Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Nie wiem co to za Dual, ale w Dualach były lekkie i ultra lekkie ramiona, więc Denon raczej średnio. Do dualowskich ramion, to Ortofony, najlepiej seria OM.

Edytowane przez Marcinus
Nie wie co to za Dual ale Dualach były lekkie i ultra lekkie ramiona, więc Denon raczej średnio. Do dualowskich ramion, to Ortofony, najlepiej seria OM.
Japońska podatność to 8cu. Europejska będzie gdzieś w okolicy 14-15cu więc na ramieniu 8g będzie działać.
A co do Ortofona to jednak wolę MC HO od MM.

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy
16 minut temu, arpeggione napisał:

Japońska podatność to 8cu. Europejska będzie gdzieś w okolicy 14-15cu więc na ramieniu 8g będzie działać.
A co do Ortofona to jednak wolę MC HO od MM.

Działać będzie, ale jak....

MC HO, to dla mnie takie trochę wynalazki, wolę MC LO lub MM. Każdy ma swoje przyzwyczajenia.

Działać będzie, ale jak....
MC HO, to dla mnie takie trochę wynalazki, wolę MC LO lub MM. Każdy ma swoje przyzwyczajenia.

Ja tego Denona miałem i miło wspominam.
I w podanym budżecie wydaje mi się najlepszym wyborem.
Oczywiście ortofon jest najbardziej oczywistym wyborem. Tyle że, moim zdaniem, Denon zagra lepiej.

• Moderatorzy
21 minut temu, arpeggione napisał:

Ja tego Denona miałem i miło wspominam.
I w podanym budżecie wydaje mi się najlepszym wyborem.
Oczywiście ortofon jest najbardziej oczywistym wyborem. Tyle że, moim zdaniem, Denon zagra lepiej.

Wiadomo, jakby każdemu podobało się to samo, to świat byłby nudny 🙂 .

Osobiście preferuję bardziej wyrafinowane szlify

36 minut temu, Robert 7800 napisał:

a co myślicie o audio technica, dużo tego na rynku, ktoś miał coś od nich  ?

AT-VM95ML

Choć ona też bardziej do ramion o średniej masie.

2 godziny temu, Robert 7800 napisał:

a co myślicie o audio technica, dużo tego na rynku, ktoś miał coś od nich  ?

Wszyscy mieli coś od nich 🙂

AT OC9 jest rewelacyjna. Tylko w budżecie się nie mieści 😪

z naszej oferty polecam w założonym budżecie wkładkę Audio Technica VM540ML albo lepszy szlif z gorszym body: VM95SH 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Moderatorzy
3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

z naszej oferty polecam w założonym budżecie wkładkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  albo lepszy szlif z gorszym body:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Pytanie, czy szlif SH na pewno jest lepszy od ML, czy tylko droższy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Marcinus napisał:

Na pewno lepszy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Marcinus napisał:

lepszy i to sporo jeśli chodzi o przestrzeń, stereo. ML gra za to ciemniej

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Marcinus napisał:

W normalnym torze audio różnice między tymi szlifami są nie wielkie .

• Moderatorzy
10 minut temu, Bartek Bartoszewski napisał:

W normalnym torze audio różnice między tymi szlifami są nie wielkie .

Bezpośrednio porównywałem FG z SH i ten pierwszy szlif wg mnie jest lepszy. 

Jeszcze zależy co kto uważa za normalny tor audio... 🙂 

31 minut temu, Marcinus napisał:

Bezpośrednio porównywałem FG z SH i ten pierwszy szlif wg mnie jest lepszy. 

Jeszcze zależy co kto uważa za normalny tor audio... 🙂 

Taki za kilkanaście tysięcy 😂

Czasami Ml to już nadmiar szczęścia , najważniejsze to dopasować ogólne brzmienie wkładki do reszty .

• Moderatorzy
11 minut temu, Bartek Bartoszewski napisał:

Czasami Ml to już nadmiar szczęścia , najważniejsze to dopasować ogólne brzmienie wkładki do reszty .

Do tego fajnie jak jest szczegółowo.

lepszy i to sporo jeśli chodzi o przestrzeń, stereo. ML gra za to ciemniej
Zakładam że bezpieczniki i podstawki pod kable też słyszysz

Jeśli nie masz sprecyzowanych wymagan to nie uzyskasz najlepszego stosunku ceny do jakosci... 

Jakiej muzyki sluchasz, jaki dzwiek lubisz, jakie masz pyty - od tego trzeba zacząć.

AT zagra szczegółowo i jaśniej, ale wg mnie maja najsłabszą srednice. OC9 nie ma prawa bytu na tym ramieniu + trzeba preamp MC

Dual był żeniony masowo z Shure i z Ortofonem serii OM i w tym kierunku bym poszedł.
Szczególnie OMki grają fajnie na tych ramionach. OM, super OM, omb , albo seria 520,530 ewentualnie. 

Nie jestem fanem AT, miałem wielce uznana 440, sluchalem ze 2 z tych nowych, 95, 91, mialem też OC9 II. 

No ale, kto co lubi. 
OM20, om30 to wg mnie maks do tego gramofonu. 

Dzień dobry,

W budżecie ok 1000zł w naszej ocenie zdecydowanym faworytem jest niebieski Ortofon. (2M-Blue) Wkładka dosyć uniwersalna jeżeli chodzi o gatunki muzyczne, poza tym muzykalna, przestrzenna, szczegółowa, ale nie idąca jeszcze w zbytnią analityczność. W telegraficznym skrócie wkładki Audio-Techniki grają techniczniej, skupiają się raczej na wyższych zakresach w stosunku do Ortofona. Ciekawą propozycją są również japońskie wkładki Hana. Warto zwrócić uwagę na EL 😉 To wkładki które cechują się charakterystyką wkładek MC, ale mają nasycenie i ciężar wkładek MM. 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, arpeggione napisał:

Zakładam że bezpieczniki i podstawki pod kable też słyszysz emoji15.png

nie rozumiem. 

Nie wiem jak inni, ale ja akurat mam możliwość w każdej chwili posłuchania tej samej wkładki na tym samym gramofonie z różnymi igłami i różnica między SH a ML jest ewidentna. 

Rozumiem, że Twój wywód to teoria?

www.tophifi.pl

13 godzin temu, julius-6 napisał:

Jakiej muzyki sluchasz, jaki dzwiek lubisz, jakie masz pyty - od tego trzeba zacząć.

Na płytach winylowych mam muzykę z zakresu bluesa, reggae, jak i klasycznego polskiego rocka. Lubię nasycone każde pasmo. 

Z wkładkami typu MC nie będzie problemu. Mam pre na obie opcje.

4 godziny temu, Q21 napisał:

charakterystyką wkładek MC, ale mają nasycenie i ciężar wkładek MM

To miało byc moje kolejne pytanie. Jaka jest różnica między wkładkami MC, a MM. Zastanawiałem sie kiedyś czy to tylko różnica techniczna, czy też jest jakiś wpływ na odtwarzaną muzykę. Mam możliwość korzystania z obu wkładek.

• Moderatorzy
39 minut temu, Robert 7800 napisał:

Na płytach winylowych mam muzykę z zakresu bluesa, reggae, jak i klasycznego polskiego rocka. Lubię nasycone każde pasmo

Jeśli tak to Ortofony z Serii 2M, lub OM, ta druga nie będzie gorsza a na pewno tańsza.

40 minut temu, Robert 7800 napisał:

Z wkładkami typu MC nie będzie problemu. Mam pre na obie opcje.

NIe wiem jakie masz pre, ale to, że ma opcję dla wkładek MC, to nie jest równoznaczne, iż z każdą wkładka MC będzie grać. Te wkładki to już wyższa szkoła jazdy.

42 minuty temu, Robert 7800 napisał:

To miało byc moje kolejne pytanie. Jaka jest różnica między wkładkami MC, a MM. Zastanawiałem sie kiedyś czy to tylko różnica techniczna, czy też jest jakiś wpływ na odtwarzaną muzykę. Mam możliwość korzystania z obu wkładek.

Zarówno techniczna, dźwiękowa i niestety cenowa również.

Przydałoby się nieco więcej informacji o gramofonie, bo nie kojarzę tego modelu. Ale idąc pewnymi założeniami producenta to zapewne jest tam ramie ULM, więc powinieneś szukać wkładek o większej podatności. Wcześniej proponowany Denon nie będzie dobrym rozwiązaniem (to jest dobra wkładka, ale nie dla ULM). 
Ortofon serii OM jest ok, ale obecna oferta kończy się na Super OM5, więc dość budżetowo. Tutaj możesz spokojnie pójść w stronę 2M Blue, który da Ci dość jasne i przejrzyste granie. 

23 godziny temu, broniasz napisał:

Jeśli założyciel wątku pozwoli?Co by się zgrało z Regą RP1 za max 1500 złociszy.Cały czas Carbon zasuwa.

1500 złotych za wkładkę do tego gramofonu to gruba przesada. Generalnie trzymałbym się wkładek Regi. Bias II jest idealnie skrojony pod możliwości tego gramofonu. Możesz próbować z wyższym Elys II, ale moim zdaniem to już za sporo jak na ten gramofon. 

--
Grzegorz

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

2 minuty temu, Na Temat Audio napisał:

Przydałoby się nieco więcej informacji o gramofonie, bo nie kojarzę tego modelu. Ale idąc pewnymi założeniami producenta to zapewne jest tam ramie ULM, więc powinieneś szukać wkładek o większej podatności. Wcześniej proponowany Denon nie będzie dobrym rozwiązaniem (to jest dobra wkładka, ale nie dla ULM). 
Ortofon serii OM jest ok, ale obecna oferta kończy się na Super OM5, więc dość budżetowo. Tutaj możesz spokojnie pójść w stronę 2M Blue, który da Ci dość jasne i przejrzyste granie. 

1500 złotych za wkładkę do tego gramofonu to gruba przesada. Generalnie trzymałbym się wkładek Regi. Bias II jest idealnie skrojony pod możliwości tego gramofonu. Możesz próbować z wyższym Elys II, ale moim zdaniem to już za sporo jak na ten gramofon. 

--
Grzegorz

Senks

• Moderatorzy
9 minut temu, Na Temat Audio napisał:

ale obecna oferta kończy się na Super OM5

Bez większego problemu są jeszcze dostępne OM20, OM30, OM40.

34 minuty temu, Marcinus napisał:

Bez większego problemu są jeszcze dostępne OM20, OM30, OM40.

Sugeruję się ofertą producenta dostępną dla dystrybutorów. Oficjalnie, te modele zostały wycofane z oferty. 

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• Moderatorzy
2 minuty temu, Na Temat Audio napisał:

Sugeruję się ofertą producenta dostępną dla dystrybutorów. Oficjalnie, te modele zostały wycofane z oferty. 

Wiem, wiem, że w oficjalnej dystrybucji już nie ma 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi