Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty, producenci audio

Rekomendowane odpowiedzi

Inne się nie podjęły bo nie mają dobrego projektanta CAD/CAM, nie mają obrabiarki CNC i nie mają tego kreatywnego myślenia. Po prostu inny poziom. 

1 minutę temu, sly30 napisał:

Inne się nie podjęły bo nie mają dobrego projektanta CAD/CAM, nie mają obrabiarki CNC i nie mają tego kreatywnego myślenia. Po prostu inny poziom. 

dlatego napisałem, że po części się tylko z Tobą zgadzam. 

Sam współpracowałem z firmą (która jest dla Ciebie pewnie mniej zaawansowana) i wykonali bez problemu projekt obudowy według ustaleń. Oczywiście nie był to projekt pokroju B&W Nautilus ale też trzeba było chwilę pomyśleć 😉 

Znam też gościa, który jest dobrym projektantem CAD (to ocena branży), który robi świetne projekty ale nie podejmuje się jednorazowych projektów. Czy to jest złe i na tej podstawie możemy oceniać jego zdolności? Nie sądzę.

Ja sie z tym tokiem rozumowania zgodzę, umiejetności, możliwości, jakość a chęć "wejscia" w dany temat lub niechęć nie są skorelowane w żaden "jakościowy" sposób.Ale informacja dla klientów, że firma X podjęła sie jakiegoś indywidualnego i nietuzinkowego projektu i "podołała" temu, świadczy o tej firmie jak najlepiej i "klienci, uwaga, można zapukać do tych drzwii i jest szansa, że nie tylko sie otworzą, ale was dobrze nakarmią i napoją".

Ja o większośći zamieszczonych tu firm "pierwsze słyszę" i dobrze, że takie marki i opinie klientów sie pojawiają.

1 minutę temu, andrzejekk napisał:

Ale informacja dla klientów, że firma X podjęła sie jakiegoś indywidualnego i nietuzinkowego projektu i "podołała" temu, świadczy o tej firmie jak najlepiej i "klienci, uwaga, można zapukać do tych drzwii i jest szansa, że nie tylko sie otworzą, ale was dobrze nakarmią i napoją".

zgadzam się z tym w 100%.  Ja tylko piszę o tym, że każdy kto miał jakieś doświadczenie z firmą "X" ma wyrobione o niej zdanie i może wydać opinię. Sęk w tym, że te opinie bywają różne. Dlatego warto zawsze pytać, bo może się okazać, że fima "X" która nie podjęła się projektu jednego klienta, podejmie się drugiego.

42 minuty temu, GhostR1 napisał:

Znam też gościa, który jest dobrym projektantem CAD (to ocena branży), który robi świetne projekty ale nie podejmuje się jednorazowych projektów. Czy to jest złe i na tej podstawie możemy oceniać jego zdolności? Nie sądzę.

Tylko, że to nie jest takie proste. Też o tym kiedyś nie wiedziałem. Ale przy swoim projekcie, sporo się dowiedziałem. Zrobić projekt CAD/ CAM, to jedno, ale potem trzeba zrobić drugą wersję tego projektu, zrozumiałą dla obrabiarki CNC. Ale żeby to zrobić, to trzeba znać dobrze system operacyjny obrabiarki i jej techniczne cechy. Każda jest inna.

Dlatego zamówienie u kogoś projektu CAD niewiele daje, poza wizualizacją np kolumn. Ale to nie posunie dalej realizacji. Dlatego firmy, które nie mają tego wszystkiego u siebie, po prostu zostają z tylu. Nie mają możliwości, by realizować bardziej zaawansowane projekty, ani nie mogą wprowadzić własnych, dobrych propozycji. Pozostaje im oferowanie zwykłych, kanciastych skrzynek, jak 30 lat temu. 

Edytowane przez sly30
3 minuty temu, sly30 napisał:

Tylko, że to nie jest takie proste. Też o tym kiedyś nie wiedziałem. Ale przy swoim projekcie, sporo się dowiedziałem. Zrobić projekt CAD/ CAM, to jedno, ale potem trzeba zrobić drugą wersję tego projektu, zrozumiałą dla obrabiarki CNC. Ale żeby to zrobić, to trzeba znać dobrze system operacyjny obrabiarki. Dlatego zamówienie u kogoś projektu CAD niewiele daje, poza wizualizacją np kolumn. Ale to nie posunie dalej realizacji. Dlatego firmy które nie mają tego wszystkiego u siebie, po prostu zostają z tylu. 

Zgadzam się z tym, dlatego o firmie, która robiła mi projekt napisałem, że w mojej ocenie jest ona "zaawansowana". Od podejścia do klienta, przez projekt, informacje w trakcie jego realizacji aż do "do widzenia" zachowała się bardzo profesjonalnie. 

I tak jak wspomniałeś, wszystko znajduje się w jednej firmie - jest łatwiej.

• Redaktorzy

Do wykonania jednostkowego nie jest potrzebne zaplecze CNC. Wystarczą obrabiarki manualne, ale operator musi wiedzieć co robi, gdzie bazuje, jakiego narzędzia użyć, jakie parametry ustawić (obroty freza, wiertła itp.). Tak się da, ale coraz mniej jest takich fachowców, a coraz więcej operatorów i programistów CNC. Świat obrał inną drogę...

7 lat temu wykonałem plintę swojego gramofonu DIY na obrabiarce CNC. Projekt CAD wykonałem samodzielnie. Maszynę CNC programował mój kolega. Wszystkie operacje technologiczne, kierunki ruchu, frezy, ich zmiany średnic itp. trzeba było zaprogramować. Trwało to 30 minut. Dwa arkusze MDF. Potem je kleiłem, na końcu boczne powierzchnie wyrównałem frezem na tradycyjnej frezarce. I zleciłem oklejenie fornirem naturalnym fachowcowi z firmy meblarskiej. Cieszył się, że robi co innego niż meble. Zgarnął wtedy 400zł, ale ani złotówki nie żałuję, bo zrobił to po mistrzowsku i do dzisiaj sprzęt cieszy oko... i ucho.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Literówka

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ale przy kolumnach nie jest tak prosto. Niektóre fragmenty trzeba oddzielnie projektować z użyciem programów akustycznych. Mam tu na myśli specjalne antydyfrakcyjne zaoblenia, zaokrąglenia i załamania płaszczyzn. Później musi to być wykonane bardzo precyzyjnie i opcja ręczna odpada. To musi być obrabiarka CNC i to nie byle jaka. To inny poziom trudności niż prosta bryła gramofonu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30
  • Redaktorzy

Fakt.

14 minut temu, sly30 napisał:

Niektóre fragmenty trzeba oddzielnie projektować z użyciem programów akustycznych. Mam tu na myśli specjalne antydyfrakcyjne zaoblenia, zaokrąglenia i załamania płaszczyzn. Później musi to być wykonane bardzo precyzyjnie i opcja ręczna odpada.

Taki projekt z wykonawstwem prototypu kosztuje kupę szmalu. Na wiele godzin trzeba zagonić do roboty konstruktora, technologa i operatora. Ktoś musi zapłacić za pracę. I to muszą być zdolni ludzie.

Można jeszcze spróbować zbudować formę i odlewać/wtryskiwać kształt panelu. Zależy od materiału. Jeszcze jest druk 3D. Obróbka ubytkowa/wiórowa raczej tylko CNC, bo kształt skomplikowany.

14 godzin temu, sly30 napisał:

Najmniejszy model dzielony Gryphona, czyli Essence, to ok 200tys.pln. 

W dniu 17.07.2022 o 20:02, Tal napisał:

zapewne integra wymienionych gigantów zagrałaby mi lepiej niż ta "radiostacja"

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, sly30 napisał:

Tylko, że to nie jest takie proste. Też o tym kiedyś nie wiedziałem. Ale przy swoim projekcie, sporo się dowiedziałem. Zrobić projekt CAD/ CAM, to jedno, ale potem trzeba zrobić drugą wersję tego projektu, zrozumiałą dla obrabiarki CNC. Ale żeby to zrobić, to trzeba znać dobrze system operacyjny obrabiarki i jej techniczne cechy. Każda jest inna.

Dlatego zamówienie u kogoś projektu CAD niewiele daje, poza wizualizacją np kolumn. Ale to nie posunie dalej realizacji. Dlatego firmy, które nie mają tego wszystkiego u siebie, po prostu zostają z tylu. Nie mają możliwości, by realizować bardziej zaawansowane projekty, ani nie mogą wprowadzić własnych, dobrych propozycji. Pozostaje im oferowanie zwykłych, kanciastych skrzynek, jak 30 lat temu. 

Trochę przesadziłeś z tym utrudnieniem, wiadomo musi być ktoś kto jest etatowym inżynierem lub technikiem obsługującym te programy no ale do każdej dziedziny trzeba fachowców. Taki np projekt w "CAD" zapisujesz w formacie dwg. który jest zrozumiały dla programu przenoszącego projekt tak aby dla maszyny był zrozumiały tak że jest to razem kompatybilne nie tak jak dawniej gdzie obrabiarki były sterowane z papierowej taśmy perforowanej  a każda obrabiarka zależnie od roducenta miała inne kodowanie napapierową taśmę. Oczywiście na końcu jest pewne utrudnienie bo operator maszyny musi się nauczyć komunikowanie z maszyną a te znów są sterowane w paru standardach producentów sterowników maszyn. Jest trzech liczących się liderów sterowania Siemens, Haidenhain i Fanuc (każdy ma inne zalety i wady i warto się przed zakupem dobrze zastanowić do czego będzie nam dana obrabiarka potrzebna) i jak wejdziesz w któryś to z racji kosztów szkoleń, logistyki, etc. należy się go trzymać chyba że zmienimy profil produkcji i zmiana obrabiarki wraz z systemem wyjdzie docelowo mimo poniesionych kosztów taniej

Obrabiarki CNC były początkowo projektowane do średnio seryjnych jak i dużo seryjnych partii produktów. Bardzo długo trwało np. przezbrojenie samej obrabiarki w narzędzia. Przy obecnej technologii doszły automatyczne magazyny narzędzi jak i stanowiska pomiarowe i te czasy się skróciły.

Czas robienia przykładowo takiego dużego ok 45 kilo korbowodu o trudnych liniowo kształtach (samo toczenie bez frezowania)  na obrabiarce konwencjonalnej wynosiło około 3 godzin a z racji łatwości  odwzorywania przez CNC krzywych kształtów skróciło się prawie do 50 minut no i powtarzalność wymiarowa wzrosła. Przy prostych kształtach obrabiarki CNC długo przegrywały z fachowcami. Taki np.kuty  karter z aluminium do 1000 konnego silnika gwiazdowego samolotu AN2 robiło się po 30 latach produkcji w 45 minut przy dokładności na średnicach +,-0,01mm a po zakupie CNC trwało to dłużej a miało krócej no zonk Kasparow tłukł komputer ale do czasu i to mamy z obecnymi CNC obróbka HS wymiana narzędzia w 0,7sekundy, suche smarowanie i takie tam "pierdoły"

Zwykłe kanciate skrzynki dalej robi Wilson Audio i dawno o tym pisałem u niego wynika to z błędu lub oszczędności zakupowych  obrabiarki powyżej 4 osi sterowania zaczynają być kosztowne a oprogramowanie i osprzęt do nich też stąd te różne łuczki dłubią-dłubali? konwencjonalnie ręcznymi elektronarzędziami z szablonami do kopiowania trudnych technologicznie krzywizn

W dalszym ciągu opłacalnym jest z racji obłożenia robotami mieć jedną (parę) prostą obrabiarkę 4 osiową a do bardziej skomplikowanych operacji wielo osiową z narzędziami zrobotyzowanymi ale to już zaczyna być drogim sportem bo sama obrabiarka jest już droga ale oprzyrządowanie do niej to już 3-5krotność wartości samej obrabiarki za tym samo hasło CNC nie rozwiąże problemów małej ambitnej firmy trzeba jeszcze mieć spory potencjał lub udziałowców z którymi trzeba się dzielić

Ostatnio też w obrabiarkach CNC się popitoliło z trwałością, obrabiarka zaczyna się mocno sypać już po okresie gwarancyjnym producenta a po 3 latach kredytu dopiero zostaje spłacona tym co na niej robimy. Takie obrabiarki ma np. YG Acoustic i gdzieś te ceny z czegoś się biorą jak co trzy lata trzeba mieć kasę na nowe a stare nie generują wystarczającego zysku. Obrabiarka CNC na papierową tasiemkę na której kiedyś zaczynałem swoją pierwszą pracę dalej pracuje w strefie ekonomicznej w Niepołomicach a te same modele obrabiarek w Hucie Stalowa Wola. Tych nowych już dawno nie ma..

Dziwne trochę z tym postępem?

42 minuty temu, sly30 napisał:

Ale przy kolumnach nie jest tak prosto. Niektóre fragmenty trzeba oddzielnie projektować z użyciem programów akustycznych. Mam tu na myśli specjalne antydyfrakcyjne zaoblenia, zaokrąglenia i załamania płaszczyzn. Później musi to być wykonane bardzo precyzyjnie i opcja ręczna odpada. To musi być obrabiarka CNC i to nie byle jaka. To inny poziom trudności niż prosta bryła gramofonu. 

Ukryta Zawartość

Zobacz jak w branży szkutniczej ludzie robili ręcznie skomplikowane kształty jachtów. W Twoim przypadku samo wykonanie pojedynczej sztuki technologicznie było prostsze do wykonania w fazie obróbki mechanicznej ale licząc koszt roboczogodziny inżyniera jak i parku technologicznego wyszło powiedzmy sobie szczerze drogo i nie wiem czy przy pojedynczych dwóch sztukach nie wyszło zrównania dnia z nocą

Obczaj jak B&W tłucze swoje obudowy do Matrixów, taniej jest mieć kopyto i na nim giąć sklejkę niż robić to jakąś typową obrabiarką CNC. Same kratownice do nich w sumie też można by dalej tłuc na konwencjonalnej frezarce kopiarce no ale stać ich za tym....

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ciekawy temat o naszych firmach . Część z forumowiczów widziało by duże fabryki  z seryjną produkcją.

Ale i są tacy do których i ja należę  doceniają właśnie to że nasze firmy robią dla nas indywidualne projekty za naprawę rozsądną cenę . 

Tak jak piszecie do takich zamówień trzeba się dobrze przełożyć . I to robią prawdziwi miłośnicy audio .

Bylo o kolumnach to z wymienionych przeze mnie powtorze Studio 16 Hz i YB Audio . W obu przypadkach polecam. 

A z innej półki  Haiku Audio  Wiktor Krzak takie wzmacniacze lampowe i tranystorowe  i hybrydy jakie sobie życzymy .Również polecam .

27 minut temu, bogus18 napisał:

Ciekawy temat o naszych firmach . Część z forumowiczów widziało by duże fabryki  z seryjną produkcją.

Ale i są tacy do których i ja należę  doceniają właśnie to że nasze firmy robią dla nas indywidualne projekty za naprawę rozsądną cenę . 

Tak jak piszecie do takich zamówień trzeba się dobrze przełożyć . I to robią prawdziwi miłośnicy audio .

Bylo o kolumnach to z wymienionych przeze mnie powtorze Studio 16 Hz i YB Audio . W obu przypadkach polecam. 

A z innej półki  Haiku Audio  Wiktor Krzak takie wzmacniacze lampowe i tranystorowe  i hybrydy jakie sobie życzymy .Również polecam .

Problem jest tego typu że najwięcej kasy i najniższe koszty robi się na masówce. Swego czasu w PL firma BRW opanowała 25% rynku meblowego ale robili już takie masowe g.. że klienci z czasem się połapali jak np. zobaczyli po pół roku że im paździerz wychodzi z pod okleiny tylko od przesuwania na blacie szklanki

Jeszcze jakoś tak się nie zdarzyło żeby wysokiej klasy produkt był z racji masowości sprzedawany w atrakcyjnej cenie a tak z racji zastosowanych technologii wysokiej optymalizacji produktu powinno być

20 minut temu, ASURA napisał:

Problem jest tego typu że najwięcej kasy i najniższe koszty robi się na masówce. Swego czasu w PL firma BRW opanowała 25% rynku meblowego ale robili już takie masowe g.. że klienci z czasem się połapali jak np. zobaczyli po pół roku że im paździerz wychodzi z pod okleiny tylko od przesuwania na blacie szklanki

Jeszcze jakoś tak się nie zdarzyło żeby wysokiej klasy produkt był z racji masowości sprzedawany w atrakcyjnej cenie a tak z racji zastosowanych technologii wysokiej optymalizacji produktu powinno być

Zgadzam się. Bo tak się  niestety dzieje ,że masówka zalwa rynek .

Dla tego szanujmy naszych rodzimych twórców sprzętu audio  w większości to prawdziwi pasjonaci .

Choć jak wszędzie zawsze gdzieś trafia się na kanciarzy. 

Polecajmy sobie na wzajem dobre nasze firmy i piętnujmy te które psuja rynek.

• Redaktorzy
W dniu 17.07.2022 o 19:51, Tal napisał:

jestem by płacić taki hajs polskim geniuszom mając w zasięgu wymienioną konkurencje 

Dr inż. Czyżewski to (Eu)geniusz.

Gra u mnie 2x30W lampowa integra spod jego dłoni już szósty rok. Banan na twarzy non stop.

ps. i te ochydne śrubki na froncie brrr to jest sprzęt audio do salonu czy zestaw militarny do schronu 😜

Jak już coś, to piszemy ohydne. I prawda to. Są ohydne. Szkoda, że gładkie fronty nie są standardem. Najwyraźniej w świecie to jest prototyp. Pierwsze sztuki komercyjne będą miały gładki front.

Godzinę temu, bogus18 napisał:

Zgadzam się. Bo tak się  niestety dzieje ,że masówka zalwa rynek .

Dla tego szanujmy naszych rodzimych twórców sprzętu audio  w większości to prawdziwi pasjonaci .

Choć jak wszędzie zawsze gdzieś trafia się na kanciarzy. 

Polecajmy sobie na wzajem dobre nasze firmy i piętnujmy te które psuja rynek.

Dwóch z trzech szefów firm których podawałeś znam osobiście, bardzo zdolne poza tym usłużne chłopaki, z jednym nawet razem poza audio pracowaliśmy jakiś czas  ale pamiętam nasze spory i cieszy mnie że w końcu go przekonałem że warto też zadbać o kable

Edytowane przez ASURA

• Redaktorzy

Możliwe. Albo i nie.

A zresztą kogo to interesuje? 😉

Ze śrubkami masz rację. Reszta to gust.

1 minutę temu, ASURA napisał:

Dwóch z trzech szefów których podawałeś znam osobiście, bardzo zdolne poza tym usłużne chłopaki, z jednym nawet razem poza audio pracowaliśmy jakiś czas  ale pamiętam nasze spory i cieszy mnie że w końcu go przekonałem że warto też zadbać o kable

Piszę i polecam tylko produkty które znam i słyszałem na własne uszy i prawie  wszyskie u siebie .Co do znajomości wolałbym publicznie o tym nie pisać. 

• Redaktorzy
Teraz, bogus18 napisał:

Co do znajomości wolałbym publicznie o tym nie pisać. 

Wiele smrodu jest jak wejdzie się głębiej w branżę. Lepiej poruszać takie tematy w kuluarach. Nie na forach. Zresztą po co gadać o smrodzie...

1 minutę temu, kangie napisał:

Wiele smrodu jest jak wejdzie się głębiej w branżę. Lepiej poruszać takie tematy w kuluarach. Nie na forach. Zresztą po co gadać o smrodzie...

Nie koniecznie ja znam takich naszych producentów którzy nie mówią  publicznie źle o konkurencji . A o czym prywatnie to zostaje ...

• Redaktorzy
W dniu 17.07.2022 o 23:54, plastik1989 napisał:

Zna ktoś polską firmę audio, która: 

- działa ponad 10 lat, więc można wyciągnąć już o niej rzetelne wnioski,

- produkuje urządzenia powtarzalne, czyli każde oparte jest na tych samych częściach, a nie takich jakie akurat były pod rękę w szufladzie,

- ma realną linię produkcyjną, a nie produkuje pod klienta, który akurat się nawinął,

[...]

Tutaj akurat produkcja pod zamówienie klienta jest plusem. Jeśli branża niszowa, elitarna to nie produkuje się na magazyny, bo to potężne straty. Tylko pod klienta.

Ale plastik1989, wiem co miałeś na myśli.

Nawet dr inż. Eugeniusz Czyżewski z LAR wytwarzając swoje przedwzmacniacze i wzmacniacze w pojedynkę ma u siebie linię produkcyjną. Nawet kilka razy prosił mnie abym zaczekał i nic nie mówił, gdy przyjechałem do niego w jakiejś sprawie. Piłem herbatę, a on musiał dokończyć ważną operację na swej linii produkcyjnej, żeby babola nie popełnić. Po 3 minutach powracaliśmy do rozmowy.

3 minuty temu, bogus18 napisał:

Nie koniecznie ja znam takich naszych producentów którzy nie mówią  publicznie źle o konkurencji . A o czym prywatnie to zostaje ...

I to jest klasa zawodnika! Szacunek.

Edytowane przez kangie
Dopisanie zdania

9 minut temu, kangie napisał:

Ja mam w zwyczaju że nie lubię kopać w smrodzie za to lubię coś pochwalić;  tak podobają mi się produkty obu firm a pisząc o znajomości nie pisałem o piciu razem wódki i poklepywaniu się po pleckach tylko takiej męskiej surowej a jednocześnie konkretnej wymianie poglądów uwag prosto w oczy a nie obrabianie komuś d. za plecami i jednoczesne poklepywanie obrabianego po pleckach jak to ma w zwyczaju nie tylko to forum.

Pewne salony mnie nie lubią za tą szczerość ale co mają powiedzieć inne salony w których byłem a jednak nic na temat ich produktów nie pisałem, wrogów sobie nie zrobiłem ale....

13 minut temu, bogus18 napisał:

Są mądrzejsi od pozostałych wbrew pozorom nasz rynek mimo płytkości jest bardzo szeroki dla wszystkich bo każdy odbiorca ma inną wyobraźnie inne odczucia jak u niego powinna zabrzmieć muzyka i spokojnie znajdziemy z czasem swoich fanów

• Redaktorzy
9 minut temu, ASURA napisał:

tak podobają mi się produkty obu firm a pisząc o znajomości nie pisałem o piciu razem wódki i poklepywaniu się po pleckach tylko takiej męskiej surowej a jednocześnie konkretnej wymianie poglądów uwag prosto w oczy a nie obrabianie komuś d. za plecami i jednoczesne poklepywanie obrabianego po pleckach jak to ma w zwyczaju nie tylko to forum.

Z moich obserwacji, takie postępowanie potrafi zepsuć relację. W myśl zasadzie "Chcesz mieć kolegę, to nie pokazuj że wiesz więcej, lepiej, nie udowadniaj swoich racji - tylko przemilcz, poklep". Tacy mają łatwiej w życiu.

Ty ASURA masz przepotężną wiedzę techniczną i doświadczenie i daję sobie rękę uciąć, że masz mega problem aby powstrzymać się od zwrócenia uwagi ludziom, że robią coś nie tak. A ci lubią się obrazić, gdy słyszą, że ciągle robią coś źle. A robią, bo większość ludzi jest "przeciętna" we wszystkim co w życiu robi.

Edytowane przez kangie
Literówka

Oczywiście ludzie są różni i nie wszysko wszystkim  się podoba .

W każdej branży uczciwość na dłuższą metę  przynosi efekty. 

Dla tego szanujmy się i polecajmy zaufanych i uczciwych ludzi. 

• Redaktorzy
W dniu 17.07.2022 o 22:40, Tal napisał:

Widzę że nie możesz przeżyć mojego zdania w którym w ciemno przypisuję pierwszeństwo (pod każdym względem) czołówce audio high endu a nie jakiejś regionalnej pracowni która życzy sobie 40 patyków za ociosaną radiostacje sorry ale dla mnie klocek za 40 koła powinien wyglądać jak milion dolców.

Wg mnie powinien grać jak milion $. 😄

"Ociosana radiostacja"...

A wzmacniacze lampowe z lampami na wierzchu to suszarki do prezerwatyw? 😉

Ale Tal miał rację z tymi śrubkami. Psują wygląd. Że też tak słabe zdjęcie bogus18 wkleiłeś 😞 😉

56 minut temu, kangie napisał:

ło matko przecia to już cenowe progi Gryphona, McIntosha, Accuphase czy Mark Levinsona i aż takim optymistą naiwniakiem nie jestem by płacić taki hajs polskim geniuszom mając w zasięgu wymienioną konkurencje

Dr inż. Czyżewski to (Eu)geniusz.

Gra u mnie 2x30W lampowa integra spod jego dłoni już szósty rok. Banan na twarzy non stop.

W takim razie mnie motyle w brzuchu by unosiły od uroku takiego McIntosha a kurwiki w oczach by mnie nie opuszczały.  

56 minut temu, kangie napisał:

ps. i te ochydne śrubki na froncie brrr to jest sprzęt audio do salonu czy zestaw militarny do schronu 😜

Jak już coś, to piszemy ohydne. I prawda to. Są ohydne. Szkoda, że gładkie fronty nie są standardem. Najwyraźniej w świecie to jest prototyp. Pierwsze sztuki komercyjne będą miały gładki front.

Bez śrubek nadal wygląda słabo a za 40 koła to nawet tragicznie. 

50 minut temu, kangie napisał:

Możliwe. Albo i nie.

A zresztą kogo to interesuje? 😉

Akurat Ciebie tak to poruszyło że poświęciłeś cenny czas aby odpisać 😜

Edytowane przez Tal

• Redaktorzy
15 minut temu, Tal napisał:

Akurat Ciebie tak to poruszyło że poświęciłeś cenny czas i szare komórki aby odpisać 😜

Poruszyło. Uziemiony jestem. Pęknięte wyrostki poprzeczne cz. lędźwiowej kręgosłupa. Więcej leżę niż siedzę Zabijam nudę. Normalnie bym nie odpisał. 😉

15 minut temu, Tal napisał:

Bez śrubek nadal wygląda słabo

Hmmm, z tym środkiem czarnym jest wg mnie gorzej, ale ze środkiem z nierdzewki polerowanej jest zajebiście! Mam, to wiem! 😉

P.S. A jaki wzmacniacz słuchawkowy jest na pokładzie!!! Wyciągnięty drut z traf głośnikowych, napędzi prawie każde słuchawki, oczywiście wypadałoby spasować dokładnie u konstruktora.

Oczywiście mówię o swojej IA-30 MKII, która kosztowała trochę mniej niż te 40k, które powoduje świerzbienie otworu analnego. 😉

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo, brak znaku interpunkcyjnego

21 minut temu, kangie napisał:

Poruszyło. Uziemiony jestem. Pęknięte wyrostki poprzeczne cz. lędźwiowej kręgosłupa. Więcej leżę niż siedzę Zabijam nudę. Normalnie bym nie odpisał. 😉

Przykro mi kolego z powodu Twojej niesprawności. Mam nadzieję że ostatecznie szybko wrócisz do formy czego Ci serdecznie życzę 😊

Pozdrawiam.

Arek.

Edytowane przez Tal

W dniu 19.07.2022 o 18:33, rafal735r napisał:

Zawsze możesz założyć druga odrazu po Pylon i spróbować tego chleba. 

A nie ja dziękuję. Już w branży robiłem wystarczającą ilość lat 🙂 mam przerwę 🙂

a właśnie co z studio 16 Hz? Kiedyś pordukty Grzegorza były na tym forum bardzo polecane. 

co się stało?

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi