Skocz do zawartości
IGNORED

Pętla masy w sieci

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.07.2022 o 19:38, Mufcore napisał:

Chyba się skuszę na ten izolator galwaniczny i przynajmniej będę wiedział czy coś pomaga.

to są drogie zabawki ,ale już IFI za 270zł likwiduje petle masy

Zamówiłem taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W razie czego pozostaje połączenie komputera z DAC po optyku bo tu sprawdziłem i mam idealną ciszę, ale to zrozumiałe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jeszcze miej na uwadze, że ten izolator ma przetwornice dc-dc o małej wydajności prądowej 🙂 cale 200mA o czym nie pisze sprzedający (gotowiec z aliexpress za 35zł).

DAC ma zewnętrzne zasilanie, ale gdyby coś się działo - nie działałoby to warto sprawdzić czy na wyjściu izolatora nie siada napięcie.

Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

23 godziny temu, gavron04 napisał:

gotowiec z aliexpress za 35zł

to chyba jakas podrobka bo sam izolator przy zakupie 1000 sztuk to 8-9€ kosztuje 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A czego oczekujecie z aliexpress? Izolator który kupił mufcore to przecież podróbka, co nie oznacza, że nie będzie działać 🙂

Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

No i dokładnie, ważne ze działa dokładnie tak jak ma działać.

Pewno z Chin byłby taniej ale czekać mi się nie chciało.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Super jednak nie widzę potrzeby przepłacać skoro ten działa i spełnia swoje zadanie.

Ja chyba i tak zostanę przy optyku bo teraz jak spróbowałem to widzę/słyszę że dla mnie lepiej to gra niż po USB, a plików bezstratnych i tak nie słucham z komputera.

• 5 miesięcy później...
Gość

(Konto usunięte)

Witam, mam problem z pętlą masy. Słychać szum z głośników po podaniu sygnału z preampu na końcówkę, wiem że aby się tego pozbyć muszę odłączyć oplot z jednego końca przewodu RCA.

Polecicie niedrogi przewód RCA do 100zł w którym da się odkręcić wtyk by dostać się do drucików? 

Obecny ma zgrzewane wtyki a szkoda mi go kroić , albo czy można kupić jakąś przelotkę która rozłączy przewód ale nie spowoduje utraty na jakości dźwięku?

48 minut temu, MarcinStereo napisał:

wiem że aby się tego pozbyć muszę odłączyć oplot z jednego końca przewodu RCA

Sprawdziłeś, czy to rozwiąże problem nie dodając innych? Napchaj trochę folii alu do gniazda i wtedy będziesz mógł nie do końca włożyć wtyczkę, bez kontaktu masy.

Brrr... sam się wstydzę za takie porady 😉 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, przemak napisał:

Sprawdziłeś, czy to rozwiąże problem nie dodając innych? Napchaj trochę folii alu do gniazda i wtedy będziesz mógł nie do końca włożyć wtyczkę, bez kontaktu masy.

Brrr... sam się wstydzę za takie porady 😉 

Wolałbym nie pchać nic do gniazdka co może przewodzić prąd, raz tak zrobiłem dawno temu i było nieciekawie 🙂 

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Witam, mam problem z pętlą masy. Słychać szum z głośników po podaniu sygnału z preampu na końcówkę, wiem że aby się tego pozbyć muszę odłączyć oplot z jednego końca przewodu RCA.

A ile masz tych przewodów RCA? jeden czy dwa? Normalnie to w RCA ekranem wraca sygnał. Jak są dwa kable rca, to, przy kiepskim połączeni mas we wzmacniaczu tworzy się pętla masy i na niej się indukuje bum, brum i takie tam ;).

Gość

(Konto usunięte)

Dwa przewody RCA od preampu do końcówki która jak dostaje sygnał to w głośnikach słychać szum z bliska.

Końcówka była w serwisie i u nich totalna cisza, ja osobiście podłączyłem 3 różne przedwzmacniacze i przy każdym jest to samo.

Jak masz szum, to nie pętla masy. Chyba, że masz na myśli brum.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, terminus napisał:

Jak masz szum, to nie pętla masy. Chyba, że masz na myśli brum.

Szum jest w mniejszych głośnikach, w niskotonowych słychać już przydźwięk sieci ale trzeba ucho dać przy samym głośniku.

Spróbuj odwrócić wtyczkę przewodu zasilającego wzmacniacza czyli zamienić przewód fazy z neutralnym. Jeżeli masz gniazdo typu schuko to żaden problem. U mnie pomogło. 

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Wolałbym nie pchać nic do gniazdka co może przewodzić prąd

Pchanie czegoś co nie przewodzi nie ma za bardzo sensu...

nagrywamy.com

No to źródła szumów trzeba szukać albo w preampie albo źródle. 

To nie pętla masy na interkonektach.  W takim przypadku, po odłączeniu jednego byłaby cisza w obu. 

Chyba, że te intekonekty w jakiś dziwny sposób same stają się źródłem szumu. 

Gość

(Konto usunięte)

Sprawdzałem na trzech różnych preampach jak i różnych źródłach i efekt jest ten sam, wcześniej miałem pod końcówką podłączony pre poprzez XLR i było identycznie.

Problem nie występował na malutkim wzmacniaczu Rotel RB-03 obecnie mam RB-1582mk2 

32 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Problem nie występował na malutkim wzmacniaczu Rotel RB-03 obecnie mam RB-1582mk2 

Może miał mniejsze wzmocnienie i dlatego.

Odłączaj po kolei, źródło i co tam jeszcze masz i sprawdzaj. 

Jaką masz regualcję wzmocnienia i gdzie?

Nadal nie jest jasne, czy szumi, czy brumi, czy uszk. k. mocy. Wątek zmienił orbitę. Teraz jest pytanie o rozbieralny RCA do 100 zł.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Problem nie występował na malutkim wzmacniaczu

6 minut temu, terminus napisał:

Nadal nie jest jasne, czy szumi, czy brumi, czy uszk. k. mocy.

Sprawę analizy ułatwiłoby podanie informacji o częstotliwości zakłóceń. 

Domowym sposobem można zrobić to telefonem z apką Spectroid. Wystarczy mikrofon przyłożyć blisko woofera, tweetera i zrobienie screena ze spektrogramem podczas odtwarzania "ciszy". 

Będzie widać na prążkach czy to 50Hz, 100Hz czy szum wysokoczęstotliwościowy.

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

Sprawę analizy ułatwiłoby podanie informacji o częstotliwości zakłóceń. 

Domowym sposobem można zrobić to telefonem z apką Spectroid. Wystarczy mikrofon przyłożyć blisko woofera, tweetera i zrobienie screena ze spektrogramem podczas odtwarzania "ciszy". 

Będzie widać na prążkach czy to 50Hz, 100Hz czy szum wysokoczęstotliwościowy.

Nie posądzałbym autora pytania o odpowiedź na powyższe.

Edytowane przez terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi