Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawe w jaki sposób Tusk zamierza pokonać pisflację.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.08.2022 o 21:09, tomek7776 napisał:

ok trzy zl to reguralna cena w europie cukru.

z cukrem w Polsce byly cyrki juz przed woja.

w kraju byl drozszy.niz ten na eksport.i teraz jest dokladnie tak samo.

Na temat Cukru wszyscy kłamią,  mówią nieprawdę i robią z tego politykę i kiełbaskę  wyborczą !!i

Szkoda nawet brać udział w dyskusji nie znając faktów od 1989r. !

W dniu 4.08.2022 o 23:55, Jaro_747 napisał:

To na ch... nam ten debilny rząd skoro niczego nie potrafił zmienić?

Nie mamy debilnego rządu ! tylko mamy DEBILNYCH wyborców !  PIS-u, Platformy Obywatelskiej i innych chwilowych opcji politycznych ( które chcą na chwilę odciąć się  od największych opcji politycznych.Tak było z Ruchem Palikota, Nowoczesną, Kukiz 15, itd. )

Głupek, d*bil, cwaniak, naiwniak  i  świadomy kłamliwy manipulant to obraz wyborcy.

Głupka, debila i naiwniaka można w pewnym sensie zrozumieć !

Ale  cwaniaków, kłamców i  świadomych kłamliwych manipulantów już nie.

Godzinę temu, costa brava napisał:

Pierwszy po to, żeby  przekupić tzw. służbę zdrowia by nakręcała plandemie

Drugi żeby  przekupić wyborców 

Metoda stara jak świat  i skuteczna...oczywiście  na krótka  metę 

Bez względu jaka opcja polityczna wygrywa , po wygranych wyborach musi przekupić wyborców aby utrzymać władzę.

Tak jest teraz gdy rządzi PiS dokładnie tak samo  było gdy rządziła Platforma Obywatelska czy zapomniane SLD z komunistycznym prezydentem Aleksandrem Kwaśniewskim który wygrywa wybory prezydenckie po  6 latach od upadku komuny  z  17 kandydatami  !  HA HA HA  

Problem  polega nie,  na tym, że politycy kłamią. Gdyż  to, że to robią, jest  faktem niekwestionowanym.

Gorzej, że my wyborcy ( WY  ! osobiście żadnej opcji politycznej nie wierzę ) zaczynamy (cię )  się do tego przyzwyczajać.

To przyzwyczajenie polega na głosowaniu na mniejsze zło, mniejsze kłamstwo, mniejszego złodziejstwo !

Nie akceptujemy kłamstwa  polityka którego bardzo nie lubimy, ale potrafimy wytłumaczyć się z kłamstwa polityka, którego lubimy. HA HA HA

Różnica pomiędzy kłamstwem a mówieniem nieprawdy,  polega na tym że to pierwsze jest działaniem świadomym, drugie wynika z nieświadomości i może też być efektem popełnienia ( w polityce  świadomego błędu ).

Politycy , którzy popełniają  błąd ( bardzo często celowo ) , przepraszają ( ha ha ha ) a wyborcy nie analizują prawdziwości komunikatów wygłaszanych przez polityków.

Dlatego  to my sami pozwalamy politykom kłamać  ! ! !

Dokładna analiza poznania  prawdomówności niestety wymaga poświęcenia bardzo dużej ilości czasu i dostępu do danych których przeciętny obywatel nie ma.

Prostym przykładem kłamstwa i mówieniem nieprawdy jest chociażby aktualna sytuacja na temat  wojska która w obliczu wojny na Ukrainie staje się wyborczą kiełbasą Platformy Obywatelskiej.

Kłamie na temat wojska Platforma kłamie PIS a prawda jest zupełnie inna ! ! ! 

Bolesna dla wszystkich opcji politycznych.

Podobnie jest ze służbą zdrowia ! szkolnictwem.

Godzinę temu, djedryk napisał:

Dokładna analiza poznania  prawdomówności niestety wymaga poświęcenia bardzo dużej ilości czasu i dostępu do danych których przeciętny obywatel nie ma.

747??

2 godziny temu, kostropaty napisał:

nie

Napiszę krótko i na temat , jeżeli nie masz nic do powiedzenia w tym wątku oddal się z niego.

napiszę krótko i na temat, nie mam  zamiaru :) 

dlaczego tusek ma pokonywać inflację, której nie wywołał, zapytam raz jeszcze :) 

7 minut temu, kostropaty napisał:

napiszę krótko i na temat, nie mam  zamiaru :) 

dlaczego tusek ma pokonywać inflację, której nie wywołał, zapytam raz jeszcze :) 

I jak zwykle jedno i to samo wina Tuska, wina Kaczyńskiego, po  drodze  Pawlak, Miler i paru innych nieskazitelnych polityków.

Rządzić, wybierać  kłamliwych polityków i nie ponosić za nic odpowiedzialności.

Inflacja jest tylko w Polsce, za wybuch wojny ę na Ukrainie odpowiada Kaczyński i jego rząd.

To że Putin pozamykał kurki z gazem dla zaprzyjaźnionej Europy  to też wina Kaczyńskiego.

Jeszcze za Covida odpowiada Kaczyński ! pewnie według wyborców PO przywiózł go z Księżyca.

Musze z przykrością stwierdzić ze w Polsce nie ma obiektywnych mediów , zresztą nie ma ich w żadnym kraju na świecie!

Oglądam TVN , TVN24 , TVP Info itp. i wszędzie próbują naciągać rzeczywistość do swoich kłamliwych oskarżeń przeciwko przeciwnej partii politycznej.

Jak słyszę ze PIS jest winny inflacji to dziwie się ze w Polsce są ludzie którzy nie maja dostępu do informacji na temat tego co dzieje się na świecie. Inflacja obecnie jest wszędzie , nie tylko w Polsce.

Jak zacznie się jeszcze kolejna wojna o Tajwan i Chiny zablokują wszystko.....to dopiero zobaczycie wysokie ceny!

Edytowane przez Adam Sikora

A co tam TVN nakłamał??? Że cukier podrożał?

Ja tam cukru nie kupuję więc nawet nie wiem ile kosztuje.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

11 godzin temu, Adam Sikora napisał:

Musze z przykrością stwierdzić ze w Polsce nie ma obiektywnych mediów , zresztą nie ma ich w żadnym kraju na świecie!

Oglądam TVN , TVN24 , TVP Info itp. i wszędzie próbują naciągać rzeczywistość do swoich kłamliwych oskarżeń przeciwko przeciwnej partii politycznej.

Jak słyszę ze PIS jest winny inflacji to dziwie się ze w Polsce są ludzie którzy nie maja dostępu do informacji na temat tego co dzieje się na świecie. Inflacja obecnie jest wszędzie , nie tylko w Polsce.

Jak zacznie się jeszcze kolejna wojna o Tajwan i Chiny zablokują wszystko.....to dopiero zobaczycie wysokie ceny!

Na tym polega polityka czyli na naciąganiu prawdziwej rzeczywistości.

Za inflacje w Polsce  odpowiada Kaczyński i Morawiecki  ! To tylko i wyłącznie ich wina !

A  inflację światową rozdmuchał  jego brat Lech z Księżyca 🙂 

11 godzin temu, Jaro_747 napisał:

A co tam TVN nakłamał??? Że cukier podrożał?

Ja tam cukru nie kupuję więc nawet nie wiem ile kosztuje.

Lampy elektronowe  podrożały od 100 - 300% -  wina Morawieckiego i Kaczyńskiego.

Układy scalone które kupowałem rok temu podrożały 10-cio krotnie ( czas oczekiwania od zamówienia 55 tygodni ) - wina Morawieckiego i Kaczyńskiego.

Ziemia w ciągu ~ 15 lat podrożała 10-cio krotnie to też wina Morawieckiego i Kaczyńskiego.

Szalejąca światowa inflacja Tuskowi spadła z nieba 🙂 zbawca powrócił z Brukseli i swoim zaczarowanym piórem pożyczonym od Wałęsy podpisze  z Brukselą  ostateczny cyrograf.

Już słyszę okrzyki, wrzaski i oklaski  sto lat sto lat niech żyje, żyje nam nasz ukochany Tusk zbawca narodu 🙂

Dziecinna próba sprowadzenia wszystkiego do absurdu.

Musisz jeszcze nad tym popracować bo na razie wygląda to jak reżimowa propaganda.

Jestem Europejczykiem.

Adam Sikora

Naprawdę uważasz ,że rząd i NBP nie mają swojego udziału w wysokości inflacji w Polsce ? Oczywiście ,że w innych krajach też jest inflacja . Ale nie 15 %. I nie dostrzegasz tego ,że dolewanie oliwy do ognia ( czyli rozdawnictwo pieniądza ) to najgorsza metoda zwalczania inflacji.

Nie dostrzegasz różnicy miedzy TVP i TVN ? TVN nie kłamie tylko nie zawsze jest obiektywne i czasami goni za sensacją w przeciwieństwie do TVP , które kłamie i manipuluje w stylu PRL. Za publiczne pieniądze. To zasadnicza różnica.

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Dziecinna próba sprowadzenia wszystkiego do absurdu.

Musisz jeszcze nad tym popracować bo na razie wygląda to jak reżimowa propaganda.

Dziecinada to zabawa w  wyborców  Kaczyńskiego Tuska i innych  bajkopisarzy politycznych  

Wszystko co się dzieje w każdej kampanii wyborczej i późniejszej kadencji  jest wielkim oszustwem do którego doszedłem w 1992r.  Od tego czasu  nic nie muszę !  i nie chcę brać udziału w wielkim oszustwie od wyborów do wyborów.

Reżimowa  propaganda  jest głoszona od wyborów do wyborów przez polityków każdej formacji politycznej.

Jest tylko jeden problem - w danym momencie rzad rządzi a opozycja nie. Nie wiem, czy to rozumiesz. Chyba jednak nie.

Niby oczywiste, ale taki PiS już 7 lat zachowuje się tak, jakby jednocześnie rządził i był w opozycji.

Sukcesy zawdzięczamy światłym decyzjom pisowskich geniuszy, a inflację i różne debilne decyzje Tuskowi.

I ty taka narracje podtrzymujesz. Czyżbyś w nią uwierzył?

Jestem Europejczykiem.

21 godzin temu, kostropaty napisał:

Bo jeśli wygra wybory, to będzie musiał przynajmniej stawić jej czoła. 

Trafnie rozumujesz. Rząd rządzi a opozycja patrzy mu na ręce. Czy opozycja przeszkadza rządowi w skutecznej walce z inflacją ?

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

A tak poważnie - inflacja to wypadkowa kilku czynników:

- wywołanej sztucznej pandemii i akcji z nią związanej - czyli te wszystkie lockdowny, dodruk pieniądza w ramach pomocy pokrzywdzonym przedsiębiorcom. To nie tylko wina rządu, działającego pod presją globalistów, którzy tę sztuczną pandemię wywołali;

- wojna na Ukrainie oraz związane z nią sankcje, które działają obustronnie;

- nieudolna, ale celowa polityka PiS (RPP).

Tak w skrócie. Oczywiście każdy z tych punktów można mocno rozwinąć.

8 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Czy opozycja przeszkadza rządowi w skutecznej walce z inflacją ?

A czy opozycja miała wpływ na celowe działanie RPP w kwestii długiego utrzymywania na niezmienionym poziomie stóp procentowych, mimo ewidentnych sygnałów by je zacząć podnosić?
To tylko jeden z przykładów. Czy nasz pisowski rząd byłby w stanie dla dobra kraju przystać na wprowadzenie skutecznych instrumentów hamujących inflację, gdyby opozycja mu je wyłuszczyła? Nie - chociażby tylko z tego powodu, że rząd pisowski nie może przecież zgodzić się z opozycją nawet wtedy, gdy ta ma rację.

Pomijam to, że tak naprawdę to wszystko co się teraz dzieje jest początkiem resetu, a więc ta inflacja też jest zaplanowana.

I proszę mi tu nie pisać, że wymyślam teorie spiskowe, bo to by świadczyło o krótkowzroczności i nieumiejętności właściwej oceny sytuacji.

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Tak w skrócie.

Tak w skrócie, to dług i dodruk dolara/euro. Czymś to trzeba przykryć.

Parker's Mood

Oczywiście.

Tyle lat nie przykrywano, a akurat teraz postanowiono przykryć.

I namówiono Putina żeby to przykrył cofając Rosję o 20 lat. A on się zgodził.

Oczywista oczywistość.

Żelazna logika bijąca z tego planu jest niepodważalna.

Jestem Europejczykiem.

6 minut temu, Chicago napisał:

Tak w skrócie, to dług i dodruk dolara/euro. Czymś to trzeba przykryć.

Ciekawe czy ludzie w Polsce  zdają sobie sprawę od ilu dziesiątek lat Europa żyje sobie  na kredyt ? i kto te kredyty spłaca.

15 minut temu, Jaro_747 napisał:

Oczywiście.

Oczywista oczywistość.

A Tobie jak zwykle wydaje się, że to tylko teoria spiskowa, a wszystko to co się teraz dzieje to naturalna kolej rzeczy.Nikt za tym nie stoi...a wina oczywiście jest obopólna - najpierw Tuska, a teraz Kaczyńskiego. Ale oni doprowadzili do tego przez głupotę...niechcący. 😉 

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Oczywiście.

Oczywista oczywistość.

To są konsekwencje tego wszystkiego. Nie napisałem, że zrobiono coś, czy też przykryto coś celowo. Amerykański dług publiczny jest nie do spłacenia. Kiedyś powiedziałem: jak zatnie się drukar$ka, to będzie wojna - i jest. Czekam na ruchy w sprawie Tajwanu.

Ogólnie do wszystkich - nie róbcie z siebie wszystkowiedzących, bo takimi nie jesteście.

Parker's Mood

Godzinę temu, Chicago napisał:

To są konsekwencje tego wszystkiego. Nie napisałem, że zrobiono coś, czy też przykryto coś celowo. Amerykański dług publiczny jest nie do spłacenia. Kiedyś powiedziałem: jak zatnie się drukar$ka, to będzie wojna - i jest. Czekam na ruchy w sprawie Tajwanu.

Ogólnie do wszystkich - nie róbcie z siebie wszystkowiedzących, bo takimi nie jesteście.

Polacy myślą ze to tylko w Polsce jest dodruk pieniądza i mamy wysoki dług publiczny.

Piękne czasu już się skończyły i to nie wróci a jak wróci to nie w takiej wersji jaką znaliśmy.

15 minut temu, djedryk napisał:

Polacy myślą ze to tylko w Polsce jest dodruk pieniądza

Wiadomo że nie tylko w Polsce. Trend jest ogólnoświatowy, ale ja odniosłem się do sytuacji w kraju bo wątek jest tematycznie ograniczony.

6 godzin temu, soundchaser napisał:

A czy opozycja miała wpływ na celowe działanie RPP w kwestii długiego utrzymywania na niezmienionym poziomie stóp procentowych, mimo ewidentnych sygnałów by je zacząć podnosić?
To tylko jeden z przykładów. Czy nasz pisowski rząd byłby w stanie dla dobra kraju przystać na wprowadzenie skutecznych instrumentów hamujących inflację, gdyby opozycja mu je wyłuszczyła? Nie - chociażby tylko z tego powodu, że rząd pisowski nie może przecież zgodzić się z opozycją nawet wtedy, gdy ta ma rację.

Pomijam to, że tak naprawdę to wszystko co się teraz dzieje jest początkiem resetu, a więc ta inflacja też jest zaplanowana.

I proszę mi tu nie pisać, że wymyślam teorie spiskowe, bo to by świadczyło o krótkowzroczności i nieumiejętności właściwej oceny sytuacji.

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Mój wpis to był zarzut w stosunku do rządu i RPP a nie opozycji. To przecież oczywiste ,że nie może ona ponosić winy za tę sytuację .

Cały mit wzrostu gospodarczego ostatnich lat, opierał się na niskich stopach procentowych i ułatwionej dostępności do kredytu.
Nie budowano przemysłu, innowacyjności, ani nie tworzono warunków do rozwoju kraju w zdrowy i zbilansowany sposób. Inwestycje są na historycznie niskim poziomie. Postawiono na spekulacyjny rozrost budowlanki z przyległościami, która potrafiła podnieść wskaźniki i ego polityków.

To było jedynym powodem, dlaczego RPP tak długo zwlekała. Broniła kury i złotych jaj, które polityka niskich stop znosiła. Czas jednak nadszedł i tym razem pomimo ogólnego niedorozwoju, Polska nie uniknie konsekwencji popełnionych błędów. To, co się stało, to znane mechanizmy tworzenia sztucznego wzrostu. Te same błędy zrobiły USA i Hiszpania przed 2008 rokiem. Ceny niektórych hiszpańskich nieruchomości po 15 latach, nie powróciły do tamtych poziomów, pomimo dużo większej atrakcyjności dla inwestorów międzynarodowych. 
Niskie bezrobocie tez nie powinno być powodem do dumy, bo jest efektem wygnania kilku milionów Polaków i powiększającej się z każdym rokiem ilości ludzi z wyżu powojennego przechodzących na emerytury.

….be still and know….

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.