Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra pod butami: Czy jest jakiś sposób na ukaranie tego gówniarza?

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby byla jasność - chodzi mi o ukaranie zgodnie z prawem i dobrymi obyczajami.

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

1 godzinę temu, ałopos napisał:

Żeby byla jasność - chodzi mi o ukaranie zgodnie z prawem i dobrymi obyczajami.

To pozostaje ci  albo zgłoszenie do prokuratury jak przestępstwo, co jest nonsensem bo to jego mienie. a jak ktos juz wyżej zaznaczył, żeby była mowa o niewłasciwym utylizowaniu odpadów musiałbys wiedzieć co z nimi zrobił. Druga mozliwość to powódctwo cywilne, skontaktuj sie z jakims prawnikiem on ci doradzi do czego się najlepiej przyczepić o ile w ogóle jest sens coś takiego robić.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

skontaktuj sie z jakims prawnikiem on ci doradzi do czego się najlepiej przyczepić o ile w ogóle jest sens coś takiego robić.

Skoro jest wolność myślenia, mówienia i DZIAŁANIA, to ja bym w rewanżu za takie prawne dociekania (o ile bym o tym wiedział...) założył sprawę o naruszenie dóbr osobistych.

Czyli o próbę ograniczenia wolności myślenia, mówienia i działania.

Można swój dom rozebrać łagodniej lub z rozmachem. Można urządzenie śrubka po śrubce albo spuścić z drzewa. Jeśli przy tym nie naraża się zdrowia i/lub mienia innych osób (i zwierząt).

W innym przypadku jest to próba zmuszania, aby inni postępowali według czyichś wartości. A te reguluje tylko prawo. Więc jak nie masz paragrafu, daj sobie spokój i pogódź się z tym, że Twoje prywatne wartości mogą być mniej ważne niż poranne smarki. Stąd chyba pojęcie smarkacza - kogoś niepoważnego. Performans się nie podoba. Zaproponuj swój i nagraj filmik YouTube, jak słuchasz w ekstazie UNITRY : -)

Ale on obraża ten sprzęt i jego użytkowników i daje zły przykład, uczy bycia patusem.

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

13 minut temu, ałopos napisał:

on obraża ten sprzęt i

Stwierdzenie równie kretyńskie, niczym u pizdractwa "znieważanie pomnika".

W dniu 26.07.2022 o 11:28, Stream napisał:

Ale milionom uświadomiła też, że można słuchać muzyki na czymś innym niż monofoniczny kaseciak🙂

Dokładnie,  poza tym nie każdego było stać na sprzęt elektroniczny z Pewexu , a zwłaszcza młodych ludzi na utrzymaniu rodziców 

Piotr

I gnojek to wszystko depcze - trzeba zawiadomić IPN

W dniu 26.07.2022 o 12:32, Jacchusia napisał:

Dokładnie. Pomijając fakt w jakich warunkach gospodarczych działała Unitra to uwaga o wypaczaniu gustu jest albo zlosliwościa, albo autor delikatnie rzecz ujmując, zapomniał się.

Dokładnie . Znamienita większość z nas przygodę z  odkrywaniem muzyki oraz  kształtującymi się gustami muzycznymi zaczynała na sprzęcie Unitry i Tonsilu , i o tym nie można zapominać .

Ja ze względów sentymentalnych do dziś mam leciwego "Zodiaka" (w którym zlikwidowałem kontur , aby w znacznym stopniu poprawić pasmo przenoszenia średnich tonow)oraz trójdrożne kolumny " Disco  110 ( chyba jedne z lepiej brzmiących kolumn w owym czasie).

Historia Unitry i Tonsilu to po części historia naszej młodości i jedna z nielicznych w onym czasie możliwość obcowania z muzyką na codzień .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9 minut temu, ałopos napisał:

I gnojek to wszystko depcze - trzeba zawiadomić IPN

Szkoda zdrowia,  przecież wszystkich "Radmorow " , "Kasprzaków ", "Zodiaków " ,"Amatorów ", itd. nie zniszczy na swoim kanale. 

Poza tym wszystkim idiotom nie dasz rady  .

Miast walczyć z idiotami,  lepiej obejrzyj sobie na You Tubie świetne filmy Andrzeja Śmiałka lub Reduktora Szumu - polecam 

Screenshot_20220821-044404_YouTube.jpg

Screenshot_20220821-044742_YouTube.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

9 godzin temu, ałopos napisał:

Ale on obraża ten sprzęt i jego użytkowników i daje zły przykład, uczy bycia patusem.

Stary sprzęt i nie ważne czy Unitra czy nie to też przecież czyjaś praca, czyjeś życie, czyjś los. Ktoś to kiedyś przecież kupił i używał , kosztowało sporo. Rozwalanie na ekranie, dla samego rozwalania dowodzi, ze gnojek ma niski poziom ogólny graniczący z poziomem szympansa.

Dziecko naszych czasów- sfrustrowany d*bil na szkołe na rodziców na diabli wiedzą co. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.08.2022 o 12:25, Jacchusia napisał:

To pozostaje ci  albo zgłoszenie do prokuratury jak przestępstwo, co jest nonsensem bo to jego mienie. a jak ktos juz wyżej zaznaczył, żeby była mowa o niewłasciwym utylizowaniu odpadów musiałbys wiedzieć co z nimi zrobił. Druga mozliwość to powódctwo cywilne, skontaktuj sie z jakims prawnikiem on ci doradzi do czego się najlepiej przyczepić o ile w ogóle jest sens coś takiego robić.

Ja już napisałem w komentarzu w tym wątku , że poziom skretynienia społeczeństwa osiągnął wartości niemierzalne . Idąc tym szlakiem doprowadzimy do tego , że nawet wysrać się nie będzie można we własnym domu. Jak gościu będzie palił chiński tandetny głośniczek to zapewne trzeba by powiadomić ambasadę ChRL o ataku na suwerenność tego państwa i wywołać międzynarodowy skandalik ? Takich Yutuberów jest na pęczki , nie tylko w Polsce. Po co uprawiać skrajną głupotę ? Mało jej mamy ?

Edytowane przez Wojtek 1959

Każdy przejaw twórczości (tutaj: jak niebanalnie zniszczyć sprzęt) jest wart pochwalenia.

Niech się doskonali, choćby w tym... : -)

W dniu 21.08.2022 o 00:17, ałopos napisał:

Sama firma obrażała użytkowników produkując taki szmelc. Unitra to po prostu chłam nad chłamy, przestarzały o 20 lat już w chwili produkcji. Kaleczyła nie tylko słuch, ale i oczy swoją brzydotą.
Mnie np. obraża, że ktoś broni tego truchła. Komu to zgłosić?

Miejsce tej polskiej padaki jest w PSZOKu, najlepiej od razu z Altusami. Tworzenie religii z Unitry i dorabianie jakiś niestworzonych historii o tym sprzęcie, który kupowano z konieczności, a nie z wyboru, to chyba przejaw tęsknoty za młodością, która już przeminęła.

Telefonów z tarczą też używacie, bo przecież "to była czyjaś praca i ktoś to wyprodukował"? A może jeździcie nadal maluchami?

Edytowane przez d-t-x

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 21.08.2022 o 00:17, ałopos napisał:

Słuchaj kolego . Stąpasz po cienkiej nitce poprawności politycznej i wszelakiej , której skutkiem jest głupota i skretynienie społeczeństwa. Nie doprowadzajmy do tego żeby zacząć karać z a obrazę insektów , np pluskiew . A jak  ? Tylko dla tego że nie dałeś się jej ugryźć . Takie porównanie . Cytat z Dobrego Wojaka Szwejka "muchy obsrały portret najjaśniejszego pana"  Tam właściciel knajpy poszedł za to siedzieć. Idąc tą drogą wszyscy pójdziemy do paki bo dla każdego będzie paragraf. 

W dniu 16.08.2022 o 07:15, ałopos napisał:

na mojej studniówce grał eltron

No i co z tego . Na mojej Vermona Regent 1000 h produkcji NRD i Contra 60 Eltry .

Edytowane przez Wojtek 1959
Godzinę temu, d-t-x napisał:

Kaleczyła nie tylko słuch, ale i oczy swoją brzydotą.

Z pierwszym się zgodzę, choć też nie do końca.

Natomiast z drugim, że szpetne nad wyraz - zgodzić się absolutnie nie mogę. Śmiem twierdzić, że gdyby dziś jakaś uznana firma wypuściła na przykład takiego Radmora - obślinili by się wszyscy, jak świat długi i szeroki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Natomiast z drugim, że szpetne nad wyraz - zgodzić się absolutnie nie mogę. Śmiem twierdzić, że gdyby dziś jakaś uznana firma wypuściła na przykład takiego Radmora - obślinili by się wszyscy, jak świat długi i szeroki.

Ukryta Zawartość

Miałem takiego tylko 5102 -T jeden wskażnik (skala do szukania stacji) i i reszta diody 🙂

w tamtych czasach mercedes, a i dzisiaj jak mówisz, tez jest na czym oko zawiesić.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 25.07.2022 o 00:12, ałopos napisał:

Gnojek robi filmy obrażające zabytkowy sprzęt na których go niszczy. W dodatku filmy mają mylące tytułu typu "naprawa radmora" "przestrajanie" "regeneracja". Zgłaszałem do YT ale zero odzewu.

To co tam sobie niszczy, to mało istotne. Natomiast nagrywanie filmów w pionie, to faktycznie patologia 😄

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, Tomeq napisał:

To co tam sobie niszczy, to mało istotne. Natomiast nagrywanie filmów w pionie, to faktycznie patologia 😄

Co by było , jak by w kinie wyświetlali na ustawionym w ten sposób ekranie , z nałożonym czatem widzów oglądających ten film ?

20 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Ukryta Zawartość

Ale to Radmor Jacku, nie Unitra! O nim od zawsze miałem lepsze zdanie - zarówno akustycznie, elektrycznie, mechanicznie jak i optycznie była to inna, lepsza jakość.

I weź to skonfrontuj z Zodiakiem, notabene na tranzystorach do zasilaczy w stopniu mocy.

Ukryta Zawartość

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Gość

(Konto usunięte)

Radmor zakłady które robiły sprzęt radiowy dla okrętów i głównie dla wojska , zresztą robią to do dzisiaj . Amplituner 5102 to był ich dodatkowy wyrób , bardzo dobry z resztą jak na tamte czasy, nawet w serwisowaniu w porównaniu z wyrobami zrzeszenia Unitra,

nie Unitra

W prawym, dolnym rogu stoi jak byk, że to Unitra.

Choć z tego co pamiętam, to tych Unitr było od cholery i trochę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia

On był częścią Zjednoczenia, ale dość niezależną. A poza tym - czy oprócz 5100 i 5102 - wyprodukowali coś jeszcze? Nie pytam rzecz jasna o czasy po przemianie i rozwiązania licencyjne.

22 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Ukryta Zawartość

Miałem przyjemność używać [gdy byłem piękny i młody]....Następny był WS-503 +Faust ... Na tamte czasy , to była radocha nie do opisania .... Potem zawitał Pionek SA-8800 i pozamiatane . Niestety , ale w tamtych czasach cieszyliśmy się z tego , co osiągalne . Różnica między PRL , a Japonią , USA i inszymi ,,imperialistami" w klasie klocków audio była chyba jeszcze większa , niż w samochodach i AGD ..

p.s. Piękny był ten Radmor [dziewczyny nie wymagały tak długiej gry wstępnej]..

Ukryta Zawartość

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

I ładna, modułowa konstrukcja wnętrza, a nie wszystko razem na tragicznym laminacie jak np. w Zodiaku.

27 minut temu, MV2 napisał:

radocha nie do opisania ....

Kolega miał Radmora. Inny kolega przytargał kolumny (traf chciał, że były to francuskie Cabasse; jakiś już wtedy stary model), ja przywiozłem płyty, Daniela z zieloną Audio Technicą i deck Sankei 700 coś tam.

Pospinaliśmy to wszystko do kupy i zagrało tak, że nam szczęki pospadały.

A pokój był ogromny, trudny do nagłośnienia - w starym budownictwie, przy ulicy Józefitów. Dywan, zasłony, masa książek i takie tam inne wytłumienia.

Naprawdę wstydu nie było.

PS. A kilka dni później (klamoty zostały u kolesia z radmorem, jeszcze inny kumpel przywiózł deck Technicsa B-100.

I wtedy się załamałem, bo wiedziałem, że mnie nigdy na niego nie będzie stać.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

On był częścią Zjednoczenia, ale dość niezależną. A poza tym - czy oprócz 5100 i 5102 - wyprodukowali coś jeszcze? Nie pytam rzecz jasna o czasy po przemianie i rozwiązania licencyjne.

Po serii 5102 były amplitunery 5142 chyba, robili takie niszowe tez zestawy wieżowe było tego mało i teraz to rzadkość, byly calkiem udane kolumny z serii LS i chyba tyle. Reszta to produkcja  radiotelefonów , radiostacji częściowo dla wojska ,marynarki i służb.

48 minut temu, MV2 napisał:

Różnica między PRL , a Japonią , USA i inszymi ,,imperialistami" w klasie klocków audio była chyba jeszcze większa , niż w samochodach i AGD

Nie do końca. Wzmacniacze Technicsa - niskie modele z Pewexu, produkowane pod koniec lat 80, te na hybrydach - katastrofa! Unitry grały od tego badziewia lepiej nie wszystkie, ale jednak.

26 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

deck Technicsa B-100.

Reduktor Szumu go kiedyś zachwalał, a ja powiem, że miał racje. Świetnie brzmiący kaseciak.

Edytowane przez Krzych 2
  • Redaktorzy

A czy udziela się tutaj jeszcze Radmruś, który w latach 2013-2015 pisał o "ambiofonii" jego rasowanego Radmora?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

9 minut temu, Krzych 2 napisał:

Nie do końca. Wzmacniacze Technicsa - niskie modele z Pewexu, produkowane pod koniec lat 80, te na hybrydach - katastrofa! Unitry grały od tego badziewia lepiej nie wszystkie, ale jednak.

Trafiłeś w ,,DYCHĘ" . Nie tylko Technics . I to jest osobny temat [niezbyt zw. z tematem wonteka] . Też moje byłe klocki : SU-V900 , Pionek A-858 - niby czołowe integry -  wyleciały na zbity pysk .. Już w latach 70-tych były [analogowe] klocki na bardzo wysokim poziomie . Potem Sony wymyślił ,,rewelacyjnie" szybką produkcję i skutki wiadome [nie rozwijam tematu mułowatych tłuczków basowych itp]... Skutkiem ,,niby" postępu trzymam małą gromadkę Aurexików15 , które wymyślono w roku 1978 .. Sorrrry , że tak trochę nie w temacie .

50 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

B-100.

Czy RS-B100[?]

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

42 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Po serii 5102 były amplitunery 5142 chyba, robili takie niszowe tez zestawy wieżowe było tego mało i teraz to rzadkość, byly calkiem udane kolumny z serii LS i chyba tyle. Reszta to produkcja  radiotelefonów , radiostacji częściowo dla wojska ,marynarki i służb.

Tak, ale wspomniane przez Ciebie produkty to chyba już początek lat 90-tych? Pamiętam te wzmacniacze na hybrydach STK i zestawy wieżowe. Z zazdrością oglądałem je na zdjęciach w "Radioelektroniku".

EDIT:

Okej, 5142 to jeszcze lata 80-te.

Edytowane przez d-t-x

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.