Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Krzych 2 napisał:

używam jeszcze Behringera SRC i tam informacja o głębi bitowej jest wyświetlana. Czyli można.

Na pewno? Można ustalić co na wyjściu plus ewentualny dither, ale gdzie pokazuje co na wejściu? 

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Na pewno? Można ustalić co na wyjściu plus ewentualny dither, ale gdzie pokazuje co na wejściu? 

Tak w prosty sposób diodami i na wejściu i po przejściu przez CS8420 czyli to co na wyjściu plus dither jeśli włączę

44 minuty temu, danadam napisał:

No nagrania 16-bitowe. Próbka z nagrania 16-bitowego, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest uzupełniana o zera i wysyłana do DACa jako 24-bitowa:

Ukryta Zawartość

Z punktu widzenia DACa to są 24-bitowe dane ale wartości są "zaokrąglone" do 16-bitów.

Moim zdaniem, trzymając się tego przykładu - jeśli utwór jest "końcowo" zapisany jako 24 bitowy i dac tak go "widzi",  traktuje i przetwarza - to wyświetlacz powinien tą wartość - 24 bit - wyświetlić. Pod warunkiem, że technicznie jest to możliwe do odczytania przez urządzenie. Właśnie to mnie zastanawia - w czym jest problem?

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Technika technika a protokoły protokołami.

Mogę prosić o szczegółowsze wytłumaczenie zagadnienia.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

4 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Tak w prosty sposób diodami i na wejściu i po przejściu przez CS8420 czyli to co na wyjściu plus dither jeśli włączę

W tym? 

pol_pl_BEHRINGER-ULTRAMATCH-PRO-SRC2496-

Diody są w sekcji wyjściowej... 

nagrywamy.com

4 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Moim zdaniem, trzymając się tego przykładu - jeśli utwór jest "końcowo" zapisany jako 24 bitowy i dac tak go "widzi",  traktuje i przetwarza - to wyświetlacz powinien tą wartość - 24 bit - wyświetlić. Pod warunkiem, że technicznie jest to możliwe do odczytania przez urządzenie. Właśnie to mnie zastanawia - w czym jest problem?

To wszystkie nagrania odczyta jako 24, chyba że jakiś stary nadajnik spdif, to 20 standardowo czyli można domniemywać, że 16. Ale metody nie ma. Można by sprawdzać na bieżąco i sobie histogram wyświetlać albo mrugajace diodki 😉

Teraz, Krzych 2 napisał:

W tym. Informacja jest. Przecież widzę co mu podaję na SPDIFa

No właśnie się pytam, gdzie widzisz? Te diody pstrykasz pstryczkiem przecież. 

nagrywamy.com

Pstrykam te po prawej stronie, te po lewej to info o tym co dostaje

Nawet jest info którego za bardzo nie kumam oryginał i copy. Nie bardzo wiem co to za informacja, ale instrukcji przyznam się nie chciało mi się czytać żeby się dowiedzieć

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Mogę prosić o szczegółowsze wytłumaczenie zagadnienia.

No jeśli protokol sprzed 40lat nie ma opakowania w meta dane np ta głębia bitowa oryginału to urządzenie końcowe tego nie wyczaruje. Możesz zmienić protokół co jest drogie, czasochłonne i wymaga kooperacji wielu firm albo mógłbyś pewno jakas heurystykę do zgadywania zrobić. Oczywiście nikt tego nie zrobi bo protokoły o których tu mówimy są od dawien dawna martwe. Nikt na świecie nie ma na uwadze promila audiofili przecież. Liczą się obecnie tv 8k protokoły bezprzewodowe, streamery etc - tam leży kapusta. Dla zwykłego zjadacza chleba bitrate jest totalnym kosmosem jako zagadnienie. Zwykły user chce wiedzieć jak włączyć wyłączyć i kiedy ładować i jak. Takie życie Bożenko.

To.sie tyczy zarówno spdif jak i transmisji w usługach. Spotify by Ci musiał podać w meta ta głębie.

Wydaje mi się że od zlej strony podchodzisz. Zamiast iść z góry i nakłaniać setup do swoich wymagań po prostu idź z dołu i zacznij sobie ustawiać całość pod bit perfekt. Na malinie podpinając dac po USB można kontrolować każdy etap jak sobie odpalisz wav/flac. 

Większość ludzi chyba słucha muzyki dla przyjemności więc dźwięk też powinien sprawiać przyjemność a nie ją odbierać .

Z drugiej strony , ciągłe poszukiwanie dobrego brzmienia doprowadza do sytuacji ,że ręce opadają bo ciągle coś ,, nie tak" i wreszcie dochodzimy do wniosku , że lepiej odpuścić nieustającą gonitwę za lepszymi grajkami i ich modyfikacjami . Zrobić coś co jest bezpieczne w użytkowaniu , nie męczy uszu i skoncentrować się na muzyce . Sporo osób pisze o tym na forum . Nawet autor tego wątku doszedł do wniosku , że czas się zatrzymać . Chociaż zatrzymywał się już kilka razy i jednak wracał do poszukiwań .😉

Bo jak się pogodzić z losem skoro raz się usłyszało jak gra stary TDA1541A z analogiem lampowym . Potem już każdy klocek na opampach zapewnia głównie ... niedosyt .🤣

...there is no spoon...

17 minut temu, Krzych 2 napisał:

Pstrykam te po prawej stronie, te po lewej to info o tym co dostaje

Nawet jest info którego za bardzo nie kumam oryginał i copy. Nie bardzo wiem co to za informacja, ale instrukcji przyznam się nie chciało mi się czytać żeby się dowiedzieć

No ale po lewej nie ma diodek o rozdzielczości?

Original i Copy to są flagi w spdifie (nie ma ich w aesebu) żeby można było tylko jedną kopię cyfrową zrobić, a już z kopii cyfrowo DAT nie nagrywał (amatorski).

5 minut temu, arturp napisał:

Większość ludzi chyba słucha muzyki dla przyjemności więc dźwięk też powinien sprawiać przyjemność a nie ją odbierać .

No ale nie miało być o gustach 😉 

24 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Głębia bitowa to jakby wskaźnik wysterowania tylko pokazujący nie najwyższy a najniższy poziom. Żeby sprawdzić poziom maksymalny czy minimalny, trzeba przesłuchać całe nagranie albo zapisać te poziomy w jakichś danych. SPDIF jest sygnałem w czasie rzeczywistym, skąd mamy wiedzieć, co będzie za chwilę?

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Są.

7 minut temu, arturp napisał:

Zrobić coś co jest bezpieczne w użytkowaniu , nie męczy uszu i skoncentrować się na muzyce .

No taki zestaw od Ciebie odkupiłem. 👍

4 minuty temu, Krzych 2 napisał:
10 minut temu, przemak napisał:

Są.

Gdzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 minutę temu, Krzych 2 napisał:

No dokładnie na środku obrazka

Dokładnie na środku obrazka to jest częstotliwość próbkowania, także ten...

nagrywamy.com

1 minutę temu, Krzych 2 napisał:

No dokładnie na środku obrazka

Ja pierdzielę masz rację. Nie ma głębi bitowej , ale ze mnie tuman!!!

15 minut temu, Krzych 2 napisał:

Nie ma głębi bitowej

No właśnie, bo to w sumie chwilowy parametr. Bez problemu można zrobić co 10 sekund czy ile kto chce 16, 20 i 24 po kolei i w dowolnych kombinacjach.

nagrywamy.com

3 godziny temu, danadam napisał:

No nagrania 16-bitowe. Próbka z nagrania 16-bitowego, np:

Ukryta Zawartość

jest uzupełniana o zera i wysyłana do DACa jako 24-bitowa:

Ukryta Zawartość

Z punktu widzenia DACa to są 24-bitowe dane ale wartości są "zaokrąglone" do 16-bitów.

A te zera to nie z przodu? 

Zera zawsze na końcu, ale dac dopisuje te zera na potrzeby własne. Sygnał jest jaki jest. 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

5 minut temu, Kris_54701 napisał:

Zera zawsze na końcu, ale dac dopisuje te zera na potrzeby własne. Sygnał jest jaki jest. 

Oglądałem na oscyloskopie dane i były z przodu 😉

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Hyhy to byłby sztos usłyszeć z której strony te zera! 

Co by nie było, to zera z przodu nie zmieniają wartości. 

Przykładowo 

1111 tj 15

001111 tj 15

111100 tj 60

37 minutes ago, jar1 said:

A te zera to nie z przodu? 

Można by się kłócić, że na systemach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to z przodu, ale jeśli wyświetlamy po "ludzku", czyli Most Significant Bit po lewej, a Least Significant Bit po prawej, to dodajemy po prawej (czy tam z tyłu). Przykładowo, maksymalna próbka 16 bitowa:

Ukryta Zawartość

zostanie zamieniona na prawie maksymalną próbkę 24 bitową:

Ukryta Zawartość

W odwrotnym przypadku dostalibyśmy sygnał ściszony o 48 dB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam

Jak sie okazuje nie tylko mnie zaintrygował ten temat. Przed chwilą trafiłem na ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A w nim na to zdjęcie. Jak widać coś tam chyba można

spacer.png

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

1 minute ago, jar1 said:

Co by nie było, to zera z przodu nie zmieniają wartości. 

No widac tradycyjnie żart nie wyszedł.. 

Co do zagadnienia to jak już w szczegóły wchodzimy tu akurat może być różnie jak patrzysz na linie transmisyjna. Czasami Indianin jest mały czasami duży. Patrząc na wartość logiczna wiadomka. 

Choć Indianie to częściej o kolejności bajtów niż bitów ale też może być. 

28 minut temu, jar1 napisał:

Oglądałem na oscyloskopie dane i były z przodu 😉

Niemożliwe, pokaż.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

30 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No widac tradycyjnie żart nie wyszedł.. 

Co do zagadnienia to jak już w szczegóły wchodzimy tu akurat może być różnie jak patrzysz na linie transmisyjna. Czasami Indianin jest mały czasami duży. Patrząc na wartość logiczna wiadomka. 

Choć Indianie to częściej o kolejności bajtów niż bitów ale też może być. 

Generalnie w spdif to rzeczywiście odwrotnie 😉

32 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak sie okazuje nie tylko mnie zaintrygował ten temat. Przed chwilą trafiłem na ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A w nim na to zdjęcie. Jak widać coś tam chyba można

spacer.png

Tak, bo RME ma oprogramowanie digi check, w przypadku tych interfejsów "wbudowane" a nie w komputerze:

Ukryta Zawartość

I na samym dole jest "bit statistics" i to jest to o czym pisałem - analiza wszystkich dotychczasowych iluśtam próbek. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Godzinę temu, danadam napisał:

Można by się kłócić, że na systemach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to z przodu, ale jeśli wyświetlamy po "ludzku", czyli Most Significant Bit po lewej, a Least Significant Bit po prawej, to dodajemy po prawej (czy tam z tyłu). Przykładowo, maksymalna próbka 16 bitowa:

MSB jest po lewej w I2S, popierdieliło mi się 😉

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, jar1 napisał:

MSB jest po lewej w I2S, popierdieliło mi się 😉

Nie wiem co to jest lewa i prawa w tym przypadku, ale:

"One sample stored with most significant bit (MSB) last." 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Nie wiem co to jest lewa i prawa w tym przypadku, ale:

"One sample stored with most significant bit (MSB) last." 

Ukryta Zawartość

750px-I2S_Timing.svg.png

Ukryta Zawartość

Tak zwane wyrównanie do lewej lub do prawej. Czyli kolejność czytania bitów. Zazwyczaj jest to od lewej do prawej, czyli pierwszy najbardziej znaczący bit a na końcu te zera dopisane przez daca. W przypadku przetwornika czytającego od lewej, to faktycznie dopisane zera mogą być odbierane jako pierwsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi