Skocz do zawartości
IGNORED

Nad C700 czy Musical Fidelity M2si + Topping D30Pro + Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników muzyki i miłośników sprzętu

Proszę o opinię czy porównując te dwa "samograje"usłyszy się jakieś różnice 🙂

Cenowo wychodzi podobnie, nie licząc przewodów ale czy warto iść w tyle sprzętu?

Teoretycznie oddzielne audio powinno zagrać lepiej ale ten NAD to cud techniki 🙂, jakość dźwięku jest chwalona a biorąc pod uwagę ilość połączeń w porównaniu do kompaktowego Nada to czy jest sens składania tylu komponentów?

Może ktoś porównywał coś podobnego i mógłby podzielić się opinią?

Pozdrawiam

Nie chcę Ci mieszać, ale cudem techniki to jest NAD M10 z serii Master, bo co jak co, ale to od tego maleństwa się wszystko zaczęło. Może warto odłożyć 🙂

NAD C700 szczytem wyrafinowania nie jest.

Chcesz mieć prawdziwe high-fidelity to proponuję:

iFi ZEN Stream -> Topping HS01 -> SMSL SU-9 -> AUDIOPHONICS MPA-S250NC XLR Class D Stereo Amplifier Ncore 2x250W 4 Ohm

Całość zagra lepiej niż NAD M10 czy Cambridge EVO150.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Też myślałem o M10v2, który jest jednak droższy ale i wg mnie też zagra lepiej niż  reszta 🙂 tyle tylko że już przy takim budżecie wolałbym inny zestaw 🙂 i już oddzielny, np. Rotel 1592 + Zen Stream.

C700 ma fajną cenę jak na all-in-one ale już zwiększając budżet to osobiście nie jestem zwolennikiem wszystko w jednym, wole sprzęt na kilogramy 🙂 

To jeśli Ci się podoba ta mała skrzynka i czujesz "flow" to sobie kup 🙂 Nie zawsze musi to grać najlepiej w swojej klasie, czasem inne rzeczy są ponad to.

13 minut temu, Music_FAN napisał:

Też myślałem o M10v2, który jest jednak droższy ale i wg mnie też zagra lepiej niż  reszta 🙂 tyle tylko że już przy takim budżecie wolałbym inny zestaw 🙂 i już oddzielny, np. Rotel 1592 + Zen Stream.

C700 ma fajną cenę jak na all-in-one ale już zwiększając budżet to osobiście nie jestem zwolennikiem wszystko w jednym, wole sprzęt na kilogramy 🙂 

Podałem Ci przepis na świetne granie. Nie kupisz nic lepiej grającego w tej cenie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pare tysi robi jednak różnice 🙂

I to nie małą bo 7 tysi 🙂

Ale czy słychać taką różnicę M10 względem C700, mówimy tu o kolumnach typu Polk L100, B&W 706S2, Dynaudio Evoke 10 , mocy jest wystarczająco w każdym a monitory z tego przedziału cenowego nie potrzebują wybitnych wzmacniaczy.

Cena C700 + kolumny wychodzi pewnie 12-13 i jest to jeszcze fajny budżet, dokładając do 20 lepiej składać zupełnie inny zestaw

24 minuty temu, Piopio napisał:

AUDIOPHONICS MPA-S250NC XLR Class D Stereo Amplifier Ncore 2x250W 4 Ohm

Widziałem właśnie że to polecałeś gdzieś wcześniej i brałem to jako opcję ale chyba nie ma sprzedaży w PL?

Jednak Nad jest bardziej medialny 🙂

I bez Sabre oczywiście, w Toppingu jest Cirrus Logic 🙂

No i osobiście wolałbym tego Rotela, nawet do takich kolumn 🙂 , tyle że to 7 tysi różnicy a to tylko muzyka i tak już bardzo dobre granie

Piopio masz tego NC252MP?

46 minut temu, Music_FAN napisał:

Widziałem właśnie że to polecałeś gdzieś wcześniej i brałem to jako opcję ale chyba nie ma sprzedaży w PL?

I bez Sabre oczywiście, w Toppingu jest Cirrus Logic 

No i osobiście wolałbym tego Rotela, nawet do takich kolumn 🙂 , tyle że to 7 tysi różnicy a to tylko muzyka i tak już bardzo dobre granie

Piopio masz tego NC252MP?

1. Kupuje się na www.audiophonics.fr

2. Kość ES9038PRO jest bardzo dobra. Najlepsza obecnie poza AKM4499EQ. W czym problem ?

3. Rotel jest dużo gorszy niż Hypex Ncore.

4. Tylko słuchałem.

Podałem Ci przepis na świetne granie. Nie kupisz nic lepiej grającego w tej cenie. 
Ty tak serio? Naprawdę uważasz, że jeden system, który polecasz w kolejnym wątku, zadowoli wszystkich i to z różnymi kolumnami?
Też myślałem o M10v2, który jest jednak droższy ale i wg mnie też zagra lepiej niż  reszta tyle tylko że już przy takim budżecie wolałbym inny zestaw i już oddzielny, np. Rotel 1592 + Zen Stream.
C700 ma fajną cenę jak na all-in-one ale już zwiększając budżet to osobiście nie jestem zwolennikiem wszystko w jednym, wole sprzęt na kilogramy  

Strasznie chaotyczny punkt wyjścia. All-in-one to prostota i pewien kompromis. Osobne klocki - wiadomo, można się bawić w nieskończoność. Pomijam fakt, że NAD, Rotel i MF to jednak różne szkoły.
Nie wiem czy tego NADa nie nasładzają za bardzo - ze względu na dystrybutora. Nawet z entuzjastycznych recenzji wynika, że to bardzo jednostronnie grający sprzęt. Podobnie było, z CA Evo - w tej samej gazecie potrafili dać nagrodę roku a potem w reckach innych sprzętów pisać, że to gra przeciętnie do bólu. Akurat Evo słuchałem i niestety to te drugie opinie opinie są wg mnie trafne. Jak jest z C700 nie wiem. Ale jak mi Kulpa wmawia, że gra to lepiej niż Marantz n40 - to jestem sceptyczny.
39 minut temu, dzarro napisał:

Ty tak serio? Naprawdę uważasz, że jeden system, który polecasz w kolejnym wątku, zadowoli wszystkich i to z różnymi kolumnami? 

Owszem. Hypex Ncore napędzi każde budżetowe i ze średniej półki kolumny. Zagra świetnie z każdymi rozsądnymi kolumnami. 

Edytowane przez Piopio

Owszem. Hypex Ncore napędzi każde budżetowe i ze średniej półki kolumny. Zagra świetnie z każdymi rozsądnymi kolumnami. 
Ha, ha, ha...

Co do HypexNcore,Purifi to może być faktycznie czarny koń, opinie użytkowników, którzy przecież jak słuchają takich klocków to i innych też słuchali, są bardzo dobre.

Cena tutaj są bardzo dobre więc można spokojnie zainwestować i przekonać się samemu i ja chyba tak zrobię 🙂

Tyle że taki Nadzik jest kompaktowy, lekki i bardzo wydajny i ciekaw jestem czy w ślepym teście idzie wychwycić różnice w cenie względem M10

Dobrze skrojony zestaw w dobrym budżecie i do tego w normalnych, domowych warunkach może utrzeć nosa kilkukrotnie droższym zestawom, dźwięk jest pewnie że lepszy ale tak naprawdę to są często śmieszne różnice.

Opinie o C700 od użytkowników są bardzo dobre, z prasą to wiadomo jak jest 🙂

45 minut temu, dzarro napisał:

Pomijam fakt, że NAD, Rotel i MF to jednak różne szkoły

No niby tak, kwestia preferencji i zestawienia kolumn ale całościowo daje to budżet w okolicach C700, jeden klocuszek przeciwko "trochę tego będzie"

Trzeba będzie wypożyczyć i się samemu przekonać 🙂

Zapytałem bo może ktoś doświadczony słuchał czegoś podobnego i napiszę że dźwiękowo może i lepiej z dzielonego ale gra nie warta świeczki, technika tak poszła że to przyszłość i wygryzie tradycyjne sprzęty 🙂

16 minut temu, dzarro napisał:

Ha, ha, ha...

Czasy się zmieniają. Ncore to technicznie doskonałe końcówki. Kasują większość konkurencji do 10k. 

Dodam że sam nie słuchałem ale rozmawiałem z osobą która słuchała Gato, nie wiem jaki model ale to nielubiana klasa D 🙂 , grało to ponoć bardzo zacnie, kolega bardzo polecał posłuchać i był zdziwiony jak to gra 🙂

Co do HypexNcore,Purifi to może być faktycznie czarny koń, opinie użytkowników, którzy przecież jak słuchają takich klocków to i innych też słuchali, są bardzo dobre.
Cena tutaj są bardzo dobre więc można spokojnie zainwestować i przekonać się samemu i ja chyba tak zrobię
Tyle że taki Nadzik jest kompaktowy, lekki i bardzo wydajny i ciekaw jestem czy w ślepym teście idzie wychwycić różnice w cenie względem M10
Dobrze skrojony zestaw w dobrym budżecie i do tego w normalnych, domowych warunkach może utrzeć nosa kilkukrotnie droższym zestawom, dźwięk jest pewnie że lepszy ale tak naprawdę to są często śmieszne różnice.
Opinie o C700 od użytkowników są bardzo dobre, z prasą to wiadomo jak jest
No niby tak, kwestia preferencji i zestawienia kolumn ale całościowo daje to budżet w okolicach C700, jeden klocuszek przeciwko "trochę tego będzie"
Trzeba będzie wypożyczyć i się samemu przekonać
Zapytałem bo może ktoś doświadczony słuchał czegoś podobnego i napiszę że dźwiękowo może i lepiej z dzielonego ale gra nie warta świeczki, technika tak poszła że to przyszłość i wygryzie tradycyjne sprzęty
Ja myślałem o all-in-one za 12-14 tys. W końcu kupiłem osobno wzmak i streamer - mimo, że w moich warunkach było to mniej wygodne. Nie wiem nawet czy oznacza to różnice w "klasie" dźwięku. Generalnie większość all-in-one grała podobnie a system ze wzmacniaczem, który potem wybrałem - zupełnie inaczej. Była to sygnatura, której szukałem.

Ten C700 waży 2,5 kg , 80W no to trochę jest, odtwarzanie z USB, możliwości naprawdę niezłe

2 minuty temu, dzarro napisał:

Ja myślałem o all-in-one za 12-14 tys. W końcu kupiłem osobno wzmak i streamer - mimo, że w moich warunkach było to mniej wygodne. Nie wiem nawet czy oznacza to różnice w "klasie" dźwięku. Generalnie większość all-in-one grała podobnie a system ze wzmacniaczem, który potem wybrałem - zupełnie i naczej. Była to sygnatura, której szukałem.

No i o to chodziło 🙂

16 minut temu, Music_FAN napisał:

C700 oparty jest na poprzedniej generacji modułów Hypexa - ucd102. Dużo słabsza jest też kość DAC. Będzie jednak gorzej. 

Edytowane przez Piopio

Obydwa NADy, Rotel i wspominane B&W 706 znajdziesz w salonie firmowym dystrybutora. Pozostaje tylko poświęcić trochę czasu i umówić się na odsłuch.

Nic nie zastąpi doświadczenia zdobytego poprzez odsłuchiwanie różnego sprzętu, dzięki temu będziesz w stanie określić, jaki rodzaj brzmienia lubisz najbardziej. Niezależnie od tego, co tutaj napiszemy to TOBIE musi się podobać jak gra.

Teraz, MarcinQoo napisał:

Obydwa NADy, Rotel i wspominane B&W 706 znajdziesz w salonie firmowym dystrybutora. Pozostaje tylko poświęcić trochę czasu i umówić się na odsłuch.

Nic nie zastąpi doświadczenia zdobytego poprzez odsłuchiwanie różnego sprzętu, dzięki temu będziesz w stanie określić, jaki rodzaj brzmienia lubisz najbardziej. Niezależnie od tego, co tutaj napiszemy to TOBIE musi się podobać jak gra.

Oczywiście ale od tego jest forum 🙂 , można popytać, wiem jakie granie lubię i jest to dobre granie 🙂 

ogólnie albo coś gra fajnie, na poziomie sprzętu premium albo na poziomie wieży z mediamarktu

W dniu 20.04.2022 o 09:09, Piopio napisał:

C700 oparty jest na poprzedniej generacji modułów Hypexa - ucd102. Dużo słabsza jest też kość DAC. Będzie jednak gorzej. 

różnica między M10 a C700 jest spora. Wszystko też zależy od samych kolumn, bo jednak te Nady grają trochę inaczej od siebie. C700 jest bardziej żywy. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć,

w kwestii Twojego pytania tytułowego. Jeśli rozważasz wygodę to oczywiście zestaw all in one. Jeśli zależy Ci na jakości dźwieku to zdecydowanie drugi zestaw.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 20.04.2022 o 09:03, Music_FAN napisał:

to nielubiana klasa D...

To stwierdzenie już dawno stało się mitem. 

W dniu 25.04.2022 o 13:30, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

różnica między M10 a C700 jest spora. Wszystko też zależy od samych kolumn, bo jednak te Nady grają trochę inaczej od siebie. C700 jest bardziej żywy.

21 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

w kwestii Twojego pytania tytułowego. Jeśli rozważasz wygodę to oczywiście zestaw all in one. Jeśli zależy Ci na jakości dźwieku to zdecydowanie drugi zestaw.

Pozdrawiam,

Michał

I to są konkrety 🙂

Szkoda że jakość dźwięku, na tych poziomach cenowych, nie poszła na tyle w zestawach all in one żeby dorównać składanym zestawom bo jednak wygoda i ilość zajmowanego miejsca robią różnicę.

Osobiście chcę posłuchać M10v2 bo trochę się różni od pierwszej wersji i sam wyrobić sobie opinię względem klasycznego zestawu, no i może jeszcze Arcama SA30, oba w cenie solidnej integry, pewnie z dakiem ale bez odtwarzacza plików

2 godziny temu, Music_FAN napisał:

I to są konkrety 🙂

Szkoda że jakość dźwięku, na tych poziomach cenowych, nie poszła na tyle w zestawach all in one żeby dorównać składanym zestawom bo jednak wygoda i ilość zajmowanego miejsca robią różnicę.

Osobiście chcę posłuchać M10v2 bo trochę się różni od pierwszej wersji i sam wyrobić sobie opinię względem klasycznego zestawu, no i może jeszcze Arcama SA30, oba w cenie solidnej integry, pewnie z dakiem ale bez odtwarzacza plików

Z tym podziałem bywa różnie - np. miałem okazję porównać wzmacniacz ATC z wbudowanym DAC (poziom cenowy omawianych modeli) a potem ten sam wzmacniacz z DACiem Chord kosztującym 50% ceny wzmacniacza. Różnice były - ale nie na tyle duże by wydawać tyle kasy. Obiektywnie Chord grał trochę lepiej ale DAC w ATC - fajniej. 😉

Pewnie można sobie wyobrazić sytuację, że do tego Chorda znajdzie się wzmacniacz za 7 kpin i razem zagrają wyraźnie lepiej od all-in-one. Ale można też pewnie zrobić zestawienie - z wzmacniaczem 2 razy droższym, który postępu nie da. 

Najlepsze all-in-one jakie słyszałem to PS Audio Stellar Strata - ale sekcja streamera bazuje na tanim sofcie bez gapless. W dodatku cena wzrosła do ponad 15 tys. 

PS. Tzn. z tego co widzę to można wyrwać za 11 kpln - jak komuś nie przeszkadza brak gapless to fajna opcja (tym bardziej, że jest USB audio). 

Edytowane przez dzarro