Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, morawka napisał:

Sprawdziłeś ?

Nic niestety nie sprawdziłem i nic nie testowałem, muszę trochę na te testy nazbierać, żeby coś sobie do domu wypożyczyć, ale wszystkie wasze propozycje forumowe oraz prywatne spisałem i też sprawdziłem prasę na ich temat.

czy te JBLe maja taki duży bas czy po prostu słuchacz sobie go podbił, pytanie do tych co mają je na sprzedaż lub w domu, bądź je słyszeli? Zaciekawiły mnie opisy w necie oraz ich brzmienie.

Edytowane przez SlaveNoise
 Nic niestety nie sprawdziłem i nic nie testowałem, muszę trochę na te testy nazbierać, żeby coś sobie do domu wypożyczyć, ale wszystkie wasze propozycje forumowe oraz prywatne spisałem i też sprawdziłem prasę na ich temat.

czy te JBLe maja taki duży bas czy po prostu słuchacz sobie go podbił, pytanie do tych co mają je na sprzedaż lub w domu, bądź je słyszeli? Zaciekawiły mnie opisy w necie oraz ich brzmienie.
Jak je tak ustawił pod sama ścianą, w kątach etc to sobie mógł takie mody w pokoju wytworzyć, że szklanki mu lrzesuwa w kredensie. To żadna sztuka, a wręcz utrapienie wielu

Udało mi się przesłuchać kolumny spod szyldu Audiovector Sr3 lipnie to grało, basik taki ok, ale są zbyt analityczny, sypało to wszystkim w każda stronę , audio physic Classic 8 z relem całkiem fajne granie ,lekkie mimo ze tej góry jest dużo to niemeczaca, ale nie dla mnie ( bez suba brakuje im jakiegoś takiego powera na basie ) harman hardon citation kurczę wygląd nie moja bajka, góra całkiem ok bo najlżejsza, ale reszta za to słaba, jbl stage a190 basik fajny, miękki ciągnący się lecz charakterystyczne tubowe granie na gorze jednak jest słyszalne, ale bas naprawdę fajny. Wszystko podłączone pod arcama sa20 oraz sa30 i co ciekawe dodało to kopa kolumnom na bicie musze koniecznie wypróbować któryś z modeli do jasperow jak to zagra bo z jbl było kozacko na basie. Podłączyłem tez cyrusa HD to od razu wyłączyłem, szukam arcama na wypożyczenie 🙂

Z filmiku powyżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

proponuje przekręcić gałkę basu w prawo i będziesz miał efekt którego szukasz bez wydawania 20k pln na wzmacniacz który gra takim basem domyślnie, pisze serio, zresztą wątpię, żebyś taki wzmacniacz bądź kolumny w ogóle znalazł, bo raczej nikt tak sprzętów audio nie projektuje z górką 20db na basie

jak lubisz takie podbicie to po prostu tak słuchaj bez oglądania się na audiofili

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Iceman93

@Iceman93 Rzeczywiście. nie zauważyłem tego komentarza pod filmem,  słucham raczej na zerowej korekcji, podczas skręcania u siebie efekt nie był jakiś zadowalający - jak sprawdzałem arcama to czułem , że on ma podbicie basowe takie zdrowe , fajne, na pewno nie jest to granie neutralne, łączył ktoś go z Jasperami?

A tak przy okazji dla czytających wątek, może ktoś będzie też szukał info o Audio Physic Classic 8 to śmiało mogę napisać oraz powtórzyć , ze to świetne kolumny, bardzo kojące, subtelne, lekkie granie, nic tam nie drażni, jedynie brakuje im takiego masywnego uderzenie na basie, ale potrafi on zejść nisko tylko, że jest taki relaksacyjny z subem było o wiele lepiej i co ciekawe idealnie pasował do nich środkowy model rela czyli T7x z ciekawości sprawdziłem na stronce rela i tam rekomendują właśnie ten wariant.

Bez urazy, nie pomyślałeś przez chwilę, że z Jasperami nie osiągniesz brzmienia, którego szukasz?

Może warto poszukać innych kolumn, w stylu Altus 300 lub Pylon Jade, generalnie coś, co ma duży głośnik/głośniki niskotonowe?

Przy okazji warto ogarnąć lub zainwestować w akustykę.

W dniu 1.10.2022 o 12:36, SlaveNoise napisał:

Udało mi się przesłuchać kolumny spod szyldu Audiovector Sr3 lipnie to grało.

Slave, szkoda, że akurat te Audiovectory wybrałeś do odsłuchu. Czytając Twoje wymagania, to aż prosi się aby posłuchać Audiovectorów QR7 - porządne głośniki basowe, nienarzucająca się, ale czytelna góra pasma, basrefleks do dołu, akurat wygląd, to sprawa gustu.

W dniu 1.10.2022 o 12:36, SlaveNoise napisał:

szukam arcama na wypożyczenie 🙂

Mówiłem 🙂

W dniu 2.10.2022 o 12:39, miki450 napisał:

Bez urazy, nie pomyślałeś przez chwilę, że z Jasperami nie osiągniesz brzmienia, którego szukasz?

Może warto poszukać innych kolumn, w stylu Altus 300 lub Pylon Jade, generalnie coś, co ma duży głośnik/głośniki niskotonowe?

Przy okazji warto ogarnąć lub zainwestować w akustykę.

Tylko że ani jedne ani drugie nie dają takiego basu. Mają duży głośnik niskotonowy i to tyle. Jego jakość nie jest najlepsza 

W dniu 2.10.2022 o 15:21, grzegorz napisał:

Slave, szkoda, że akurat te Audiovectory wybrałeś do odsłuchu. Czytając Twoje wymagania, to aż prosi się aby posłuchać Audiovectorów QR7 - porządne głośniki basowe, nienarzucająca się, ale czytelna góra pasma, basrefleks do dołu, akurat wygląd, to sprawa gustu.

Dokładnie tak. Ten model podszedł by bardziej. 

Szukałem też jakiś informacji o Amberach mkII dość duże szafy do domu i tak średnio z jakimś info w necie czy w ogóle jest tutaj ktoś kto je słyszał? 

21 godzin temu, SlaveNoise napisał:

Szukałem też jakiś informacji o Amberach mkII dość duże szafy do domu i tak średnio z jakimś info w necie czy w ogóle jest tutaj ktoś kto je słyszał? 

Z recenzji wynika że nie przypadną Ci do gustu (w kwestii basu)..

W dniu 9.10.2022 o 22:10, SlaveNoise napisał:

Są bodajże dwa niemieckie testy. Wygląda na to że produkt raczej niszowy z tym że nie wiadomo czy ze względu na to jak grają czy z powodu gabarytów które powodują ze kolumny są za duże do 90% typowych pomieszczeń.

A czy przypadkiem autor wątku nie ma nadwrażliwości słuchowej tak jak ja? Dla mnie większość kolumn i wzmacniaczy jest zbyt jasnych i zbyt ostrych na górze. Bardzo irytują mnie sybilanty, szczególnie w Hip Hopie..  Nie brzmi to naturalnie. 

Autor wątku powoływał się na znajomego który przesłuchał sporo drogich wzmacniaczy a wolał ciemnego Pionieera A40. Czy przypadkiem nie chodzi o Łukasza z blogu Badabum? Z tego co wiem to on odnalazł swoje brzmienie:

Fezz audio Torus - z tego co opisywał, to brzmienie analogowe, bez przesadnej analityczności i ostrości na górze, dość fajnym basie i wyrównanymi wokalami, bez syczenia itp może to warto przetestować? Torusa z Jasperami chwalił też autor bloga Audiofezzowanie.

Sam szukam zestawu który miałby chyba dość specyficzne brzmienie, a mianowicie mocny, kopiący bas, dość przejrzystą i czytelna średnice oraz wycofane wysokie, bez śladów ostrości, szorstkości itp Czy to w ogóle jest wykonalne?

Czy przypadkiem nie jest tak że jak chcemy czytelną średnice to i wysokie będą wyraźne? Przecież w większości za jakość i odbiór dźwięku odpowiada głośnik wysokotonowy w kolumnach. Czy nie jest tak że jeśli będziemy mieli gładkie, słodkie wysokie to z automatu średnica będzie mniej czytelna, zamulona czy jak zwał tak zwał?

Prócz słuchania muzyki, zestaw audio służy mi przede wszystkim do grania na konsoli oraz do netflixa. Stąd nie znoszę zbyt jasnego brzmienia. Gdyż dźwięki które znamy na co dzień, nie brzmią na takim sprzęcie naturalnie...

Przykładem może być dźwięk rozbryzgujących się fal morskich który na jasnym sprzęcie brzmi dla mnie jak iskry... Metaliczne dźwięki są zbyt "szkliste", ostre.  Nie każdy zna dobrze dźwięk skrzypiec i nie zawsze wie ze graja zbyt wysoko, ostro, ale chyba każdy zna dźwięk fal morskich na żywo.

Co do zestawu jaki chce skompletować w niedalekiej przyszłości to myślałem nad:

- Pylon Diamond 25- ogólnie brzmienie ciemniejsze ale czułem lekką szorstkość na górze, coś tam drażniło/iskrzyło.

- Audio Physic Classic 5/8- jeszcze nie miałem okazji odsłuchać, ale z tego co idzie wyczytać to są raczej jaśniejsze, ale nie drażniące, gładkie kolumny.

Co do wzmacniaczy myślałem nad:

- Musical Fidelity M2si- podobno najciemniejszy i cieplejszy z rodziny Mxsi.

- Fezz Audio Torus - tak jak wyżej opisany w blogu

- Hegel H95- sprzeczne informacje o nim czytałem. Raz że neutralny a innym razem że jasny. Zimny i przejrzysty ale podobno wybitnie gładki ? Może szukanie własnie bardziej gładkości niż ocieplenia to lepsza droga?

- Denon PMA 1500/1600- basowe granie, przejrzyste ale z wycofana i łagodna góra?

Mam nadziej że po tegorocznym Audio Video Show będę mógł zawęzić poszukiwania. Nie chce robić kosztów i kłopotów sklepom wypożyczając na odsłuchy wszystkiego pokolei jak popadnie.

Może autor wątku właśnie powinien iść drogą Fezz Torusa? Denona?

12 godzin temu, sk91 napisał:

- Hegel H95- sprzeczne informacje o nim czytałem. Raz że neutralny a innym razem że jasny. Zimny i przejrzysty ale podobno wybitnie gładki ? Może szukanie własnie bardziej gładkości niż ocieplenia to lepsza droga?

- Denon PMA 1500/1600- basowe granie, przejrzyste ale z wycofana i łagodna góra?

Z Denonów słuchałem PMA1500r, PMA1510AE i one faktycznie mają dużo mocnego pogrubionego basu, ale góra na pewno ani nie jest wycofana ani łagodna. Co prawda nie jest szklana czy metaliczna, ale potrafi mocna syknąć.

Hegel H95 górę ma faktycznie gładką i lekką, ale też nie jest wycofana. Wzmacniacz wyjątkowo rozdzielczy z bardzo szeroką i głęboką sceną, co tworzy niesamowity efekt dźwięku przestrzennego. Wokal podany jest z dystansem w pewnym oddaleniu od słuchacza. Średnica jest dla mnie jednak trochę za sucha. Basu nie brakuje.

I to wszystko co napisałem powyżej to w połączeniu z kolumnami Pylon Diamond 28.

12 godzin temu, sk91 napisał:

Mam nadziej że po tegorocznym Audio Video Show będę mógł zawęzić poszukiwania. Nie chce robić kosztów i kłopotów sklepom wypożyczając na odsłuchy wszystkiego pokolei jak popadnie.

Może autor wątku właśnie powinien iść drogą Fezz Torusa? Denona?

A dlaczego ograniczasz się do staroci ? Zainteresuj się SMSL VMV A2. On spełni Twoje oczekiwania bo można kształtować charakterystykę jego brzmienia za pomocą DSP.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@sk91Witam obecnie wygląda to tak jakby całe to audio wybrało drogę naturalności oraz neutralności, jak dla mnie za cholerę nie brzmi to naturalnie są właśnie dźwięki, które wręcz irytują chociażby jak wspomniałeś barwa fal, całą tą analitykę można sobie włożyć w buty, zabija ona po prostu numery, brzmią jakby ktoś im obciął jaja. Jestem akurat fanem rapu, więc tutaj mogę się wypowiedzieć w szerszej perspektywie, mianowicie w tym gatunku bywa tak , że nagrania nie są jakieś super jakości i wtedy owszem mogą pojawić się sybilanty, ale przynajmniej u mnie nie występują zbyt często, bardziej problematyczne są właśnie wysokie tony , gdzie większość kolumn zamiast trochę je gasić lub prezentować delikatnie z tyłu lub to pasmo powinno mieć wielkość mniejsza niż inne , żeby numer miał masę to jeszcze bardziej dowala, a np. puszczam sobie taki numer w samochodzie czy nawet na słuchawkach i dla testu podbije wysokie to tak nie irytują bo jest bas, zdrowy bas, który nadaje soczystości i ma potęgę nie tracąc przy tym barwy, a wysokie są takie jak powinny, nie przeszkadzają, a budują przestrzeń, nie posiadam nadwrażliwości słuchowej po prostu słychać jak numer jest suchy przez to i traci magię, jakby ktoś zbudował takie kolumny jak mam dźwięk w sennheiserach to byłbym szczęśliwy tam żaden numer nie brzmi źle, a wręcz przeciwnie i ten basssss!

Tak dokładnie chodzi o Łukasza prowadzącego blog, chociaż nie do końca odszukał swojego grala, raczej napisałbym, iż zaakceptował swój złożony system, który jest bardziej zbliżony do tego co poszukuje.

Co do pylonów byłem użytkownikiem Diamondów 28 i napisze Ci, że to jedne z lepiej brzmiących kolumn , ale  jednak uważam, że mają lekkie podbicie wysokich  i po czasie zaczęło mnie to wnerwiać, a każdy droższy wzmacniacz tylko to potęgował, basu miały w miarę dla mnie i tak za mało,ale więcej niż inne kolumny , które słyszałem, brakowało mi uderzenia na średnicy, D25 nie sprawdzałem i podobno to trochę inne brzmienie, grają niby w formie loudness, czyli znowu wysokie dość słyszalne, skoro już w tych małych Cię irytowało to z automatu w D28 masz wyraźniej. Postawiłem obok Jaspery i tutaj już kultura wysokich,od razu było czuć słabszy bas z D28 oraz ukazała się agresja, no kurczę super kolumny tylko zawsze jest jakieś ale (dowaliłbym więcej bas przy cichym słuchaniu dlatego chce spróbować z lepszymi wzmcniaczami, które dodadzą dynamiki)  - po czasie granie się wyrównało i uspokoiło, jest wciągające, warto je sprawdzić bo co by nie pisać robią wrażenie,Audio Physic 8 testowałem dwa razy i fakt to też kulturalne brzmienie, miały coś w sobie,ale dalej to jasne granie,  lecz przyjemne, po czasie będzie Ci brakować basu bez suba nawet nie podchodź, słuchałem ich na małej powierzchni ,jestem pewien, że celując w nie będziesz szukał dalej bo braknie Ci masy basowej. Musiacala słyszałem, mi się nie podobał, słaby bas i przede wszystkim wypych wokalu przed kolumny, no karykaturalnie to brzmi np. w rapie to moj denek 800 mi i moim znajomym lepiej się podobał. Denon 1500 od razu skreśl, miałem przez chwilę z D28 to jest jasny wzmak, niby tej góry nie ma dużo , ale jednak sypie ostro, niskie tony fajne,ale średnie jakieś takie lipne z diamondami czułem agresję i zabrał mi on z niektórych numerów życie. 1600 też jest krystaliczny ma dość mocne wokale i wcale nie grzeszy wysokimi, fakt dół jest spoko, ale nie idzie żyć z górą, niby jest mniej niż w innych, ale i tak jest dość słyszalna. Hegla i Torusa niestety nie sprawdzałem. Ostatnio na odsłuchach testowałem jeszcze JBLstage A190  bas mi się podobał, ale też jest tam tuba wysokotonowa były niewygrzane więc musiałbym posłuchać w domu jak to się prezentuje i czy nie zrobią się jasne po wygrzaniu, również też były fajne DAVIS ACOUSTICS Balthus 90, testy zbyt krótkie i za mało numerów przesłuchałem, żeby tak ocenić je w 100%, ale obie miały zdrowy basior.

@sk91Wkradł się mały błąd oczywiście chodziło o denona 600, a nie 800 🙂Tak ze swoich obserwacji dodam jeszcze, że jak na laika sluchajacego różnych konstrukcji mam wrażenie, ze jak jest fajny dol to brakuje tego średniego lub na odwrót, ale wysokie tony za każdym razem musza byc mocno akcentowane nawet jak są wygładzone po prostu są zbyt duże. Padła tutaj jeszcze propozycja kolumn  Alphy f3 plus, nie ukrywam, ze ciekawi mnie to brzmienie tylko ciężko z odsłuchem i jak wypada tam góra oraz bas to cholera wie, ale mam wrażenie ze dużo osób nie za bardzo rozumie o co nam tak dokładnie chodzi w sygnaturze dźwiękowej i jest to tez zrozumiałem bo ciężko jest opisać dźwięk, który siedzi nam we własnej głowie, ale tez dziwi mnie fakt, że na rynku kolumny grające z takim przyciemnionym graniem sa ciężko dostępne ( ja takowym nie spotaklem ) a co ciekawe coraz więcej osób spotykam z podobnymi wymaganiami dźwiękowymi.

No i poszedł biedaczysko po szerokim szukać świecie czegoś co jest bardzo blisko….

Ilu ludzi tyle opinii

38 minut temu, SlaveNoise napisał:

dziwi mnie fakt, że na rynku kolumny grające z takim przyciemnionym graniem sa ciężko dostępne ( ja takowym nie spotaklem )

Problem w tym że takie kolumny nie znajdują zbyt wielu odbiorców. Producenci stawiają na czytelność i słyszalny szczegół a to domena wysokich tonów. Z mojego doświadczenia wynika że kluczem do okiełznania głośnika jest w pierwszej kolejności wzmacniacz. Osobiście od wielu lat gram na PMC Twenty24 które uchodzą za kolumny mocno eksponujące wysokie tony. To powszechna opinia głoszona przez tych którzy łączą je z niezbyt wyszukanymi wzmacniaczami które po prostu nie nadają się do współpracy z tymi kolumnami. Jaj ujarzmiłem je mocnym tranzystorem Yamah-y i muzyka płynie a w górnych rejestrach nic nie syczy a zamiast tego "sypia się złote skry". 

55 minut temu, morawka napisał:

No i poszedł biedaczysko po szerokim szukać świecie czegoś co jest bardzo blisko….

Możesz napisać co masz na myśli ?

To jest jak szukanie płyty PFK albo K44 na regale z muzyka klasyczna albo jazz

Ilu ludzi tyle opinii

7 godzin temu, morawka napisał:

Pylony , Denony ….cóż …..szkoda mamony

Nie rozumie docinek i takiego pisania, wręcz przeciwnie w ogóle nie jest i nie było szkoda pieniędzy na denona i pylony tym bardziej , że dla mnie grają lepiej niż te wszystkie wytwory "audiofilskie"

@dlmtbGratuluje odszukania synergii - jestem przekonany, że spora część słuchaczy wskaże granie samochodowe za lepsze niż te, które wytwarza większa cześć suchotników bez basu.Taka mała anegdotka, jechałem kiedyś na odsłuch kliku modeli kolumn,wzmacniaczy i oczywiście podczas podróży słuchałem sobie CD (radio oryginalne zamontowane od nowości ustawienia bez żadnej korekcji) i jak tylko wysiadłem z auta i zacząłem słuchać tej samej plyty na sprzęcie w salonie to już dosłownie nic nie brzmiało tak fajnie, na palcach jednej ręki można było policzyć konstrukcje które jako tako grały basowo i niemęcząco - a tak z ciekawości dopytam długo szukałeś swojego setapu?

Godzinę temu, SlaveNoise napisał:

a tak z ciekawości dopytam długo szukałeś swojego setapu

Jakieś 5 lat mi to zajęło.😀 Różne kolumny, wzmacniacze, kable I źródła.

P.S. Co do kolumn które nie eksponują góry to na takie też trafiłem. Żeby je odsłuchać i dowiedzieć się że to nie to jechałem z Warszawy na Śląsk. Odsłuchałem tam topowego modelu Bdnaraudio czyli kolumn opartych o technikę jednego głośnika który obsługuje pełne pasmo. I to właśnie grało nie męczącą górą ale ani dołu ani szczegółu tam nie było. No ale taki to urok kolumn szerokopasmowych choć I te rozwiązanie ma swoich zwolenników ale jest to jednak margines.

Edytowane przez dlmtb
W dniu 13.10.2022 o 10:35, ::ART:: napisał:

Z Denonów słuchałem PMA1500r, PMA1510AE i one faktycznie mają dużo mocnego pogrubionego basu, ale góra na pewno ani nie jest wycofana ani łagodna. Co prawda nie jest szklana czy metaliczna, ale potrafi mocna syknąć.

Hegel H95 górę ma faktycznie gładką i lekką, ale też nie jest wycofana. Wzmacniacz wyjątkowo rozdzielczy z bardzo szeroką i głęboką sceną, co tworzy niesamowity efekt dźwięku przestrzennego. Wokal podany jest z dystansem w pewnym oddaleniu od słuchacza. Średnica jest dla mnie jednak trochę za sucha. Basu nie brakuje.

I to wszystko co napisałem powyżej to w połączeniu z kolumnami Pylon Diamond 28.

Zmartwiłeś mnie bo bardzo podobała mi sie budowa wewnętrzna tych Denonów i podobno są demonami dynamiki. Można wyczytać że od najniższych poziomów głośności mają pełna barwę basu i dynamikę co by mnie cieszyło podczas filmów i grze na konsoli. Niestety jak ma syczeć i kłuć mnie wysokimi ...

Co do Hegela, to piszesz że wysokie nie są wycofane, a jak byś określił ogólną barwę? Czy jest on jasny czy raczej neutralny? Na Stereolife pisali że jest wybitnie neutralny, ale wiadomo jak to jest z tymi recenzjami...

6 godzin temu, SlaveNoise napisał:

Nie rozumie docinek i takiego pisania, wręcz przeciwnie w ogóle nie jest i nie było szkoda pieniędzy na denona i pylony tym bardziej , że dla mnie grają lepiej niż te wszystkie wytwory "audiofilskie"

@dlmtbGratuluje odszukania synergii - jestem przekonany, że spora część słuchaczy wskaże granie samochodowe za lepsze niż te, które wytwarza większa cześć suchotników bez basu.Taka mała anegdotka, jechałem kiedyś na odsłuch kliku modeli kolumn,wzmacniaczy i oczywiście podczas podróży słuchałem sobie CD (radio oryginalne zamontowane od nowości ustawienia bez żadnej korekcji) i jak tylko wysiadłem z auta i zacząłem słuchać tej samej plyty na sprzęcie w salonie to już dosłownie nic nie brzmiało tak fajnie, na palcach jednej ręki można było policzyć konstrukcje które jako tako grały basowo i niemęcząco - a tak z ciekawości dopytam długo szukałeś swojego setapu?

Wiesz że mam podobne odczucie? Nie pamiętam auta w którym by dokuczały sybilanty czy wysokie iskrzyły... Z reguły mam wrażenie że średnica jest czytelna a wysokie są tylko "dopełnieniem". Mówię tu oczywiście o radiach fabrycznych, zestrojonych przez producenta. Zawsze przyjemnie się słuchało. Może akustyka samochodu ma tutaj ogromne zaczenie?

Najpiękniejsze wysokie tony w moim życiu miałem okazję usłyszeć w samochodzie mojego kolegi. Był do Ford Mondeo w wersi ST czyli wysoki model, taki wybajerzony z mocnym silnikem R5 Turbo i miał on fabrycznie zamontowany "lepszy" zestaw audio. 

Wtedy poznałem (tak mi się przynajmniej wydaje) definicje perlistości wysokich tonów. Były ekstremalnie rozdzielcze, a przy tym bardzo gładkie i zaokrąglone. Słychać było drżenie talerzy, a nie efekt jak by ktoś spuszczał powietrze z opony. Do tego jakoś tak efektownie "latały" w powietrzu, lekko. Po mimo dużej rozdzielczości, wręcz analityczności nie było najmniejszych śladów ostrości czy ziarnistości. I po mimo że dźwięk był dość jasny (znając zycie, treble było ustawione na maxa) nie chciało mi sie wychodzić z samochodu... ja osoba o wrażliwych uszach która nienawidziła wysokich tonów. 

Wtedy zrozumiałem że to jakość wysokich tonów ma znaczenie dla osoby z nadwrażliwością...problem w tym że nigdy później nie udało mi się na żadnym domowym sprzęcie audio usłyszeć takich wysokich. Może "lampowe" wysokie tony dają podobny efekt?

Rozmawiałeś z Łukaszem ? Mówił Ci coś na temat Torusa? Z opisu na blogu wynikało że był nim zachwycony. Widziałem że zmienił kolumny z R500, potem zachwycał sie D28, późnieł były AP Classic 8 i teraz gra na Diamond 25? Ja osobiście nie nazwałbym D25 jako grające w V. Fakt są mocno przebasowione, ale nie odczuwałem żeby wychodziły wysokie przed średnice. Bardziej przeszkadzała mi jakość wysokich, bo odczuwałem jakieś ślady szorstkości, ziarnistości, niby nie chciałem na tym skupiać uwagi, a jakoś samo w sobie drażniło. Może jak by je poddać lekkiemu tuningowi? Jakiś rezystor węglowy w torze wysokotonowca zamiast superesa i gładszy kondensator, producent zastosował budżetowego i raczej suchego Jantzena Cross Capa, a przecież głośnik który tam zastosowali ma raczej opinie ciepłego i gładkiego.

Mnie korci ten Fezz Torus w połączeniu z Audio Physic 5 lub 8 (jestem już w stanie przełknąć słabszy bas pod warunkiem że nic mnie nie będzie drażnić i kłuć na gorze) lub D25.

Ciekawi mnie jaka była by twoja opinia jeśli chodzi o połączenie Torusa z Jasperami.

Polecam SMSL VMV A2 - to jest granie bez wad. W dodatku z "DAC" w jakości R2R.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli Pylon Diamond 28 gra ostro, to polecam Wiggart Enzo. U mnie gra to z Icepower As1200 i Primare Pre30. Jest dobra rozdzielczość i mięcho, kiedy trzeba. Na pewno nic nie kłuje, jest łagodnie, ale z dobrym podaniem szczegółów.

Jesli ktos chce uzyskać potężny subwooferowy „car audio” bas z słupkowych kolumn i perliste , nieklujace wysokie tony z tranzystora typu Denon to zycze powodzenia 

Ilu ludzi tyle opinii

@sk91Mam z nim cały czas kontakt z tego co pisał o Torusie to przede wszystkim podkreślał, iż jest to granie przyjemne i niemęczące i lżejsze od jego Pionka( pionieera nie słyszałem, ale miałem sprzęt djski od nich i wiem mniej więcej czego się spodziewać po tej firmie to tam na pewno góra jest wyrazista) wokale nie są pogrubione i wypchnięte tylko takie jak powinny być, ale całość ukształtował bardziej kablami bo coś mu ta nie pasowało, bas opisywał jako zdrowy, ale wydaje mi się, że bez takiej potęgi jak np. denon - dla mnie basik denona jak na razie ma najładniejszy kształt.  Słuchałem hybrydy magnata ma900 i niby to ciemny wzmacniacz, taaaa ciekawe z której strony, grał gorzej niż moja budżetowa i wykonanie dramat, męczył od razu mnie od paru minut - raz trafiłem na rozmowę z przedstawicielem sklepu to tez mi mówił ze jak sobie podłączę magnata to szału nie będzie, może z innymi kolumnami zagrałby super z moimi kompletnie nie pasowało, teraz chce spróbować z vincentem 237, ale musze jeszcze dozbierac. No tak jak podkreślałem na wypadzie ze znajomymi podobały nam się David Acoustic Baltus 90 oraz JBL A190.

Jeśli miałbym wybierać między ap8, a diamondami to wybrałbym pylony te pierwsze grają szybko ja akurat słucham masę rapu to one są do tego za słabe, nie odpowiem Ci jak sie prezentują wygrzane (Łukasz dość fajnie opisywał różnice po czasie i dokładnie miał takie same spotrzezenia na ich temat jak ja)ale diamondy 28 np bardziej podobały mi sie niewygrzane bo były takie zamulone, ciemne ,wokal mały i to było zajebiste, a jak sie otworzyły to właśnie coś mnie drażniło i jak postawiłem obok nich Jaspery to wtedy juz definitywnie ukazała sie agresja. Obecnie z tych 25 jestem naprawdę zadowolony na swój sposób(nie znalazłem nic lepszego)Jeśli jednak zdecydowałbyś się na ap to celuj w rela T7x ten model jest dedykowany do nich przez stronkę i rzeczywiście fajnie uzupełnia - ja u sobie znowu posiadam T9x i czasami lubię sobie z nim posłuchać bo daje emocje jak w samochodzie. W Ap jest dużo szczegółowości ja tez zbytnio za tym nie przepadam.

A próbowałeś jeszcze opticonów 6 mk2 lub rubiconów? One są jasne i to mocno, ale przy krótkim odsłuchu z denkiem 1600, tego jakoś nie odczułem, granie nie dla mnie, ale też były takie w sumie przyjemne, tylko odsłuch odbywał się na bardzo małej powierchni ok15m2.

@morawkaMylisz się u mnie w pracy stoją słupki pięcio drożne 8ohm i właśnie maja takie wysokie jak w aucie , mój znajomy kupił je kilkanaście lat temu na zamówienie w jakiejś firmie i oni mu je składali, kiedyś sprawdzałem co to za firma to trzeba byłoby rozebrać żeby zobaczyć bo brak info, ale pewnie stoją na słabych przetwórnikach, ale mocy to tam kompletnie nie brakuje, dał na tamte czasy coś koło 1500 zl. Moj denon ciągnie Jaspery to tamtych już nie uciągnąl.  Co ciekawe sprzęt moich rodziców z dawnych lat tez nie kłuł przynajmniej nie przypominam sobie,  zapamiętałem ten dźwięk jako bardzo przyjemny ze świetnym basem, jak chodzę do fryzjera to mają w salonie starodawna wieże i tez gra właśnie fajnie brakuje dynamiki oczywiście, ale te wysokie są takiej jak powinny być czyli są tylko dopełnieniem, a nie sypaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi