Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.01.2025 o 16:55, cortes napisał:

Nie wolno operować na forum obcymi nazwami, bo punkty karne dają Panie - netykieta.

Realnie pewnie wszystko jest mniej lub bardziej sponsorowane (taki mamy klimat). Najważniejsze nauczyć się czytać między wierszami i wówczas można wysnuć własne trafne wnioski.

Serio? Nie słyszałem o tym. Ok. Dziękuję za informację.

Nie no to oczywiście że tak. Niektórych się nie czyta wcale 🙂

Tu już nie będę wymieniał 🙂

Cześć, weź sobie do jasperow na deser Audio Analoga Maestro Anniversary.  Konkretny piec i wg mojego ucha to gra wspaniale. Każdy chwali swoje wiadomo ale wiem, że każdy ma swój sluch i swoje preferencje. Posluchaj, ocenisz sam. Obecnie szukam DAC do tego zestawu. Co myślicie o Toppingu E70 velvet?

Edytowane przez Marc2023
W dniu 13.01.2025 o 20:13, Marc2023 napisał:

Co myślicie o Toppingu E70 velvet?

Jak masz trochę większy budżet to są lepsze DAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że chord 2quote albo z outlet w Q21 qutest będzie ciekawsza opcja.

Ale gdzie cenowo Qutest z outletu, a gdzie E70 Velvet 😉 

Za ponad 2 tys, to rozważyłbym na pewno iFi Audio iDSD Neo za to 😉 Cieplejsze, bardziej nasycone granie niż Topping, ale i mniej detaliczne. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przypomnę, mam jaspery 25mk2 i Audio Analoga Maestro Anniversary,  głównie słucham z wiim pro plisa i gra to fajnie.  Miałem okazję podpiąć daca składanego z AK4499 nazwy nie pamiętam ale cena ponad 2k i słyszałem lekką roznice na plis. Nie chcę wydawać kolejnych grubych tysięcy, przynajmniej teraz. Wiem  że ten zestaw gra dla mojego ucha bardzo dobrze i wiel też, że cała reszta (kable, dac-ki, streamery) nie będą miały dużego znaczenia. Pomogą lekko poprawią ale to są już małe roznice . Dack z nich wszystkich da największą.

1 minutę temu, Marc2023 napisał:

Przypomnę, mam jaspery 25mk2 i Audio Analoga Maestro Anniversary,  głównie słucham z wiim pro plisa i gra to fajnie.  Miałem okazję podpiąć daca składanego z AK4499 nazwy nie pamiętam ale cena ponad 2k i słyszałem lekką roznice na plis. Nie chcę wydawać kolejnych grubych tysięcy, przynajmniej teraz. Wiem  że ten zestaw gra dla mojego ucha bardzo dobrze i wiel też, że cała reszta (kable, dac-ki, streamery) nie będą miały dużego znaczenia. Pomogą lekko poprawią ale to są już małe roznice . Dack z nich wszystkich da największą.

no nie wiem 🙂 na odsłuchu testowałem z pylonami jasper 25, które zamówiłem eversolo a6me, potem wjechał lumin p1 mini i była ogromna różnica, a na końcu mola mola tambaqui i to był zwrot w odsłuchu o kolejne 180 stopnii, tak jak przy zmianie a6me na lumina było od razu słychać upgrade dzwięku tak przy mola mola był kompletny zwrot w innym kierunku, ciepłym i analogowym 🙂 jak porównujesz wiima pro z innymi dac po 2k to różnicy nie usłyszysz aż takiem imo, ale sobie wypożycz chociażby vega s1 na weekend i zobacz czy usłyszysz lekką czy znaczną różnicę. 😉 taki test sobie zrób jak masz wolne pare k. na testy.

Dac który słuchałem to Geshelli labs JNOG2 SOCKETED [J2S] na AK4499 i słyszałem różnicę. To nie była różnica o 100% lepsze granie ale bymo słychać. Dzwięk sie bardziej otworzył, była bardzoej soczyste, muzykalny ciut większy. Dziękuję za poradę i chętnie zorganizuję testy .

11 minut temu, Marc2023 napisał:

Dziękuję za poradę i chętnie zorganizuję testy .

Rozważ też FiiO K11 R2R + FiiO PL50 (zasilacz liniowy) - za 1,6K masz świetne granie.

Albo używany SMSL VMV-D1SE - zasilanie liniowe robi robotę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Rozważ też FiiO K11 R2R + FiiO PL50 (zasilacz liniowy) - za 1,6K masz świetne granie.

Albo używany SMSL VMV-D1SE - zasilanie liniowe robi robotę. 

Tak zrobię, nie chce przynajmniej teraz wydawaj dużo a okolice 2k wiem że sporo mogą poprawić bo sal słyszałem. 😉 Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ja moj zestaw uszlachetnić poproszę. 

1 minutę temu, Marc2023 napisał:

Tak zrobię, nie chce przynajmniej teraz wydawaj dużo a okolice 2k wiem że sporo mogą poprawić bo sal słyszałem. 😉 Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ja moj zestaw uszlachetnić poproszę. 

Chiński dac za 3,5 ~~ wiem nie okolice 2k ale porównywałem swój chiński dac vs dcs Debussy kumpla i ja tam dużej różnicy nie słyszałem … a cenowo 5x więcej 

5 godzin temu, Q21 napisał:

Ale gdzie cenowo Qutest z outletu, a gdzie E70 Velvet 😉 

Za ponad 2 tys, to rozważyłbym na pewno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za to 😉 Cieplejsze, bardziej nasycone granie niż Topping, ale i mniej detaliczne. 

Odnosiłem się raczej do adekwatnego daca dla pozostałego sprzętu. 2quote można też dostać w dobrej cenie. Ale jak nie chcecie żebym do was przekierowywać to nie ma problemu. 😉

Jest wiele salonów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Odnosiłem się raczej do adekwatnego daca dla pozostałego sprzętu.

A w tej kwestii to jak najbardziej Qutest pasuje 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że chord 2quote albo z outlet w Q21 qutest będzie ciekawsza opcja.

qutest ma 1 wyjście slabye zasilanie i kosztuje ok 5k. 

Czytalem gdzieś na forum o topping F90 że wersja z MQA robi upsampling do 394 wszystkiego jak leci, czy wszystkie Dacki z MQA tak mają?

7 godzin temu, Ghotti napisał:

no nie wiem 🙂 na odsłuchu testowałem z pylonami jasper 25, które zamówiłem eversolo a6me, potem wjechał lumin p1 mini i była ogromna różnica, a na końcu mola mola tambaqui i to był zwrot w odsłuchu o kolejne 180 stopnii, tak jak przy zmianie a6me na lumina było od razu słychać upgrade dzwięku tak przy mola mola był kompletny zwrot w innym kierunku, ciepłym i analogowym 🙂 jak porównujesz wiima pro z innymi dac po 2k to różnicy nie usłyszysz aż takiem imo, ale sobie wypożycz chociażby vega s1 na weekend i zobacz czy usłyszysz lekką czy znaczną różnicę. 😉 taki test sobie zrób jak masz wolne pare k. na testy.

Dziękuję Ci za podpowiedź. Lumin ok 20k , mola mola ok 50k. Myślę że jak bych chciał podnieść jakość dźwięku szybciej bym sprzedał Maestro i kupił Donizetti + Bellini co powinno dac więcej dobrego nóż dac do Maestro ale może się mylę 🙂 Dobrze wiedzieć i znac Twoja opinie bo być może kiedyś przeznacze na graty większy budżet. Poczytam o vega s1.

59 minut temu, Marc2023 napisał:

Dziękuję Ci za podpowiedź. Lumin ok 20k , mola mola ok 50k. Myślę że jak bych chciał podnieść jakość dźwięku szybciej bym sprzedał Maestro i kupił Donizetti + Bellini co powinno dac więcej dobrego nóż dac do Maestro ale może się mylę 🙂 Dobrze wiedzieć i znac Twoja opinie bo być może kiedyś przeznacze na graty większy budżet. Poczytam o vega s1.

No wiadomo ze tego nie proponuje 😉 tylko podaje przykład ze tam są jednak zmiany 🙂 też ich nie biorę pod uwagę 

2 godziny temu, Marc2023 napisał:

Poczytam o vega s1.

Podobno ostro gra.

Dla wielu wystarczającym DAC jest Gustard R26. 

W dniu 15.01.2025 o 17:55, Q21 napisał:

A w tej kwestii to jak najbardziej Qutest pasuje 🙂 

A bo widzisz 🙂

W dniu 15.01.2025 o 18:29, Marc2023 napisał:

qutest ma 1 wyjście slabye zasilanie i kosztuje ok 5k. 

Czytalem gdzieś na forum o topping F90 że wersja z MQA robi upsampling do 394 wszystkiego jak leci, czy wszystkie Dacki z MQA tak mają?

Słabe zasilanie? Skąd to wziąłeś? A wiesz że ma autorski chip? A wiesz jak gra. No ma jedno wyjście. 

Ale zrobisz co będziesz chciał. Doradzałem produkt do zestawu. Chcesz toppinga bierz toppinga 

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A bo widzisz 🙂

Słabe zasilanie? Skąd to wziąłeś? A wiesz że ma autorski chip? A wiesz jak gra. No ma jedno wyjście. 

Ale zrobisz co będziesz chciał. Doradzałem produkt do zestawu. Chcesz toppinga bierz toppinga 

Nie nie Piotr, bardzo Ci dziękuję za cenne porady. Sprawdzę w miarę możliwości.  🙂

Ja tylko zachęcam. Ja tego systemu słuchać nie będę. To tobie ma się podobać. Ja trzymam kciuki żeby się udało. 

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja tylko zachęcam. Ja tego systemu słuchać nie będę. To tobie ma się podobać. Ja trzymam kciuki żeby się udało. 

🙂

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Masz ogromną wiedzę Piotrze i nie tylko z tego wątku. Masz ogromne doświadczenie i nie podważam tego bardzo to szanując. Dzięki raz jeszce za cenne wskazówki. 

18 godzin temu, Marc2023 napisał:

Masz ogromną wiedzę Piotrze i nie tylko z tego wątku. Masz ogromne doświadczenie i nie podważam tego bardzo to szanując. Dzięki raz jeszce za cenne wskazówki. 

Dziękuję bardzo bardzo miły post. 

I mówiłem całkiem serio system ma się podobać słuchającemu osobiście także nieraz szedłem pod prąd i mi mu wielu krytycznych opinii o danym produkcie byłem świadomym użytkownikiem. 

Na przykład osobiście bardzo lubię kolumny PMC które nie cieszą się specjalnie uznaniem gdyż są wręcz wyśmiewane za jakość względem ceny. 

Taki jeden z przykładów wielu. Także jak najbardziej ty masz być zadowolony i trzymam kciuki żeby tak się udało

W dniu 17.01.2025 o 17:22, Piotr Sonido napisał:

Dziękuję bardzo bardzo miły post. 

I mówiłem całkiem serio system ma się podobać słuchającemu osobiście także nieraz szedłem pod prąd i mi mu wielu krytycznych opinii o danym produkcie byłem świadomym użytkownikiem. 

Na przykład osobiście bardzo lubię kolumny PMC które nie cieszą się specjalnie uznaniem gdyż są wręcz wyśmiewane za jakość względem ceny. 

Taki jeden z przykładów wielu. Także jak najbardziej ty masz być zadowolony i trzymam kciuki żeby tak się udało

To też miły post. Życzę wielu, aby poziom kultury i obycia jaki prezentujesz, byl lekturą obowiązkową na tym i wielu innych forach. Dzięki Piotr i będę sluchał i słuchał. Podzielę się wynikiem, jak dokonam wyboru.  🙂

11 godzin temu, Marc2023 napisał:

To też miły post. Życzę wielu, aby poziom kultury i obycia jaki prezentujesz, byl lekturą obowiązkową na tym i wielu innych forach. Dzięki Piotr i będę sluchał i słuchał. Podzielę się wynikiem, jak dokonam wyboru.  🙂

Bardzo dziękuję i też bym sobie tego życzył jednak widać że trend jest odmienny w zależności od upływu czasu. 

Powiem ci że wiele lat temu jak zakładałem jeszcze firmowego profila na tym forum to zupełnie inne osoby udzielały się w wątkach i faktycznie mam wrażenie że z czasem kultura wypowiedzi spada. 

Co ciekawe nie zaobserwowałem tego na angielskich forach.

W dniu 19.01.2025 o 13:29, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci że wiele lat temu jak zakładałem jeszcze firmowego profila na tym forum to zupełnie inne osoby udzielały się w wątkach i faktycznie mam wrażenie że z czasem kultura wypowiedzi spada. 

Co ciekawe nie zaobserwowałem tego na angielskich forach.

To samo jest na polskich grupach na FB. Poziom i kultura wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia….

Czego nigdy nie doświadczyłem na grupach i forach norweskich. 

43 minuty temu, Tommi88 napisał:

To samo jest na polskich grupach na FB. Poziom i kultura wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia….

Czego nigdy nie doświadczyłem na grupach i forach norweskich. 

Wchodzę tam rzadko bo mnie oczy pieką jak to widzę. 

Masz rację.

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wchodzę tam rzadko bo mnie oczy pieką jak to widzę. 

Masz rację.

Mam nadzieję, że może kiedyś to się trochę zmini. Kultura osobista nie jest trudną sztuką do opanowania. 

🙂

23 godziny temu, Marc2023 napisał:

Mam nadzieję, że może kiedyś to się trochę zmini. Kultura osobista nie jest trudną sztuką do opanowania. 

🙂

Moim zdaniem będzie tylko gorzej. Ludzie są coraz bardziej aspołeczni nawet znajomi coraz rzadziej się spotykają a wymieniają filmikami na różnych platformach społecznych. 

Wymiana zdań przez osoby nie znające się w sieci będzie na pewno na coraz nizszym poziomie

23 godziny temu, Marc2023 napisał:

🙂

Ciemna strona internetu. Na zywo wielu nie mialo by odwagi tak chamsko sie odnosic do kogos.

Potwierdzam obserwacje, tzw zachodnie fora sa z wieksza klasa i kultura. Pozostaja jeszcze zamkniete fora.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi