Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę tego nie odbierać jak atak, ale w kwestii rapu to się tutaj kompletnie nie zgodzę z powyższymi opiniami, większość sprzętu tego nie ciągnie i gra to tragicznie, wiele razy jeździłem na odsłuchy ze znajomymi, którzy słuchają różnych gatunków od metalu po rap i za każdym razem zdania były podobne, zarówno do jednego i drugiego ciężko było coś dobrać, aby to grało zadowalająco, jeśli ktoś pisze, że rap jest niewymagającym gatunkiem to chyba nie ma zbytnio o nim bladego pojęcia, proszę sobie posłuchać współczesnych produkcji Noona czy też Urbańskiego, którzy tworzą dzieła dla raperów lub sprawdzić topowych producentów światowej sceny jak brzmią ich aranżacje i jak to jest wszystko podkładane, rozumiem, że kultura hip hop może się kojarzyć co poniektórym z ławkowym nagrywaniem, ale to już nie te czasy, owszem zdarzają się domowe nagrywki, ale obecnie ten gatunek jest bardzo rozbudowanych i wymagający już nie wspomnę o miksturze łączenia z nim wszystkiego od jazzu, klasyki ,rocka aż po świat elektroniki i dnb. W poprzednim roku pojawiły się nawet albumy z brzmieniem punkowym podparte agresywną raperską nawijką.

Również nie zgodzę się  ze stwierdzeniem, iż szkoda kolumn do jakiegokolwiek repertuaru po to one są, aby grały, muzyka to piękny twór…

Po wygrzaniu pylonów na pewno będę chciał przetestować je z różnymi  wzmacniaczami z rożnej półki cenowej, ale szukam takiego, który nie da mi jasności i jakiejś zbytniej analityczności bo dla mnie to beznadziejne granie jak na razie te które sprawdzałem właśnie tak grały. Dzięki waszym propozycjom, które podaliście będę w stanie coś przynajmniej wcelować, zawsze to też poszerzy moja wiedzę odsłuchową  🙂

Edytowane przez SlaveNoise

Do rapu i hip hopu gdybym miał hajs jaki wydałeś na Jaspery kupiłbym 2 konkretne suby Rel'a i monitory Spendora, Harbetha albo Grahama i miałbyś referencyjną średnicę i bas z samych czeluści piekieł.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

55 minut temu, SlaveNoise napisał:

ale szukam takiego, który nie da mi jasności i jakiejś zbytniej analityczności

Witaj.

Nie wiem w jakiej klasie cenowej szukasz. Nie czytałem całego wątku. Wybacz.

Miałem kolumny na Scanach min. na rewelator 22cm i „szpilce” u góry. 

Audio Gato 250, S , 400 tka z S, Audio Gato 150 Amp, Audia Flight 3S, Lyngdorf 1120, Accu 380, 270 obie integry. Wszystkie miałem u siebie niektóre 2-4 mce, niektóre rok. Żaden nie miał problemu z SS. Mocy i wydajności prądowej aż za dużo. Co innego z barwą i tzw muzykalnością dla mojego „ucha”.

Żaden z nich nie był „miszczem” na górze, nie był analityczny i nadrozdzielczy/analityczny z driverami SS. 

Słuchasz rapu, to niezwykle wymagający gatunek muzyki, teraz i ja się o tym mogłem przekonać. 
Zachęcam Ciebie do testu choć jednego z tych wzmacniaczy. …ja rozpoczął bym od 400tki Gato.

Jak coś to „wal” na PW. Mam coś co Cię być może zaskoczy o zadowoli😉
Pozdro

A ja bym kupił VA BACH Grand SE i baltlab Epoca III. I bez subwooferów bym to miał. Tylko kolega by potrzebował conajmniej VA Mozart Grand do jego kubatury, a wzmak jw. 

4 minuty temu, TubeAudioMusic napisał:

Jak coś to „wal” na PW. Mam coś

👏

Edytowane przez quatross

@TalMożna debatować na ten temat, ale rap to gatunek muzyki, zaś hip hop jest kulturą. Monitory odpadają, raczej żadne nie zastąpią kolumny podłogowej i jej zejścia  no i u mnie to ok 35m2 do nagłośnienia. Posiadam w domu jednego rel T9x ciężko go ustawić poprawnie, nie posiadam tak wyczulonego i profesjonalnego ucha i wiedzy, wiec ustawienie na przysłowiowe „ucho” czasami coś zepsuje, czasami poprawi do D28 rzadko go używałem, więc co dopiero dwa suby i mozolna z nimi praca.  

@TubeAudioMusicNa ten moment to budżet do 10tys.

6 minut temu, SlaveNoise napisał:

Na ten moment to budżet do 10tys

To tylko wzmacniacz używany Z nowych kupisz i będziesz szukał dalej Niestety takie są realia 

PS Ja swoje Usher V 601 miałem podłączone z różnymi wzmacniaczami (mówimy tu o nowych) Dopiero poziom cenowy wzmacniaczy powyżej 5 tys zł coś pokazały Tak że stanęło na Cayin A55TP za około 7 tys zł PS za nowe Usher zapłaciłem około 5 tys zł 

Tak że cena wzmacniacza musi być proporcjonalna do ceny kolumn W twoim wypadku powyżej 20 tys zł Mówimy tu o nowym wzmacniaczu Inaczej ciągła zabawa w poszukiwaniu tego jedynego wzmacniacza Niestety takie są realia 😬

14 minut temu, SlaveNoise napisał:

Monitory odpadają, raczej żadne nie zastąpią kolumny podłogowej i jej zejścia  no i u mnie to ok 35m2 do nagłośnienia. 

Takiego basu jak maja monitory Totem Mani-2 ( isobarik bas ) 29Hz +/-3dB to wiele nawet dużych podlogowek może pozazdrościć 

Ilu ludzi tyle opinii

Dzisiaj sobie odpaliłem do wygrzewania album AKUSTYCZ(NIE)ZUPEŁNIE, który jest piąty studyjny krążkiem GrubSona - powstał on przy współpracy z kompozytorem Jakubem Mitorajem, masa żywych instrumentów jak i zarówno elektroniki w tle i napisze szczerze, że Jaspery prezentują to w sposób powalający - jestem pod ogromnym wrażeniem jak to brzmi, fakt, iż płyta jest bardzo dobrze wymasterowana, ale akurat ten krążek na J25 wybrzmiewa fenomenalnie.

10 minut temu, SlaveNoise napisał:

Dzisiaj sobie odpaliłem do wygrzewania album AKUSTYCZ(NIE)ZUPEŁNIE, który jest piąty studyjny krążkiem GrubSona - powstał on przy współpracy z kompozytorem Jakubem Mitorajem, masa żywych instrumentów jak i zarówno elektroniki w tle i napisze szczerze, że Jaspery prezentują to w sposób powalający - jestem pod ogromnym wrażeniem jak to brzmi, fakt, iż płyta jest bardzo dobrze wymasterowana, ale akurat ten krążek na J25 wybrzmiewa fenomenalnie.

Kolego, chcesz mi powiedziec ze to brzmi fenomenalnie na Denonie za 2400zł? Dobrze rozumiem?

Edytowane przez Audiolubny

Tak dokładnie pomimo słabej mocy i nie tak wyrafinowanej stereofonii mi się bardziej podobało to ganie na D28 niż jakieś cambridge (tu był dramat) czy też, roksan k3 bądź musical, nad czy nawet niektóre lampy i nie jest to tylko moja odosobniona opinia. Na jasperach nie mam porównania, ale ta płyt brzmi super, genialnie jest nagrana, jak porównam droższe konstrukcja to napisze czy będzie dla  mnie lepiej czy męcząco czy też może inaczej.

To albo moja teoria jest wlasciwa , albo masz bardzo specyficzny gust. Ja tez tak mam ze np wolalem tannoye za 2400 zl niz MA silver 6 na odsluchach. Ale to tez moze byc duzy problem dla ciebie . Daj znac jak poszly poszukiwania.

W wypadku wzmacniaczy jakie odsluchiwalem  to podobal mi sie creek 50a oraz Moj Roksan.
a odpadly : cyrus one , arcam sa20 , cxa80

@AudiolubnyPropo MA Silver kiedyś czytałem na tym forum temat jak jeden użytkownik przeniósł się z jakiejś starej wieży na monitor audio silver 500 i narzekał na ten dźwięk i raczej nie otrzymał aprobaty i może to śmiesznie zabrzmi, ale jakoś wtedy w to nie mogłem uwierzyć dopóki sam ich nie posłuchałem i teraz go doskonale rozumiem bo te kolumny dla mnie, podkreślam dla mnie również grały źle, za jasno i była słabizna na basie, cykacze wyłaziły i męczył o wiele tańsze grały lepiej, rozmawiałem też z osobą, która przeniosła się z Ma 500 na heco Aurora 700 pod vincentem 237 i teraz dopiero słucha muzyki z przyjemnością, więc tak jak podkreśliłeś specyfikacja gustowa jest różna🙂

Jak coś znajdę to na bieżąco będę informował, na pewno są też użytkownicy tacy jak ja z podobnymi upodobaniami🙂

Nawet zaryzykuje teorie ze lubisz zmulony bas i klarowna gore , ktora daje ci jasper ale niedomaga pradowo na basie.. i wydaje ci sie ze nas jest dobry tylko wtedy jak jest bulowaty i ciagnacy sie. 
Ja odkrylem np ze w piosence Lollipop LIL Waynea jest bas krotki a zawsze myslalem ze jest gleboki i ciagnacy sie ale to byl tak naprawde efekt subwoofera szczelinowego ktorego posiadam do auta..

@AudiolubnyCałkiem możliwe, oczywiście nie neguje tego, kształt basu jest zbliżony do tego ze słuchawek Sennheiserów HD 25-1 II a tam mi się mega podoba, ideał. Jak miałem D28 zrobiłem sobie test wypożyczając nada 375, który niby miał dać taki bułowaty bas i zaprosiłem znajomych, puściłem kilka numerów i przełączałem się między wzmacniaczami, oczywiście nie mówiąc, który obecnie gra i wszyscy jednogłośnie wskazywali denona było to przyjemniejsze, niemeczące granie w nadzie było czuć moc, ale co z tego jak denon wciągał małą przestrzenią i miał fajny dół i tak samo było z innymi droższymi konstrukcjami, więc nie utwierdziło mnie to, iż mój słuch jest uszkodzony. Moja druga połówka kompletnie nie zna się na dźwięku, ale przez to, że u mnie coś jest na wypożyczeniu to ma styczność ze sprzętem i sama do mnie mówiła, że tych droższych wzmaków które miałem źle się słuchało.

W dniu 5.08.2022 o 21:53, bogus18 napisał:

Na pewno wyższa półka Jasper 25 to lepsza konstrukcja..  Tak na szybko się nie da . Poczekaj aż kolumny się " dotrą " głośniki ułożą .

Tak czy inaczej będzie to bardziej ! dużo bardziej !! dojrzałe, wyrafinowane lepsze granie jak Diamond  28 . 

I znowu ALE  czy Tobie takie granie będzie pasować???

Ale czekaj to są wnioski po zastosowanych przetwornikach? 

23 godziny temu, quatross napisał:

Albo Vienna Acoustics podłogowe + ROTEL lub inny wzmacniacz, chociaż te PYLONy powinny dawać radę 🙂

Zależy które vienny. Bo niektóre mają straszna dziurę w środku pasma.

13 godzin temu, Tal napisał:

Do rapu i hip hopu gdybym miał hajs jaki wydałeś na Jaspery kupiłbym 2 konkretne suby Rel'a i monitory Spendora, Harbetha albo Grahama i miałbyś referencyjną średnicę i bas z samych czeluści piekieł.

Też bym tak zrobił.

O ile dobrze pamiętam cały wątek to już od początku były tu doradzane jednak inne kolumny. I chyba ja też zasugerowałem że wybierasz pylon bo miałeś pylon a to jest bardzo zły doradca.

Piotr 

Słuchałem różnych konstrukcji Firmy Pylon i moim skromnym zdaniem Jaspery to świetne kolumny Pylona tu i cena wyższa . 

Ale dobrze że coś za coś.  

Kosztuje więcej jak poprzednie modele ale to słychać  i warto więcej zapłacić żeby więcej to usłyszeć. 

Bylo i ja też pisałem że do tak dobrze grających kolumn trzeba ,należy mieć resztę systemy za podobne pieniądze za klocek tj. wzmacniacz i źródło i cieszyć się Muzyką. 

Co do moich słów  " poczekaj aż..." to tak troszkę na serio niech te kolumny po wygraniu zagrają na max ( na ile dzisiejszy system na to pozwala) ale też na "przeczekanie " może  sie spodoba nowe brzmienie i zaczniemy rozmawiać o dobrej elektronice do Jasperów.

A moze nie ?

Kto to wie ? 

To jego system i musi jemu się podobać. 

Nie no wiadomo. Trzeba dać im jescze szansę. Jest na to czas tak?

Mówię tylko że wybór pokierowany takim czynnikiem nie jest dobry.

Poza tym w cenie 20k jest na prawdę sporo , sporo równie dobrych, ciekawszych? Kto woli co. Konstrukcji 

Piotr 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no wiadomo. Trzeba dać im jescze szansę. Jest na to czas tak?

Mówię tylko że wybór pokierowany takim czynnikiem nie jest dobry.

Poza tym w cenie 20k jest na prawdę sporo , sporo równie dobrych, ciekawszych? Kto woli co. Konstrukcji 

Piotr 

Nie powiedziałem że za te $ to najlepszy wybór. 

Na dziś kolega takie Pylony kupił, wybrał mając tańsze i tym kontekście  pisze z ze duuzo lepsze .

Czy do tego typu muzyki i takich preferencji jakie ma kolega ??

O tu bym już dyskutował.?

Wracając do tematu są kolumny niech porają 200h i szukajmy, podpowiadajmy na temat jaki kolega oczekuje .

Czyli co za 10 tyś zrobi z Jasperami taki dźwięk jak kolega sobie życzy. 

A moze to nie te kolumny do takich oczekiwań  ???

Nie wiem ? 

Mam i chyba wielu z nas ma inne oczekiwania do brzmienia systemu ? Co nie znaczy że inni lubią inne granie .

Pozdrawiam 

Ja też nie wiem. Ale chyba nie kupił ich tak dawno. Dać im czas musi. Bo każdej kolumnie trzeba. Żeby tylko nie przeoczył możliwości zwrotu. 

No chyba że kolumny na 100% zostają a będziemy walczyć z elektroniką no to co innego

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

niektóre mają dziurę w środku pasma.

Wszystkie oryginalne Vienny mają wycofany środek dlatego oryginały (z nie przestrojonymi zwrotnicami) łączymy z piecami bogatymi w średnie tony, np. z  PARASOUND HINT 6 😉

7 godzin temu, SlaveNoise napisał:

@TalMonitory odpadają, raczej żadne nie zastąpią kolumny podłogowej i jej zejścia  no i u mnie to ok 35m2 do nagłośnienia. Posiadam w domu jednego rel T9x ciężko go ustawić poprawnie, nie posiadam tak wyczulonego i profesjonalnego ucha i wiedzy, wiec ustawienie na przysłowiowe „ucho” czasami coś zepsuje, czasami poprawi do D28 rzadko go używałem, więc co dopiero dwa suby i mozolna z nimi praca.

Pomimo wyjątków nigdzie nie pisałem że monitory są w stanie zastąpić kolumny podłogowe aczkolwiek w koncepcji jaką zasugerowałem do rapu czyli 2 x sub + monitory doznania muzyczne w tym gatunku spokojnie rozwalcowałyby te Jaspery a biadolenie o ustawianiu i zgrywaniu suba z kolumnami jest słabe bo niepojętnie słyszący audiofile robią z tego rocket science.

Mimo wszystko Cię rozumiem więc życzę powodzenia i trzymam kciuki za spełnione brzmienie 👍

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Jaspery są świetne ale nigdy nie zagrają takim basem jak oczekuje tego autor. Problemem jest charakter revelatorów. Dobrze wysterowany revelator zagra szybko ,dokładnie , punktowo i dość twardo....bo taki jest ich charakter i żaden wzmacniacz nie sprawi ,że zagrają subwooferowo. Rozejrzał bym się za kolumnami opartymi o głośniki SB Acoustic - te głośniki grają basem pełnym i odrobine poluzowanym względem revelatorów. Warto przesłuchać np Sounddeco Alpha F3

3 minuty temu, Qban napisał:

Jaspery są świetne ale nigdy nie zagrają takim basem jak oczekuje tego autor. Problemem jest charakter revelatorów. Dobrze wysterowany revelator zagra szybko ,dokładnie , punktowo i dość twardo....bo taki jest ich charakter i żaden wzmacniacz nie sprawi ,że zagrają subwooferowo. Rozejrzał bym się za kolumnami opartymi o głośniki SB Acoustic - te głośniki grają basem pełnym i odrobine poluzowanym względem revelatorów. Warto przesłuchać np Sounddeco Alpha F3

Konkretna odpowiedź 👌👍

W tym temacie ?  Jest  głębsze dno?  .

Mamy  kolumny!

( Świetne)

Które  z nieznanych powodów ? kupil kolega

I teraz? 

Na Siłę  chce żeby:

Zagrały tak jak  chce ? 

Taką  muzykę jaką lubi?

Za takie $ jakie zaplanował?  

I tu zaczynają się schody!

Kolumny fajne ale? 

Czy do tej muzyki? 

Da się dobrać r😉?

Dobrać resztę systemu żeby wyszło tak  jak będzie mu pasować  ??

Spróbuj  my pomóc!  Może kogoś podpowie  coś co ...

Powodzenia 

Edytowane przez bogus18

Autor wspominał ,że posiada sub Rel T9. Może jednak warto poświęcić trochę czasu na zgranie tego? Rela podepnij poprzez złącze Speakon. 
Można rozważyć jeszcze oddanie Jasperów 25 i zamianę na Jaspery Monitor + Sub Rel a za zaoszczędzoną kasę kupić wzmacniacz.

Ufff widzę rozgorzała mała dyskusja, ale to dobrze , miło jest podzielić się swoimi odczuciami i zawsze można wyciągnąć jakieś wnioski.

@Piotr Sonido Jest czas, Jaspery są moje ok 3 tygodniowe, więc na bieżąco będę opisywał jakieś zmiany i spostrzeżenia, dzięki za chęć pomocy z elektroniką, raczej 25 zostają no chyba, że zaczną mnie irytować to sprzedam.

@quatrossTwoje propozycje czekają w kolejce, jeśli będę miał taką możliwość i czas to odsłucham -  vienny również dla porównania tak samo jak rotela no, ale nie wszystko na raz.

@TalDzięki, oczywiście doceniam Twój wpis i propozycje, jeśli odbierasz moje słowa o ustawieniu suba jako "biadolenie" to szkoda, no niestety mam z tym problem, jak już mam wrażenie, że leci dobrze  synchronizacja to jednak tak nie jest hehe. Jeśli ktokolwiek jest z okolic Wro i posiada takie zestawienie w warunkach domowych to z chęcią posłucham.

@QbanOj nie znam tej kolumny, ale z tego co widzę to Tonsil jest jej producentem czy je sprzedaje bo znalazłem foty na ich fejsie? Co do revelatorów to na numerach z tym dolnym zejściem jednak jest to mruczenie jak sub. Jakieś wskazówki co do ustawień rela? Oczywiście zdaje sobie sprawę ,iż wszystko jest zależne od pomieszczenia, ale może jest jakaś podstawa do ustawień. U mnie częstotliwość miałem ustawioną na drugiej kropce, zaś volume na 4, a sub stoi obok prawej kolumny.

@AudiolubnyTak jak wspomniał kolega wyżej posiadam 1x Rel T9x

@bogus18Dzięki za wpisy, zobaczymy , a raczej usłyszę jak to finalnie zagra i wtedy wyciągnę wnioski, jestem cierpliwy i spokojnie przetrwam ok 200h, dość dużo słucham , więc szybko pójdzie.

W dniu 7.08.2022 o 17:41, mdavis napisał:

Konkretna odpowiedź 👌👍

I prawdziwa.

W dniu 7.08.2022 o 18:56, Audiolubny napisał:

Ja chyba dolozylbym dwa suby z bas reflexem. 
2x rel 1205 HT

2x klipsch 120spl

Tylko że Rel ht 1205 nie ma bass reflexu 😛

A spl 120 jest mega średni w stereo 😛

W dniu 7.08.2022 o 19:43, SlaveNoise napisał:

raczej 25 zostają no chyba, że zaczną mnie irytować to sprzedam.

No prawdę mówiąc myślałem że już to robią.

w tej cenie brak spełnienia oczekiwań to irytacja. 

Piotr 

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

I prawdziwa.

Tylko że Rel ht 1205 nie ma bass reflexu 😛

A spl 120 jest mega średni w stereo 😛

No prawdę mówiąc myślałem że już to robią.

w tej cenie brak spełnienia oczekiwań to irytacja. 

Piotr 

Masz racje moj blad rel jest bez bas reflexu . Klipsch jest sredni w stereo ale wlasnie tak jak wspominalem , tutaj nie chodzi o szybki bas a taki pompujacy , nazwijmy niekontrolowany. Mysle ze wlasnie o taki bas chodzi, poniekad ja tez lubie taki basik , troche ciagnacy sie.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi