Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Odbiór może być odmienny. Różnie się też te kable zachowały w innych systemach.

Heh. Nie pytałem, jaki może byc, a czy był jak wyzej.

No i sygnatury coś brak, a to niespodzianka.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, Fr@ntz napisał:

A nie korciło Cię przy okazji testu JCAT-a dorzucić jeszcze 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

To już zdecydowanie poza budżetem było. Są dla mnie pewne granice (absurdu 😉 ) poza które się nie wypuszczam. Do testu brakowało mi kable od Labogi oraz Tiglona. Niemniej to co zostało w systemie daje bardzo dużo satysfakcji. Postaram się dokończyć opis wieczorem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda, że nikt nie potrafi wytłumaczyć w jaki sposób kable USB wpływają na dźwięk 😉 To wielka tajemnica audio 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polecam obejrzec Youtube na temat najbardziej transparentnego i wymagajacego sytemu audio czyli Senheiser HE1 i zwrocic uwage na to, kakim kablem USB byl pdlaczony (ostatnie minuty tego videlo)

Godzinę temu, Piopio napisał:

Szkoda, że nikt nie potrafi wytłumaczyć w jaki sposób kable USB wpływają na dźwięk 😉 To wielka tajemnica audio 😉 

Przecież tu nie ma żadnej specjalnej filozofii - dane i zasilanie idą obok siebie. Ktoś tu jest fanem izolacji podobno 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ja potrafię:
Psychoakustyka.
Efekt placebo
Efekt Krugera-Dunninga

oraz inne:

Ukryta Zawartość

Zapewne waqzna też jest psychofizjologia

Cytat

Psychofizjologia — dział nauki z pogranicza psychologii i fizjologii, zajmujący się wzajemnym związkiem procesów psychicznych i fizjologicznych. Opisuje on wzajemną zależność emocji, zmian świadomości, sposobów zachowania z funkcjonowaniem mózgu, układu krążenia, oddychania, motoryki i układu hormonalnego.

Dziedziny psychofizjologii wydziela się pod względem tematów badania, głównych psychologicznych systemów funkcjonowania oraz obszarów zastosowania. Do głównych tematów należą emocje oraz reakcje na stres, zmiany świadomości, napięcie, odprężenie i sen. Psychologia kognitywna bada, w jaki sposób przerabiane są informacje w przypadku bodźców zmysłowych lub w przypadku zadań kognitywnych. Psychofizjologia ma także wkład w badania dziedzin takich jak psychiatria i psychologia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, xajas napisał:

Polecam obejrzec Youtube na temat najbardziej transparentnego i wymagajacego sytemu audio czyli Senheiser HE1 i zwrocic uwage na to, kakim kablem USB byl pdlaczony (ostatnie minuty tego videlo)

Pewnie najzwyklejszym drukarkowym albo z iphone... i co z tego? Też używam jednego drukarkowego. Istotą rzeczy (i dyskusji) jest wpływ kabla, a nie to jaki lepiej/gorzej zagra. 

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ja potrafię:
Psychoakustyka.
Efekt placebo
Efekt Krugera-Dunninga

oraz inne:

Ukryta Zawartość

A czy psychologia potrafi wyjaśnić uparte twierdzenia i zaprzeczanie obserwacji innych, bez własnego empirycznego doświadczenia? to jakaś choroba chyba? 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Psychologia potrafi wyjaśnić uparte twierdzenia i zaprzeczanie obserwacji innych, bez własnego empirycznego doświadczenia? to jakaś choroba chyba? 🙂 

To pytanie do specjalisty,nie do mnie.
Sądzę,że zajmuja sie oni bardziej ludzmi,którym sie coś wydaje (np,że są batmanem,napoleonem,słysza duchy itp) niz osobami,które twierdzą,że czegoś nie ma lub czegoś nie słyszą.
No ale to trzeba zapytać jakiegoś eksperta...

Zaraz pewnie jakiś napisze,to będziemy wiedzieć-jak to jest.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Wmawianie innym co mają prawo słyszeć, czego nie.... na dodatek "nauka" (znaczy pomiarowce) udowadniają że USB wpływa na dźwięk. Mierzy się toto. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wmawianie innym co mają prawo słyszeć, czego nie.... na dodatek "nauka" (znaczy pomiarowce) udowadniają że USB wpływa na dźwięk. Mierzy się toto. 

Ukryta Zawartość

Powstają tylko zakłócenia. A to nie ma wpływu na samą transmisję danych cyfrowych.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Powstają tylko zakłócenia. A to nie ma wpływu na samą transmisję danych cyfrowych.

Ale zakłócenia mają wpływ na część analogową... 

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przecież tu nie ma żadnej specjalnej filozofii - dane i zasilanie idą obok siebie. Ktoś tu jest fanem izolacji podobno 😛 

Tak, zakłócenia elektryczne wpływają na pracę odbiornika. A przecież wystarczy zastosować izolację galwaniczną USB by całkowicie wyeliminować wpływ zakłóceń. Wtedy wszystkie kable będą działać tak samo. 

Edytowane przez Piopio

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

To się zastanow, jak te zaklocenia, wprost zależne od zrodla i o wpływie zależnym od odbiornika, maja się do kwiecistych opisów jak ten, który zainspirował dyskusje, lub do lansowanej przez was koncepcji sygnatury dźwiękowej 

8 minut temu, Piopio napisał:

Tak, zakłócenia elektryczne wpływają na pracę odbiornika. A przecież wystarczy zastosować izolację galwaniczną USB by całkowicie wyeliminować wpływ zakłóceń. Wtedy wszystkie kable będą działać tak samo. 

Zakłócenia które podaje streamer moim skromnym zdaniem zostaną dość transparentnie przekazane do daca, niezależnie czy będzie to drukarkowy czy kabel dobrej jakości. Wydaje mi się że clue tej zabawy to przesłuchy między żyłami. Oraz zbieranie zakłóceń od innych urzadzeń. (np. ostrzejsze granie kabla bez ekranu).

17 minut temu, Piopio napisał:

Ale po jakiego grzyba nam muzyka z zakłóceniami mimo galwanicznego połączenia????

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

przesłuchy między żyłam

A konkretniej? Kabel USB 2.0 to 4 żyły, 2 zasilania i 2 sygnałowe.

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

ostrzejsze granie kabla bez ekranu

Kabel nieekranowany to nie kabel USB, bo ekranowanie jest wymagane specyfikacja. Nie mają tego kabelki po 3 zl, albo czasem te audiofilskie.

50 minut temu, ProjectPi napisał:

A konkretniej? Kabel USB 2.0 to 4 żyły, 2 zasilania i 2 sygnałowe.

Kabel nieekranowany to nie kabel USB, bo ekranowanie jest wymagane specyfikacja. Nie mają tego kabelki po 3 zl, albo czasem te audiofilskie.

Przesłuch pomiędzy tymi zasilającymi jest najważniejszy 🙂 🙂 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, xajas napisał:

O czym to ma świadczyć? O tym, że kabel USB nie ma wpływu, czy o tym, że ten Pan jest ignorantem? 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

O czym to ma świadczyć? O tym, że kabel USB nie ma wpływu, czy o tym, że ten Pan jest ignorantem? 🙂

Raczej ten Pan nie jest ignorantem, a Jego podejście du audiofilizmu jest szeroko znane.

Ja osobiście uważam że jest fachowcem w swojej branży.

Muszę przewietrzyć mój system…

O czym to ma świadczyć? O tym, że kabel USB nie ma wpływu, czy o tym, że ten Pan jest ignorantem?

Kazdy ignorat ma prawo samemu wyciagnac z tego odpowiednie wnioski
2 minuty temu, xajas napisał:

Kazdy ignorat ma prawo samemu wyciagnac z tego odpowiednie wnioski

Ukryta Zawartość

Wnioski już dawno wyciągnąłem, bo przetestowałem w dwóch systemach około 10 różnych kabli USB i każdy miał inny wpływ, tak że daruj sobie. 🙂

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, rafa napisał:

Znowu sie dajecie wciagac..

Prawda. Już znikam. 🫢

Nowy Rok, starzy wy...trolle... 🤭

Wnioski już dawno wyciągnąłem, bo przetestowałem w dwóch systemach około 10 różnych kabli USB i każdy miał inny wpływ, tak że daruj sobie.

Dlaczego mam sobie darowac?
Jak powyzej pisalem, kazdy ignorat ma prawo na wlasne zdanie

Ok, abstrahując od sporu który dziś się rozegrał, będę dalej kontynuował opis swojego testu.

Spodziewałem się, że czarnym koniem w stawce będzie Zavfino Mejestic usb, jedyny kabel usb tego producenta. Najtańszy w teście. Słyszałem ten kabel w wybornie grającym systemie lampowym, ponoć też z powodzeniem był używany na AVS. Niestety nie zrobiłem z odsłuchu notatek bo kabel miałem na chwilę przy okazji wizyty kolegi, ale mówiąc krótko wypadł blado na tle innych. Niczym się nie wyróżniał, w moim systemie nie zachęcał do tego żeby słuchać dłużej. Niby grał poprawnie, ale było wiadomo, że można z kable usb wycisnąć znacznie więcej. Jedyne jego zalety, które zapamiętałem to bardzo poprawna, ale też nie największa szerokość sceny oraz ładna, dociążona średnica. Można powiedzieć, że cena adekwatna do jakości.

Miałem jednak wciąż swój WW platinum, który leżał spokojnie w szufladzie i wystawiony na giełdzie nie chciał się sprzedać 🙂 Nie dawało mi spokoju to, że siedzi w nim jednak srebro, które powinien pokazać więcej. Ten kabel zawsze miał cechy, których poszukuję tj. bardzo dobre 3D, szerokie budowaniu sceny, świetne wybrzmienia, dobrą kontrolę na basie. Niestety dotychczas nie byłem w stanie strawić ewidentnego rozjaśnienia tego kabla. Ta jego cecha wyszła nie tylko przy okazji mojego porównania, ale również w dwóch innych systemach, lampowym i tranzystorowym, kolegów. Pomyślałem, że jeśli NxLT pakuje po swojego kabla tak gęsto ekrany, to może to jest metoda i ja też spróbuję. Założyłem więc do WW platinum ekran z folii aluminiowej. Folia była wcześniej ściągnięta z wybebeszonej, taniej sieciówki. Po podłączeniu kabla, dzwięk poszedł w dobrą stronę, rozjaśnienia nieco ubyło, pojawiły się lepsze barwy. Poszedłem wiec za ciosem i szybko nabyłem gęsto tkaną plecionkę miedzianą w którą ubrałem mój srebrny kabelek. Efekt przerósł moje oczekiwania! Kabel z podwójnym ekranem wyzbył się wszystkich cech, które tak mnie drażniły. Teraz zagrał równiutko, nie ustępując barwowo ani Jcat, ani NxLT. Pokazał najlepszą na szerokość scenę (w głębokości lepiej wypadł Jcat). Pierwszy plan delikatnie wyszedł przed linię kolumn, co dało efekt lepszego, bardziej emocjonalnego obcowania z muzyką. To jednak co ostatecznie przekonało mnie żeby nadal zostać z Platinum to ciągnące się upojnie wybrzmienia blach, strun gitary, które po założeniu ekranów dało się słyszeć szczególnie intensywnie. Myślę, że jest to przewaga srebrnych przewodników nad miedzianymi, bo nie słyszałem miedziaków, które tak dobrze by to oddały. Wrzucam zdjęcie kabla w ubranku 🙂 Jestem z nim szczęśliwy i nieprędko będę chciał posłuchać czegoś innego.

Kończąc, był to bardzo pouczający test, który skończył się happy endem. Najważniejszy wniosek to, że kable usb muszą łapać masę zakłóceń i wymagają solidnego ekranowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Słyszałem ten kabel w wybornie grającym systemie lampowym

I w tym systemie Zavfino robił dobrą robotę... na każdym innym kablu było gorzej. Jak właściciel wrócił do tego kabla wszystko wróciło do normy...

Jak nie jestem jakimś szczegolnym kabloentuzjastą to te testy pokazały że może tak być ze kabel cyfrowy nam zdegraduje, lub przeciwnie podniesie istotnie jakość/ klasę systemu.

Godzinę temu, Ministerolnictwa napisał:

Ok, abstrahując od sporu który dziś się rozegrał, będę dalej kontynuował opis swojego testu.

Spodziewałem się, że czarnym koniem w stawce będzie Zavfino Mejestic usb, jedyny kabel usb tego producenta. Najtańszy w teście. Słyszałem ten kabel w wybornie grającym systemie lampowym, ponoć też z powodzeniem był używany na AVS. Niestety nie zrobiłem z odsłuchu notatek bo kabel miałem na chwilę przy okazji wizyty kolegi, ale mówiąc krótko wypadł blado na tle innych. Niczym się nie wyróżniał, w moim systemie nie zachęcał do tego żeby słuchać dłużej. Niby grał poprawnie, ale było wiadomo, że można z kable usb wycisnąć znacznie więcej. Jedyne jego zalety, które zapamiętałem to bardzo poprawna, ale też nie największa szerokość sceny oraz ładna, dociążona średnica. Można powiedzieć, że cena adekwatna do jakości.

Miałem jednak wciąż swój WW platinum, który leżał spokojnie w szufladzie i wystawiony na giełdzie nie chciał się sprzedać 🙂 Nie dawało mi spokoju to, że siedzi w nim jednak srebro, które powinien pokazać więcej. Ten kabel zawsze miał cechy, których poszukuję tj. bardzo dobre 3D, szerokie budowaniu sceny, świetne wybrzmienia, dobrą kontrolę na basie. Niestety dotychczas nie byłem w stanie strawić ewidentnego rozjaśnienia tego kabla. Ta jego cecha wyszła nie tylko przy okazji mojego porównania, ale również w dwóch innych systemach, lampowym i tranzystorowym, kolegów. Pomyślałem, że jeśli NxLT pakuje po swojego kabla tak gęsto ekrany, to może to jest metoda i ja też spróbuję. Założyłem więc do WW platinum ekran z folii aluminiowej. Folia była wcześniej ściągnięta z wybebeszonej, taniej sieciówki. Po podłączeniu kabla, dzwięk poszedł w dobrą stronę, rozjaśnienia nieco ubyło, pojawiły się lepsze barwy. Poszedłem wiec za ciosem i szybko nabyłem gęsto tkaną plecionkę miedzianą w którą ubrałem mój srebrny kabelek. Efekt przerósł moje oczekiwania! Kabel z podwójnym ekranem wyzbył się wszystkich cech, które tak mnie drażniły. Teraz zagrał równiutko, nie ustępując barwowo ani Jcat, ani NxLT. Pokazał najlepszą na szerokość scenę (w głębokości lepiej wypadł Jcat). Pierwszy plan delikatnie wyszedł przed linię kolumn, co dało efekt lepszego, bardziej emocjonalnego obcowania z muzyką. To jednak co ostatecznie przekonało mnie żeby nadal zostać z Platinum to ciągnące się upojnie wybrzmienia blach, strun gitary, które po założeniu ekranów dało się słyszeć szczególnie intensywnie. Myślę, że jest to przewaga srebrnych przewodników nad miedzianymi, bo nie słyszałem miedziaków, które tak dobrze by to oddały. Wrzucam zdjęcie kabla w ubranku 🙂 Jestem z nim szczęśliwy i nieprędko będę chciał posłuchać czegoś innego.

Kończąc, był to bardzo pouczający test, który skończył się happy endem. Najważniejszy wniosek to, że kable usb muszą łapać masę zakłóceń i wymagają solidnego ekranowania.

Ukryta Zawartość

Idąc za ciosem obetnij jeszcze te wtyki z lutowanymi mosiężnymi pinami i zastąp je takimi z miedzianymi lub srebrnymi stykami.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi