Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, pmcomp napisał:

A jeszcze węziej to epoka złotego hajfaju czyli lata 60-70 ubiegłego stulecia 😉 .

Dlatego mam MF A200, o większej mocy:

Specifications :
Power Output...................................60watts per channel, Class A at 8ohm
THD................................................<1%
Phono MC.......................................250uV
Phono MM.......................................2.5mV
Line Inputs......................................CD, Tuner, CDV, Tape1, Tape2
Sensitivity.......................................150mV
Dimensions(w x d x h)......................44 x 37.5 x 9 cm
Weight............................................10kg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5b84e3175d375f0529faef25

5b84e3175d375f0529faef26

Jak dla mnie rewelacyjny wzmak, dałem w zeszłym roku całe 1000 złociszów. Znakomity zakup.

Ale moim zdaniem nawet on nie udźwignie Kappa RS 9. Tam żeby powstał ten bas potrzeba prądu. Kilkadziesiąt amperów. Inaczej będą udawać, że grają. Nie mówiąc o tym, że dla mnie osobiście reszta pasma, poza basem, to ... porażka 🙂 .

Przepraszam coś żle nacisnąłem a chciałem zapytać czy MF B200 również ok .ten jEst w klasie A/B.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, sheyyk2 napisał:

Przepraszam coś żle nacisnąłem a chciałem zapytać czy MF B200 również ok .ten jEst w klasie A/B.

To klasa A/B. Bedzie grac inaczej, bez zadnej „magii”.

Muszę przewietrzyć mój system…

19 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Dobrze,chętnie się umówię:)

Widzę, że jest trochę vintage'owców we Wrocku 🙂 🙂 🙂 . W Warszawce mamy dużo fanów Electrovoice Delta ale ... prawdziwych jest nas tu dwóch 😉 . A może i więcej ale się nie ujawniają bo ... to nie jest "hi-endowy sztosik" ...

Edytowane przez pmcomp

20 minut temu, pmcomp napisał:

Widzę, że jest trochę vintage'owców we Wrocku 🙂 🙂 🙂 . W Warszawce mamy dużo fanów Electrovoice Delta ale ... prawdziwych jest nas tu dwóch 😉 . A może i więcej ale się nie ujawniają bo ... to nie jest "hi-endowy sztosik" ...

No mnie jest 1,5 wagowo.

No co zrobić,wole vintage.
Ostatnio kupiłem Philipsy 22RH496,takie trójdrożne,no i graja kulturalniej iez moje podłogowe słupki za 5 koła.
Aż chce się godzinami słuchać-a dałem 600zł.
No coś pięknego,zwłaszcza z moją lampą,a i z tranzystorowa końcówką kenwooda brzmi to przepieknie.

Poniżej dwa zdjęcia z netu,no i moje

Także witam w watku ze swoimi Philipsami (oczywiście to żaden vintage hiend,a jedynie vintage...)
(mam jeszcze 22ah423 i dwie inne pary)
A ten Canton na zdjęciu robi za standa

Ukryta Zawartość

lautsprecherbox_rh_496_22rh496_2643265.jpg

IMG_20240222_210154.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, tymek napisał:

Hmm, dołączyłbym się do spotkania. W ramach objazdowych odsłuchów na kolejne zapraszam do siebie.

W mordę, mój sweetspot wszystkich nie ogarnie. Ale damy radę. Tylko  żona może doznać szoku, 😉 dla tego za tymkiem listę uważam za zamkniętą. 😎 Przynajmniej na ten raz. 😃

Chyba, że ktoś dysponuje lokalem i urządzimy pierwszy Wrocławski Pokaz Audio Vintage.

A za 5 lat będziemy wynajmować cały duży hotel. 💪 

4 minuty temu, pmcomp napisał:

To wyglada na lata 60-e.

Ukryta Zawartość

70/71.
I fajnie,że obudowa zamknieta.
pasuje mi takie brzmienie na maxa.
Całkiem dobre wysokonowe maja Philipsy (w sensie do słuchania,bo nie wiem,czy to jakies dobre głosniki)

Takie ciepłe,i jednoczesnie jasne brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Shabranido napisał:

Czy JBLe  4312 są warte zainteresowania się nimi?Ktoś słuchał?

Tak. Mam. Zależy za ile, ale generalnie ciekawe. 

nagrywamy.com

W dniu 20.02.2024 o 15:30, pmcomp napisał:

Prostyjak cep. Sterująca ECC83 Mullarda, dwie lampy mocy EL84 Siemensa, prostownik EZ81. Odczepy 4, 8, 16 ohm.

Dzwiek bajka.

O, tam masz 16 ohm. Koniecznie wygrzej to może przy jakiejś okazji podłączymy ls3/5a? Azjaci szczególnie upodobali sobie wzmacniacze na el84 do tych małych monitorów.

Faktycznie, te stare końcówki zaczynaja dobrze grać po ok 30 minutach od włączenia. 

48 minut temu, Pawte napisał:

O, tam masz 16 ohm. Koniecznie wygrzej to może przy jakiejś okazji podłączymy ls3/5a? Azjaci szczególnie upodobali sobie wzmacniacze na el84 do tych małych monitorów.

Faktycznie, te stare końcówki zaczynaja dobrze grać po ok 30 minutach od włączenia. 

W Dynaco Dynakit 35 mam odczepy 8 i 16 ohm i wiekszą moc 🙂 . Musisz z nimi do mnie przyjechać, porownamy do moich Rogersów. 

Po co takich 4312 sluchać? 😉 

@Marek.S ma teraz 4350 do sluchania:

Ukryta Zawartość

Tylko jeszcze zwrotkę CC powinien popelnić.

🙂 .

Ty byly fajne do wziecia … trzeba bylo brać 😉 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

20 minut temu, pmcomp napisał:

W Dynaco Dynakit 35 mam odczepy 8 i 16 ohm i wiekszą moc 🙂 . Musisz z nimi do mnie przyjechać, porownamy do moich Rogersów. 

Po co takich 4312 sluchać? 😉 

@Marek.S ma teraz 4350 do sluchania:

Ukryta Zawartość

Tylko jeszcze zwrotkę CC powinien popelnić.

🙂 .

Niestety nie każdy ma tyle miejsca na takie "maleństwa"😉.Druga sprawa,to już konkretny wydatek.Trzeba się zadowolić czymś mniejszym na chwilę obecną i w miarę dostępnym.

Ukryta Zawartość

Uważam że L100 Century, 4310, 4311 i 4312 są specyficzne, mnie na przykład męczą na średnicy.

Zobacze z ciekawości za tymi Philipsami, tu w Holandii można to za grosze kupić, często poniżej 50e. Podejrzewam że po latach większość wylądowała na śmietniku, serii 22RH z wczesnych lat '70 nikt nie kupował.

Kupiłem ostatnio JBL L7 za 200e ale nawet jeszcze z folii nie odpakowałem, 4 drogi z LE120H "12 na basie 😄 

Edytowane przez Marek.S
W dniu 16.02.2024 o 20:59, pmcomp napisał:

Druga sztuka zrobiona:

Ukryta Zawartość

uwEOOo.jpg

6Km9qb.jpg

NINIEJSZYM OGŁASZAM PROJEKT TELEFUNKEN TL-800 ZA ZAMKNIETY !!! 🙂 🙂 🙂 

Za mną jakieś cztery godziny słuchania.

Co mogę napisać? Dźwięk zmienił się dokładnie w takim kierunku, o jakim pisano na forach. Post cytowałem. Rozmowa z jednym z naszych rodzimych fanów "ruskich granatów" to potwierdziła. Wysokie tony i wyższa średnica dostały dokładnie to czego im brakowało ... lekkiego pazura. Przez pierwsze ok. 3 min słuchania to był nawet wielki pazur, teraz jest ciut mniejszy 😉 . Zmiana idzie w lepszą stronę, też dokładnie jak opisywano. Zobaczymy co będzie za dwa, trzy dni.

Wszystkie blachy perkusji oraz brassy dmuchane dostały tej metaliczności, którą ruskie PIO za bardzo spiłowały. Dźwięk nabrał tak jakby więcej powietrza, stał się bardziej swobodny, ciut szybszy w tych zakresach częstotliwości. Chyba ciut zmieniła się geometria sceny ale nie ustawiałem kolumn od nowa tylko postawiłem na pałę mniej więcej jak stały wcześniej. Tak jakby uległa zmniejszeniu i zwężeniu. Zobaczymy na spokojnie jutro.

Idę słuchac dalej 🙂 .

Po kilkudziesieciu godzinach sluchania i przede wszystkim po przesluchaniu kilkdziesieciu winyli musze zrobić 1/3 kroku wstecz. Kolumny zrobily sie bardzo podobne w charakterze do Wigo. Jedna muzyke graly wspaniale, inną tak ze nie dalo sie sluchać. Szczegolnie z winyla. Pokazywaly jakosc realizacji

Ten maly kondensator oklejony czerwona tasmą własnie wyleciał. To bocznik baterii kondensatorow 4uF na kopulce sredniotonowej.

Posluchamy jak bedzie teraz.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie popelnia bledow ten kto nie robi nic 😉 .

Dwie godzinki sluchania i kolejne 2/3 kroku w tył i … wywalilem pozostale dwa teflony.

Na gorze zostaly same radzieckie granaty i … ufff, wrocila muzyka. Kolejne dwie godzinki sluchania i … korcie mnie jeszcze zbocznikowanie polopropylonowefo Miflexa miedzianym Jensenem PIO ale … najpierw sprawdze taka kombinację w zwrotce do JBL. Jutro odbieram obudowe, kupuję deske montazową i … do roboty 🙂 . Będzie sie dzialo.

BTW … teraz juz wiem czemu sie robi zewnetrzna zwrotnicę. Nie zeby odizolować ja od wplywu fali dzwiekowej tylko zeb6 sie nie pie….lić z owtieranie obudowy, wyjmowanie zwrotki, wkladaniem zwrotki i zamykaniem obudowy. Koszmar 🙂 .

Dobrze ze w JBL juz dawno w skrzyni siedza same przetworniki i wszystko jest na zewnatrz 😉 .

Edytowane przez pmcomp

44 minuty temu, pmcomp napisał:

Dwie godzinki sluchania i kolejne 2/3 kroku w tył i … wywalilem pozostale dwa teflony.

Na gorze zostaly same radzieckie granaty i … ufff, wrocila muzyka. Kolejne dwie godzinki sluchania i … korcie mnie jeszcze zbocznikowanie polopropylonowefo Miflexa miedzianym Jensenem PIO ale … najpierw sprawdze taka kombinację w zwrotce do JBL. Jutro odbieram obudowe, kupuję deske montazową i … do roboty 🙂 . Będzie sie dzialo.

BTW … teraz juz wiem czemu sie robi zewnetrzna zwrotnicę. Nie zeby odizolować ja od wplywu fali dzwiekowej tylko zeb6 sie nie pie….lić z owtieranie obudowy, wyjmowanie zwrotki, wkladaniem zwrotki i zamykaniem obudowy. Koszmar 🙂 .

Dobrze ze w JBL juz dawno w skrzyni siedza same przetworniki i wszystko jest na zewnatrz 😉 .

Sprawdź JDM CuSn do bocznikowania.

Godzinę temu, jaszcze1 napisał:

Sprawdź JDM CuSn do bocznikowania.

Sprawdzę … ciut inne. Mam jeszcze „stare” Duelundy Cu PIO i takież Jenseny. Ale sprawdzę na JBLach bo tam mam wszystkie bebechy na wierzchu. Sprawdzę takze stareńkie Sprague.

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Sprawdzę … ciut inne. Mam jeszcze „stare” Duelundy Cu PIO i takież Jenseny. Ale sprawdzę na JBLach bo tam mam wszystkie bebechy na wierzchu. Sprawdzę takze stareńkie Sprague.

Zmontowałem taką ~50tkę do średnicy. Gra ładnie ale gęsto. Mocno vintage'owo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
13 minut temu, Marek.S napisał:

Fajne te dziwolągi 😄

Taka radosna twórczość ale na prawdę gra z klasą.  Moze nie do docelowego, codziennego słuchania ale do wieczorku przy świecach i muzyki w tle - fajnie. Gęsto, świetnie podkresla wokale i daje im kapitalne zabarwienie. Nie sypie nadmiernie szczegółami, tak że nie absorbuje ale jednocześnie gra świetnie.

W dniu 16.02.2024 o 15:56, pmcomp napisał:

teraz, kondensatory PIO zostały zbocznikowane teflonami o 1/100 wartości pojemności:

Ukryta Zawartość

RyDiht.jpg

a4DPg0.jpg

uwEOOo.jpg

6Km9qb.jpg

NINIEJSZYM OGŁASZAM PROJEKT TELEFUNKEN TL-800 ZA ZAMKNIETY !!! 🙂 🙂 🙂 

Za mną jakieś cztery godziny słuchania.

Co mogę napisać? Dźwięk zmienił się dokładnie w takim kierunku, o jakim pisano na forach. Post cytowałem. Rozmowa z jednym z naszych rodzimych fanów "ruskich granatów" to potwierdziła. Wysokie tony i wyższa średnica dostały dokładnie to czego im brakowało ... lekkiego pazura. Przez pierwsze ok. 3 min słuchania to był nawet wielki pazur, teraz jest ciut mniejszy 😉 . Zmiana idzie w lepszą stronę, też dokładnie jak opisywano. Zobaczymy co będzie za dwa, trzy dni.

Wszystkie blachy perkusji oraz brassy dmuchane dostały tej metaliczności, którą ruskie PIO za bardzo spiłowały. Dźwięk nabrał tak jakby więcej powietrza, stał się bardziej swobodny, ciut szybszy w tych zakresach częstotliwości. Chyba ciut zmieniła się geometria sceny ale nie ustawiałem kolumn od nowa tylko postawiłem na pałę mniej więcej jak stały wcześniej. Tak jakby uległa zmniejszeniu i zwężeniu. Zobaczymy na spokojnie jutro.

Idę słuchac dalej 🙂 .

W dniu 26.02.2024 o 12:48, pmcomp napisał:

Po kilkudziesieciu godzinach sluchania i przede wszystkim po przesluchaniu kilkdziesieciu winyli musze zrobić 1/3 kroku wstecz. Kolumny zrobily sie bardzo podobne w charakterze do Wigo. Jedna muzyke graly wspaniale, inną tak ze nie dalo sie sluchać. Szczegolnie z winyla. Pokazywaly jakosc realizacji

Ten maly kondensator oklejony czerwona tasmą własnie wyleciał. To bocznik baterii kondensatorow 4uF na kopulce sredniotonowej.

Posluchamy jak bedzie teraz.

Pozdro

23 godziny temu, pmcomp napisał:

23 godziny temu, pmcomp napisał:

Dla mnie to od razu się nie podobało przez ruskie teflony, w przeciwieństwie do innych, którzy już nawet po samym wyglądzie polubili takie mieszane kanapki kondensatorów z ruskimi teflonami. Po wcześniejszych pozytywach, niejeden mógł zakupić kartonik ruskich teflonów :D. I będą się bawić/grzebać/bebrać niczym w błotku - bo taka to zabawa w kanapki z teflonami. Jak kanapki ze słabym składnikiem.

Teflony testowało się kilkanaście lat temu. I wtedy wyleciały bezpowrotnie. SM już wtedy były lepsze.

Teflony lipne w całym zakresie, nawet na basie były za słabe, a wyżej jeszcze gorsze, wprowadzając swoją słabą sygnaturę, wręcz pogarszanie. Może komuś się nadają - do maskowania wad w tanich systemach głośnikowych. Ich sygnatura dźwiękowa, to całościowe przeciwieństwo lubianych przeze mnie aspektów i ogólnie dźwięku. Później teflonowe kondy zostały zdegradowane do poziomu podkładek/podstawek pod kable głośnikowe i zasilające - tam przynajmniej nie psuły jak w torze audio. Równie mogły sobie leżeć w kącie z innymi komponentami.

Spośród teflonów dobry pożytek miałem z teflonowych taśm przy uszczelnianiu połączeń gwintowych, na linii kompresor/sprężarka-pistolet, gdy się malowało pistoletami.

Z ruskich, przejdź na amerykańskie kondensatory.

Aura-T-O Ultra High Resolution Capacitor 3uF 200V [H10400-305J] Made in U.S.A By audience. Aura/AuriCap By Audience.

Aura-T-OUltraHighResolutionCapacitor3uF200VH10400-305JMadeinU.S.A.Byaudience..thumb.jpg.2c3c4ed4a57ef6a928fdfd33e583b848.jpg

Ta parka w 2018 r. była do kupienia w Los Angeles. Z jednej parki [2x3uF] miałbyś 1.5uF z CC na UHF do JBL :)

Tylko na drugą taką parkę, musiałbyś polować latami, bo nie wiadomo kiedy mogłaby się pojawić. Może kolejna po 8-18 latach.

W tamtym czasie gdy były dostępne, to ponad 600 funtów za 1 szt. w UK było [z 635£ czy coś takiego z kilkanaście lat temu - tanio nie było], i tanio nie jest. Używki mało kiedy się pojawiają, a jak już to w USA. Trzeba polować jak na niemalże niedostępne rarytasy.

V-Cap TFTF mniej lifelike, mniej precyzyjne i uśrednione przy Aura-T, to tym bardziej V-Cap CuTF jako średnicowe tylko na średnicę.

Aura-T Ultra High Resolution Teflon Capacitor 1uF 600V [H10363-105J] Made in USA By Audience.

Aura-TUltraHighResolutionTeflonCapacitor1uF600VH10363-105JMadeinUSAByAudience..thumb.jpg.a28faf53cfdb86553a9e928aa4d10d12.jpg

W 2016-2017 r. do kupienia w Nowym Jorku.

=========================

Audience Aura-T Teflon Capacitor
Oh, boy, does this ever stop? It was almost easier back in the day when you basically had only one Teflon capacitor to choose from, the Relcap TFT Teflon capacitor, which is a fine capacitor. Having lived with many different Teflon capacitors, I get the impression that roughly 2 general "flavors" exist among the Teflon capacitors available today. One I would call "electrostat flavor" and the other "cone flavor" because the former group reminds me of a great electrostat speaker while the latter reminds me of a great dynamic cone speaker. Formerly, only the VH Teflon belonged to the electrostat flavor while the Russian K72, FT3, Sonicap Platinum, and Penta Labs belonged to the cone flavor.

Well, now the Aura-T joins the VH Teflon in the electrostat flavor. These caps set themselves apart from the others by having an almost impossibly ethereal, pure, and extended top-end with endless decay like only a good electrostat can. Sound has a see-through transparency and zero veil, and there's not a spec of dirt, grime, grit on that window. It's possible some people's tastes may prefer a less see-through, more tactile density like a good dynamic speaker can provide, but there's no question the ‘stat camp resolves more information.

The cone flavor Teflon caps have a more forward midrange presentation compared to mid-hall perspective of VH and Aura-T. Some would call them "too forward," but this combined with less-see-through boldness can make for some *very* involving musical fun. No, these don't have as much forever-decaying, absolutely feather-sweet extension and elegance, but in the right setup and personal tastes, I can't blame you if you said you preferred this school of sound.

Now, somebody must be wondering, "so which is better, VH or Aura-T?" First of all, I am already using the most-resolving transducer I know of (HE audio ‘stat) half an inch away from my ears to get rid of any room interactions that will muddy up evaluations using speakers. Even then, I would not bet any of my hard-earned money on reliably telling them apart most of the time.

If somebody had a gun to my head, I *might* mutter Aura-T may possibly have a thin hair's worth more sparkle and VH Teflon may have gnat's fart's worth more midrange warmth. I'm sure to some people that hair and fart will be a big deal in their preferences, but please don't be using language like A "blows away" B. Really...

By Jon L. | Jul 18, 2008

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Ja bym sie tak tych sowieckich teflonow nie czepial. Najchetniej zdobilbym sobie dwupozycyjny i trzyobwodowy przelacznik wyprowadzony na tył zeby je moc wlaczyc lub wylaczyc w tor zwrotnicy. W niektorych nagraniach ich wplyw był rewelacyjny, w innych sluchac sie nie dalo. W sumie doswiadczenie ogromne, a kosztowalo mnie grosze, napisalem ze ok. 40 PLN 🙂 .

Za to uwazam, ze sowieckie zielone PIO sa znakomite w zwrotnicach i nie widze zadnego wytlumaczenia dla placenia za V-Capy czy Duelundy ceny dziesieciokrotnie albo i dwudziestokrotnie wyzszej. Jak juz kros bardzo chce to moze te ruskie nimi zbocznikować, koszt pojemnosci powiedzmy od 0,022 do 0,100 uF to ok. 100 zl/szt dla PIO Cu, co wydaje sie cena bardzo rozsadną.

Sprawdze teraz dzialanie takich bocznikow zalozonych na polipropyleny Miflexa w czesci MF zwrotnicy JBL, ew. w drugiej opcji na ruskie MBGO.

BTW przyjechala dzisiaj do mnie obudowa zwrotnicy i zakupilem pod wymiar deskę montażową. Jutro ruszają prace 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Co mamy aktualnie fajnego na boczniki? Z tego co widze słabo jest.

Z tego co widzę to nowe kondensatory Duelund JDM Pure Copper Foil to już nie jest PIO. Najprawdopodobniej dielektryk jest tylko nasączany olejem:

duelund-jdm-pure-copper-0-022uf-350.jpg

Można dostać jeszcze za rozsądną kasę nieprodukowane już  Jenseny PIO Al w obudowie aluminiowej:

jensen_aluminium_180_1.jpg

lub Jenseny PIO Cu w obudowie aluminiowej:

jensen_copperfoil_in_aluminium_180_0.jpg

Te ostatnie mam w pojemności 0,33uF, aż szkoda na boczniki ale spróbuję.

Mam jeszcze też nieprodukowane już Duelundy PIO Cu RS100 i RS400 o małych pojemnościach, też użyje na boczniki:

rs100cu-1_0-872c.jpg

duelund-rs-electronic-0-047uf-350.jpg

Właśnie je wyjąłem ze starej JBL-owej zwrotnicy, wraz z cewkami tasmowymi i rezystorami PathAudio. Rezystory PathAudio będą na sprzedaż 🙂 .

Zwrotnica JBL 4343 z CC, taki jest plan ...

Nie jest łatwo to wszystko zmieścić. Obudowa ma w środku 415x350 mm. Wysokość 120 mm (3U):

obudowa-slimline-3u-1esl03350n-panel-4mm

Przedzielone płytą montażową OSB-3 grubości 12 mm. Na górze maja się zmieścic kondensatory i cewki, na dole rezystory które stanowią rurki aluminiowe o fi nawet 15 mm oraz 7 gniazd na bateryjki 6F22 (9VDC). Tak to wygląda:

B8af8K.jpg

Jak widać kondy Miflexa są już z bocznikami Duelunda i Jensena.

Nie jest jeszcze na 100% bo musze wprowadzić nad płytę L-Pady i gniazda głosnikowe, które będą zamontowane w otworach w płycie czołowej i tylnej. Co zajmie w przestrzeni trochę miejsca i nie może kolidować z żadnym elementem.

Mnóstwo roboty ... .

Im lepiej to ogarnę na etapie koncepcyjnym tym łatwiej pójdzie montaż.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Widzę że uda sie wygospodarować trochę miejsca 🙂 . Zrobiłem eksperyment i kondensatory można mocować tak:

n5gJ5v.jpg

Są to cztery kondensatory po 1,5uF, których dwie równoległe pary połączone szeregowo dadzą ... pojemność wyjściową 1,5uF. Ale pozwolą pomiędzy dwie pary podać napięcie +DC, o co w tym projekcie chodzi.

Oczywiście łatwiej, taniej i oszczędzając miejsce można połączyć szeregowo dwa kondensatory po 3uF ale ... w typoszeregu tych zielonych ruskich granatów kondensatorów o takiej pojemności nie ma. Są 3,3uF czyli o 10% więcej. Za dużo.

Pozdro 

Edytowane przez pmcomp

Będzie OK w takiej puszcze, lokacja samych bateryjek jest względnie obojętna.

Dostałem w ręce Proac Super Tablette, sam jestem ciekaw jak to gra. Może wieczorem rozbiorę i sprawdzę co tam siedzi. Na górze widzę standardowego Scanspeaka 2010 a na basie Seas jak np. w Monitor Audio One.
Pozostaje wymienić tylko piankę w tweeterach na nową.

Edytowane przez Marek.S

Kolumny z przelomu 70/80.

Tutaj jakis tam opis dzwieku: 

Zwrotnica, typowa:

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Marek.S napisał:

lokacja samych bateryjek jest względnie obojętna.

Umieszczenie bateryjek nie ma najmniejszego znaczenia. Nalezy jedynie podać napiecie +9VDC w odpowiednie punkty tj. punkt szeregowego łaczenia zdublowanych kondensatorow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Zwrotnica JBL 4343 z CC, taki jest plan ...

Nie jest łatwo to wszystko zmieścić. Obudowa ma w środku 415x350 mm. Wysokość 120 mm (3U):

Ukryta Zawartość

Przedzielone płytą montażową OSB-3 grubości 12 mm. Na górze maja się zmieścic kondensatory i cewki, na dole rezystory które stanowią rurki aluminiowe o fi nawet 15 mm oraz 7 gniazd na bateryjki 6F22 (9VDC). Tak to wygląda:

B8af8K.jpg

Jak widać kondy Miflexa są już z bocznikami Duelunda i Jensena.

Nie jest jeszcze na 100% bo musze wprowadzić nad płytę L-Pady i gniazda głosnikowe, które będą zamontowane w otworach w płycie czołowej i tylnej. Co zajmie w przestrzeni trochę miejsca i nie może kolidować z żadnym elementem.

Mnóstwo roboty ... .

Im lepiej to ogarnę na etapie koncepcyjnym tym łatwiej pójdzie montaż.

Pozdro

Te kostki to MBGO? Jak one grają u Ciebie? U mnie bardzo ciemno i gęsto w średnicy. Klimatycznie ale nie do wstawienia ot tak, na stałe. Nawet mix 20uf MBGO + 28uf MKP jest mało góry w średnich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, jaszcze1 napisał:

Te kostki to MBGO? Jak one grają u Ciebie? U mnie bardzo ciemno i gęsto w średnicy. Klimatycznie ale nie do wstawienia ot tak, na stałe. Nawet mix 20uf MBGO + 28uf MKP jest mało góry w średnich.

Nie. MBGO to nie jest PIO.

To są KBG-MP 2:

Ukryta Zawartość

Mam je wstawione w TL-800 i sa zajebiste. Polecil mi te kondy Bartek, ktory Ciebie odwiedzal.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi