Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer vs komputer.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, szymon1977 napisał:

No to za 200zł będzie zbyt słaby, myślałem o samej muzyce. Ale na pewno nie będzie bardzo drogo.

-----

Trole: idźcie udowadniać, który ma dłuższego do audiomitów.

Tak sobie przeglądałem i już za 600 można mieć w takich rozmiarach 4 rdzenie 16gb ram a dyski mogę ze starego PC dać SSD nic miejsca nie zajmują 🙂 

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Tak sobie przeglądałem i już za 600 można mieć w takich rozmiarach 4 rdzenie 16gb ram a dyski mogę ze starego PC dać SSD nic miejsca nie zajmują 🙂 

No i git! Tylko zwróć uwagę, czy jest wszystko co potrzebujesz, bo z terminalami bywa trudno z rozbudową.

Ps.

Jaki procesor za 600? A ile za jakiś w miarę aktualny i3 lub i5? Ja tylko do muzyki (Daphile) wystarczył mi Atom za £25

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

No i git! Tylko zwróć uwagę, czy jest wszystko co potrzebujesz, bo z terminalami bywa trudno z rozbudową.

Ps.

Jaki procesor za 600? A ile za jakiś w miarę aktualny i3 lub i5? Ja tylko do muzyki (Daphile) wystarczył mi Atom za £25

i5 4x 2ghz co do slotów to jeden na dysk starczy w zasadzie bo napęd na USB sobie podłączę jak będę coś chciał zgrać 😁 

5 minut temu, MarcinStereo napisał:

Core i5 4590T 

Nie wiem jak poradzi sobie z filmami FullHD, musisz pytać mądrzejszych.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem jak poradzi sobie z filmami FullHD, musisz pytać mądrzejszych.

Miałem kiedyś i3 2100 ze zintegrowaną kartą graficzną i dawał radę, bo filmy 4K HDR oglądam z poziomu TV windows 10 niestety ma dużo problemów z HDR-em i często źle wyświetla obraz. Zaś sam tv ma super kodeki i robi robotę na tym polu.

18 minut temu, MarcinStereo napisał:

Miałem kiedyś i3 2100 ze zintegrowaną kartą graficzną i dawał radę, bo filmy 4K HDR oglądam z poziomu TV windows 10 niestety ma dużo problemów z HDR-em i często źle wyświetla obraz. Zaś sam tv ma super kodeki i robi robotę na tym polu.

Netflix puszczany z PC na TV ma DUŻO gorszy obraz niż Netflix z Xiaomi Mi TV Stick. Różnica jest ogromna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Piopio napisał:

Netflix puszczany z PC na TV ma DUŻO gorszy obraz niż Netflix z Xiaomi Mi TV Stick. Różnica jest ogromna.

Dla tego tutaj korzystam z tv, windows i kodeki zawsze u mnie ten duet stwarzał problemy. 

24 minuty temu, Piopio napisał:

Przecież to tylko bity 😊

Jak różne programy (systemy) mogą grać (wyświetlać obraz) inaczej? 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Które później ma obrobić kodek a z Windows jest niestety problem na tym polu. 

A jesteś pewny że streamery dają radę? Bo ja testuję każdy system i ustawiam usbridge tak żeby przechodził bit perfect test, ale jak przychodzi do grania stream to już się to sypie bo gra inaczej w zaleznosci od systemu/programu. I uwierz mi że mnie to nie cieszy... 

30 minut temu, Piopio napisał:

Netflixa nie używam bo nic tam nie ma ciekawego z kategorii muzyka dla mnie. A z ciekawości, jak wypada najważniejsze, czyli dźwięk, bo rozumiem sygnał wtedy idzie z TV?

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A jesteś pewny że streamery dają radę

Ja korzystam z DAC w przedwzmaniaczu i jedyne co ustawiam w windows to częstotliwość próbkowania i rozdzielczość bit, resztą zarządza sterownik Rotela. 

Ogólnie to chodziło mi o puszczanie filmów z PC i windows, innych systemów nie testowałem bo jestem przyzwyczajony do okienek.

Najmniej awaryjny jest 7 ale już stary i nie ma wsparcia technicznego co zmusiło mnie do przeskoku na 10 który nie ma głupich sterowników do motoroli g8 i ma problem z odtwarzaniem u mnie 4kHDR ale za to jest bardzo szybki i dobrze korzysta z zasobów komputera, działał sprawnie nawet na Intel i3 2100 który ma tylko 2 rdzenie i 4 wątki + 8GB pamięci Ram .

58 minut temu, Prewwit napisał:

Netflixa nie używam bo nic tam nie ma ciekawego z kategorii muzyka dla mnie. A z ciekawości, jak wypada najważniejsze, czyli dźwięk, bo rozumiem sygnał wtedy idzie z TV?

Gram po BT 😉 Ale i tak jest przyzwoicie. Do oglądania filmów wystarczy. Nie narzekam. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z Bluetooth to wogole jest ciekawie.Ze starego iPhona dźwięk jest kiepski( puszcza AAC).Ale ostatnio dla testu sparowalem smsl do200 z nvidia schield, i tu zadziałał protokół ldac.No i powiem ze dźwięk jest naprawdę dobry.Lepszy niż z tv po optyku.

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

10 ... jest bardzo szybki i dobrze korzysta z zasobów komputera, działał sprawnie nawet na Intel i3 2100 który ma tylko 2 rdzenie i 4 wątki + 8GB pamięci Ram .

Mam laptopowy i3 1gen 8GB i SSD - nie narzekam.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mam laptopowy i3 1gen 8GB i SSD - nie narzekam.

SSD robi robotę, większość ludzi mających starego laptopa po wymianie dysku na SSD doznaje szoku jak to potrafi przyśpieszyć komputer który miał iść w odstawkę bo mulił😁 

9 minut temu, MarcinStereo napisał:

SSD robi robotę, większość ludzi mających starego laptopa po wymianie dysku na SSD doznaje szoku jak to potrafi przyśpieszyć komputer który miał iść w odstawkę bo mulił😁 

I jest lepszy do audio pod kątem braku interferencji i zakłóceń 

Warto przeczytać instrukcje Rme Adi, tam jest opisane jak sprawdzić magistrale Usb pod kątem wspólnie wiszących z dac urządzeń. Ja np wyłączam kamerkę i kartę SD 😉

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, marcinmarcin napisał:

I jest lepszy do audio pod kątem braku interferencji i zakłóceń 

Warto przeczytać instrukcje Rme Adi, tam jest opisane jak sprawdzić magistrale Usb pod kątem wspólnie wiszących z dac urządzeń. Ja np wyłączam kamerkę i kartę SD 😉

Ja mam delikatny szum z głośników ale to pętla masy i raczej się jej nie pozbędę, pre mam z końcówką połączone XLR , na starej dzielonce tego nie było, podczas odsłuchu nie słychać ale jednak na pewno wpływa to na jakość.

HP Elitedesk 800 G3 całkiem przyzwoicie się prezentuje. Nie wiem jak w PL, ale w UK za £100 jest i3 6th gen, 8GB i SSD. Zwróć uwagę czy w cenie jest zasilacz.

hp-elitedesk-800-g3-mini-desktop-pc-e9a.

56 minut temu, MarcinStereo napisał:

Wielu nie ma rozeznania w kwestii hardware. Kupują gotowce na podstawie takich informacji jak: dużo ramu, wydajny procesor, dysk o pojemności 2TB HDD. Tak było dawniej, bo teraz SSD to pewnie standard. Zamiast więc wybrać mniejszy SSD i postawić na nim system, wybierali pojemny HDD. Potem zdziwiony, że muli, gry mu słabo chodzą na maksymalnych ustawieniach. Piszę trochę z pamięci, bo minęło już chyba z pięć lat, kiedy złożyłem swojego ostatniego peceta. Już nie korzystam z okienek. Zawsze składałem sam. Ludzie np. nie wiedzą jak ważna jest wydajna, niestety droga płyta główna do złożenia mocnego kompa. Ram to nie tylko dużo i o szybkim taktowaniu. Podobnie karta, procesor i reszta.
Solidne zasilanie jest bardzo istotne. Pożądny markowy zasilacz o dużej mocy. Jeśli dobierze się dobre podzespoły i wepnie w wydajna płytę plus dobre zasilanie i chłodzenie, można pobawić się w overclocking. Zawsze podkręcałem wszystkie swoje składaki. Zajmuje to trochę czasu, bo trzeba potem to obciążać i monitorować, czy się nie przegrzewa, nie wyrzuca błędów, ale można przetaktować podzespoły tak, że komp będzie trochę szybszy i wydajniejszy. 

Podobnie jest z audio. Ktoś kupuje wzmacniacz za powiedzmy 3K i do tego kolumny za 4K, bo ma 10 tysi do wydania, a jeszcze na okablowanie musi zostać. To niezbyt rozsądne moim zdaniem.

Ja ze swojego budżetu na audio nie wydałem więcej niż 5%, może nawet 3% na kable i uważam, że zrobiłem dobrze, bo więcej mogłem na kolumny przeznaczyć.

System z szybszym procesorem, ale słabszym chipsetem może okazać się wolniejszy i mniej wydajny niż zestaw z wolniejszym procesorem, ale za to z bardziej wydajnym chipsetem.

Jedno nie powinno ograniczać drugiego. U mnie wzmacniacz ograniczał trochę nowe kolumny. Wiem, że nie dla wszystkich jest to oczywiste, bo pomiary i coś tam, ale moje kolumny z nowym wzmacniaczem zaczęły grać trochę jak na sterydach, w porównaniu kiedy grały z poprzednim wzmacniaczem. To nie tak, że instrumenty słyszę teraz jak w studio, ale dźwięk jest mocniejszy. Bardziej kopie w klatę 🙂

14 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Ja mam delikatny szum z głośników ale to pętla masy i raczej się jej nie pozbędę, pre mam z końcówką połączone XLR , na starej dzielonce tego nie było, podczas odsłuchu nie słychać ale jednak na pewno wpływa to na jakość.

Ależ się pozbędziesz ! Topping HS01 to załatwi.

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, Piopio napisał:

Szum jest na każdym źródle, już dostałem instrukcję jak się tego mogę pozbyć, odłączając 1 pin w XLRach.

9 godzin temu, Piopio napisał:

Czy Topping skonstruował ten izolator dlatego, że spieprzył coś w swoich przetwornikach? Występują u mnie szmery po podłączeniu swojego Toppinga DX7 Pro bezpośrednio do portu USB w laptopie. Po wpięciu do replikatora portów, szmerów brak. Inne przetworniki nie generowały żadnych szmerów. To nie może być przypadek? 

Godzinę temu, papasong napisał:

Występują u mnie szmery po podłączeniu swojego Toppinga DX7

Zmiana D90 na Rme Adi sprawiła mi wyjątkowo wiele radości i do tej pory nie wyobrażam sobie zmiany daca 😉

W dniu 29.06.2022 o 12:56, Espectro napisał:

Wszystko zależy od jakości oraz parametrów jakie wychodzą z samego laptopa czy też pc. (karta dzwiękowa) 

A to że streamery są niby audiofilskie to tego nie wiem. 

Często okazuje się że najlepszym sposobem jest posłuchanie osobiście zestawu aby się przekonać. 

Tidal <- spoko dzwięk i jakość.

Spotify- nie jest źle ale zauważam róźnice. 

Sporo teraz ludzie na ten temat rozmawiają. Ja plikami bawię się od kilkunastu lat, łącznie z DSD itp. ostatnio specjalnie przerobiłem wszystkie Tidale itp. i jak piszą ludzie największym problemem jest tu uszczuplanie dźwięku. Staje się od płaski, mniej muzykalny od winyla, a przecież to winyl jest wzorcem i do brzmienia płyt winylowych powinno się wszystko odnosić. Jak na rynku pojawiły się płyty SACD to tylko argument analogowosci podobnej do czarnej płyty był podnoszony. Moim zdaniem Tidal itp. serwisy pomagają w poznawaniu muzyki, jak kiedyś Trójka prze likwidacją, natomiast odsłuchy absolutne z fizycznych nośników i tyle.

Staje się od płaski, mniej muzykalny od winyla, a przecież to winyl jest wzorcem i do brzmienia płyt winylowych powinno się wszystko odnosić. Jak na rynku pojawiły się płyty SACD to tylko argument analogowosci podobnej do czarnej płyty był podnoszony.

Dlaczego i w odniesieniu do których aspektów współczesnego audio winyl miałby być wzorcem?
  • Pokaż nowe odpowiedzi