Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra pod butami: Czy jest jakiś sposób na ukaranie tego gówniarza?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak 5142 i cały zestaw wieżowy. Powstał też CD, ale na zachodnim monokicie zdaje sie, ze nieco później, ale jeszcze przed transformacją

6 minut temu, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

brzydkie to nie było...

A to?

image.webp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

• Redaktorzy
4 minuty temu, d-t-x napisał:

A to?

Amator. Ojciec takiego miał. Do tego gramofon Daniel i dwa ZG podstawkowe 15W Tonsil 

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Tak jest. To była Unitra dla zjadaczy chleba, Cezar Quadro to święty gral, o którym wielu słyszało, a mało kto widział 🙂

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Mój Ojciec do dziś słucha zestawu - tuner Kleopatra, wzmacniacz Meluzyna (albo odwrotnie, nie pamiętam). Tylko głośniki się z czasem powypluwały i kupiłem jakieś B&W.

Oba stareńkie klocki wyglądają, jakby wczoraj opuściły fabrykę.

8 minut temu, kangie napisał:

Amator

Takie radyjko hotelowe 😃.

42 minuty temu, MV2 napisał:

RS-B100[?]

Ten właśnie. Kosztował jakieś okrutne pinjendze. Ja w (mniej więcej) tych czasach za deck Technicsa ??245 (dolby B, c, dbx, trzy głowice) zapłaciłem 250 baksów - wtedy naprawdę sporo.

Mam go zresztą do dziś.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
3 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Takie radyjko hotelowe 😃.

W punkt! 🙂 

10 minut temu, kangie napisał:

Amator. Ojciec takiego miał. Do tego gramofon Daniel i dwa ZG podstawkowe 15W Tonsil 

To go musiał przerobić, bo żaden z modeli Amatora nie miał wejścia do wkładki MM.

Z zabytków Unitry mam jedynie CD Foniki z prawie pierwszej produkcji, jeszcze z wyświetlaczem na 3x"88" zielone led-y. (Z pilotem- wyszły poniżej roku po całkiem pierwszych, które jeszcze pilota nie miały.)

• Redaktorzy
9 minut temu, porlick napisał:

To go musiał przerobić, bo żaden z modeli Amatora nie miał wejścia do wkładki MM.

Bardzo możliwe. Zewnętrznego phono pre nie używał. Wtyczka z Daniela DIN5. Gniazda w Amatorze też na DIN.

Ponoć kosztowało to w ku...wę pieniędzy!

19 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Tylko głośniki się z czasem powypluwały

Ja ojczulka Tonsile dobiłem Metalliką. Piankowe zawieszenia górne szlag trafił.

10 godzin temu, porlick napisał:

Z zabytków Unitry mam jedynie CD Foniki z prawie pierwszej produkcji, jeszcze z wyświetlaczem na 3x"88" zielone led-y. (Z pilotem- wyszły poniżej roku po całkiem pierwszych, które jeszcze pilota nie miały.)

Z zabytków Unitry mam prawie całą wieżę Diory, a CD nawet stuningowałem z jakimś tam skutkiem. Wiecie jakie ceny osiąga CD Radmora? Masakra!

....a w środku ten sam monokit Philipsa co w Diorach. Diore CD kupicie za 200zł, a można i taniej. CD Radmor to teraz nawet i za 4500zł widziałem. Ludzi kompletnie porąbało.

Oj tam, w Fonicę płyta główna i mechanizm to Mitsumi. Mechanizm jest wybitnie interesujący, bo praktycznie w 100% metalowy. Polska jest obudowa, płytki transformatora i sterujaca pod przednią ścianką. Nawet pilot jest japoński 🙂

CD gra bardzo poprawnie, lepiej od niejednego z firm o wysokiej renomie.

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, kangie napisał:

Bardzo możliwe. Zewnętrznego phono pre nie używał. Wtyczka z Daniela DIN5. Gniazda w Amatorze też na DIN.

Ponoć kosztowało to w ku...wę pieniędzy!

Ja ojczulka Tonsile dobiłem Metalliką. Piankowe zawieszenia górne szlag trafił.

Pięta achillesowa większości tego typu kolumn.

2 godziny temu, porlick napisał:

Mechanizm jest wybitnie interesujący, bo praktycznie w 100% metalowy

Miał mi tego CD-ka podarować kumpel z pracy , poszedł na emeryturę i kontakt się urwał. To jest napęd praktycznie nie do zejebania . Ciebie przeżyje , prędzej padnie w nim elektronika.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.07.2022 o 21:03, Jacchusia napisał:

Człowieku, blokada gospodarcza była, embargo na części elektroniczne...

Co było widać na sklepowych półkach w sklepach z elektroniką . Po epromy kolega jeździł na perski (Wolumen) , lub do Wiednia prywatnie , do służbowej roboty , bo oficjalne zamówienie było nieosiągalne właśnie przez embargo.

16 godzin temu, szpotek73 napisał:

IMG_0984.thumb.jpg.bec1fb4dfa6a275c2971492767eb80bc.jpg

brzydkie to nie było...

Ave Cezar.

16 godzin temu, d-t-x napisał:

A to?

image.webp

To jest Amator 2 . Mój kolega miał pierwszego z mocą wyjściową 5 W przy 8 omach .

Edytowane przez Wojtek 1959
4 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

To jest napęd praktycznie nie do zejebania

Mitsumi było znane raczej ze sprzętu profesjonalnego, co wiele tłumaczy.

Nie wiem czy było ale UNITRA znowu działa..Na razie poza audio - ale w tym temacie też powstały już prototypy. Za reaktywacją stoi współtwórca CD Project - więc kto wie?

Konsola???
Ten numer nie przejdzie...
Jest info w wakacyjnym nr A/V - pracują nad 2 wzmacniaczami, CD-kiem i 2 gramofonami. Wszystko w stylistyce retro.Na zdjęciu wygląda to spoko.

Produkt, który zrobili to "wentylator medyczny".
W dniu 24.08.2022 o 06:48, porlick napisał:

Oj tam, w Fonicę płyta główna i mechanizm to Mitsumi.  🙂

CD gra bardzo poprawnie, lepiej od niejednego z firm o wysokiej renomie.

Był filmik na YT: audiofile się pomylili i wyszli z sali obrażeni.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 23.08.2022 o 21:12, d-t-x napisał:

Tak jest. To była Unitra dla zjadaczy chleba, Cezar Quadro to święty gral, o którym wielu słyszało, a mało kto widział 🙂

Zrobiony na bazie odbiornika Elizabeth. Widziałem go w sklepie raz w Warszawie. Potem to już na wystawie polskiej elektroniki w Muzeum Techniki w PKiN.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.07.2022 o 21:03, Jacchusia napisał:

Człowieku, blokada gospodarcza była, embargo na części elektroniczne..

Znam ten ból . Pracowałem w IMPIE w pionie robotów przemysłowych . Po epromy i oryginalne procesory Intela chodziło się na Wolumen , lub jeździło do Austrii na nieoficjalne zakupy . Oficjalnie poza radzieckimi marnymi podróbami części z zachodu były nie osiągalne, zwłaszcza procesory intela . Tak było w latach 80 tych ubiegłego stulecia. Wtedy to był okres pustych półek . Taki był skutek zaciągania kolejnych długów przez towarzysza Edwarda z lat 70 tych , żeby napompowywać gospodarkę ZSRR , oraz sankcji nałożonych przez Regana na RWPG.   

Edytowane przez Wojtek 1959
W dniu 23.08.2022 o 21:08, kangie napisał:

U moich rodziców Amator2 z oryginalnymi głośnikami stoi do dzisiaj. Do kompletu był gramofon, ale nie pamiętam jak się nazywał, ale chyba nie był to Daniel.

To był Unitra Fonica Emanuel.

Za dzieciaka słuchałem na tym bajek i Elvisa, a później podłączyłem do pierwszej karty dźwiękowej w PC.

Edytowane przez barmanekm
Nazwa gramofonu.

System gra dobrze, albo nie....

• Redaktorzy
2 minuty temu, barmanekm napisał:

Do kompletu był gramofon, ale nie pamiętam jak się nazywał, ale chyba nie był to Daniel.

Nam ostał się tylko Daniel.

Żałuję, że reszta wylądowała w latach 90-tych na złomie. I to przez wujka (brat mojej mamy) bo on dojechał sprzęt do końca.

P.S. Ojciec miał jeszcze mały leżący magnetofon kasetowy. Trochę drewna i trochę srebrnego koloru. Chyba Unitra Diora.

Edytowane przez kangie
Dopisanie zdania

48 minut temu, kangie napisał:

Trochę drewna i trochę srebrnego koloru. Chyba Unitra Diora

Miałem- ZRK M 532 SD.

Był jeszcze M 531S (ze wzmacniaczem)

Dźwiękowo - tragedia. ☹️

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

No, taki właśnie. Jako knypek 4-5 letni pamiętam bajki dla dzieci puszczane z Daniela z MF-100.

Takie to czasy były. O Revoxach, Suderach, Telefunkenach, Micro Seiki itp. można było pomarzyć przeglądając zachodnie magazyny audio... Wiem z opowieści "starszyzny". 😉

5 godzin temu, barmanekm napisał:

To był Unitra Fonica Emanuel.

Morderca płyt z wkładką piezoelektryczną. Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że miejsce tego złomu jest w PSZOKu lub w piecu, a budowanie kultu wokół Unitry to objaw nieszkodliwej choroby psychicznej, podobnej jak ta występująca u miłośników polskiej motoryzacji.

3 godziny temu, kangie napisał:

Takie to czasy były. O Revoxach, Suderach, Telefunkenach, Micro Seiki itp. można było pomarzyć przeglądając zachodnie magazyny audio...

No właśnie. Taki to był szmelc. Szmelc za ciężkie pieniądzie.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, kangie napisał:

Nam ostał się tylko Daniel.

A mnie wg 601 a. Zajrzyj na priv . Jest wiadomość dla ciebie o de mnie . Może coś pamiętasz.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, kangie napisał:

Jasne. 🙂 Kopę lat!

Tu jestem jako Wojtek 1959 i niech tak zostanie .

35 minut temu, d-t-x napisał:

Morderca płyt z wkładką piezoelektryczną. Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że miejsce tego złomu jest w PSZOKu lub w piecu, a budowanie kultu wokół Unitry to objaw nieszkodliwej choroby psychicznej, podobnej jak ta występująca u miłośników polskiej motoryzacji.

No właśnie. Taki to był szmelc. Szmelc za ciężkie pieniądzie.

Jeszcze była cała seria frezarek do płyt Bambino. Był też piezoceramiczny Mister hit.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.