Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

Wyobraź sobie że nawet dla osób nie znających języków obcych jest to do ogarnięcia a co dopiero dla inżyniera rolnictwa znającego matematykę i fizykę!

Może najpierw poczyta za tym co się dzieje w energetyce w Polsce żeby parametry prądu w sieci ustabilizować skoro na obcy język przy zakuwaniu tych pierwszych nie miał czasu
Dyskusja zaczęła się od tego że rzeczony inżynier? czego? (nie zaprzeczał że rolnictwa ale kto go tam wie?) Podważał że ostatnie dwa metry kabla od gniazdka do elektroniki nie mają wpływu na jakość odbieranego dźwięku za tym proponuje w jego prelekcji co by nam wytłumaczył co jest przeciwko temu!

Może zacznijmy od drutów w ścianie i miejsca w którym go mocujemy razem z gniazdkiem i omówi jakie tam zjawiska elektryczne, elektromagnetyczne, chemiczne strukturalne atmosferyczne, etc. zachodzą i w swojej prelekcji dlaczego te dwa ostatnie metry nie mają prawa nic w dźwięku z elektroniki prawa zmienić dojdzie do wtyczki łączącej się z gniazdkiem w elektronice
Jak coś takiego nam wyłuszczy to dopiero będziemy mogli się do tego odnieść i podjąć jakiś spór a nie jak do tej pory jakieś tam linki kogoś zamiast  swojej wiedzy kawa na ławę
Tak że do tej pory to był jego i nie tylko jego spam

Nie. To odwracanie kota ogonem. To Ty udowodnij jakie zjawiska fizyczne, szkodliwe dla systemu audio, zmieniają różne kable od gniazdka do sprzętu. Kable a nie kondycjonery, filtry. No i co z tą Austrią.
  • Redaktorzy
12 minut temu, Ajothe napisał:

No tak, a ten najtańszy zwykły kabel jaki ma charakter i wpływ na audio? 

Chyba nikt nie wie 😁

Ajothe, to proste. Zwykłe komputerowe sieciowe kabliska po prostu nie grają! To przecież słychać! 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

15 minut temu, Ajothe napisał:

No tak, a ten najtańszy zwykły kabel jaki ma charakter i wpływ na audio? 

Chyba nikt nie wie 😁

Ależ ma także bo może być tylko poprawny masowy kabel albo jedno wielkie g...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To czym podłączony jest sprzęt do sieci zasilającej prądu przemiennego nie ma najmniejszego znaczenia. Prąd z tych przewodów nie wpłynie do urządzenia.

7 minut temu, pataus napisał:

Nie. To odwracanie kota ogonem. To Ty udowodnij jakie zjawiska fizyczne, szkodliwe dla systemu audio, zmieniają różne kable od gniazdka do sprzętu. Kable a nie kondycjonery, filtry. No i co z tą Austrią.

To dwukrotnie odwrócony kot w Twoim wykonaniu ale....

Pójdę po łatwiźnie, udam się do firmowego salonu Sony zrobię zdjęcie obrazu ich najlepszego telewizora z najlepszym obrazem, później wepnę swój kabel zasilający i zrobię kolejne zdjęcie tego samego super obrazu. Pójdę nawet dalej poproszę o opinię pracowników salonu który ich zdaniem obraz jest lepszy zbiorę pieczątkę i podpisy z opiniami i opublikuję ale za całą tą wycieczkę zapłacisz najpierw Ty

Na koniec złośliwie spytam ich który dźwięk był lepszy, jak myślisz czy po czasie zapamiętali? może nawet podeszło by to pod test ABX bo dźwięk zasłonił im...wyświetlany obraz 🤫

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

To czym podłączony jest sprzęt do sieci zasilającej prądu przemiennego nie ma najmniejszego znaczenia. Prąd z tych przewodów nie wpłynie do urządzenia.

Używając fachowego słownictwa😁

2 godziny temu, pataus napisał:

No to dyskusja do zakończenia. Argument "wiem ale nie powiem" nie nadaje się do forum dyskusyjnego - to właściwie jest spam. Chętnie dowiedziałbym się cóż takiego robią w Austrii no i co poprawi kabel za pierdyliard w porównaniu za 100zl na odcinku od gniazdka do wzmacniacza.

ja też

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

1 hour ago, ASURA said:

później wepnę swój kabel zasilający

Ah czyli jednak branża... Było mówić otwarcie a nie tu jakieś wybiegi cuda wianki z pseudo nauka. To w takim razie ja tam między wódkę a zakaske nie wchodzę. Mam nawet pomysł na interes - certyfikowany falownik offgrid "ready for audio". Ustawiacie niezależny falownik z panelami i bateria, na wyjściu czary mary i można strzyc 😄

Wiem że to ciutke więcej pracy niż kawałek miedzi + budowanie mitu ale może warto obadać? 

Edytowane przez Daniel_68412

Poczytaj sobie jak działa sieć energo elektryczna i zobacz ile inni inżynierowie muszą w jej systemie wslczyć co by u użytkownika końcowego były jakieś sensowne stałe warunki zasilania przyłącza końcowego

Taaa, zaraz sie okaze, ze musi leasingowac jedna z wylaczonych niemieckich elektrowni atomowych, by miec stale warunki zasilania
15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ah czyli jednak branża... Było mówić otwarcie a nie tu jakieś wybiegi cuda wianki z pseudo nauka. To w takim razie ja tam między wódkę a zakaske nie wchodzę. Mam nawet pomysł na interes - certyfikowany falownik offgrid "ready for audio". Ustawiacie niezależny falownik z panelami i bateria, na wyjściu czary mary i można strzyc 😄

Falownik to jedno, ale warto też pomyśleć o samych panelach 😂

Taki prąd powstający z fotonów, które milionami lat docierają z wnętrza Słońca do Ziemi to jest coś. 

Czysta energia a nie ten cały syf zbierany jakimiś liniami energetycznymi z elektrowni...

29 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Wiem że to ciutke więcej pracy niż kawałek miedzi + budowanie mitu ale może warto obadać? 

Jak czytam słowo bateria to już wiem że g. wiesz

Zostań Ty lepiej w tych kilometrach mułu nad sobą

19 minut temu, xajas napisał:

Taaa, zaraz sie okaze, ze musi leasingowac jedna z wylaczonych niemieckich elektrowni atomowych, by miec stale warunki zasilania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i pluton nie może być od ruSSkich 😉

Ukryta Zawartość

19 minutes ago, ASURA said:

Zostań Ty lepiej w tych kilometrach mułu nad sobą

Muszę prosić żeby doprecyzować muł w sensie geologiczno biologicznym czy nomenklatura audio voodoo? 😄

2 minutes ago, kangie said:

Daniel, akumulator! Nie ba(k)teria!

Dziękuję. Ja kurcze na codzień polskiego nie używam pisanego tylko tutaj. Pracuje w US. Po angielsku jest battery na baterie i akumulatory.. 

Ukryta Zawartość

Ostatnio z lekarka chwilę zajęło zanim doszliśmy co to MRI po polskiemu. 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, kangie napisał:

Daniel, akumulator! Nie ba(k)teria! 😄

To raczej musi być bateria, pojedyncze ogniwo ma za małą moc. 

nagrywamy.com

• Redaktorzy
1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Ostatnio z lekarka chwilę zajęło zanim doszliśmy co to MRI po polskiemu

Magnetic Resonance I....

Miałem robiony dwa tygodnie temu. Niezłe przeżycie leżenie w takiej tubie i słuchanie takich dźwięków. 😉

1 minute ago, kangie said:

Magnetic Resonance I....

Miałem robiony dwa tygodnie temu. Niezłe przeżycie leżenie w takiej tubie i słuchanie takich dźwięków. 😉

Ciekawe czy był podłączony dobrym przewodem dla odpowiedniej jakości obrazu.

Tylko patrzeć jak dla zwiększenia rozdzielczości pomiaru klient-pacjent będzie musiał przyjść na badanie z własnym dwumetrowym kablem lepszej jakości. Zapewne austriackim... 

• Redaktorzy

Maszyna do rezonansu była firmy General Electric. Kupę hajsu musiała kosztować. Nowy model o dużej rozdzielczości. Sieciówka pewnie tania nie była. 😉

Godzinę temu, kangie napisał:

Maszyna do rezonansu była firmy General Electric. Kupę hajsu musiała kosztować. Nowy model o dużej rozdzielczości. Sieciówka pewnie tania nie była. 😉

Jak ma 7Tesli to faktycznie top

W swoim pokoju mam zamiast listwy sieciowej 5 gniazd na ścianie (przymocowane do blachy)i doprowadzone dwie linie zasilające 3x2,5 kwadrat.Linie różnią się tym,że jeden z kabli ma oplot z taśmy miedzianej. Kable są zwykłe z hurtowni.Pewnego razu odsłuchiwałem własnej roboty przedwzmacniacz gramofonowy  i zauważyłem, że na gniazdku obok przedwzmacniacz brzmi lepiej.Odkręciłem ''listwę'' od ściany żeby sprawdzić na którym kablu przedwzmacniacz gra lepiej ,ekranowanym czy zwykłym.Po odkręceniu listwy okazało się, że mam podłączony tylko jeden kabel(zapomniałem o tym że drugi odłączyłem).Rożnica natomiast jest w samych gniazdach.  Mam 2 gniazda Gigawata i 3 gniazda Monacora.Dla tych co nie wiedzą-różnica jest przede wszystkim w stykach tych gniazd.Niestety,przedwzmacniacz brzmiał lepiej na gniazdku Gigawata.Zasilacz przedwzmacniacza   był podłączony kabelkiem od przysłowiowej lampki nocnej.Bardzo proszę o to, by nie wspominać o fizyce ,bo w tym temacie jesteśmy w czarnej dupie.Jako przykład podam mojego teścia -radioamatora który mieszkając w bloku na parterze ,korzystając z anteny która wygląda jak sznurki do prania, potrafi nawiązać łączność praktycznie z całym światem,teoretycznie nie powinien.O prądzie elektrycznym wiemy tyle że jest i korzystamy z tego dobrodziejstwa garściami.Kolego Daniel,jeśli zbudujesz akumulator wielkości kostki rubika o pojemności 100Ah,to powiem że jesteś fizykiem.Niestety,każda pierdoła ma wpływ na brzmienie, mniejszy lub większy i nie ma sensu odwoływać się do pokracznej fizyki(szczególnie kwantowej).Jeżeli kabel sieciowy nie "powinien"mieć wpływu na brzmienie ,to znaczy ,że kupujący drogie sieciówki to idioci?Przecież na oscyloskopie nie widać żadnej różnicy.Panowie fizycy,trochę pokory by się przydało.Na razie mamy problem z węglem,może byście trochę błysnęli tom fizyką?

8 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tylko patrzeć jak dla zwiększenia rozdzielczości pomiaru klient-pacjent będzie musiał przyjść na badanie z własnym dwumetrowym kablem lepszej jakości. Zapewne austriackim... 

No jaki zabawny jesteś, sami znafcy 😅

Fajne są te wynurzenia; "sznurkami do wieszania prania" można nawiązać łączność z całym światem...

Cywilizacja doszła do dzikich w buszu i ci wszystkiemu się dziwią...

Tak dla ciekawości. Nawiązywałem kiedyś (obecnie już mnie to nie bawi jak niegdyś) połączenia z całym światem nadajnikiem o mocy kilku watów... Trzeba poczytać o propagacji fal elektromagnetycznych a nie opowiadać jak ci buszmeni. Mamy 21 wiek.

Podobnie argumenty z d... o fizyce kwantowej. Co konkretnie z tej fizyki udowadnia granie gniazdek i kabli?

Jak gniazdka grają to lepiej je podokręcać albo wymienić bo stąd biorą się pożary...

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Fajne są te wynurzenia; "sznurkami do wieszania prania" można nawiązać łączność z całym światem...

Tak dla ciekawości. Nawiązywałem kiedyś (obecnie już mnie to nie bawi jak niegdyś) połączenia z całym światem nadajnikiem o mocy kilku watów... Trzeba poczytać o propagacji fal elektromagnetycznych a nie opowiadać jak ci buszmeni. Mamy 21 wiek.

Podobnie argumenty z d... o fizyce kwantowej. Co konkretnie z tej fizyki udowadnia granie gniazdek i kabli?

Jak gniazdka grają to lepiej je podokręcać albo wymienić bo stąd biorą się pożary...

Widać weekend stąd te aforyzmy…

Poczytaj w wątku StefanaB o odbiorniku jakie miałem odbiory DX-owe stacji radiowych w Krakowie z Ukrainy i w sumie cytując Ciebie to niemożliwe

Już wtedy robiłem rzeczy wg. Ciebie niemożliwe

ps. od takich rdzennych rdzennych żyjących w symbiozie z przyrodą buszmenów mógłbyś się nauczyć rzeczy o których cywilizowany człowiek zapomniał ale niestety nie można tego przekazać na pendrive za tym Twój stan świadomości zostanie niezmieniony

Czy to dobre sam się przekonasz jak Cię wylogują z systemu

a na razie weekend…

Ukryta Zawartość

Z dedykacją dla @ASURA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Daniel_68412

Obecna cywilizacja ludzi to taka co potrafią zrobić tylko copy i paste i nic poza tym

Czy to dalej cywilizacja?

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

A coś konkretnego w temacie ? 

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

Z dedykacją dla @ASURA

Wikipedia sugerujesz że wszystko ogarnęła? Nawet doświadczenia kolegi ? Może tak zastanowi się kolega co pisze🤣

Ukryta Zawartość

W ogóle proponuję laikom ,zająć się pożytecznymi sprawami ,weekend ,posprzątać w domu ,wyjść na spacer ,ewentualnie pochwalić się przed swoją kobieta swoimi ,,mądrymi życiowymi doświadczeniami w świecie audio,,konkretnie w tym wątku, będzie dumna 🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi