Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty, producenci audio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zgłębiłem tego forum, być może taki wątek gdzies jest, ale chyba dość zakamuflowany.Są różne kluby polskich wytwórców, ale brakuje mi jednego miejsca, gdzie można to wrzucić do jednego worka i ułatwic zainteresowanym dostęp.Jeśli coś znajdziemy w tym "morzu" godnego zainteresowania, wtedy już można sie nad "tym czymś" skupić i pojsc do zakladki klubowej lub do wujka ggogle;a.Można ten wątek wrzucic do klubowego pod wyżej wymienionym tytułem.Ale po co to wszystko?

Otóż jak wiadomo od czasów średniowiecza, że Polacy nie gęsi i swój język mają i dlatego wiekszość polskich reklam i nazw wyrobów, producentów noszą nie polskie a zagraniczne a konkretnie angielskie nazwy i nieświadomy klient, ktory szuka polskiego np. wzmacniacza nie pomyśli o tym, że taki np. Super Labs Audio boost injection power może być nie brytyjskim a polskim producentem, ktory sie ukrył za taką fikuśną "staroposką" nazwą.

Dlatego proponuję zrobić coś w stylu:

-żródło- i tu podać nazwę polskiego produktu, producenta itp

-DAC- podobnie podać znany polski wyró, wyroby

-wzmacniacz {integra, pre, koncowka}-nazwa polskiego produktu, producenta

-kolumny-nazwa producenta

-okablowanie-{listwy itp.}-nazwa polskiego producenta

-inne-jeśli uważamy, że jest coś istotnego, wartego wzmianki by za dużo nie wprowadzać malo istotnych informacji

Jeśli coś pominąłem, to mozna dopisac do tej listy.Jeśli ktoś może jeszcze napisać krotko czy dany wyrob mi podpasowal czy nie, to na koncu mozna to dopisać.

Ja czytajac wątek klubowy jednej z małych firm produkujących polskie kolumny, dowiedziałem sie tak przy okazji o istnieniu innych polskich, calkiem nieznanych ale to było raczej żmudne przebijanie sie sie przez setki postów,kłotni i bicia piany i nie wyobrażam sobie czytania innych wątkow klubowych tylko po to, by coś wyłuskac wartosciowego przez przypadek.Jeśli moj post coś dubluje, albo z czymś koliduje, to go po prostu niech moderator wyrzuci do kosza i tyle.

Ja natomiast uważam, że w Polsce warto jeśli nie "promować" to przynajmniej informować o polskich wytwórcach, ktorzy raczej "postronnym" klientom nie sa znani i raczej nie będą.I tyle z mojej strony.

https://www.audiostereo.pl/topic/159130-polskie-produkty-producenci-audio/

Ha ha, a więc sprobuje pisac sam do siebie, może sie temat rozwinie:

-żródło-

-Dac-

-wzmacniacz-Lucarto Audio, Heiku Audio

-kolumny- Akustyk, Akkus,RLS, ESA, Studio 16 Hz, YB audio,Audio Academy,Aida Acoustic,Audio Phase,Avatar Audio, Megalith Audio, Charles Martin,Sundial,BMN,

-okablowanie-Audio Phase, Avatar Audio

-inne-

W dniu 30.06.2022 o 14:15, andrzejekk napisał:

Ja natomiast uważam, że w Polsce warto jeśli nie "promować" to przynajmniej informować o polskich wytwórcach, ktorzy raczej "postronnym" klientom nie sa znani i raczej nie będą.I tyle z mojej strony.

Po przeszło 40 latach zabawy w audio wiem jedno.

Krajowe produkty audio należy omijać z daleka a krajowych producentów należy gonić kijem.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

4 godziny temu, rochu napisał:

Krajowe produkty audio należy omijać z daleka a krajowych producentów należy gonić kijem.

Jestem zdecydowanie odmiennego zdania niż Rochu.

Ze swojej strony szczerze Ci  polecam posłuchać wzmacniaczy Haiku Audio z Krakowa, oraz kolumn BMN z Bydgoszczy. Kable wypróbuj Solid Core Audio z Pabianic. Pozdrawiam 

Nie zgłębiłem tego forum,

A to dowód na brak szacunku dla forumowiczów i moderatorów.

Są różne kluby polskich wytwórców

I to moim zdaniem w  zupełności wystarcza

9 godzin temu, rochu napisał:

Po przeszło 40 latach zabawy w audio wiem jedno.

Tak z 10 lat ze sprzętem z PRL-u i Pewexu ,może wypaczyć kolejne lata przygody :)

9 godzin temu, rochu napisał:

Krajowe produkty audio należy omijać z daleka a krajowych producentów należy gonić kijem

To moim zdaniem krzywdzące i obraźliwe stwierdzenie .PROSZĘ O KONKRETY ? 

Godzinę temu, baltfan napisał:

A to dowód na brak szacunku dla forumowiczów i moderatorów.

I to moim zdaniem w  zupełności wystarcza

Tak z 10 lat ze sprzętem z PRL-u i Pewexu ,może wypaczyć kolejne lata przygody :)

To moim zdaniem krzywdzące i obraźliwe stwierdzenie .PROSZĘ O KONKRETY ? 

Mr baltfan jeśli uważasz, że to brak szacunku dla forumowiczów i moderatorów, ze nie przeczytalem calej zawartośći forum to wybacz......

Wątki klubowe są znakomite {jesli merytoryczne} gdy zna sie konkretnego producenta i szuka tam bliższych wiadomości, natomiast jesli takiego {takich} producentów sie nie zna, to "trudno" by takiego nieznanego szukac w zakladce klubowej.

I dlatego pozwoliłem sobie otworzyć ten wątek, by padły tu "nazwy" polskich producentów i by dowolny forumowicz po uslyszeniu tutaj, że istnieje polski producent X wzmacniacza i polski producent Y kolumn, mogl wtedy tego "X" czy "Y" szukac.Ja wielu polskich producentów nie znam i natknalem sie na nich przypadkowo czytając ten czy inny wątek, a że większość z nich "chowa" sie za angielską nazwą, tu trudno nawet  podejrzewać te nazwy o polskie prowieniencje.

Rochu pewnie sie naciął brzydko na polskie produkty i ma powody, by je potępiać w czambuł, ja natomiast uważam, że nie powinno sie generalizować i wszystkich pakować do tego samego koszyka, aczkolwiek jak ktoś napił sie z zatrutego żródełka, to będzie innych przed nim przestrzegał. 

4 minuty temu, andrzejekk napisał:

Rochu pewnie sie naciął brzydko na polskie produkty i ma powody,

Faktycznie ,oceniłem twój pomysł surowo i tu przepraszam.

Wkurzył mnie wpis ,który jest krzywdzący dla rodzimej branży i cały ten Twój wątek jest moim zdaniem jedną wielką miną ,która zaraz wybuchnie ! 

Jak ma się urazę do jakiegoś producenta ,to generalizowanie jest nie na miejscu.

U mnie większość okablowania z Polski-Argentum Audio i Equilibrium Audio.

18 minut temu, andrzejekk napisał:

Ja wielu polskich producentów nie znam i natknalem sie na nich przypadkowo czytając ten czy inny wątek, a że większość z nich "chowa" sie za angielską nazwą, tu trudno nawet  podejrzewać te nazwy o polskie prowieniencje.

Hehe i vice versa.Np.Kubala-Sosna.

-żródło- 

-DAC- 

-wzmacniacz-

-kolumny-

-okablowanie-Audionova-Jestem bardzo zadowolony z tych kabli. Używam interkonekta Lightspeed i kabla głośnikowego Moonwalk Signature Series.

-inne-

Edytowane przez Arkady123

Ja podpowiem  niech nasze  wypowiedzi dotyczą osobistego kontaktu z firmą i choć  by w czesci znajomosci produktów.  

Nie tylko nazwa i co ma w ofercie .

Audio to nie nazwa i produkty to powinny byc  nasz lepsze czy gorsze prywatne zdanie .

Polecamy wymieniamy ! 

Najlepszych rodzimych producentów. 

W nawiasach, które znam jeszcze oprócz wymienionych

-żródło-

-Dac- [Nostromo, Citrone, Ferrum Audio, Muzgaudio, Lampizator]

-wzmacniacz-Lucarto Audio, Heiku Audio [Fezz Audio, Baltlab, WBA, Taga Harmony, Ferrum Audio, Egg Shell, Soundastic (wcześniej Struss Audio) ]

-kolumny- Akustyk, Akkus,RLS, ESA, Studio 16 Hz, YB audio,Audio Academy,Aida Acoustic,Audio Phase,Avatar Audio, Megalith Audio, Charles Martin,Sundial,BMN, [MayheMistic, Kultura Dźwięku, Equilibrium, Wigg Art, Taga Harmoy, STX (produkuje też przetworniki samemu], Tonsil, Sounddeco, Tatami Audio, Pylon, Impuls Audio]

-okablowanie-Audio Phase, Avatar Audio [Solid Core Audio, Melodika, Gigawatt, Prolink]

-inne- [listwy zasilające Taga Harmony, Gigawatt]

Edytowane przez Prewwit
7 minut temu, Prewwit napisał:

W nawiasach, które znam jeszcze oprócz wymienionych

-żródło-

-Dac- [Nostromo, Citrone, Ferrum Audio, Muzgaudio, Lampizator]

-wzmacniacz-Lucarto Audio, Heiku Audio [Fezz Audio, Baltlab, WBA, Taga Harmony, Ferrum Audio, Egg Shell, Soundastic (wcześniej Struss Audio) ]

-kolumny- Akustyk, Akkus,RLS, ESA, Studio 16 Hz, YB audio,Audio Academy,Aida Acoustic,Audio Phase,Avatar Audio, Megalith Audio, Charles Martin,Sundial,BMN, [MayheMistic, Kultura Dźwięku, Equilibrium, Wigg Art, Taga Harmoy, STX (produkuje też przetworniki samemu], Tonsil, Sounddeco, Tatami Audio, Pylon, Impuls Audio]

-okablowanie-Audio Phase, Avatar Audio [Solid Core Audio, Melodika, Gigawatt, Prolink]

-inne- [listwy zasilające Taga Harmony, Gigawatt]

HAIKU AUDIO to poprawna nazwa .pewnie u Ciebie literówka kable też w ofercie .

Zeta Zero - kolumny glosnikowe, monobloki, pre.

Sonus Oliva  - szeroki asortyment produktow i uslug😉

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

• Pokaż nowe odpowiedzi