Skocz do zawartości
IGNORED

iFi Zen Phono - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.08.2022 o 20:05, maciek1 napisał:

Cześć. Oczywiście DD służy niezawodnie! I niech tak będzie dalej. Dzięki za wszystkie rady. Zastanawiałem się nad dopisaniem się do listy, ale jakoś nie lubię wypożyczać:) Już wolę zaryzykować po lekturze recenzji zaufanych osób zakup i potem niech się dziej co chce:) Tak kupiłem ifi zen stream, a wcześniej Daphile. I moim zdaniem dźwiękowo idą łeb w łeb, ale obsługa Tidal na ifi to jednak komfort. A na dodatek wczoraj zakupiłem pierwszy raz chyba od pól roku cd! Z wydawnictwa GAD. Na Tidal mało ich wydań, a taki Energy (mam na winylu) jak i Jazz Q Symbiosis (winyl jest) to jednak muszę mieć. Tak jak koncerty SBB:) A Tidal poszerza moje horyzony znacznie! Teraz zainteresował mnie nasz Mazolewski oraz Jesus Marina chyba (pianista z Ameryki południowej chyba?). Jest fajnie! Pozdrawiam. PS. Szukam jakiejś opinii "naszych" o ifi zen dac ...

Na sąsiednim forum z audio w nazwie jest forumowy test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jeżeli Cię to interesuje to zapraszam do lektury :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
13 minut temu, iFi Audio napisał:

Na sąsiednim forum z audio w nazwie jest forumowy test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jeżeli Cię to interesuje to zapraszam do lektury 🙂

Dzieki, chętnie, ale konkretnie to gdzie?:)

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, maciek1 napisał:

Dzieki, chętnie, ale konkretnie to gdzie?:)

Prv

@payong @hudykot nie trzymajcie nas w niepewności :) Dało się tego słuchać?

28 minut temu, iFi Audio napisał:

nie trzymajcie nas w niepewności 🙂 Dało się tego słuchać?

Piszę, piszę i wkrótce opublikuję )

3 godziny temu, iFi Audio napisał:

Prv

@payong @hudykot nie trzymajcie nas w niepewności 🙂 Dało się tego słuchać?

Recka będzie po 15-stym. Wspomniałem o tym na priv.

Jestem poza domem i jak wrócę to się poprawię 😉

Panowie ,kto tam następny w kolejce,komu mam wysłać iFi ,proszę o namiary na P.W. ?

Nad ranem będę w domu ,zapakuję i postaram się wysłać we wtorek.

• Moderatorzy
12 godzin temu, tadeo napisał:

Panowie ,kto tam następny w kolejce,komu mam wysłać iFi ,proszę o namiary na P.W. ?

Nad ranem będę w domu ,zapakuję i postaram się wysłać we wtorek.

Następny wg listy jest @mister22

5 minut temu, Marcinus napisał:

Następny wg listy jest @mister22

Panowie i Panie 😉 bo mój Vincenty w serwisie do końca tygodnie a paczuszki analogicznie u Wilków 😉 mogę ustąpić miejsca komuś po mnie - i odsłuchać po nim 😉

• Moderatorzy
2 minuty temu, mister22 napisał:

Panowie i Panie 😉 bo mój Vincenty w serwisie do końca tygodnie a paczuszki analogicznie u Wilków 😉 mogę ustąpić miejsca komuś po mnie - i odsłuchać po nim 😉

Następny jest @piku bb 

4 godziny temu, tadeo napisał:

Wysłałem mu zapytanie na PW ale nie odpowiada (może wakacje ,urlopy) dlatego zapytałem tutaj.

Jestem,jestem.Witam.To wyślij do bolo senora,a ja prześlę mu dane żeby przesłał następnie do mnie.Pozdrawiam.

O.K. tak zrobię .

Sorry,że tak naciskałem ale przez różne rodzinne zawirowania trzymałem urządzenie 2 tygodnie (oczywiście za zdodą iFi) .Inni pewnie też się niecierpliwią ,chcą potestować 🙂

Pozdrawiam Tadeusz

Panowie chwilunia 😉 po @bolo_senor wpadnę w kolejkę z powrotem. Następnie wyślę do @piku bb. Chyba że kolega bardzo niecierpliwy to chwilę zaczekam jeszcze i poproszę piku bb o wysłanie do mnie 😉

7 godzin temu, mister22 napisał:

Panowie chwilunia 😉 po @bolo_senor wpadnę w kolejkę z powrotem. Następnie wyślę do @piku bb. Chyba że kolega bardzo niecierpliwy to chwilę zaczekam jeszcze i poproszę piku bb o wysłanie do mnie 😉

OK.Nie ma problemu.Poczekam.

A więc obiecane wrażenia.

Na wstępie podziękowania za możliwość testu bez zbędnych formalności, kaucji itd.

iFi dostarczono wraz z dodatkowym zasilaczem  iPower X. To była moja pierwsza przygoda z produktami tej marki. Nie miałem pojęcia czego się spodziewać. Po wypakowaniu w oczy rzuciły się wypełnienia. Takie tekturowe, jak po jajkach. Fajnie, że nie styropian, tylko coś eko. Pre jest ładnie wykonane i spasowane. Amelynium robi pozytywne wrażenie. Na froncie znajdziemy przycisk Power, Subsonic filter oraz cztery diody oznajmiające, który rodzaj wkładki jest wybrany. A mamy cztery ustawienia –MM, MC High, MC Low i MC V-Low. Diody są także przy przyciskach i informują o ich aktywacji. Białe, malutkie, dyskretne, nie rażące po oczach nawet w zupełnej ciemności. Tył zawiera, prócz standardowych wejść i wyjść analogowych oraz GND, wyjście zbalansowane Pentaconn i przełącznik do wyboru wkładek.

Ukryta Zawartość

Posiadałem tylko kilka przedwzmacniaczy. Nigdy droższego niż 1 tys. zł. Wbudowane, diy lub jako karty rozszerzeń do wzmacniaczy zintegrowanych. Obecnie gram na ART DJ Pre II. To ostatni element, który mi został do wymiany w moim systemie. Pierwsze, co się spodobało w iFi to, że gniazda są rozlokowane tak, by było można komfortowo z nich korzystać. ART ma je zbyt blisko siebie i IC z metalowymi obudowami stykają się powodując zwarcie. Muszę pomiędzy nie wtykać kawałek kartki jako izolator. Ponadto diodami można oświetlić pokój.

1660804313073.thumb.jpg.27c5043def5069bd81d44d82d3ada4da.jpg

Po podłączeniu iFi i przyciśnięciu Power miga chwilkę lampka, po czym zaświeca się wraz z diodą sygnalizującą wybrany rodzaj wkładki. I w tym miejscu miałem małą rozkminkę. Przycisk Power raz działał od szybkiego naciśnięcia, innym razem musiałem go chwilkę przytrzymać. Może ten egzemplarz tak ma. Podkręcałem głośność, by sprawdzić jakie wydobywa szumy i dopiero pod koniec skali z głośników dochodził wyraźny odgłos. Ale na takim poziomie nie dało by rady słuchać muzyki, więc to dobry wynik. Lubię sobie popukać. Zawsze gdy mam nowe pre ustawiam dość głośno wzmacniacz  i obstukuję gramofon, pokrywę, merdam kabelkami. Wierzcie, że niektóre potrafią wydawać nieprzyjemne dźwięki. Nawet przy zamykaniu pokrywy potrafią być irytujące. Tu nic takiego się nie dzieje.

DSC_0989.thumb.JPG.e09ab04696534800f47e4e63610c99a2.JPG

Przez pierwsze dwa dni miałem podłączony standardowy zasilacz, dołączony do urządzenia. Przesłuchałem kilkanaście płyt. Nowych wydań, z epoki. Róże rodzaje muzyki. Pierwsze spostrzeżenie, które praktycznie natychmiast rzuca się w uszy to trzaski, a raczej ich dość duży poziom degradacji. Są w jakiś sposób maskowane. Oczywiście zajechane płyty nic nie uratuje, ale na standardowych jest ich mniej i są podane w bardziej przyjazny sposób. Efekt podobny do naelektryzowanej vs umytej w myjce płyty.

DSC_0990.thumb.JPG.9878120276f28e92b7f7f3362abd30d3.JPG

Brzmienie jest czyste i precyzyjne. W miarę równe. Żaden zakres nie wychodzi przed szereg. Tonalnie przesunięte ku górze, ale nie ostre. Nie udało mi się zmusić go do zakłucia. Wydobywa się cała gama szczegółów. Środek podążą za górą i może wydać się nieco odchudzony. Jeśli ktoś nie preferuje wyrównanego grania to pre nie dla niego. Bas jest z tych konturowych i nieco utwardzonych. Gdybym nie wiedział jakie gra źródło, przy niektórych płytach, mógłbym pomylić je z odtwarzaczem CD. Trzeba przyznać, że polepszyła się scena w głąb i lekko na boki. Taki dodatkowy surround.

1660804313061.thumb.jpg.d3849c2372e8d4c7c949bb4be9ef3b93.jpg

Zasilacz iPower X delikatnie, lecz słyszalnie wpłynął na poprawę brzmienia. Muzyczka stała się czytelniejsza i przyjemniejsza w odbiorze. Nie są to jakieś ogromne zmiany i przy jego cenie trzeba już samemu podjąć decyzję o jego zakupie. Na szczęście można to zrobić w innym terminie 😉 

Myślę, że zastosowanie innej wkładki, bardziej dociążonej i z wypuklonym środkiem, dało by idealne połączenie. Nie miałem niestety nic pod ręką, a szkoda. Efekt mógłby być zaskakujący.

Na czym słuchałem: wkładka Audio Technica AT-VM95ML powieszona na Sony PS-X50. Dalej przez pre iFi do wzmacniacza ASR Emitter I HD, a z niego na kolumny Equilibrium Eltheria S8. Pokuj 27m2.

1660776771777.thumb.jpg.231fa9660f4717e19f6a2cf3e6db0c77.jpg

Gdybyście mieli jakiś pytania czy uwagi to bazgrolić. W miarę możliwości odpowiem 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hudykot
27 minut temu, przmor napisał:

Jest różnica jak obudowy wtyków są papierkiem rozdzielone?

Znika brum i smarzenie. Oczywiście mowa o ART DJ.

Małe odległości między gniazdami są problemem.Miałem IC jednego z polskich producentów gdzie bardzo sztywny przewód i konkretne gniazda musiałem wpinać (a właściwie przykręcać) pod delikatnym kątem.Przez to co jakiś czas puszczały luty na płytce przedwzmacniacza...

Ale kto z nas nie lubi rozpinać,rozbierać,lutować i spinać sprzętu😉

Edytowane przez piku bb

Dzięki @hudykot za recenzję! Widzę, że dobrze się bawiłeś testując. 

Co do przycisku power, może się przybrudził styk po prostu. Po iluś włączeniach powinno być ok.

23 minuty temu, iFi Audio napisał:

Dzięki @hudykot za recenzję! Widzę, że dobrze się bawiłeś testując.

Tak, zabawa była przednia 😉

24 minuty temu, iFi Audio napisał:

@hudykot

Co do przycisku power, może się przybrudził styk po prostu. Po iluś włączeniach powinno być ok.

To już dla potomnych info. Oby nie mieli kolejni testujący problemów.

Pozdrawiam 

Dziękuję iFi za możliwość udostępnienia urządzenia do dłuższego testowania .Dłuższego bo miałem już kiedyś ten przetwornik od kolegi przez weekend i moje wrażenia nie były najlepsze ,może dlatego,że testowałem krótko i na tym standardowym zasilaczu.

Miałem też wtedy inny sprzęt ,wzmacniacz Dubiel 2A3 Special Edition , kolumny Harpia Acoustics Marcus New , gramofon Pro Ject Xtension 10 z wkładką Sumiko  i pre gramofonowe Dubiela Phonomaster ,więc porównanie nie może być adekwatne w stosunku do budżetowego sprzętu jaki aktualnie posiadam .

Może i dobrze bo ze sprzętem ,który teraz mam przetwornik zaskoczył mnie nad wyraz pozytywnie , oczywiście do kwoty jaką za niego trzeba wyłożyć.

Swego czasu miałem trochę lepszy sprzęt ale niestety do analogu straciłem serce chociaż było to brzmienie mojej młodości i na którym się wychowałem .

Wykończyły mnie nie niedogodności techniczne bo te w miarę opanowałem ale  "humory brzmieniowe" 🙂

Przykład dzisiaj ,leje od rana ,duża wilgotność ,okna otwarte bo duszno w pokoju jak olera ,zapuszczam winyla po godzinnym rozgrzaniu i za cholerę nie wchodzi.

Kiedyś myślałem,że to nastrój,stan psychiczny czy inne psychoakustyczne historie ale nie ,z CDka czy ze streamu daje się słuchać .

Piszę o tym dlatego bo było to powodem zakończenia 2 lata temu mojej przygody z analogiem (pozbyłem się też magnetofonu Revox) .

Ale niestety siedzi ten analog gdzieś głęboko w człowieku i nie da się tego tak łatwo pozbyć ,to jak piosenka Bogusława Lindy i Świetlików "Nie będzie takiego lata".

Na szczęście zostało mi jeszcze trochę winyli , budżetowy ProJect w szafie,którego miałem kiedyś sprezentować siostrzeńcowi i odgrzałem starą miłość.Do tego stary ampli Onkyo z wejściem pre ,skalibrowanie gramofonu i można znowu delektować się dzwiękiem analogowym.

No ale nie ma lekko ,jak człowiek spróbuje czegoś lepszego to ciężko jest iść aż na takie kompromisy.Kolega za wiskacza ,którego wypiliśmy razem obdarował mnie w miarę przyzwoitym pre ProJecta PhonoBox S2 i podłączyłem gramiaka do posiadanego aktualnie sprzętu ,wzmacniacz lampowy Dubiel 6AS7 OTL wersja SE ,kolumny ,monitory Klipsch RP-600 M i już to zaczęło grać sensownie.

Dla uzupełnienia aktualny gramofon to Pro Ject 2-XPERIENCE z wkładką Dynavector dv10x5 naprzemiennie z Goldring 1042.

Ten gramofon i te wkładki już miałem i postanowiłem nie wychodzić ponad to i to winylowe brzmienie traktować jako uzupełnienie ,takie weekendowe granie raz czy dwa razy na miesiąc.

Wąskim gardłem okazał się tutaj ten PhonoBox S2 ,alternatywnie spróbowałem Emotiva XPS1 ,inne bardzie techniczne granie od tego S2 ,dopiero Lehmann Audio Black Cube Statement zrobił różnicę ale cenowo to duża różnica w porównaniu do wyżej wymienionych. Pre pożyczone po kolegach .

Dlatego piszę o tych pre phono bo były porównywane bezpośrednio z iFi ZEN phono.

Opis techniczny urządzenia pominę bo powyżej zrobił to już bardzo dobrze Hudykot .

Brzmienie konkretnego urządzenia też jest trudne do zdefiniowania bo wszystko zależy od konfiguracji u mnie dosyć niespotykana jak i w głównej mierze od winyli ,realizacja ,tłoczenie. I to ostatnie najbardziej zniechęciło mnie do tego nośnika

W szczytowym okresie miałem kilkaset winyli ,bliżej tysiąca i wśród nich było co najwyżej kilkadziesiąt ,które brzmiały bez zastrzeżeń .Miałem różne sprzęty ,różne konfiguracje i te płyty brzmiały trochę inaczej na każdym sprzęcie ,te najbardziej spektakularne już tak nie prezentowały się na lepszym zestawieniu a te niby ciemne ,nijakie nagle ożywały .

Dobra teraz kilka porównań do innych pre ,Pro Ject ,szkoda gadać odpada w przedbiegach z tym iFi ,Emotiva granie trochę techniczne ,z fajnie utwardzonym basem ,góry więcej ale taka na siłę ,tranzystorowa z gorszym tego słowa znaczeniu.Na ich tle iFi ZEN gra spokojnie ,dojrzale przede wszystkim spójnie z dociążonym choć nie zróżnicowanym basem i lekko zaokrągloną górą .Odnoszę wrażenie ,że nacisk położono na średnicę choć nie wychodzi do przodu i nie jest przegrzana.

A teraz ten Lehmann ,niby gra lepiej ,bardziej dociążonym dzwiękiem ale nie deklasuje iFi .Myślę sobie tak nie może być ,zacząłem szukać wąskiego gardła.Wymieniłem kabelek IC Cardas Cross łączący pre ze wzmakiem bo wg mnie lekko zamulał ,dałem Dueluna (srebrna taśma o podwójnym przebiegu w bawełnie) i od razu otworzyła się góra .Chociaż to srebro to nie gra tak ofensywnie i chudo  jak srebro.Lehmann pokazał swoją przewagą chociaż nie taką dużą jakiej się spodziewałem.

Jak już się rozpędziłem w szukaniu wąskiego gardła w systemie to moje podejrzenie padło na kolumny .Ale nie,Klipsche one raczej niczego nie ukryją .Kabel głośnikowy ,mam aktualnie Chorda Odysey ,został mi po K.D. gra przyjemnie "po całości" niestety nie tak jak poprzedni Kondo LP  ,którego niestety sprzedałem.

Innego głośnikowca na podorędziu nie mam,czas goni wiec przerzucam się na słuchawki. Mój wzmaciacz ma dziurkę słuchawkową normalizowaną pod słuchawki wysokoohmowe ,sygnał doprowadzony z odczepów głośnikowych.

Słuchawki to Sennheiser HD800 z kablem Tonalium ,przed nimi nic się nie ukryje.

Powtarzam jeszcze raz odsłuchy tych pre ,żonglując też wkładkami (Goldring vs Dynavector) ,ogólnie konkluzje się nie zmieniły oprócz uwidocznionej przewagi Lehmanna bardziej dociążony dzwięk (tranzystor a brzmi jak lampa) i jeszcze lepszej mojej opinii o iFi ZEN phono.iFi po prostu wpasował się w mój system ,ma pewne niedociągnięcia ale za te pieniądze nie mam pytań .Jak się ogarnę lokalowo pod koniec roku to poważnie rozważam jego zakup ,w tym budżecie nie ma konkurencji.

Jak wspomniałem powyżej ,zrobiłem sobie założenie,że słucham winyli weekendowo ,relaksowo i nie będę szastał niepotrzebnie kasą i taki iFi mi wystarczy.

Mój CDek i streamer z DACem grają lepiej od tego w sumie budżetowego gramiaka ale w tym analogowym brzmieniu jest coś co przyciąga i nie daje o sobie zapomnieć.

I to tyle smędzenia starego tetryka ,nie wiem czy komuś pomogłem ale jak napisałem na początku ocena zależy od konfiguracji ,w moim przypadku całkiem inaczej jak u Hudykot,jedyną rzeczą ,która mnie lekko uwierała w przypadku tego przetwornika to brak tzw. głębi .Jest bardzo dobry pierwszy plan ,coś tam na drugim a potem już nie za wiele.Mój system to ładnie zamaskował ,kolumny tubowe ,wzmacniacz OTL a nawet słuchawki Sennheiser kreują całkiem niezłą przestrzeń ale u kolegi ,który ma ten przetwornik i mi go kiedyś pożyczył już nie wygląda to tak dobrze.

P.S.I jeszcze małe uzupełnienie ,kabelek pomiędzy gramofonem a pre to Mogami Little Wonder ,kondycjoner Gigawatt PC3SE ,szafka na sprzęt i platformy antywibracyjne pod wzmacniacz i gramofon starsza wersja Divine Acoustics

@tadeo Dzięki za recenzję i za ciepłe słowa :) Fajnie, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  się dobrze dogadał w takim fajnym towarzystwie :)

Kiedyś lutowałem Mogami Little Wonder... No do lutowania to nie jest wonderful... 

Ukryta Zawartość

Little ma bardzo małą pojemność ,idealną do gramofonu ,miałem różne inne IC ale ten Mogami do pewnego poziomu cenowego jest nie do pobicia ,zresztą jak iFi ZEN phono.

10 godzin temu, tadeo napisał:

Little ma bardzo małą pojemność ,idealną do gramofonu ,miałem różne inne IC ale ten Mogami do pewnego poziomu cenowego jest nie do pobicia ,zresztą jak iFi ZEN phono.

Mój znajomy też zachwycony tym little wonder.  Miałeś okazję porównać oba zasilacze które były w zestawie?

Ten standardowy zasilacz miałem podłączony jak mi kiedyś kolega pożyczył tego ZENa  i może dlatego tak słabo oceniłem tego phono Dzwięk był taki trochę szary i zbity chociaż zestaw na którym testowałem bardziej rozdzielczy.

Teraz grałem tylko na tym lepszym zasilaczu ,zresztą kolega o którym wspomniałem wcześniej a który ma nadal tego ZENa phono ma do niego liniowy zasilacz Tomanka (wersja taka bardziej wypasiona).

• Pokaż nowe odpowiedzi