Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny pod wzmacniacz lampowy około 10W

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Tymczasem dobre, małe podstawkowe kolumny, potrafią te duże, rozwalić brzmieniowo pod każdym względem

Hmm, dość odważna teza. Owszem, niekiedy małe monitory potrafią zadziwić swym brzmieniem, jeśli odniesiemy się do ich mikrej postury. Ostatnio słuchałem Diapason Adamantes i były naprawdę świetne, ale... praw fizyki nie oszukasz. Duże głośniki grają pełnym pasmem, ot co, więc z tym "rozwalaniem" to byłbym ostrożny 🤔

Edytowane przez Łukasz_62438

Bywają też "hybrydy" małych z dużymi i paru kolegów ma takie "monitory" 😉 

z 7" czy 8" jako midwoofer, co swobodnie zejdą do 40 Hz ( - 6 dB ) Rysiek 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

bywają, choć nasz Romek precyzyjnie sformułował swą myśl z której wnioskuje, że 

jednak ziemia jest płaska. 😉

Edytowane przez piano
3 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Duże głośniki grają pełnym pasmem

To pokażcie mi te głośniki 20cm i większe które tak grają pełnym pasmem. I co najważniejsze jak wyglądają właściwości kierunkowe takich głośników? Co z tego że na wprost pasmo jest, tylko przysuniecie mikrofonu pomiarowego o 30* powoduje znaczy spadek w zakresie powyżej 2-3 kHz. Owszem są głośniki szerokopasmowe które przy dużej średnicy przenoszą szeroki zakres. Ale nie są zbyt często stosowane. Dobra 15-stka praktycznie zawsze, wypadnie lepiej w przetwarzaniu średnich częstotliwości niż 20 cm głośnik. Praw fizyki się nie oszuka. Budowałem kolumny, robiłem pomiary, wiem o czym pisze. Pokażcie ni te wspaniałe, dwudrożne kolumny, na dużych przetwornikach? Czy ktoś z was mierzył zniekształcenia THD takich głośników w zakresie średnich tonów? Jeśli nie to proszę zrobić pomiary, wtedy będzie my dyskutować. Tak jak kolega wyżej pisał takie głośniki nadają się do PA gdzie ma być głośno a zniekształcenia właściwości kierunkowe, pasmo czy inne parametry istotne w audio są drugorzędne. 

Jeżeli komuś zależy tylko na basie a olewa resztę pasma a zniekształcenia też nie są ważne to tak, można walić wielkie przetworniki. Zakres średnich częstotliwości jest bardzo ważny w audio. Ucho ludzkie jest najbardziej wyczulone w tym zakresie. Niskie zejście głośnika to nie wszystko. W małych pomieszczeniach 15-20m2 i tak, niskie częstotliwości nie będą dobrze odtwarzane. 

@Roman_66094

A kto Cię zmusza, żebyś puszczał 20 cm woofer powyżej 2 kHz ?

U mnie gra do 1,8 kHz i do tego punktu nie powinno być problemu z kierunkowością.

A wiele tweeterów pozwala na pracę już poniżej 2 kHz i to bez żadnych gadżetów

typu tuba, a zupełnie samodzielnie - nawet naprawdę budżetowy Dayton DC28F.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Snell E2, E3 są super do lampy w tej cenie i w tym gabaarycie.
taniej Snell J3 

malo ktory glosnik potrafi oddac to co ma w srednicy lampa jak ta niepozorna vifa`

A do tego nowe woofery już nie potrzebują 40 litrowej skrzyni 😉 

Zresztą budowane niemal seryjnie monitory BMN też miewają

woofery Seasa 22 cm ... i chyba wszystkie to 8 Ohm; wybór jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Godzinę temu, audioburak napisał:

typu tuba,

jak choćby 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Panjarek napisał:

Czyli aby wykorzystać w pełni wzmak który mam najlepiej by było podłogowe?

Nie idź w protezy, tylko kup porządne kolumny. Sprawdź sobie firmę:

TEKTON DESIGN

Są relacje, są dostępne z opcją zwrotu, są tanie (np. za 600 USD). Od człowieka, który podpisuje się pod nimi z imienia i nazwiska oraz możesz o wszystko jego zapytać przed zakupem. Kolumny do lampy muszą chcieć grać, a nie być zmuszonym przepychać przez nie dźwięki jak kijem przez komin.

Ewentualnie szukaj starych ALTEC, ale to wyjdzie drożej i większe ryzyko z leciwymi paczkami.

Godzinę temu, przemak napisał:

Oni na poważnie z tym stadem gwizdków? 

To ma swoje techniczne uzasadnienie.

Np. firma McIntosh podobnie robi swoje kolumny.

58 minut temu, zurek napisał:

Za darmo bym tego nie chciał... 

Dlatego zawsze będziesz niezadowolony i będziesz szukał. Poczytaj opinie tych, co kupili. Jest tam forum producenta...

2 minuty temu, Wuelem napisał:

To ma swoje techniczne uzasadnienie.

Np. firma McIntosh podobnie robi swoje kolumny.

Owszem, tylko w zestawach MacIntosha to ma sens, a ze zwykłymi gwizdkami już niestety nie. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, piano napisał:
2 godziny temu, audioburak napisał:

typu tuba,

jak choćby 

Ukryta Zawartość

Nawet nie chce mi się komentować. Wstaw sobie do sypialni coś takiego żona na pewno będzie zadowolona.

GPA-Altec-604-8H-III.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Wuelem napisał:

Dlatego zawsze będziesz niezadowolony i będziesz szukał. 

A skąd wiesz że jestem niezadowolony? Przeciwnie jestem bardzo zadowolony, aż nad to...  

13 minut temu, Wuelem napisał:

Jest tam forum producenta...

No to wszystko jasne... Same ohy i ahy... Jak by inaczej było...

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

2 minuty temu, Roman_66094 napisał:

Nawet nie chce mi się komentować. Wstaw sobie do sypialni coś takiego żona na pewno będzie zadowolona.

phi.., ale mnie rozbawiłeś 😉 

Chcesz więcej zdjęć z mojego pokoju? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Roman_66094 napisał:

Wstaw sobie do sypialni coś takiego żona na pewno będzie zadowolona.

Twoja żona rozumiem słucha oczami.

6 minut temu, zurek napisał:

Same ohy i ahy... Jak by inaczej było...

Możesz napisać tam coś krytycznego. Tylko uzasadnij solidnie...

A nie jak wyżej koślawą żoną.

Edytowane przez Wuelem
'

Ja nie słyszałem jeszcze kolumn dwudrożnych  na dużych midwoofererach które nie miałyby wycofanej średnicy, czy innych niedomagań, jak słaba przestrzeń, stereofonia, kiepska scena. Takie kolumny grają słabo w porównaniu do dobrych głośników o mniejszej średnicy, które dużo lepiej radzą sobie ze średnimi i pozwalają na wyższe ciecie zwrotnicy.  

Mało też jest wysokotonówek, które mogą pracować, z dobrym skutkiem poniżej 1,5kHz. W dodatku powinno się unikać cięcia głośników w okolicy 1kHz. Dlaczego tak jest nie będę tłumaczył, to już trzeba sobie poczytać.         

2 minuty temu, Roman_66094 napisał:

Ja nie słyszałem jeszcze kolumn dwudrożnych  na dużych midwoofererach które nie miałyby wycofanej średnicy

Przecież taką cechę się ustawia zwrotnicą.

3 minuty temu, Roman_66094 napisał:

Takie kolumny grają słabo w porównaniu do dobrych głośników o mniejszej średnicy

Wszystko powyżej 5-6 cali gra gorzej niż 5-6 cali. Słuszny wywód, tylko co z tego...

4 minuty temu, Roman_66094 napisał:

które dużo lepiej radzą sobie ze średnimi

Fajnie grać, to znaczy móc pograć też głośno - bez zniekształceń. Jeśli marzysz o ograniczonym w możliwościach sprzęcie - Twój wybór i szanujemy to chyba wszyscy. Ale to właśnie proteza muzyki live i muzyki w ogóle.

Tekton Design ma swoje kompromisy, ale... nie padnie brzmieniowo w połączeniu z lampą. A nawet świetnie się uzupełni. I chyba o to chodzi, bo z teorii to zawsze wychodzi Scan-Speak, tylko potem mamy martwą muzykę. Pitu-pitu na trzy instrumenty i ani kroku dalej. Prawda, jeśli ktoś chce posłuchać skrzypiec solo - niech nie kupuje kolumn w typie Tekton Design. Tylko jest pytanie: po co wówczas lampa wnosząca zniekształcenia, jeśli chcemy wsłuchiwać się w czystość pojedynczych nut. A nie w produkcje różnych gatunków, też tych zadziornych. Energetycznych.

Podałem przykład kolumn nadających się do lampowego wzmacniacza. Ja bym je rozważył. Mają cenę DIY, a nie są DIY. Po prostu są uczciwie wycenione względem kosztów wsadu. Co jest rzadkością. Do tego sprzedaż w modelu "direct". Podobno audiofile skarżą się, że przepłacają. Na przykład Pan Waszczyszyn ma w ofercie kolumny w ten deseń. Można porównać cenę...

14 minut temu, Wuelem napisał:

Możesz napisać tam coś krytycznego. Tylko uzasadnij solidnie...

Ja napiszę tu - w takim układzie odległości źródeł punktowych nie mogą przekraczać połowy długości fali. Powyżej tej odległości robi się kaszana. Dlatego mak stosuje malutkie kopułki blisko siebie. Przy standardowych wysokotonowych o średnicy 9cm nie ma to sensu, bo przestaje zupełnie działać na częstotliwościach i tak niższych niż te głośniki odtwarzają. 

nagrywamy.com

16 minut temu, Roman_66094 napisał:

Ja nie słyszałem jeszcze kolumn dwudrożnych  na dużych midwoofererach które nie miałyby wycofanej średnicy, czy innych niedomagań, jak słaba przestrzeń, stereofonia, kiepska scena. Takie kolumny grają słabo w porównaniu do dobrych głośników o mniejszej średnicy, które dużo lepiej radzą sobie ze średnimi i pozwalają na wyższe ciecie zwrotnicy.  

Mało też jest wysokotonówek, które mogą pracować, z dobrym skutkiem poniżej 1,5kHz. W dodatku powinno się unikać cięcia głośników w okolicy 1kHz. Dlaczego tak jest nie będę tłumaczył, to już trzeba sobie poczytać. 

nie trudno dostrzec, ze twój post nosi znamiona rewanżu, ataku. Zupełnie niepotrzebnie.

Nie wpadłem TU, aby rozrabiać, się boksować o swoją mojszość. 

Znam fora/ ludzi i wiem, ze to nic nie da, bo każdy i tak wybierze w/g własnego widzimisię i to chyba dobrze. Niech każdy tak sobie ściele, aby się dobrze wyspał. 

Masz swoje zdanie, OK.

ps. proszę Cię tylko o jedno. Nie wypowiadaj się o kolumnach, które widziałeś tylko na zdjęciu. 

Ja je miałem > 2 lata. Jak myślisz, kto będzie bardziej wiarygodny? 😉

34 minuty temu, Roman_66094 napisał:

Ja nie słyszałem jeszcze kolumn dwudrożnych  na dużych midwoofererach które nie miałyby wycofanej średnicy, czy innych niedomagań, jak słaba przestrzeń, stereofonia, kiepska scena. Takie kolumny grają słabo w porównaniu do dobrych głośników o mniejszej średnicy, które dużo lepiej radzą sobie ze średnimi i pozwalają na wyższe ciecie zwrotnicy

Ja słyszałem 😉

JBL-4425-pair.jpg

I trochę mniejsze i aktywne wprawdzie, ale w sumie co za roznica

hgdaorvmq9ks0ro3ubxv.jpg

Albo

e9d48cc0b30f92667c872d47e92391aa.jpg

nagrywamy.com

18 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Tymczasem dobre, małe podstawkowe kolumny, potrafią te duże, rozwalić brzmieniowo pod każdym względem.         

Bardzo odważne stwierdzenie ale nieprawdziwe. Małe przetworniki to ograniczenia na basie a konstrukcje dwudrożne to ograniczenia na średnicy. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) msg-33440-0-66131900-1515343796_thumb.jpg

Moje byłe 8" ( z poprzednim wooferem ) plus pomiar.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, piano napisał:

nie trudno dostrzec, ze twój post nosi znamiona rewanżu, ataku. Zupełnie niepotrzebnie.

Nie wpadłem TU, aby rozrabiać, się boksować o swoją mojszość. 

Znam fora/ ludzi i wiem, ze to nic nie da, bo każdy i tak wybierze w/g własnego widzimisię i to chyba dobrze. Niech każdy tak sobie ściele, aby się dobrze wyspał. 

Masz swoje zdanie, OK.

ps. proszę Cię tylko o jedno. Nie wypowiadaj się o kolumnach, które widziałeś tylko na zdjęciu. 

Ja je miałem > 2 lata. Jak myślisz, kto będzie bardziej wiarygodny? 😉

Każdy ma prawo do swojego zdania, nie zamierzam się o to spierać, różne gusty ludzie maja. Mam znajomego który ma na ścianie zamontowane Altusy 140 on jest zachwycony. Włączył, żeby się pochwalić jak grają, ja nie mogłem się nadziwić o co chodzi, na czym polega to według niego wspaniałe brzmienie. 

Ale najważniejsze jest to że on jest zadowolony, dla mnie dźwięk był nie do przyjęcia, widocznie mamy inne gusty, może słyszał coś czego ja nie słyszałem.

Moje opinie na temat wielkości przetworników wynikają z tego że. Budując kolumny, przerzuciłem sporo różnych przetworników. Zawsze te mniejsze o średnicy 15-18 cm na ogół wypadały lepiej. Nie tylko w pomiarach pasma czy zniekształceń. Ale także subiektywnie w odsłuchach. Oczywiście nie miałem wszystkich dostępnych przetworników bo to nie możliwe.

Ale jeżeli ktoś zna jakiś midwoofer o średnicy 20cm lub mniejszy który miałby przetwarzanie średnich tonów i przy tym zniekształcenia zbliżoną do np. średnio budżetowego SPH-165KEP. To jak najbardziej jestem ciekaw jaki to przetwornik. Chętnie bym go wypróbował w przyszłości w jakiejś konstrukcji. Nie chodzi mi oczywiście o jakieś egzotyczne przetworniki, czy kosztujące fortunne. Bo jeśli średnica będzie większa, odtwarzanie basu lepsze, lepszy impuls a nic nie stracę na średnich tonach i czystości brzmienia w tym zakresie to jestem za. I wtedy jak najbardziej zmienię swoje opinie. Ale puki co takie mam, wynikają z moich osobistych doświadczeń.           

Edytowane przez Roman_66094
3 godziny temu, przemak napisał:

Ja napiszę tu - w takim układzie odległości źródeł punktowych nie mogą przekraczać połowy długości fali. Powyżej tej odległości robi się kaszana.

Teoria do kształtowania "wiązki" dźwięku w kształcie walca. Tutaj nie pod cel PRO jest takie rozwiązanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi