Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.07.2022 o 20:47, xajas napisał:

Kierunkowosc kabli glosnikowych tez jest dobra

Widocznie zmuszono prąd przemienny aby płyną w jedną stronę😉

W dniu 8.07.2022 o 17:23, Piotr Sonido napisał:

Zwróćcie uwagę na jeden fajny szczegół!

Mówiono o kierunkowości a jak tellurium jest podłączany do wzmacniacza :):)

boom!

Piotr 

bo najważniejsze jest obrać "dobry kierunek"....sprzedaży 😉 

W dniu 7.07.2022 o 21:13, szymon1977 napisał:

Właściwie to nic.

No jak nic?   Tylko czekać aż pojawią się recenzje wypasionych kabli HDMI "poprawiających" detale w ciemnych scenach, kontrast, łagodzące działanie szkodliwego niebieskiego światła itp..  O poprawie dźwięku w filmach to już nawet nie ma co wspominać, bo to już przecież zostało dawno udowodnione 🙂

15 godzin temu, aster_ napisał:

No jak nic?   Tylko czekać aż pojawią się recenzje wypasionych kabli HDMI "poprawiających" detale w ciemnych scenach, kontrast, łagodzące działanie szkodliwego niebieskiego światła itp..

Super mega hiper recenzje cały czas się pojawiają. Wszystko zależy od 🤑.

Wielu sprzedawców np. kabli RCA prześciga się w różowych opisach "swoich" produktów.  Owe opisy oczywiście pochodzą od wspomnianych już recenzji ale część z nich jest "wzbogacona" magicznym tekstem, który w cudowny sposób wpływa na świadomość kupującego - czyt. marketing. Bez tego by nie sprzedawali.

Niestety wielu z nich nawet nie ma pojęcia co sprzedaje. Często opisy jak i zdjęcia mijają się z rzeczywistością (chodzi mi o zdjęcia przekroju kabla). Wiem, mało kto po zakupie np. kabla RCA go przetnie czy zdemontuje wtyk żeby zobaczyć co jest w środku. Ja tak mam 😜 

Kupowanie recenzji, opisów, komentarzy, lajków to już codzienność. Nie ma co dać się zwariować, każdy z nas ma przecież swój rozum i portfel. 

Rozmowy, dyskusje, filmy, poradniki o kablach? Ok, pogadać zawsze można (jak jest z kim). Sam lubię coś poczytać, obejrzeć na ten temat, w końcu zajmuję się tym już od kilkunastu lat 😉 i mnie to dalej ciekawi. Temat nie jest zamknięty. Ale czytanie poematów związanych z audio? To nie dla mnie. 

Niestety ten rynek taki jest. Dyskusja o tym nie za wiele tu zmieni. Ale jeśli tak jak na zachodzie ceny sprzętu audio będą dla nas czymś normalnym a nie ekskluzywnym wydatkiem to wtedy nie będzie się o tym mówiło aż tak. 

Zauważyłem że my strasznie spinamy się mówiąc o audio. Wiele komentarzy i emocji. W UK tego nie ma.

Piotr 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Zauważyłem że my strasznie spinamy się mówiąc o audio. Wiele komentarzy i emocji. W UK tego nie ma.

Piotr 

IMHO, to nie tylko w audio, taka cecha narodowa nasza 😜

Na zachodzie jest mniej spin o to bo tam większość ma gdzieś zdanie innych. U nas niestety jest tak, że ludzie kupują bo brat żony szwagra przeczytał, że to jest ok. Mało kto obecnie sam przetestuje dany produkt. Poza tym Ty masz kabel "x" to ja muszę mieć kabel "x" ale do potęgi, a co...niech widzą.

Znam wielu audiofili i "audiofili". Wielu z tych prawdziwych siedzi w cieniu bo robią to dla siebie a nie dla kogoś. Mają swoje zdanie i potrafią konstruktywnie porozmawiać o swojej pasji. Nawet jeżeli się z czymś nie zgadzają to i tak o tym rozmawiają a nie walą przysłowiowego "focha". 

2 minuty temu, stach_s napisał:

IMHO, to nie tylko w audio, taka cecha narodowa nasza 😜

bo u nas moje jest mojsze... 😉 

To prawda że popisy to też taka nasza "duma" narodowa. 

Bądźmy dobrej myśli. Euro idzie do góry, może zaraz nie będzie nas stać na nic i nie będziemy o tym gadać 😛

Piotr 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

To prawda że popisy to też taka nasza "duma" narodowa. 

Bądźmy dobrej myśli. Euro idzie do góry, może zaraz nie będzie nas stać na nic i nie będziemy o tym gadać 😛

Piotr 

już nas powoli nie stać ( to widać ). Jak się skończy temat wydawania kasy na cudowne rzeczy to zacznie się temat lepienia czegoś wspaniałego z niczego 😉 Tak, wiem, pesymistyczna wizja no ale cóż...tak to już u nas jest.

W dniu 8.07.2022 o 21:03, ASURA napisał:

Jedyny sposób żeby kable były bezkierunkowe jest uzyskanie przejścia metalu z stanu płynnego w stały żeby zjawisko krystalizacji nie nastąpiło. Niestety obecne technologie tego nie umożliwiają a każda obróbka mechaniczna choćby przeciąganie drutu na dany wymiar tą krystalizację wywołuje

to prawda i 'to dotyczy wszystkiego nie tylko drutów. Tylko amorficzne metale nie posiadają struktury i tu słowo kierunkowej" jest też nieodpowiednie  ale tak się przyjęło jak nieszczęsne wygrzewanie

W dniu 8.07.2022 o 21:14, Ajothe napisał:

Czyli wszystkie kable są kierunkowe, tylko nie wszystkie mają oznaczony kierunek?

i tak i nie . Weź taką linkę" Każdy drucik z osobna , jego ułożenie  w niej  to dzieło przypadku a finalnie ich wypadkowa jest mniej lub bardziej kierunkowa (tzn ułożona strukturalnie tak samo) lub wcale. Wszystko zależy od linii produkcyjnej. Z litymi drutami prościej. A strzałka to tylko umowne oznaczenie dla orientacji struktury..Która okłada się szczególnie w jedna stronę przeciwnie do wyciagania

Edytowane przez absolem
  • 3 tygodnie później...

A skąd wiadomo, w którą stronę było owo przeciąganie? Przecież żeby wykonać drut, jednokrotne przeciąganie nie wystarczy i trzeba to robić wielokrotnie, a jazdy taki proces idzie w PRZECIWNYM KIERUNKU.

W dodatku pomiędzy kolejnymi przeciąganiami miedź jest wygrzewana, by odzyskała plastyczność, bo przeciąganie ją utwardza. 

A więc pytam- jak określić kierunek, skoro nie wiadomo, ile razy dany przewodnik był przeciągany tam i z powrotem???

Edytowane przez porlick
35 minut temu, porlick napisał:

A skąd wiadomo, w którą stronę było owo przeciąganie? Przecież żeby wykonać drut...

Ciągnięcie druta? Łysego z Brazzers trzeba zapytać, on na rzeczy się zna.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 6.07.2022 o 19:26, Q21 napisał:

W dzisiejszym odcinku zapraszamy Was na merytoryczną dyskusję o przewodach. Przeanalizujemy w jaki sposób adekwatnie dobierać je do konkretnego systemu audio oraz do preferencji użytkownika. Postaramy się odpowiedzieć na fundamentalne pytanie; czy cena to najlepszy wyznacznik warunkujący wybór, a jeżeli nie, to co może nim być? Zapraszamy na video, postaramy się rozwiać wiele wątpliwości w tym zakresie i podzielić się naszym doświadczeniem w temacie przewodów audio. 

W wideo jest poruszony temat jak bardzo ważne jest ekranowanie .Szczególnie rozumiem że chodzi o interkonekty. Czy z gory można założyć że podwójne ekranowanie jest lepsze od pojedynczego,czy nie ma to znaczenia.Po prostu ważne jest aby ekran wogóle był? 

Albedo od środka.

Co do kierunkowości to nie stwierdziłem żeby końce czymś się wyróżniały aby je zgodnie z kierunkiem łączyć.

No chyba że struktura przewodnika (srebra) tak każe po procesie produkcyjnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albedo_02.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Dawid2011 napisał:

W wideo jest poruszony temat jak bardzo ważne jest ekranowanie .Szczególnie rozumiem że chodzi o interkonekty. Czy z gory można założyć że podwójne ekranowanie jest lepsze od pojedynczego,czy nie ma to znaczenia.Po prostu ważne jest aby ekran wogóle był? 

Zależy z czego jest wykonany jeden ekran a z czego dwa.

Kartka papieru + plastikowa bariera nie chroni przed promieniowaniem a ołowiany pancerz tak.

Piotr 

16 minut temu, Dawid2011 napisał:

To Albedo Monolith Monocrystal ?

Czemu wtyki rca inne?

Że względu na dzwiek?

Jedna z pierwszych wersji (ponoć najlepsza), raczej nie monocrystal. Z racji wieku kabel zaczął przerywać. Okazało się, że jest przerwana ta tasiemka srebrna. Całe szczęście że przy wtyku bo kable nieco skróciłem i zaopatrzyłem w najwyższe WBT. A te stare, ciężkie siermiężne wtyki wcale nie były takie dobre. Tak ciasno wchodziły, że ukręciłem gniazda RCA we wzmacniaczu. Na WBT lepsze granie ale też mam do nich uwagi po jakimś czasie użytkowania. Jak kogoś interesuje to mogę napisać bo w zasadzie trochę zaśmiecam wątek w kwestiach wykonawstwa kabli.

36 minut temu, KALIBER napisał:

WBTy ?

Nie, oryginalne w Albedo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez naczesany
Dodanie zdjęcia

@Dawid2011

Co do ekranowania kabli IC, to proponuję zapoznanie się z produktami Resona

czy Nordosta. Owszem, do patefonu - szczególnie MC - na pewno  ekran jest

konieczny ze względu na niewielki poziom sygnału, ale inne źródła już tego

"wsparcia" nie potrzebują.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, audioburak napisał:

@Dawid2011

Co do ekranowania kabli IC, to proponuję zapoznanie się z produktami Resona

czy Nordosta. Owszem, do patefonu - szczególnie MC - na pewno  ekran jest

konieczny ze względu na niewielki poziom sygnału, ale inne źródła już tego

"wsparcia" nie potrzebują.

U nas też bez ekranu i fajnie to działa :)

spacer.png

E tam, pewnie dlatego, że solid 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To taka konstrukcja która zapoczątkował kimber. 

A nikt nie chce z powrotem wejść w dystrybucję na Polskę kabli anti cables?

Piotr 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To taka konstrukcja która zapoczątkował kimber. 

A nikt nie chce z powrotem wejść w dystrybucję na Polskę kabli anti cables?

Piotr 

A  niby kto miałby wziąść to w dystrybucję i narazić się na stratę z zysków ze sprzedaży produktów innego dużego monopolisty kablarskiego?

Nie bardzo rozumiem.

Ktoś ma monopol na kable? Kto?

To marka która ma w ofercie kilka ciekawych produktów. Do tego z wyglądu atrakcyjnych.

Piotr 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie bardzo rozumiem.

Ktoś ma monopol na kable? Kto?

To marka która ma w ofercie kilka ciekawych produktów. Do tego z wyglądu atrakcyjnych.

Piotr 

Nie zrozumiałeś mnie.

Nie podważam że Anticables nie ma w swej ofercie ciekawych produktów.

Slowo monopol może nie jest dobrze użyte.

Chodzi mi raczej o  bardziej  znanych producentów którzy poprzez odpowiedni marketing  i reklamę która przecież sporo kosztuje i tym samym wpływa na cenę końcową produktu nie pozwolą sobie co jest zrozumiałe na to by mała manufaktura konkurowala z ich produktami które są znacznie tańsze i niejednokrotnie  lepsze niż ich produkt.

Co wolałbyś  sprzedać jako dystrybutor wiedząc jaką marże miałbyś z produktu. 

Przewody za 3 tys  znanego amerykańskiego producenta czy przewody z małej manufaktury za 1.5 tys które grają lepiej?

Ale to także są przewody z USA i także wymagały by wkładu marketingowego. 

Teraz każdy produkt musi mieć doliczony koszt reklamy. Każdy. Taki świat.

🙂

Ale teraz już rozumiem o co ci chodziło 🙂

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi