Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.10.2022 o 23:38, Maximilian napisał:

Polecam kabel USB Receptor Audio - w moim systemie naprawdę się sprawdził!! Miałem problem z góra i ogólnie jakoś słabo mi grało. Po zmianie na Receptor Audio wszystko się ułożyło, gra pięknie. Można go wyrwać na OLX czy Allegro około 1500-2000 zł. Cały w bawełnie do tego super wyglada. 

Jest jakaś strona producenta?

• 2 tygodnie później...

@greg1973Żaden kabel USB nie polepszy ani nie pogorszy dźwięku bo to połączenie cyfrowe. Gdyby kabel miał jakikolwiek wpływ na przesyłane bity to żadne urządzenia cyfrowe podłączane przez USB nie mogłyby działać. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 25.07.2022 o 20:46, NRK napisał:

Bo jestem realistą i nie żyje w krainie tam gdzie Alicja.

Sorry ale jak się nie ma pojęcia to nie zabiera się głosu !

W dniu 5.01.2023 o 16:26, nirvana napisał:

Żaden kabel USB nie polepszy ani nie pogorszy dźwięku bo to połączenie cyfrowe

Ten sam kabel w zależności czy ma odseparowaną fizycznie żyłę zasilającą, ma różny dźwięk. Podobnie w dakac z własnym zasilaniem USB, kabel z 3 żyłami gra inaczej niż z 4. 

Kabel przewodzi prąd elektryczny. Ale tyle się tu już napisało, że nie ma sensu dyskutować. Lepiej samemu sprawdzić. 

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

W dniu 5.01.2023 o 16:26, nirvana napisał:

@greg1973Żaden kabel USB nie polepszy ani nie pogorszy dźwięku bo to połączenie cyfrowe. Gdyby kabel miał jakikolwiek wpływ na przesyłane bity to żadne urządzenia cyfrowe podłączane przez USB nie mogłyby działać. 

W kablu USB ogromne znaczenie ma długość. Standard mówi 5m ale np. moja drukarka na 5m nie chce chodzić.

Muszę przewietrzyć mój system…

7 godzin temu, absinth3 napisał:

Kabel przewodzi prąd elektryczny. Ale tyle się tu już napisało, że nie ma sensu dyskutować. Lepiej samemu sprawdzić. 

Koniecznie ! Ale sprawdzić izolację galwaniczną USB a nie kable !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, rafa napisał:

Cos ci sie zacielo?..

Walczę z głupotą ludzką 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ale sprawdzić izolację galwaniczną USB a nie kable !

Jak podasz namiary to może sprawdzę ale, ale ... nie gram po USB (tracąc ew DSD) tylko po AES/EBU. Pamiętam, że podawałeś namiary, ale oszczędź mi szukania

2 godziny temu, absinth3 napisał:

Jak podasz namiary to może sprawdzę ale, ale ... nie gram po USB (tracąc ew DSD) tylko po AES/EBU. Pamiętam, że podawałeś namiary, ale oszczędź mi szukania

Topping HS01. Małe, tanie a cieszy 😉 

2 minuty temu, Adasza napisał:

To nie jest izolator galwaniczny - było już 🙂 

Ależ jest. Tylko Ty nie chcesz z uporem maniaka przyjąć tego do wiadomości. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Adasza napisał:

A co ty na to? 

Ukryta Zawartość

To Ty manipulujesz nie ja. Twoja manipulacja ma potwierdzić Twoje słowa ? Mail jest od naszego kolegi z forum. Dalej robisz z siebie idiotę. Serio zastanów się nad sobą. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

Małe, tanie a cieszy 😉 

OK dzięki- ale- bez podtekstów 

Czy znasz podobne ustrojstwo (chodzi o zasadę), które miałoby wejście drukarkowe i wyjście drukarkowe? Z zasilaniem zewnętrznym oczywiście. Sry- naprawdę czegoś takiego potrzebuję. 

Chcę mieć taki układ:

streamer --> kabel USB bez żyły zasilającej --> powyższe ustrojstwo --> DAC (który musi mieć zasilanie USB z zewnątrz)

Piopio ja myślę że supprt Toppinga też się poddał i ci wolał przytaknąć ,oni na bank widzą te setki twoich wpisów i docenili twoją darmową reklamę ;))

40 minut temu, freju napisał:

Piopio ja myślę że supprt Toppinga też się poddał i ci wolał przytaknąć ,oni na bank widzą te setki twoich wpisów i docenili twoją darmową reklamę ;))

To nie ja napisałem maila 😉 

Godzinę temu, absinth3 napisał:

Chcę mieć taki układ:

streamer --> kabel USB bez żyły zasilającej --> powyższe ustrojstwo --> DAC (który musi mieć zasilanie USB z zewnątrz)

Nie ma izolatora, który ma wejście i wyjście USB-B. Zawsze jest wejście USB-B i wyjście USB-A.

Do Toppinga można podpiąć zewnętrzne zasilanie, które zasili DAC po USB. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

To nie ja napisałem maila 😉 

Spoko , a jaki ty masz dac ? bo może jako fanatyk marki 😉 byś chciał kupić odemnie topping D90SE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, freju napisał:

Spoko , a jaki ty masz dac ?

Mam wzmacniacz cyfrowy 😉 

3 hours ago, Adasza said:

A co ty na to? 

Ukryta Zawartość

Nie życzę sobie abyś manipulował moje posty, przerobiłeś mojego screenshota tak aby treść była inna niż to co napisał mi producent, to jest oszustwo. Jeśli uważasz że mój post i załączony screenshot jest niewiarygodny, do czego masz pełne prawo, to powinieneś sam się pofatygować i napisać do producenta aby ustalić prawdę. Ja nie będąc pewien parametrów tego produktu tak zrobiłem i otrzymałem odpowiedź którą podzieliłem się na tym forum. 

Oszukujesz w tym momencie innych użytkowników. 

Proszę obecnie aktywnego moderatora @Marcinus on zainteresowanie się tematem. 

link do mojego oryginalnego posta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawlardo

Odnośnie przewodu to wystarczy przeciąć żyłę zasilającą i od strony DAC po prostu podpiąć zasilacz. Żadne magiczne ustrojstwo nie jest potrzebne.

• 2 miesiące później...

Stoję przed wyborem kabla USB A->B, którym podłączę Mac Mini lub NUC z Roonem do Cambridge Audio Evo 150.
Wytypowałem takie modele w budżecie do 500-600 zł:
* Wireworld Starlight 8
* Audioquest Forest
* Audioquest Cinnamon
* Ricable Magnus
* Supra Excalibur
Który z nich byście polecili z własnego doświadczenia?

10 minut temu, Chattab napisał:

Stoję przed wyborem kabla USB A->B, którym podłączę Mac Mini lub NUC z Roonem do Cambridge Audio Evo 150.
Wytypowałem takie modele w budżecie do 500-600 zł:
* Wireworld Starlight 8
* Audioquest Forest
* Audioquest Cinnamon
* Ricable Magnus
* Supra Excalibur
Który z nich byście polecili z własnego doświadczenia?

Kup Topping HS01 i zwykłe porządne kable USB. 

Kabel USB służy tylko do przesyłania danych i nie ma wpływu na dźwięk. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Kup Topping HS01 i zwykłe porządne kable USB. 

Kabel USB służy tylko do przesyłania danych i nie ma wpływu na dźwięk. 

Czy ten Topping to jest coś takiego jak iDefender/iSilencer od IFI?

8 minut temu, Chattab napisał:

Czy ten Topping to jest coś takiego jak iDefender/iSilencer od IFI?

To jest izolacja galwaniczna. Gadżety od ifi to audio voodoo. 

14 minut temu, Piopio napisał:

ifi to audio voodoo

Oczywiście, tyle, że je słychać

6 minut temu, absinth3 napisał:

Oczywiście, tyle, że je słychać

To taki półśrodek. Topping HS01/02 to ostateczne rozwiązanie. 

Teraz, Piopio napisał:

To taki półśrodek. Topping HS01/02 to ostateczne rozwiązanie. 

Może. Ale mam taką jakość cyfry, że boję się cokolwiek zmieniać, dodawać. Zresztą grając po AES/EBU, USB i ifi mam w odwodzie. 

Ale, że dostałem parę albumów w DSD, to może włączę to USB na dłużej i zobaczę co i jak

a moze zamiast niepotrzebnie kombinowac z kablami to lepiej swiatlowod + koncowke tego extendera bezposrednio wpiac do daca 🙂  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  mozna wtedy nawet serwer miec w innym budynku 🙂

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

15 godzin temu, Chattab napisał:

* Audioquest Forest
* Audioquest Cinnamon

W AQ na pewno warto dopłacić do Cinnamona. Ja Cinnamona C-C używam w tej chwili do słuchawek, w dużym systemie długo miałem Diamonda. Przewody AQ są generalnie OK, w takim sensie że lepiej kosztuje dużo więcej, chociaż u Ciebie jeżeli masz zamiar zostać z tym kiepskim źródłem co do zasady nie ma to większego sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi