Jump to content
IGNORED

Porz膮dny zestaw Stereo (2.1) zamiast kolumienek aktywnych BT/Soundbara

baron_bartek
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam Pa艅stwa 馃檪

Mam kolumy aktywne heco ascada 2.0 (BT/USB) i postanowi艂em je sprezentowa膰 je mamie, kt贸ra prosi艂a mnie o kupno sounbara (szczerze to s艂ucha艂em nawet jbl 5.1 i baaaaaaaassss jest..... i nic wi臋cej)

Mam 艣wietne kino domowe i tor s艂uchawkowy zahaczaj膮cy o high end (Burson audio Virtuoso 2+, kabel Hp Noir O akg k812 pro ), a kolumienek u偶ywa艂em do .... nazwijmy to 偶ycia - yt, seriale, marne filmy, muzyka bez ws艂uchiwania. Nadszed艂 czas zmontowa膰 co艣 lepszego, w skromnym bud偶ecie (w przysz艂o艣ci mo偶e b臋d臋 rozbudowywa艂, si臋 zobaczy)

Wymogi:

Pomieszczenie bardzo dziwne, po艂aczone z kuchni膮 i przepo艂owione p贸艂艣ciank膮. Nie mam du偶o miejsca obok telewizora, zatem wzmacniacz musi by膰 kompaktowy i musi mie膰 dobre conectivity (min BT lub USB) - tak b臋d臋 g艂贸wnie u偶ywa艂, ALE za pomoc膮 rca/xlr mog臋 pod艂膮czy膰 MDACA kt贸ry b臋dzie sta艂 obok, a jak si臋 machn臋 na 5 metrowy inteconnect 2xrca to mog臋 i bursona pod艂膮czy膰, jakby chcia艂 pos艂ucha膰 bardziej na powa偶ne.

Musi by膰 wyj艣cie na SUB.

Wst臋pnie po namowie koleg贸w z forum wybra艂em chi艅czyka:

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj si臋, aby zobaczy膰 tre艣膰 (mo偶liwe logowanie za pomoc膮 )

LUB podobny, ale z USB

Hidden Content

Zaloguj si臋, aby zobaczy膰 tre艣膰 (mo偶liwe logowanie za pomoc膮 ) sie pono膰 mo偶na kupi膰 bez vat i c艂a (nie znam go, nie wiem jak z gwarancj膮 ... troch臋 to traktuje jako "uda si臋 lub nie" ... przekona艂em si臋 na olx jak wygl膮da "pakiet ochronny olx" i korzystam ju偶 tylko z allegro jak kupuje co艣 powa偶niejszego)

Z CHECI膭 POCZYTAM WASZE OPINIE I ALTERNATYWY (co艣 u偶ywanego).

Do tego kolumienki sensowne (narazie pod艂膮cze moje stare tannoy m2)

U偶ywane KEF LS50 - optimum? (troch臋 drogie, ale je艣li warto to nie problem)

ELAC Debut Reference B6 Czarny

Kolumny Emotiva Airmotiv B1+ - bardzo ciekawe w tej cenie

Sony Bookhshelf SS-CS5 - chyba ju偶 nie do zdobycia.

SVS Ultra Bookshelf

Ew. Mog臋 kupi膰 inne aktywne BT 馃檪 :

Hidden Content

Zaloguj si臋, aby zobaczy膰 tre艣膰 (mo偶liwe logowanie za pomoc膮 )

Z g贸ry dzi臋ki za opinie i propozycje.

Edited by baron_bartek

• baron_bartek changed the title to Porz膮dny zestaw Stereo (2.1) zamiast kolumienek aktywnych BT/Soundbara
4 hours ago, Misio38 said:

Dlaczego mia艂oby tak si臋 sta膰?

W艂asne do艣wiadczenia. Dla mnie LS50 fajnie graj膮 z czym艣 takim jak Arcam SA30 lub Naim Atom. S艂ucha艂em s艂abszych wzmacniaczy (Onkyo, Cyrus ONe)聽 i z LS50 nie gra to dobrze, wi臋c zak艂adam 偶e z SMSL b臋dzie podobnie cho膰 nie s艂ucha艂em.聽

Cena tych kolumn jest z艂udna, bo mo偶e si臋 wydawa膰 偶e jak si臋 je po艂膮czy ze wzmacniaczem z podobnej p贸艂ki cenowej to b臋dzie ok jak w wi臋kszo艣ci innych przypadk贸w, a tak nie jest.
Obiegowa opinia jest taka, 偶e do LS50 potrzeba porz膮dnego wzmacniacza. LS50 艂膮czone s膮 z Heglem H390, monblokami PS Audio, Naim Supernait itp.

Wydaje si臋 偶e autor sugeruje si臋 cen膮 kolumn i dobrymi recenzjami.

54 minutes ago, Chilled said:

Wydaje si臋 偶e autor sugeruje si臋 cen膮 kolumn i dobrymi recenzjami.

Tak. I opiniami innych 馃檪

Bud偶et narazie b臋dzie zerowy bo si臋 skusi艂em kupi膰 tego DA9 na amazonie (z wygody zwyk艂ej, zamiaat sprowadza膰 sk膮d艣 tam i czeka膰 3 tygodnie) i po艂acze go z tannoyami m2 kt贸re gdize艣 tam mam schowane. (mam te偶 kastle knight 4, ale pod艂膮czone do kina).

Co do bud偶etu: nawet par臋 tysi臋cy mog臋 wyda膰 o ile bee zadowolony (wi臋cej do tego wzmacniacza nie ma sensu?), ale wola艂bym nie wydawa膰: r贸wnie dobrze mog臋 by膰 zadowolony z rozs膮dnych kolumn byle gra艂y porz膮dnie w serialach, yt, okazjonalnej muzyce.... jakby si臋 uda艂o zmontowa膰 lepszy sprz臋t to nie takiej okazjonalnej (ale raczej mojemu torowi s艂uchawkowemu nie da rady 馃槢 )

A jakie propozycje kolumn stand贸w do tego wzmacniacza ?

Edited by baron_bartek

4 godziny temu, Chilled napisa艂:

Dla mnie LS50 fajnie graj膮 z czym艣 takim jak Arcam SA30 lub Naim Atom. S艂ucha艂em s艂abszych wzmacniaczy (Onkyo, Cyrus ONe)

Je艣li stu watowy Cyrus nie mo偶e nap臋dzi膰 takich dwudro偶nych kolumienek to oznacza to, 偶e s膮 to bardzo z艂e kolumny.

4 godziny temu, Chilled napisa艂:

S艂ucha艂em s艂abszych wzmacniaczy (Onkyo, Cyrus ONe)聽 i z LS50 nie gra to dobrze, wi臋c zak艂adam 偶e z SMSL b臋dzie podobnie cho膰 nie s艂ucha艂em.聽

I tu si臋 mylisz.聽

Mam taki zestaw i gra wybornie. LS50 s膮 4Ohm a SMSL ma 90W przy 4Ohm. Idealnie je nap臋dza.聽

D藕wi臋k naprawd臋 zachwyca.

31 minut temu, Misio38 napisa艂:

Je艣li stu watowy Cyrus nie mo偶e nap臋dzi膰 takich dwudro偶nych kolumienek to oznacza to, 偶e s膮 to bardzo z艂e kolumny.

Uwielbiam takie forumowe m膮dro艣ci. Poczytaj sobie recenzje a potem komentuj. Zobacz charakterystyk臋 kolumn. Wzmacniacz dobiera si臋 do kolumn. A nie ka偶dy pasuje.聽

Buchardt A500 + ARCAM CDS50

2 minutes ago, Piopio said:

I tu si臋 mylisz.聽

Mam taki zestaw i gra wybornie. LS50 s膮 4Ohm a SMSL ma 90W przy 4Ohm. Idealnie je nap臋dza.聽

D藕wi臋k naprawd臋 zachwyca.

By膰 mo偶e, nie s艂ucha艂em...z SMSL. Jak s艂ucha艂em z bud偶etowymi amplitunerami to to nie gra艂o, tak dobrze jak inne kolumny w tej cenie.
Chocia偶 u mnie gra z Atomem 40W i na 25m2 i jest bardzo fajnie. Co prawda s膮 jeszcze dwa suby.

7 minut temu, Chilled napisa艂:

By膰 mo偶e, nie s艂ucha艂em...z SMSL. Jak s艂ucha艂em z bud偶etowymi amplitunerami to to nie gra艂o, tak dobrze jak inne kolumny w tej cenie.
Chocia偶 u mnie gra z Atomem 40W i na 25m2 i jest bardzo fajnie. Co prawda s膮 jeszcze dwa suby.

SMSL wbrew pozorom nie jest bud偶etowy. Nowa klasa D to powa偶ne granie bez wad.

Buchardt A500 + ARCAM CDS50

Godzin臋 temu, Piopio napisa艂:

Uwielbiam takie forumowe m膮dro艣ci. Poczytaj sobie recenzje a potem komentuj. Zobacz charakterystyk臋 kolumn. Wzmacniacz dobiera si臋 do kolumn. A nie ka偶dy pasuje.聽

Ale ja mam Cyrusa i s艂ucha艂em na nim te LS. Gra艂o to spoko. Po co mam czyta膰 recenzje? Impedancja minimum 3,3 oma. O to ci chodzi艂o?

Edited by Misio38