Skocz do zawartości
IGNORED

Parasound DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Ma_ki napisał:

Nie lubię opisywać wrażeń dźwiękowych bo to zawsze bardzo subiektywne odczucia.

Słuchaliśmy w trzy osoby i na pewno R2R był bardziej szczegółowy.

Mi dźwięk z R2R bardzo przypadł do gustu. Można też powiedzieć, że Parasound i Pontus II mają podobny charakter brzmienia. Reszta toru to MA7000 i B&W 803.

Podmieniliśmy też MA7000 na Devialet D-Pemier AIR i tam, R2R nie do końca pasował.

w/g mojej wiedzy zarówno Parasound i Pontus to urządzenia R2R - proszę nie poprawić jeśli się mylę. 

Pisząc R2R zapewne miałeś na myśli Pontusa?

3 godziny temu, Ma_ki napisał:

Parasound i Pontus II mają podobny charakter brzmienia

Pisząc R2R miałem na myśli obydwa urządzenia w odróżnieniu od  Qutest'a i Ifi idsd pro

• 1 rok później...
On 7/10/2022 at 8:22 PM, Staszor said:

w/g mojej wiedzy zarówno Parasound i Pontus to urządzenia R2R - proszę nie poprawić jeśli się mylę. 

Pisząc R2R zapewne miałeś na myśli Pontusa?

Cześć, udało Ci się posłuchać Parasounda i porównać go z Gustardem ?

Sam się zastanawiam nad wersją 2000, z tego co widzę ceny oscylują w granicach 3000zł a to sporo taniej od wychwalanych np R26 Gustard. Pytanie, czy lepiej ?

On 7/8/2022 at 12:18 PM, Ma_ki said:

Posiadam

Też wpadłem na taki pomysł, szukałem czegoś na PCM63P i kupiłem PARASOUND D/AC-1600 po upgrade

Bardzo polecam. Miałem też Qutest'a. Ifi idsd pro.

Obecnie mam Pontus II i PARASOUND D/AC-1600

1.

PARASOUND D/AC-1600 HD / 4 x PCM63P

PARASOUND D/AC-1500 / 4 x PCM63P

2.

PARASOUND D/AC-1000 / 2 x PCM63P

PARASOUND D/AC-1100 HD / 2 x PCM63P

miałeś może okazje porównać modele 2000 z modelami 1600 i 1100 ?

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Model 2000 to inne granie niz rodzina 1000, 1100, 1500 i 1600, ktore graja tak samo.

Nawet widać po wnętrzu, 2000 jest zupełnie inaczej zbudowany

seria 1xxx różni się między sobą głównie posiadaniem bądź nie xlr 

Edytowane przez krolewicz
8 godzin temu, krolewicz napisał:

seria 1xxx różni się między sobą głównie posiadaniem bądź nie xlr 

Nie tylko. Roznia sie liczba przetwornikow PCM63.

2 godziny temu, czuguri napisał:

1100 - 1600 - 2000zl (ale z Niemiec)

2000 - 2500 - 3000zł (u nas)

będę dumał

dzięki

Nie ma co dumać. Seria 1X00 to lepsze przetworniki od 2000.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

36 minut temu, pmcomp napisał:

Nie tylko. Roznia sie liczba przetwornikow PCM63.

poniekąd jedno wynika z drugiego, jak ma być prawdziwe xlr to musi być więcej przetworników 😉

mam akurat dwa tory audio
1100 kupiłem i czekam
nad 2000 sie zastanawiam, pewnie podejme decyzje jak przeslucham 1100 :)

Wysłane z mojego SM-F946B przy użyciu Tapatalka

W dniu 10.01.2024 o 22:20, pmcomp napisał:

Model 2000 to inne granie niz rodzina 1000, 1100, 1500 i 1600, ktore graja tak samo.

Tam w 2000 jest inny przetwornik 

W dniu 10.01.2024 o 17:03, czuguri napisał:

Cześć, udało Ci się posłuchać Parasounda i porównać go z Gustardem ?

Sam się zastanawiam nad wersją 2000, z tego co widzę ceny oscylują w granicach 3000zł a to sporo taniej od wychwalanych np R26 Gustard. Pytanie, czy lepiej ?

miałeś może okazje porównać modele 2000 z modelami 1600 i 1100 ?

Nie brałem nawet pod uwagę 2000

Ultra Analog to w rzeczywistości stare multi bitowe kości BB (prawdopodobnie 4szt  PCM1702)

W dniu 3.07.2022 o 21:18, Staszor napisał:

Jeszcze jedna sprawa o której zapomniałem, rozumiem że seria 1500, 1600HDCD i 2000 obsługują do 48 kHz. Przeczytałem,  że jest możliwość upgreadu serii 1000 do 24/96 kHz. Jeśli jednak sprawdzam upgrady do modelu 1600-HDCD to w opisach jest napisane, że po upgrade otrzymamy parametry 24/48 kHz. To jest jakiś błąd, czy modele 1000/1500 mają możliwość wyższego upgreadu tj. do 24/96 kHz?

Błąd. Receiver Cirrus Logic CS8414 i filtr cyfrowy Burr Brown DF1704 przyjmują 24/96.

W dniu 4.07.2022 o 09:02, pmcomp napisał:

(moj upgrade do AN DAC4, ktory jest identyczny, spowodowal ze DAC przyjmuje do 24/192).

Mój błąd.

Max. to 24/96. "Przyjmuje" 24/192 ponieważ mój player dCS NB robi w locie downsampling do 24/96. Zauważyłem to dopiero wczoraj, wtedy gdy puściłem jednocześnie sygnał cyfrowy z playera do dCS Debussy i do AN DAC4. Debussy pokazał co przyjmuje. dCS NB pokazuje na iPadzie jedynie oryginalny sampling, a nie to co wysyła.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. 

W dniu 7.07.2022 o 14:39, iro III napisał:

Mam już drugi system, oparty na radiu internetowym i monitorki (JVC 😎) podłączone drutkami...wlutowanymi (tam gdzie trzeba) bezpośrednio w płytkę, gdyż radyjko nie miało wyść na ZG. Jest very good, do słuchania radia styknie.

Resztę rad dla mnie wsadż sobie w ...buty.

Zbyt długo "siedzę" w audio by łykać Twoje lub innych nawiedzone, bzdety. 

"Z niechęcią" ale przyznam @747 rację. Generalnie sygnały audio "lubią" latać po grubych drutach. 

• 2 tygodnie później...
4 godziny temu, jacky67 napisał:

No i jaka konkluzja , czy PARASOUND gra lepiej (milej) dla ucha niż Gustard X26pro, muzykalniej, jak to w końcu jest?

Nie porównywałem z Parasoundem porównywałem z Thetą i Audio Note dac3. Gustard X26Pro gra cienko, syntetycznie, mało muzykalnie. Nie chciałbym mieć go drugi raz wpiętego w tor audio.

Nie porównywałem z Parasoundem porównywałem z Thetą i Audio Note dac3. Gustard X26Pro gra cienko, syntetycznie, mało muzykalnie. Nie chciałbym mieć go drugi raz wpiętego w tor audio.
a jak z theta, bo również bardzo ciekawe urzadzenie

6 minut temu, czuguri napisał:

a jak z theta, bo również bardzo ciekawe urzadzenie

Theta gen V to przeciwieństwo Gustarda, gra pięknie. Bardzo płynnie, miękko, z ładną barwą. Klarowność jest na średnim poziomie

Theta gen V to przeciwieństwo Gustarda, gra pięknie. Bardzo płynnie, miękko, z ładną barwą. Klarowność jest na średnim poziomie
chodziło mi bardziej w kontekście parasounda
bo to podobne chipy

Chipy 4x63, wcześniejsze Thety były raczej "agresywne", aż w gen v wszystko się wręcz odwróciło, ale ta cena...

21 godzin temu, Staszor napisał:

No do tych przetworników to niewielu ma dostęp, a jakością wykonania i dźwięku to górna półka, dlatego szukamy tańszych alternatyw.

45 minut temu, jacky67 napisał:

Chipy 4x63, wcześniejsze Thety były raczej "agresywne", aż w gen v wszystko się wręcz odwróciło, ale ta cena...

No do tych przetworników to niewielu ma dostęp, a jakością wykonania i dźwięku to górna półka, dlatego szukamy tańszych alternatyw.

Podobno wadia 15 jest niezła i nie taka droga. Sprawdziłbym też  thete probasic II, jest całkiem niezła, słyszałem ją w dobrym systemie i dawała radę. W Parasoundach w modelu 1000/1500 możesz bez problemu wymienić chip i korzystać z częstotliwości 96 kHz. W parasound 1100/1600 i 2000 jest już z tym problem. Są też te nowe Gustardy R2R, ale nie wiem jak grają, powinny być lepsze niż X26pro

20 godzin temu, Staszor napisał:

Podobno wadia 15 jest niezła i nie taka droga. Sprawdziłbym też  thete probasic II, jest całkiem niezła, słyszałem ją w dobrym systemie i dawała radę. W Parasoundach w modelu 1000/1500 możesz bez problemu wymienić chip i korzystać z częstotliwości 96 kHz. W parasound 1100/1600 i 2000 jest już z tym problem. Są też te nowe Gustardy R2R, ale nie wiem jak grają, powinny być lepsze niż X26pro

Właśnie oto mi chodzi kupić Parasounda z wymienionym chipem, albo go wymienić. Mnie nie potrzeba aż 24/192, albo 32 bity, tym bardziej że większość płyt jest źle nagrana z małym DR poniżej 10, a moje spectrum zainteresowania muzycznych stylów ciągnie się od klasyki(choć tej jest najmniej), poprzez wszystkie gatunki muzyczne -jazz, jazz-rock, blues, elektronika, rock, hard-rock, muzyka świata aż zahaczam o heavy metal, także chciałbym na razie wiedzieć, czy to komuś coś wniosło do systemu, bo ja mam Pioneera u-5 z Sabre Dac, za śmieszne pieniądze, ale to nie moja bajka dźwięku, preferuję analogowe brzmienie lub zbliżone do niego, może być z lekkim dodatkiem ciepełka i słodyczy (trochę oszukane) i to mi wystarczy. Jeżeli przerobiony Parasound to wniesie to nie będę się rzucał na drogie sprzęty choć ten Gustard R2R jest prawdopodobnie wart grzechu.

3 godziny temu, jacky67 napisał:

Właśnie oto mi chodzi kupić Parasounda z wymienionym chipem, albo go wymienić. Mnie nie potrzeba aż 24/192, albo 32 bity, tym bardziej że większość płyt jest źle nagrana z małym DR poniżej 10, a moje spectrum zainteresowania muzycznych stylów ciągnie się od klasyki(choć tej jest najmniej), poprzez wszystkie gatunki muzyczne -jazz, jazz-rock, blues, elektronika, rock, hard-rock, muzyka świata aż zahaczam o heavy metal, także chciałbym na razie wiedzieć, czy to komuś coś wniosło do systemu, bo ja mam Pioneera u-5 z Sabre Dac, za śmieszne pieniądze, ale to nie moja bajka dźwięku, preferuję analogowe brzmienie lub zbliżone do niego, może być z lekkim dodatkiem ciepełka i słodyczy (trochę oszukane) i to mi wystarczy. Jeżeli przerobiony Parasound to wniesie to nie będę się rzucał na drogie sprzęty choć ten Gustard R2R jest prawdopodobnie wart grzechu.

To ja w takim układzie zaryzykowałbym Parasounda 1500 i zrobił mu upgrade. Uważaj tylko na wersję 1600 bo tam z uwagi na HDCD jest jakiś problem ze zrobieniem upgreadu. Nie pamiętam szczegółów 

Cos ci dzwoni tylko nie wiesz w ktorym kosciele 😉 .

Parasound 1000/1500: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DF1704 i 24/96

Parasound 1100/1600: 

Ukryta Zawartość

DF1706 i 24/48.

BTW nie lepiej kupić tego Balanced MARK 4xPCM63 z tego watku?: 

Zbalansowany, przyjmuje 24/192, wersja z wejsciem USB i wejsciem zegara.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

W dniu 24.01.2024 o 08:12, jacky67 napisał:

Theta  Va  to faktycznie high end, nawet po tylu latach... taniej, a podobnie, to niższe modele Dac-ów tej firmy...

Piszę tak, bo parę miałem i ciągle mam;-)

W dniu 23.01.2024 o 10:49, czuguri napisał:

to podobne chipy

To nie determinuje i nie definiuje jakości odtwarzania...

22 godziny temu, pmcomp napisał:

Parasound 1000/1500: 

Ukryta Zawartość

DF1704 i 24/96

Parasound 1100/1600: 

Ukryta Zawartość

DF1706 i 24/48.

Pozdro

Tak, o to chodziło że jeden z nich można upgreadowac do  24/48 a drugi do 24/96. Dzięki za doprecyzowanie 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 25.01.2024 o 10:51, pmcomp napisał:

Parasound 1000/1500: 

Ukryta Zawartość

DF1704 i 24/96

Parasound 1100/1600: 

Ukryta Zawartość

DF1706 i 24/48.

Pozdro

Planuję kupić filtr do parasound 1000, ten sprzedawca sprawdzony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi