Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z pilotem i wyjściem coax (wyjścia analogowe niepotrzebne)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jest sobie końcówka mocy, która ma wejście cyfrowe coax (wejście analogowe też ma, ale słabe). Generalnie nie chodzi mi o końcówkę, tylko o streamer. Zastanawiam się, czy istnieje jakeś sensowne urządzenie, które mogłoby pobrać treść z sieci (NAS, internet) i napędzić sygnałem cyfrowym coax (nie gorszym niż 24/196) końcówkę mocy. Oprócz tego musi mieć regulację głośności i pilota. Czyli podsumowując:

- zasys danych przez ethernet, najlepiej kabel,

- wylot cyfrowy coax dobrej jakości, nie gorszy niż 24/196,

- pilot pozwalający co najmniej na regulację głośności.

Inne bajery, typu DAC, wyjścia analogowe są zbędne. Chciałbym uzyskać minimalistyczny zestaw streamer + końcówka mocy. Pilot musi być, bo obsługa będzie z Logitech Harmony, który obsługuje już sąsiednie urządzenia. No i cena - im niższa, tym lepsza, ale nie kosztem jakości dźwięku. Możecie coś polecić? Może być gotowe, albo do poskładania.

Z góry dziękuję za pomoc, Kaz.

30 minut temu, RoKa napisał:

Cześć!

Jest sobie końcówka mocy, która ma wejście cyfrowe coax (wejście analogowe też ma, ale słabe). Generalnie nie chodzi mi o końcówkę, tylko o streamer. Zastanawiam się, czy istnieje jakeś sensowne urządzenie, które mogłoby pobrać treść z sieci (NAS, internet) i napędzić sygnałem cyfrowym coax (nie gorszym niż 24/196) końcówkę mocy. Oprócz tego musi mieć regulację głośności i pilota. Czyli podsumowując:

- zasys danych przez ethernet, najlepiej kabel,

- wylot cyfrowy coax dobrej jakości, nie gorszy niż 24/196,

- pilot pozwalający co najmniej na regulację głośności.

Inne bajery, typu DAC, wyjścia analogowe są zbędne. Chciałbym uzyskać minimalistyczny zestaw streamer + końcówka mocy. Pilot musi być, bo obsługa będzie z Logitech Harmony, który obsługuje już sąsiednie urządzenia. No i cena - im niższa, tym lepsza, ale nie kosztem jakości dźwięku. Możecie coś polecić? Może być gotowe, albo do poskładania.

Z góry dziękuję za pomoc, Kaz.

czyli w końcówce masz wbudowany DAC? Coś dziwnie to wygląda...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

rynek wtórny - Linn Majik DS

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

czyli w końcówce masz wbudowany DAC? Coś dziwnie to wygląda...

Nie ma DAC-a. On przerabia wprost strumień PCM. Taka czeka nas przyszłość.

Edytowane przez RoKa
8 minut temu, RoKa napisał:

no to najlepiej Linn, Lyngdorf, Moon

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no to najlepiej Linn, Lyngdorf, Moon

Celowo nie pisałem nic o wzmaku, bo bałem się, że dyskusja zboczy z głównego tematu. I tak się powoli dzieje.

Zatem, może teraz trochę o streamerze? Dodam jeszcze, że musi być gapless.

Kaz

Mam taki . Sprawdź czy parametry Ci odpowiadają .

Ma on wejście optyczne i konwertuje nawet do koaksialu out .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Godzinę temu, RoKa napisał:

Jak to działa ? 

Wzmacniacz cyfrowy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Zapewne chodzi o tzw Power DAC.

Taki DAC który na wyjściu ma sygnał np. PWM (pulse width modulation) i zasila bezpośrednio końcówkę mocy w klasie D. Taki wbudowany DAC nie ma, a przynajmniej nie musi mieć, wyjścia o poziomie liniowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, msankowski napisał:

Zapewne chodzi o tzw Power DAC.

Taką nazwą Wadia ochrzciła swoją Intuition 01 w mojej ocenie cechującą się bardzo dobrym dźwiękiem.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, czester15.30 napisał:

Mam taki . Sprawdź czy parametry Ci odpowiadają .

Ma on wejście optyczne i konwertuje nawet do koaksialu out .

Ukryta Zawartość

Dzięki. Czy możesz sprawdzić, czy funkcje takie jak np. loudness, działają też po koaksialu? Pytam, bo poszukałem sam coś takiego jak Yamaha WXC-50 i tam w trybie koaksialu działa tylko regulacja głośności, a pozostałe ciekawe funkcje dostępne są tylko dla analog out.

Kaz

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, RoKa napisał:

Dzięki. Czy możesz sprawdzić, czy funkcje takie jak np. loudness, działają też po koaksialu? Pytam, bo poszukałem sam coś takiego jak Yamaha WXC-50 i tam w trybie koaksialu działa tylko regulacja głośności, a pozostałe ciekawe funkcje dostępne są tylko dla analog out.

Kaz

Raczej działają po koaksialu z każdego źródła . Sprawdzę gdy skończę pracę 

18 minut temu, czester15.30 napisał:

Raczej działają po koaksialu z każdego źródła . Sprawdzę gdy skończę pracę 

Będę wdzięczny. Patrząc jak inni to robią, wątpię czy zadziała. Zazwyczaj ścieżka cyfrowa eth->coax omija dsp. Ale proszę sprawdź.

Kaz

Taką nazwą Wadia ochrzciła swoją Intuition 01 w mojej ocenie cechującą się bardzo dobrym dźwiękiem.
Tak, chociaż nazwa Power DAC chyba nie jest zastrzeżona bo np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, RoKa napisał:

Zazwyczaj ścieżka cyfrowa eth->coax omija dsp. Ale proszę sprawdź.

Nuprime Omnia wr-1 wyjście koaksioalne  equalizer ( POP , JAZZ itd. ) , mute , regulacja głośności : 

LAN gniazdo  - TIDAL , Radio internetowe - działa 
Input optyczny - podłączony BR jako transport CD - działa 

Ta marka ma inne strumieniowce np . 

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem czy w tym drugim droższym jest regulacja głośności . 

4 godziny temu, RoKa napisał:

Dodam jeszcze, że musi być gapless.

Nie wiem czy mój ma czy nie ma .

Ukryta Zawartość

Poczytaj dobrze specyfikację czy Ci się nada . Nie ma np. obsługi serwera NAS 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak może być regulacja głośności na wyjściu cyfrowym ? To DAC może mieć regulację głośności na wyjściu analogowym.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Jak może być regulacja głośności na wyjściu cyfrowym ? To DAC może mieć regulację głośności na wyjściu analogowym.

Kiedyś dawno temu myślałem , że to niemożliwe , a jednak jest regulacja . Z pierwszą spotkałem się w jakimś dekoderze satelitarnym . Dźwięk szedł po optycznym , a pilotem od dekodera zmieniałem głośność . Nie potrafię wytłumaczyć to technicznie .  
Może chodzi o ten DSP ? Tam cuda odbywają się w domenie cyfrowej .  
P.S. Może jakieś tłumienie sygnału " prądu "  , lub sygnału optycznego jest ? 

PS. jeśli masz podłączony komputer po USB , to w komputerze można regulować głośność .

Edytowane przez czester15.30
6 godzin temu, RoKa napisał:

Ja tego nie rozumiem . Przecież w cewkach głośnikowych nie może ostatecznie płynąć sygnał cyfrowy zobrazowany takim samym stanem niskiego i wysokiego napięcia ( 0 , 1 ) . Wzmacniacz cyfrowy wzmacnia sygnał cyfrowy i co dalej następuje ? W cewkach głośnikowych musi być sygnał analogowy . Coś czytałem , że po wzmocnieniu cyfrowego są jakieś " tłumili " cokolwiek to znaczy . 

Edytowane przez czester15.30

Na głośność ma wpływ współczynnik wypełnienia sygnału PWM. Można zatem regulować głośność w modulatorze/konwerterze PCM to PWM.

8 godzin temu, czester15.30 napisał:

Dźwięk szedł po optycznym , a pilotem od dekodera zmieniałem głośność .

Ale to nie będzie bit-perfect. Taka regulacja to do dupy. Na pewno powoduje degradację sygnału bo ingeruje w sam sygnał.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Ale to nie będzie bit-perfect. Taka regulacja to do dupy. Na pewno powoduje degradację sygnału bo ingeruje w sam sygnał.

Miałem ustawioną głośność w dekoderze maksymalnie , a w wzmacniaczu regulowałem . Odkryłem to przez przypadek . 

7 minut temu, tomek4 napisał:

Cyfrowa.

Litości !!!

15 minut temu, tomek4 napisał:
55 minut temu, Piopio napisał:
Litości !!!

Jprdl. Człowieku, czy Ty masz chociaż maturę?

Skończ Waść ! Wstyd sobie tylko robisz 😉 

Gość

(Konto usunięte)

Ja trochę z boku tematu, ale zapewne wśród Was zorientowani?

Chodzi o wybór streamera z dac. Pod rozwagę biorę na razie Lindemann Network w wersji I na kościach AKM lub Network II na kościach Sabre. Plus ewentualnie zasilacz Muzg. Mam też możliwość kupić do dobrej cenie Lumin D2. Wszystko nowe. Lumin najdroższy. Dotąd nie słuchałem żadnego z nich. Ale może nie ma sensu porównywać Lindemanna z Lumine i trochę dopłacić i brać D2?

17 minut temu, pantagruel napisał:

Ja trochę z boku tematu, ale zapewne wśród Was zorientowani?

Chodzi o wybór streamera z dac. Pod rozwagę biorę na razie Lindemann Network w wersji I na kościach AKM lub Network II na kościach Sabre. Plus ewentualnie zasilacz Muzg. Mam też możliwość kupić do dobrej cenie Lumin D2. Wszystko nowe. Lumin najdroższy. Dotąd nie słuchałem żadnego z nich. Ale może nie ma sensu porównywać Lindemanna z Lumine i trochę dopłacić i brać D2?

Bierz Lindemann Network Network II - bardzo dobra cena. Najnowsza kość DAC od Sabre. Koniecznie dobry zasilacz liniowy i łączność po WiFI.

Edytowane przez Piopio

Widzę tutaj dużo pytań, więcej kłótni i praktycznie zero odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda mi się nieco dla wszystkich wyklarować :)

RoKa bardzo zamieszałeś opisem urządzenia. Końcówka mocy to sam wzmacniacz mocy w obudowie, więc generalnie nie może mieć w sobie DAC. Tyle semantyka, kto wie, może gdzieś powstała końcówka mocy z wejściami cyfrowymi, ale byłoby to jednak dziwne. Może masz na myśli wzmacniacz zintegrowany, który ma lepszy DAC, niż wejścia analogowe? To by dużo wyjaśniło :)

Jeżeli chodzi o streamer z wyjściem cyfrowym to wówczas chcemy uniknąć regulacji głośności w domenie cyfrowej. Może ona być zrobiona dobrze, ale zazwyczaj czuć wyraźny spadek jakości. Jeżeli ma to być regulacja w domenie cyfrowej to warto ustawić gain (wzmocnienie, jeżeli jest taka opcja) końcówki mocy tak, żeby poruszać się w górnym zakresie regulacji głośności, tak aby ograniczyć stratę informacji. Jak już zauważono w tym wątku taka regulacja nie będzie nigdy bit-perfect.

Generalnie ja staram się regulować głośność w analogu.

Regulacja głośności, a także wszelkie efekty typu loudness, eq etc wymagają procesora DSP w takiej czy innej formie. Nie bez powodu też można je znaleźć w tańszych urządzeniach, a nie w tych droższych, gdzie nacisk kładziony jest bezpośrednio na jakość dźwięku. 

Co do PowerDAC i podobnych urządzeń pozwolę sobie zacytować wywiad z Bruno Putzeysem, który o klasie D wie chyba wszystko:

BP: Ściśle rzecz biorąc, klasa D nigdy nie jest cyfrowa. Cyfrowa oznacza, że wszystko jest wykonywane przy użyciu liczb. Wzmacniacz w klasie D pracuje z napięciami i prądami zmieniającymi się w czasie, tak jak każdy inny wzmacniacz.
Określenie „wzmacniacz cyfrowy” pojawiło się z niezrozumienia litery „D”. Kiedy klasa D została wynaleziona (w latach 30. ubiegłego wieku) istniały już klasy A, B i C, więc nazwali ją klasą D. Oczywiście w tamtych czasach nie było technologii cyfrowej, z którą można było ją pomylić. W roku 2004 współtworzyłem dokument AES (Audio Engeineering Society przyp. autor) zatytułowany „Wszystkie wzmacniacze są analogowe” (oryg. „All Amplifiers are Analogue”), warto go wyguglować i przeczytać.
Oczywiście istnieją wzmacniacze wykorzystujące DSP (cyfrowe przetwarzanie sygnału przyp. autor) jako element konstrukcji i można je nazywać „trochę cyfrowymi”, ale „prawdziwe” wzmacniacze cyfrowe nie istnieją.

A tłumacząc to na polski: wzmacniacze klasy D są impulsowe, a nie cyfrowe. Jeżeli mamy PowerDAC to sygnał cyfrowy (zazwyczaj w formacie PCM) jest konwertowany na sygnał PWM, który jest sygnałem analogowym, impulsowym. Tu jest DAC. Power znajduje się w następnym stopniu, gdzie sygnał PWM jest wzmacniany w impulsowej końcówce mocy, a następnie odfiltrowywany do postaci czystego sygnału analogowego audio.

Co do wyboru samego streamera cyfrowego, to ciężko to zrobić nie wiedząc do czego go dobieramy. iFi Zen Stream jest super urządzeniem, ale do wzmacniacza za 100 tys złotych może nie być optymalnym rozwiązaniem i vice versa. Fajnie jakbyś coś podpowiedział więcej @RoKa

@pantagruel ja bardzo lubię Cambridge CXN v2, mimo że nie ma najnowszych kości DAC. Fajnie gra i szybko działa, a to już dużo :D No i cena jest bardzo ludzka.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

• Pokaż nowe odpowiedzi