Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, sk91 napisał:

Ja osobiście nie nazwałbym D25 jako grające w V. Fakt są mocno przebasowione, ale nie odczuwałem żeby wychodziły wysokie przed średnice. Bardziej przeszkadzała mi jakość wysokich, bo odczuwałem jakieś ślady szorstkości, ziarnistości, niby nie chciałem na tym skupiać uwagi, a jakoś samo w sobie drażniło.

No ja właśnie nie słuchałem tych 25 i żałuję bo stwierdziłem, że dla mnie będą za małe, ale na ich temat jest tyle opowieści, że masakra( wiec przy najblższej j okazji sobie wlacze z ciekawosci)  jedynie mogę się wypowiedzieć o swoich realacjach z 28 oraz jasperami. 

Natomiast spotkałem sie z opinią, iż D25 mają więcej basu niż D28, ale w to akurat trudno mi uwierzyć -  bardzo dużo osób wspomina, że są wyrozumiałe dla gorzej zrealizowanych nagrań i ta reguła się raczej potwierdza, czytałem kiedyś jeden wątek użytkownika, który podkreślił dokładnie to co Ty wyżej i z czasem ta naleciałość się uspkoiła i już go nie drażniłą, również gdzieś widziałem jak metalowiec szukał ciemnych kolumn to padło na pylony bo grały najciemniej- jak stawiałem D28 z tym co mieli w salonie to właśnie przyciągnął mnie bas oraz takie "zaciemnienie"  - jesli bedziesz na odsluchach to postaw sobie tez Jaspery 23 jesli beda dostepne moze tutaj bedzie strzal w dychę.

52 minuty temu, SlaveNoise napisał:

@sk91Mam z nim cały czas kontakt z tego co pisał o Torusie to przede wszystkim podkreślał, iż jest to granie przyjemne i niemęczące i lżejsze od jego Pionka( pionieera nie słyszałem, ale miałem sprzęt djski od nich i wiem mniej więcej czego się spodziewać po tej firmie to tam na pewno góra jest wyrazista) wokale nie są pogrubione i wypchnięte tylko takie jak powinny być, ale całość ukształtował bardziej kablami bo coś mu ta nie pasowało, bas opisywał jako zdrowy, ale wydaje mi się, że bez takiej potęgi jak np. denon - dla mnie basik denona jak na razie ma najładniejszy kształt.  Słuchałem hybrydy magnata ma900 i niby to ciemny wzmacniacz, taaaa ciekawe z której strony, grał gorzej niż moja budżetowa i wykonanie dramat, męczył od razu mnie od paru minut - raz trafiłem na rozmowę z przedstawicielem sklepu to tez mi mówił ze jak sobie podłączę magnata to szału nie będzie, może z innymi kolumnami zagrałby super z moimi kompletnie nie pasowało, teraz chce spróbować z vincentem 237, ale musze jeszcze dozbierac. No tak jak podkreślałem na wypadzie ze znajomymi podobały nam się David Acoustic Baltus 90 oraz JBL A190.

Jeśli miałbym wybierać między ap8, a diamondami to wybrałbym pylony te pierwsze grają szybko ja akurat słucham masę rapu to one są do tego za słabe, nie odpowiem Ci jak sie prezentują wygrzane (Łukasz dość fajnie opisywał różnice po czasie i dokładnie miał takie same spotrzezenia na ich temat jak ja)ale diamondy 28 np bardziej podobały mi sie niewygrzane bo były takie zamulone, ciemne ,wokal mały i to było zajebiste, a jak sie otworzyły to właśnie coś mnie drażniło i jak postawiłem obok nich Jaspery to wtedy juz definitywnie ukazała sie agresja. Obecnie z tych 25 jestem naprawdę zadowolony na swój sposób(nie znalazłem nic lepszego)Jeśli jednak zdecydowałbyś się na ap to celuj w rela T7x ten model jest dedykowany do nich przez stronkę i rzeczywiście fajnie uzupełnia - ja u sobie znowu posiadam T9x i czasami lubię sobie z nim posłuchać bo daje emocje jak w samochodzie. W Ap jest dużo szczegółowości ja tez zbytnio za tym nie przepadam.

A próbowałeś jeszcze opticonów 6 mk2 lub rubiconów? One są jasne i to mocno, ale przy krótkim odsłuchu z denkiem 1600, tego jakoś nie odczułem, granie nie dla mnie, ale też były takie w sumie przyjemne, tylko odsłuch odbywał się na bardzo małej powierchni ok15m2.

@morawkaMylisz się u mnie w pracy stoją słupki pięcio drożne 8ohm i właśnie maja takie wysokie jak w aucie , mój znajomy kupił je kilkanaście lat temu na zamówienie w jakiejś firmie i oni mu je składali, kiedyś sprawdzałem co to za firma to trzeba byłoby rozebrać żeby zobaczyć bo brak info, ale pewnie stoją na słabych przetwórnikach, ale mocy to tam kompletnie nie brakuje, dał na tamte czasy coś koło 1500 zl. Moj denon ciągnie Jaspery to tamtych już nie uciągnąl.  Co ciekawe sprzęt moich rodziców z dawnych lat tez nie kłuł przynajmniej nie przypominam sobie,  zapamiętałem ten dźwięk jako bardzo przyjemny ze świetnym basem, jak chodzę do fryzjera to mają w salonie starodawna wieże i tez gra właśnie fajnie brakuje dynamiki oczywiście, ale te wysokie są takiej jak powinny być czyli są tylko dopełnieniem, a nie sypaniem.

OK, mylę się 

Zycze powodzenia w znalezieniu brzmienia o którym piszesz ….choć tam gdzie szukasz nie będzie to łatwe …..

Ilu ludzi tyle opinii

@mdavis "Basu jest bardzo dużo, ale nie można mu zarzucić nadmiernej ekspozycji. Równoważy go bowiem mocna i zdecydowana góra. Niektórzy zarzucą  Usherom, że są ostre i w pewnym sensie twarde. Owszem, są, ale to nie wada, tylko realizacja określonej estetyki, obliczonej na emocje zbliżone do tych, które towarzyszą nam na prawdziwym koncercie. Wysokie tony wydają się trochę suche, ale może to być pochodną wspomnianej precyzji, przewijającej się w każdym zakresie pasma. I choć odczuwa się pewną metaliczność, to pasuje ona do mocnych brzmień"     zródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potwierdzasz wstawkę o wysokich czy bzdura?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, SlaveNoise napisał:

Potwierdzasz wstawkę o wysokich czy bzdura?

Mam Usher V 602. Kolumny Usher nie są ostre i twarde w brzmieniu jak sugeruje HiFi i Muzyka. Co do wysokich to też bzdura 👍

Co do USHER V 602 - to bardziej zgadzam się z tą recenzją:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy te pylony są w końcu oddane?

Wałkujemy ten temat od dłuższego czasu a poprawy jak nie było tak nie ma.

Chyba że utożsamiamy się z sytuacją geopolityczna w Polsce, w cierpieniu wszyscy razem.

Piotr 

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czy te pylony są w końcu oddane?

Wałkujemy ten temat od dłuższego czasu a poprawy jak nie było tak nie ma.

Jutro mijają 3 miesiące od założenia zapytania przez kolegę. 

3 minuty temu, mdavis napisał:

Jutro mijają 3 miesiące od założenia zapytania przez kolegę. 

No o tym mówię. One już grać jak kolega chce nie będą. A swoją drogą to spotkajmy się już z innym tematem gdzie ktoś je kupił i też bujał się mocno z doborem wzmacniacza.

Z tym że szybciej doszedł do momentu ich wymiany

W dniu 14.10.2022 o 09:29, morawka napisał:

Pylony , Denony ….cóż …..szkoda mamony

A co byś polecił uwzględniając moje oczekiwania?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No o tym mówię. One już grać jak kolega chce nie będą.

Zgadza się. Można żonglować wzmacniaczami i to samo, to nie do końca to brzmienie. 

2 minuty temu, sk91 napisał:

Prosta odpowiedź. Samemu posłuchać kolumn, monitorów, wzmacniacza i dokonać zakupu. Bez odsłuchów - nie będzie Pan zadowolony. 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No o tym mówię. One już grać jak kolega chce nie będą. A swoją drogą to spotkajmy się już z innym tematem gdzie ktoś je kupił i też bujał się mocno z doborem wzmacniacza.

Z tym że szybciej doszedł do momentu ich wymiany

Nie wykluczone że Jaspery podobnie jak inne wymagające konstrukcje potrzebują odpowiednio dobranego wzmacniacza. W końcu to nie kolumny do kina domowego które można podłączyć choćby do mikrofalówki. 😀

@Piotr SonidoPodkreślałem, że są u mnie w domu i zmiany zaszły na duży plus (słucha się przyjemnie, wysokie się uspokoiły,pojawiła się kultura grania na moim wzmaku brakuje trochę dynamiki i większego kopa , ale to akurat logiczne bo słaba moc )jak coś wypożyczę, bądź odsłucham do nich to oczywiście podzielę się tutaj opinią, myślę, że wielu z podobnym gustem zainteresuje komentarz do konfiguracja np z vincentem. Czy to jakiś problem, że temat ma 3 miesiące? Pojawiają się nowi użytkownicy, których jak widać to interesuję, ale jeśli to problematyczne to proszę zamknąć.

@sk91A skąd jesteś, dolnośląskie? No ze wszystkich testów wynika, że Diamondy 25 mają obnizony poziom wysoskich, kable i dobrze dobrany wzmacniacz może być dla Ciebie zbawieniem, jeśli posiadasz mocną nadwrażliwość słuchową, blogowy kolega wspominał mi, że u niego były ostre na starcie, a po czasie jest fajnie.  Znalazłem ten temat o D25  (tutaj właśnie użytkownik pisze o czymś drażniącym na górze, a później  o jego ustaniu, warto przeczytać wątek 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, SlaveNoise napisał:

@sk91A skąd jesteś, dolnośląskie? No ze wszystkich testów wynika, że Diamondy 25 mają obnizony poziom wysoskich, kable i dobrze dobrany wzmacniacz może być dla Ciebie zbawieniem, jeśli posiadasz mocną nadwrażliwość słuchową, blogowy kolega wspominał mi, że u niego były ostre na starcie, a po czasie jest fajnie.  Znalazłem ten temat o D25  (tutaj właśnie użytkownik pisze o czymś drażniącym na górze, a później  o jego ustaniu, warto przeczytać wątek 

Ukryta Zawartość

Jestem z Kujaw. Znam ten wątek, czytałem wszystkie testy Krafta i pisałem z nim. Tylko że on ma całkowicie inny gust i oczekiwania jak my. Nie skreślam D25. Wiem co może być przyczyną suchości na górze w D25 i chyba wiem jak temu zaradzić. Wpadł mi do głowy inny pomysł. A mianowicie Kef R5.

Podobno nowa seria kefa (R3/5) jest dużo gładsza od poprzedniej R500, a charakterystykę mają wciąż opadającą na górze. Do tego są przejrzyste, czyli teoretycznie spełniły by moje oczekiwania o mocnym basie, czytelnej i przejrzystej średnicy ale delikatnych wysokich.

Do tego jakiś wzmacniacz o gładkiej i ciemniejszej/cieplejszej stronie mocy typu Torus, MF M2si i może by się udało ...

Ukryta Zawartość

15 minut temu, sk91 napisał:

Jestem z Kujaw. Znam ten wątek, czytałem wszystkie testy Krafta i pisałem z nim. Tylko że on ma całkowicie inny gust i oczekiwania jak my. Nie skreślam D25. Wiem co może być przyczyną suchości na górze w D25 i chyba wiem jak temu zaradzić. Wpadł mi do głowy inny pomysł. A mianowicie Kef R5.

Podobno nowa seria kefa (R3/5) jest dużo gładsza od poprzedniej R500, a charakterystykę mają wciąż opadającą na górze. Do tego są przejrzyste, czyli teoretycznie spełniły by moje oczekiwania o mocnym basie, czytelnej i przejrzystej średnicy ale delikatnych wysokich.

Do tego jakiś wzmacniacz o gładkiej i ciemniejszej/cieplejszej stronie mocy typu Torus, MF M2si i może by się udało ...

Też polecam KEF. Seria R i LS50/Meta to znakomite kolumny. 

Spróbuj SMSL VMV A2 jeśli jesteś fanem streamingu a nie analogu. "DAC" na pokładzie.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 15.10.2022 o 00:04, sk91 napisał:

Zmartwiłeś mnie bo bardzo podobała mi sie budowa wewnętrzna tych Denonów i podobno są demonami dynamiki. Można wyczytać że od najniższych poziomów głośności mają pełna barwę basu i dynamikę co by mnie cieszyło podczas filmów i grze na konsoli. Niestety jak ma syczeć i kłuć mnie wysokimi ...

Co do Hegela, to piszesz że wysokie nie są wycofane, a jak byś określił ogólną barwę? Czy jest on jasny czy raczej neutralny? Na Stereolife pisali że jest wybitnie neutralny, ale wiadomo jak to jest z tymi recenzjami...

Nie odrzucałbym tak od razu Denona. Na pewno nie gra tak ostro na górze jak Yamaha. Warto go posłuchać i samemu wyrobić sobie opinie.

W Heglu dźwięk jest rozjaśniony, ale nie jest agresywny czy ostry. Tak jak pisałem wcześniej góra jest lekka, selektywna, rozdzielcza, ale nie iskrzy. 

Zalecam posłuchać obu.

W dniu 16.10.2022 o 19:55, sk91 napisał:

Przesledz wątek od początku tu padła nie jadna dobra propozycja.

W dniu 16.10.2022 o 19:59, dlmtb napisał:

Nie wykluczone że Jaspery podobnie jak inne wymagające konstrukcje potrzebują odpowiednio dobranego wzmacniacza. W końcu to nie kolumny do kina domowego które można podłączyć choćby do mikrofalówki. 😀

Już spotkałem się w innym wątku też że one nie grają na budżet. 

Pylon wsadził drogi wkład. Zrobił ładne obudowy. Ale to za mało żeby kolumny wystawiać w takiej cenie 

W dniu 16.10.2022 o 21:30, SlaveNoise napisał:

@Piotr SonidoPodkreślałem, że są u mnie w domu i zmiany zaszły na duży plus (słucha się przyjemnie, wysokie się uspokoiły,pojawiła się kultura grania na moim wzmaku brakuje trochę dynamiki i większego kopa , ale to akurat logiczne bo słaba moc )jak coś wypożyczę, bądź odsłucham do nich to oczywiście podzielę się tutaj opinią, myślę, że wielu z podobnym gustem zainteresuje komentarz do konfiguracja np z vincentem. Czy to jakiś problem, że temat ma 3 miesiące? Pojawiają się nowi użytkownicy, których jak widać to interesuję, ale jeśli to problematyczne to proszę zamknąć

A nie nie. Myślałem że nadal szukasz dobrego dźwięku dla nich. Jeśli zostają i uważasz to za dobry zakup to pewnie spoko. Wątek niech żyje 🙂

Piotr 

W dniu 16.10.2022 o 21:30, SlaveNoise napisał:

Czy to jakiś problem, że temat ma 3 miesiące? Pojawiają się nowi użytkownicy, których jak widać to interesuję, ale jeśli to problematyczne to proszę zamknąć.

Wątek żyje i bardzo dobrze.

Jeśli możesz to podsumuj co udało Ci się do tej pory przetestować i napisz jakie masz wrażenia. Co Ci się podobało, a co nie. Będzie łatwiej doradzić i wyznaczyć kierunek poszukiwań.

21 minut temu, ::ART:: napisał:

Jeśli możesz to podsumuj co udało Ci się do tej pory przetestować i napisz jakie masz wrażenia. Co Ci się podobało, a co nie. Będzie łatwiej doradzić i wyznaczyć kierunek poszukiwań.

Ciekawe spostrzeżenie. Może kolega SlaveNoise  coś napisze ?

W dniu 20.08.2022 o 13:16, SlaveNoise napisał:

@Rokownik Dziękuje za informacje.

Taka mała anegdota, a może raczej refleksja: Jak byłem młodziutki za czasów niezbyt dużego wyboru audio, mój tato oraz poszczególni członkowie rodziny posiadali sprzęt złożony z unitry bądź amatora plus tonsile zg (małe 10?) nie pamiętam modelów lub bodajże coś z rodziny altonów do końca nie jestem pewien co to było i zapamiętałem dźwięk płynący z tego połączenia jako bardzo wciągający, mięciutki, nic kompletnie nie drażniło, grało to cholernie przyjemnie, bas był rewelacyjny, wokale nie narzucające się ,słuchało się wtedy godzinami i muzyka była wręcz magiczna - nie wiem czy to kwestia młodzieńczych lat czy też może utwory były mniej wymagające w basowych rejonach i mniej rozwinięte jak na tamte czasy w całej swojej strukturze, ale ciepło płynące z tych produktów wciągało do reszty, granie jak z radiowego eteru, proste , zdrowe granie. Przesłuchałem dużo sprzętu i trochę ten obraz dźwięku z tamtych lat już mi się zaciera i nie wiem jak bym podszedł do takiego zestawienia z prlu stawiając go ze współczesną kolumną i włączając nowoczesne brzmienie (możliwe, iż byłbym zniesmaczony i załamany i byłaby to porażka, bądź wręcz przeciwnie) ale w całej swojej drodze audio większość nowoczesnych słupków ze swoją analitycznością i suchotą na średnim basie bądź niższym do mnie nie trafia i co ciekawe odnajduje coraz więcej osób poszukujących podobnego brzmienia do mojego, którzy posiadają w domu kompromisowy setup ciągle poszukując.. 🙂

To trzeba było uderzyć w vintage, znam osobę która pozbyła się nowego wzmaka za 4kzł na używkę z lat 80 stary piec o plastycznym, pełnym brzmieniu za kilka stówek.. do swoich dość jasnych, analitycznych kolumn nowe tweetery są super, ale jak się to połączy z suchotnikiem grającym agresywnie na twarz to brzmi to fatalnie, a tak gra współczesna budżetówka.

Podłubałem dziś w sieci i być może znalazłem odpowiedź co do wzmacniacza do Jasper 25MKII. Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mniejszej wersji tych kolumn (Jasper 23) wynika że użyte w nich przetworniki (Revelatory) potrzebują prądu, i to nie prądu z byle budżetowego wzmacniacza ale raczej wydajnego pieca który z reguły do tanich nie należy. W teście często przywoływane jest stwierdzenie "Revelatory żrą prąd" i łączenie tych kolumn z niewyszukaną amplifikacja nie ma sensu. Ba jak twierdzi testujący zamysł producenta był taki że kolumny te potrzebują oprawy i nie zostały stworzone do tego żeby zagrać ze wszystkim jak tańsze serie tego producenta popularne Diamond-y czy Ruby.

Co do Revelatorów to miałem przygodę z kolumnami Studia 16Hz i pamiętam że konstruktor ostrzegał aby zamawiający wykonanie głośników z tymi przetwornikami zdawali sobie sprawę że kolumny na Revelatorach wymagają wydajnej odpowiednio mocnej amplifikacji.

Ukryta Zawartość

@::ART:: @mdavis

Pomijając kolumny i skupiając się jedynie na wzmacniaczach do Jasperow niestety nie podpiąłem dużo modeli, więcej przetestowałem na Diamondach, ale zaczynając od najsłabszego ( nie znam się na słownictwie audiofilskim i nie mam pojęcia jak brzmią „perliste” wysokie tony „ wiec opisze łopatologicznie):

Denon 600ne - obecnie dalej gra z kolumnami , bardzo podoba mi się bas jaki z niego płynie, jego kształt, dużo się dzieje w tej partii, wokale nie są duże i nie wychodzą przed szereg tylko jakby szybują w powietrze, brakuje mu mocy, wysokie są dźwięczne, ale potrafią dać o sobie znać, mogłyby być bardziej przyciemnione bo lubię takie granie, potrafi wygenerować całkiem fajna przestrzeń.Czasami te cykacze zamiast życia to maja taki techniczny szron, nie wiem czy to przez nagranie, ale jak zakładam słuchawki to tego nie ma i brzmi super - na diamondach jego barwa była lepsza.

Denon 800ne - brzmienie sie rozjaśnia,nie dużo ale od razu to czuć, lepsza stereofonia , jak sie przełączy na 600 to z automatu czegoś brakuje nawet w basie w niektórych utworach uszczuplił mi uderzenie to chyba sie nazywa kontrola ?  Choć nie wiem ale nie podobało mi sie to ( wiem ze w tych numerach jest wiecej basu niż jest generowany przez wzmak chodzi bardziej o ten średni) jest ona dynamiczny, szybki ?Pojawia się  więcej gory co mnie irytowało bo potrafiła męczyć nie wiem jak to nazwać, ale była czasami kłująca i szorstka, góra jest otwarta, średnica fajna taka ciepła.

Denon 1500 ae - zbyt jasny wzmak, nie dałem rady wytrzymać, więcej niż 20 min, jedynie co miał fajne to dolne walnięcie, które potrafiło pomruczeć, góra kuła , miałem wrażenie takiego technicznego brzmienia przy wokalu nie słyszałem żadnych sybilantów, czysty, przyjemny.

denon 1600ne - neutralny sprzęt, ale nie do końca bo wydawał mi się trochę jasnawy,bardzo fajny dół jak na denona przystało, czasami jest  miękko, a czasami niestety twardo i szorstko, wokale takie krystaliczne za duże, czuć w nim chłód, dla mnie akceptowalne na linii kolumn bądź za nią za to dynamika powalająca, czuć moc i jest zbudowany jak czołg .Wysokie na dłuższa metę męczące, są bardziej akcentowane te które nie powinny być. 

magnat ma900 - dla mnie niewypał, delikatnie podgrzana średnica takie miałem wrażenie, wokal większy ,niby miał być ciemny, a wcale taki nie był, za dużo było tam wszystkiego,tych detalików, bas był gorszy niż u mnie w budżetowym denonie, brakowało mu walnięcie trzeba było pokrętłami regulować,jak dałem mid do tylu i przywaliłem basem i lekko skręciłem treble to dopiero było dla mnie przyjemne granie, wykonanie tandeta, wysokie denerwujące.

musical fidelity m5si bądź m6si któryś z tych modeli - dla mnie brzmiał fatalnie, wokale wyszły przed kolumny w rapie i muzyce elekronicznej brzmiało to karykaturalnie, nieakceptowalne, więcej się działo w górnych partiach, słaby bas w porównaniu do reszty to już magnat lepiej łupał.

Marantz PM8006 - taki mdły  , porównywałem z 1600ne to miał mniej basu był bardziej agresywny na górze, przejrzysty,  nie podobał mi się i tez wydaje mi się , ze akcentował wokale bo miał je duże jakby większe niż dół, takiego grania nieakceptuje to już wole wyrownane. 

Cyrus one - agresywny, mega jasny, nawet nie dałem mu 5 minut

Arcam sa30 - połączenie z JBL a190 super bas, niby ten wzmak ma go mało( takie słyszałem opinie ) a wcale tak nie bylo w tym zestawieniu, lutowalo równo, az byłem zdziwiony jedynie on potrafił rozruszać te JBLe góra uderzala z tuby wiec ciężko mi się o niej wypowiedzieć bo włączyłem z ciekawości na koniec, ale miał powera. Niestety nie podłączałem do Jasperow.

yamaha s2200 - o jejku zasypało mnie tutaj detalami i wszystkim, za dużo tam nagromadzonych informacji, takie precyzyjne granie ,nie podobało mi się w ogóle, może był to model niewygrzany, ale byłem zalamany, ze za takie pieniądze basu jak pies napłakał i jeszcze dźwięk męczył jak cholera.

nad c375 - duża moc, ale jakiś taki bez życia, przełączyłem na szybko na 600ne i od razu pojawiła się przestrzeń, delikatność, zrobiło się lżej, wokale tak nie atakowały, kształt basu mi się średnio podobał było taka buła?Slyszalem opinie ze to ciemne brzmienie no nie wiem bo tych wysokich było dość dużo i mocno dawały znać o sobie( nie łączyłem z Jasperami) 

Oczywiście sprawdzałem jeszcze inne produkcje, ale już nie pamietam nazw ogólnie problem polega na tym, ze wszystko gra ku gorze, niż ku dołowi

W planach jest jeszcze vincent, rega, arcam oraz dostępne modele które tutaj padały.

@dlmtbniestety na obecna chwile odpada, zakup takiego wypasionego wzmaka, budżet maks 12 tys.

25 minut temu, SlaveNoise napisał:

W planach jest jeszcze vincent, rega, arcam oraz dostępne modele które tutaj padały.

Dzięki za informacje Czyli dalej poszukiwanie Vincent z tego co wiem posiada w środku lampy Być może będzie to ten z wzmacniacz ?

1 godzinę temu, SlaveNoise napisał:

Pomijając kolumny i skupiając się jedynie na wzmacniaczach do Jasperow niestety nie podpiąłem dużo modeli, więcej przetestowałem na Diamondach, ale zaczynając od najsłabszego ( nie znam się na słownictwie audiofilskim i nie mam pojęcia jak brzmią „perliste” wysokie tony „ wiec opisze łopatologicznie):

Przepraszam nie obraź się ale jak przeczytałem twoją relację z odsłuchu wzmacniaczy to przychodzi mi na myśl takie oto porównanie, kupiłem bolid formuły 1 i szukam kierowcy wśród "osiedlowych Holowczyców" ale żaden nie może wykręcić na torze czasu jaki obiecuje producent bolidu. Przeczytaj test Jasper 23 pomijając to co dotyczy subiektywnych odczuć testera ale zwróć uwagę na to co pisze i wielokrotnie podkreśla a co dotyczy doboru odpowiedniego wzmacniacza, źródła oraz okablowania do tych kolumn. Od pewnego poziomu (nie słyszałem Jasperow, ale widać po użytych komponentach że producent próbuje nimi wejść w wyższa klasę) takie składowe mają kolosalne znaczenie.

Kolejna kwestia to z twoich włosów wynika że szukasz zupełnie czego innego niż oferują te głośniki. Piszesz że są za szczegółowe, w dźwięku jest za dużo szczegółów itd. Przecież w audio chodź o to żeby słyszeć maksymalnie wszystko co zostało nagrane a doszukanie się różnych smaczków ukrytych i niedostępnych dla pośredniej jakość systemów jest klu tej zabawy. Być może lepszym rozwiązaniem dla ciebie były by tańsze Diamond 30 które za pewne nie są tak wyszukane i zadowolą się tańsza i mniej zaawansowaną elektroniką.

Edytowane przez dlmtb
54 minuty temu, dlmtb napisał:

Być może lepszym rozwiązaniem dla ciebie były by tańsze Diamond 30 które za pewne nie są tak wyszukane i zadowolą się tańsza i mniej zaawansowaną elektroniką.

Wtedy wątek zostanie zamknięty 😊

Może faktycznie powrót do Diamond 30 jest lepszym rozwiązaniem 👍

@dlmtb Podkreśliłem, iż niektóre wzmacniacze były szczegółowe bo jak czytałeś nie wszystkie podłączałem pod Jasper.  Może dla kogoś droga audio to usłyszenie kaszlnięcia z 6 rzędu i wydobycie super szczegółowości co według mnie jest już przekombinowaniem i dążeniem do nienaturalnej analityczności, ma być zdrowo i normalnie tam gdzie jest dynamika to ma być, tam gdzie ma walnąć to ma uderzyć bez odchudzania, kiedy jest relaks i nastrój to również ma być on na miejscu bez żadnego przejaśnienia i przede wszystkim męczenia, muzyka ma dawać radość, a nie kłuć po uszach.

Miałem 30 i po czasie mogę stwierdzić, że raczej wybrałbym 28 fakt bas był fajniejszy niż w młodszym bracie,było go więcej w sumie wszystkiego było więcej, ale na 28 instrumenty miały o wiele lepszy wydźwięk jakoś tak przyjemniej wybrzmiewały 🙂

Edytowane przez SlaveNoise

SlaveNoise z tego co piszesz lubisz pogrubione, przyciemnione brzmienie. W takiej sytuacji koniecznie sprawdź Roksan Caspian M2 ewentualnie Vincent SV-237MK.

Roksan Caspian M2 to wzmacniacz którego słucha się bardzo przyjemnie. Wysoka kultura przekazu. Łagodna góra, dynamiczny bas i bardzo dobrze wkomponowane wokale, które nie są ani wycofane ani wypchnięte do przodu.

Vincent SV-237MK wycofana góra, kapitalna analogowa, naturalna średnica i bardzo dużo poluzowanego basu.

Edytowane przez ::ART::

@::ART:: To są moje pierwsze typy przynajmniej Vincent do wypożyczenia - wiadomka, że człowiek chciałby  zabrać do siebie z 4 modele , no ale niestety nie jestem milionerem i na jeden się odkłada już jakiś czas, ale szczerze to po cichu liczę na 237mk - z opisów i testów, rozmów oraz waszej pomocy można właśnie wywnioskować, że brzmienie powinno do mnie trafić.

4 minuty temu, SlaveNoise napisał:

ale szczerze to po cichu liczę na 237mk - z opisów i testów, rozmów oraz waszej pomocy można właśnie wywnioskować, że brzmienie powinno do mnie trafić.

Może być to ten wzmacniacz czego Tobie życzę 👍

Wstawiasz @ i po niej wyszukujesz nawę użytkownika(wpisujesz literkę i wyskakuje lista) do kogo chcesz się zwrócić.

W sumie też mam pytanie techniczne bo widzę, że przy postach można kliknąć podziękowanie, serduszko oraz uśmiech czy to wpływa jakoś na konto danego użytkownika, nie wiem coś to daje temu użytkownikowi? Bo jeśli tak to oczywiście wszystkim , którzy uczestniczą w dyskusji za pomoc naklikam "podziękowanie"

Edytowane przez SlaveNoise
  • Pokaż nowe odpowiedzi