisz podróbkę a do tego cena z kosmosu.

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Pytam nieśmiałe o schemat rewelacji to dostaje odpowiedź że mam sobie sam kupić i linka nawet dostanę. Już powoli domyślam się w czym rzecz. Smutek ogarnia ale takie jest życie.. żal patrzeć bo to niby o szukanie dobrego dźwięku chodziło

Wiesz co?, odnoszę wrażenie, że z każdym postem Twoje wpisy robią sie coraz bardziej żenujące. Skąd Ci do głowy przyszło, że mam schemat? - widać, że nie czytasz z zaangażowaniem. Mam propozycję - jak Ci ten wątek nie odpowiada, to nie wchodź do niego i nie udzielaj się w nim, skoro uważasz, że pisane tu są bzdury.

Panowie tak na spokojnie. Moze jeszcze raz. Zastosowałem PCM 5102 w zupełności w ciemno, zmieniłem zasilanie, kondy od pomp ładunkowych dałem porządne, a filtr z dataszita połączyłem z dyskretnym buforem i tyle. Może zadziałało zjawisko synergii, ale cedek z tym wszystkim zaczął po prostu grać. Byłem z tym u kolegów w Wawie i u drugiego kolegi w Tarnowie. Gra to bez wstydu z dużo droższą konkurencją. Oczywiście DAC Konrada w bezpośrednim porównaniu jest lepszy, ale bezpośrednio po nim cedek nie odrzucał i bez bólu można było słuchać dalej. Tak samo w pierwszym przypadku na odsłuchu w Kaim.

3 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Wiesz co?, odnoszę wrażenie, że z każdym postem Twoje wpisy robią sie coraz bardziej żenujące. Skąd Ci do głowy przyszło, że mam schemat? - widać, że nie czytasz z zaangażowaniem. Mam propozycję - jak Ci ten wątek nie odpowiada, to nie wchodź do niego i nie udzielaj się w nim, skoro uważasz, że pisane tu są bzdury.

Tak jest jaśnie gospodarzu. Dodam tylko że jeśli to jest dział DIY to ten schemat w tym urządzeniu jest... jak to jest dział poczytaj mi mamo opinie o dacu to ja wolę z ulotek reklamowych. Pozdrawiam serdecznie.

7 minutes ago, Krzych 2 said:

Zastosowałem PCM 5102 w zupełności w ciemno, zmieniłem zasilanie, kondy od pomp ładunkowych dałem porządne, a filtr z dataszita połączyłem z dyskretnym buforem i tyle.

A to są konkrety.

17 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Duża szansa że kupisz podróbkę a do tego cena z kosmosu.

W zasadzie na tą chwilę interesuje mnie przetwornik z wejściem coax. Cena z kosmosu, gdzie znaleźć coś tańszego i mniej ryzykownego?

@Daniel_68412 Bez komentarza.

@Krzych 2 Dziękuję za zabranie głosu.

8 godzin temu, Wito76 napisał:

W zasadzie na tą chwilę interesuje mnie przetwornik z wejściem coax. Cena z kosmosu, gdzie znaleźć coś tańszego i mniej ryzykownego?

Cześć

Mam nieodparte wrażenie, że wskazany wcześniej przez Ciebie w linku TDA1541 jest bardzo podobny do płytki, którą umieściłem w wątku: 

W/w płytka (cena ok.70zł)  ma dodatkową sekcję zasilania z gałęzi 7V, reszta (rozmieszczenie kondensatorów odsprzęgajacych wokół TDA, układy wejścia i filtra, itd.) - identyczna. Także lutownica w dłoń i zapraszam do wspólnego działania 🙂 Czy to opcja ryzykowna - nie wiem, jestem w trakcie składania ...

W tym tygodniu, dzięki uprzejmości Muzg-a będę mógł przetestować u siebie jego dyskretny podwójny WO. Do porównań z obecnym cieszącym mnie - OP275 dodam jeszcze OPA1612, który zamówiłem (z możliwością zwrotu). Nie ukrywam, że chciałbym aby potwierdziła się opinia Artura, że dyskretny WO okaże się lepszy w odsłuchu niż standardowe. Jeśli nastąpi dzięki niemu poprawa (nie wiem w sumie co chciałbym żeby się poprawiło - może, jeśli już,  jakość basu?) - to tylko z pożytkiem dla uszu, a i miałbym u siebie pierwszy zakupiony produkt Muzg-a.

W dniu 21.03.2023 o 22:06, (nie)przecietniak napisał:

Ukryta Zawartość

Piszę w pierwszej kolejności do @arturp, ale i czywiście do wszystkich zainteresowanych.

Dotarł do mnie dac na PCM56. Gdybym miał w NOSie zdanie Artura przećwiczone mocno w boju, gdybym odciął się od swojej własnej, wcześniejszej pozytywnej opinii na temat AD1860 oraz tylko i wyłącznie chołubił, jak ostatnio, delta sigma - to nigdy nawet nie spojrzałbym na tego 16 bitowego daca na klasycznych kościach, a już na NOSA-a w ogóle, bo zawsze w swoim umyśle traktowałem je, nie wiedząc czemu,  jako półwartościowe wersje daców z filtrami.

Dotarł więc, zasiliłem go zasilaczem stabilizowanym 24V firmy ELEKTRONIKA ze znaczkiem bezpieczeństwa B oraz z drugiej strony gniazdem na bezpiecznik. Nic nie brumi, nic nie świszczy - zadziałał prawidłowo.

Podłączyłem go do transportu CD Audiolaba. Dźwięk? Jestem naprawdę zadziwiony. Zupełnie inna prezentacja niż ΔΣ - czarująca i melodyjna. Jest słodko, blachy mają fakturę i wybrzmiewają w naturalny sposób, gitary elektryczne - bajka, a przy tym prezentacja nie jest spowolniona. Ten dac brzmi dla mnie najprzyjemniej ze wszystkich dotychczasowych, zaskakuje, płyty brzmią inaczej, stają się interesujące. Nie doszedł bym do tych wniosków gdybym nie przerzucił kilku daców delta sigma - na szczęście tanich - i w związku z tym nie miał porównania. Teraz już wiem, jak brzmi PCM56 w czystej postaci - bez oversamlingu 🙂  Rozumiem, że Koledzy z lampami na wyjściach mają ten efekt WOW jeszcze większy? 🙂

Pytanie - czy skoro to jest NOS - to czy z punktu widzenia technicznego można łatwo podmienić te kostki na PCM61, AD1860, AD1856, czy YM Yamahy?

Nie pokazuję na razie drugiej strony płytki - gdyż żeby ją wyciągnąć z opudowy, trzeba odlutować gniazdo zasilania, a nie miałem lutownicy pod ręką.

Jedyna minimalna wada - to niższy niż innych poziom wyjścia sygnału na RCA - musiałem troszkę podkręcić wzmacniacz aby mieć ten sam poziom dźwięku co przy innych dacach.

56.jpg

24v.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

można łatwo podmienić te kostki na PCM61, AD1860, AD1856, czy YM Yamahy?

Nie można wymienić bezpośrednio na 18-bitowe ( PCM61 , AD1860 , YM itp) - wymaga to niewielkich przeróbek przy CS8412 i ewentualnie przy ,, logice " . Od spodu płytki jest pewnie układ 74HC02 , 74HC04 lub podobnie działające ale nie wiadomo co i jak bez oględzin i przeanalizowania ścieżek . ważną sprawą jest zbadanie napięć zasilania , które trzeba pomierzyć na nogach układu PCM56 bo on może być zasilany napięciami od+/-5V do +/-12V zarówno dla sekcji cyfrowej jak i analogowej samego przetwornika . Tymczasem inne kości z tej rodziny znoszą podobne lub niższe napięcia i niektóre mogą się zwyczajnie spalić jeśli podasz im +/-12V .

Teoretycznie można podmienić na 16 -bitowe AD1856 bo ten pracuje z takimi samymi napięciami zasilania i jest 16-bitowy .

PS

Widzę , że wlutowałeś kondensatory i rezystory na wyjściu . Jakie wartości  ? Kondensator elektrolityczny będzie trochę ograniczał brzmienie , zdecydowanie lepszy byłby porządny polipropylenowy ale nie wiem czy warto inwestować bo skoro to brzmienie ci odpowiada to i tak z czasem wymienisz na innego nos dac-a zbudowanego lepiej i na lepiej brzmiących przetwornikach bo PCM56 to nie jest pierwsza liga . 

Masz jeszcze Dac in The Box na AD1860 ? 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

45 minut temu, arturp napisał:

Nie można wymienić bezpośrednio na 18-bitowe

Chyba więc nie ma co kombinować - niech zostabie klasycznym 16 bitowym dac-iem.

Teoretycznie można podmienić na 16 -bitowe AD1856 bo ten pracuje z takimi samymi napięciami zasilania i jest 16-bitowy .

I to jest ew. warte rozważenia.

Widzę , że wlutowałeś kondensatory i rezystory na wyjściu .

Przybył dac już z wlutowanymi - rezystorami i kondensatorami.

Jakie wartości  ?

Sprawdzę. Odłącze też gniazdo zasilania i pokażę druga strone płytki. Jutro chyba.

z czasem wymienisz na innego nos dac-a zbudowanego lepiej i na lepiej brzmiących przetwornikach bo PCM56 to nie jest pierwsza liga

Słuchałeś go na "czystym" NOS-ie?

Masz jeszcze Dac in The Box na AD1860 ? 

Tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi