Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, iro III napisał:

Aha, więc to będzie tak - na godzinę przed wyjściem do tego salonu, krzykniesz JUŻ! i pójdziesz, w salonie ze względów oczywistych (i Ty to dobrze wiesz) nikogo do teestow nie będzie.

Też myślę że tak to się odbędzie:)

Cały ten test w sklepie był tak zaplanowany że to obsługa sklepu miała potwierdzić lepszość kabla. Co bez zachowania "sterylności" ślepego testu kompletnie nic nie wnosi.

Moja propozycja jest cały czas aktualna. Profesjonalne ślepe testy na profesjonalnym sprzęcie. Jak kolega Asura się mnie boi lub mnie nie lubi (choć nie zna:)) to niech wyśle swojego wysłannika (może kolegę który przyznał tytuł produktu roku) albo niech udostępni sam kabel a ja się zajmę resztą. Jest nawet opcja by sfilmować całość testów:) żeby nie było podejrzeń o nieuczciwość.

Dla chcącego nic trudnego:)

3 minuty temu, KrisNext napisał:

Też myślę że tak to się odbędzie:)

Cały ten test w sklepie był tak zaplanowany że to obsługa sklepu miała potwierdzić lepszość kabla. Co bez zachowania "sterylności" ślepego testu kompletnie nic nie wnosi.

Moja propozycja jest cały czas aktualna. Profesjonalne ślepe testy na profesjonalnym sprzęcie. Jak kolega Asura się mnie boi lub mnie nie lubi (choć nie zna:)) to niech wyśle swojego wysłannika (może kolegę który przyznał tytuł produktu roku) albo niech udostępni sam kabel a ja się zajmę resztą. Jest nawet opcja by sfilmować całość testów:) żeby nie było podejrzeń o nieuczciwość.

Dla chcącego nic trudnego:)

Bardzo dobry pomysł z tym testem.
Warto,aby w teście uczestniczyli także ludzie bez uprzedzeń,z otwartą głową,mam tu na myśli:
jar1
rafa
tedi02
Adi777
-podajcie tez swoje kandydatury.
Ja myślę,że ASURA tez będzie,tylko tak się droczy.Przecież nikt nie zlekceważy takiej szansy na pokazanie,że jednak działa.
Kopernikowi tez nikt nie wierzył-"a jednak się kręci"

Osoba bez uprzedzeń jest w stanie nawet w każdym teście wyciągnąć obiektywne wnioski.
Panowie,co wy na to,będziecie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

34 minutes ago, jar1 said:

Argument na miarę wschodniego "gupi jezdeś" 🙂

To nie był argument tylko wskazanie jakie są różnice w sposobach porozumiewania się.

Liczba zarejestrowanych religii w US jest zdaje się rekordowa na świecie - termin "snake oil" przecież nie wziął się z niczego.

nasze polskie to bardziej to jest:

XD

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

To nie był argument tylko wskazanie jakie są różnice w sposobach porozumiewania się.

Liczba zarejestrowanych religii w US jest zdaje się rekordowa na świecie - termin "snake oil" przecież nie wziął się z niczego.

nasze polskie to bardziej to jest:

XD

A to pieszy jeszcze nie ma pierwszeństwa na przejeździe kolejowym?
Pociąg powinien się zatrzymać,jak pieszy przechodzi.
Żyjemy w zaścianku.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Redaktorzy

"Oby ci nie stanął" - ja pindolę, ale niezła dróżniczka! 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

8 minut temu, kangie napisał:

Ale że pociąg miał stanąć???

Przecież on ma bardzo długą drogę hamowania...

😳😁😁😁

W dniu 30.08.2022 o 08:45, ASURA napisał:

Popytaj o ceny patentów kto ma cały ten proces przygotować na PL, na EU, USA i przede wszystkim Chiny

"Co można opatentować?

Aby móc opatentować jakiś wynalazek, musi on spełniać cztery warunki. Po pierwsze, musi być nowością w skali światowej. Po drugie, musi posiadać poziom wynalazczy, związany z brakiem oczywistości. Po trzecie, musi stanowić rozwiązanie techniczne. I wreszcie po czwarte, musi on się nadawać do przemysłowego i powtarzalnego odtwarzania.

Jak z tego wynika, powinna to być rzecz konkretna – nie można opatentować rozwiązania, które ma charakter czysto organizacyjny lub estetyczny. Również na odkrycia naukowe, metody matematyczne, programy do maszyn cyfrowych i sposoby przedstawienia informacji nie przysługują patenty.

Aby zgłosić wynalazek, należy opracować dokumentację zgłoszeniową zgodnie z obowiązującymi wymogami. Powinna ona obejmować przede wszystkim podanie, w którym wymieniony będzie zgłaszający (może to być jedna lub więcej osób albo firma) oraz twórcy rozwiązania stanowiącego przedmiot wynalazku. Do tego dołączyć należy opis wynalazku – chodzi tu o to, aby przedstawić go na tle stanu techniki w dacie zgłoszenia. Trzeba wykazać ekspertom Urzędu Patentowego istotę wynalazku i wyjaśnić, na czym polega jego innowacyjność.

Całą wyżej opisaną dokumentację należy przekazać Urzędowi Patentowemu RP, który siedzibę ma w Warszawie przy alei Niepodległości 188. Za zgłoszenie wynalazku trzeba wnieść opłatę, która wynosi 550 zł."

Info tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tego co  wiem,Chiny nie respektują umów patentowych.
Na początek,przy ograniczonej produkcji,warto zdobyć patent choć w Polsce,potem na Europę.
Ja bym zabezpieczył swój wynalazek/projekt,zwłaszcza,że cena pierwszej opłaty nie jest duża.

Na stronie polskiego urzędu patentowego jest też lista rzeczników patentowych,zarówno polskich jak i europejskich.
MOżna zadzwonić i dopytać co i jak.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, kangie napisał:

Niektóre dróżniczki mają więcej jaj niż niektórzy...

15 minut temu, porlick napisał:

Ale że pociąg miał stanąć???

Przecież on ma bardzo długą drogę hamowania...

😳😁😁😁

Dobrze,ze nie wlazł na przejazd przed wątkiem ze śrutem.Tu droga hamowania jest nieskończona i nieskuteczna:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 hours ago, rafa said:

To co sie w tym watku wyrabia jest bardzo "polskie" 😉

A co na przykład?

Wygłupy Asury?

3 godziny temu, jar1 napisał:

Jakiej metody?

Bo akurat metoda ślepych testów jest stosowana po to to, by w jej trakcie ograniczyć pamięć człowieka do pamięci chwilowej a  wyeliminować tę, która wynika z doświadczenia (osłuchania).

Zresztą po to się to robi, by określać na ile stratne formaty dźwięku nie powodują dyskomfortu u słuchacza. Tyle i tylko tyle.

Tak właśnie powstał w instytucie Fraunhofera w Niemczech format zapisu Mp3

Badano ile średnia społeczeństwa jest w stanie akceptować pogorszenie jakości

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 godzin temu, kangie napisał:

Ja ledwo zdałem do szóstej klasy. Na świadectwie miałem z muzyki ocenę mierny (2). 3/4 klasy tak miała. Nauczyciel miał wysokie ambicje i chciał z nas zrobić dobrych muzków.

Interwały, biegłe czytanie nut, budowa akordów, koło kwintowe. Ważne rzeczy. Nie doceniałem kiedyś tego...

Ja tych nut się nie nauczyłem na złość głupiej nauczycielce tak mnie zagotowała swoim sposobem nauczania, po prostu się zaciąłem (brzydkie słowa  w moich myślach na k wtedy padły) groziło mi że z pałą muzyki nie przejdę do następnej klasy lecz dyrektor naciskał  babę że to głupie i wyszło niestety na moje. Wcześniejsze pokolenia jak i następne zna nuty i potrafi-potrafiło grać na różnych instrumentach

Żeby było ciekawiej to ja chodziłem wtedy prywatnie do filharmonii i lubiłem także muzykę  poważną a jak do szkoły przyjeżdżali muzycy z filharmonii to większość klasy znającej nuty ziew i totalne znudzenie

Wszystko się rozchodzi o dobrego nauczyciela, miałem na studiach dwóch kolegów i dwie koleżanki po szkołach muzycznych.... 

Ja sobie jako hobby męczyłem gitary elektryczne, a oni po ukończeniu tych szkół rzucili to w cholere i nawet nie chcieli się spotkać by sobie pojamować.....przykre to, bo im mocno zazdrościłem tego wykształcenia. 

15 minut temu, Ajothe napisał:

Wszystko się rozchodzi o dobrego nauczyciela, miałem na studiach dwóch kolegów i dwie koleżanki po szkołach muzycznych.... 

Ja sobie jako hobby męczyłem gitary elektryczne, a oni po ukończeniu tych szkół rzucili to w cholere i nawet nie chcieli się spotkać by sobie pojamować.....przykre to, bo im mocno zazdrościłem tego wykształcenia. 

Ja trochę odwrotnie:miałem wielu kolegów po szkołach muzycznych,ale po paru latach od ich skończenia to ja grałem koncerty,jammy itp,(po niepełnej średniej) a oni mi tego zazdrościli pracując w hurtowniach i korpo...
No ale miałem pasję od dziecka,jeszcze przed pójściem do średniej muzycznej.
Poszedłem ,bo myślałem,że pogłębię wiedzę,ale niestety-nie pogłębiłem.
Za to po pół roku mój nauczyciel od perkusji,zapytał,czy mogę zagrać za niego zastępstwo na weselu,bo on cos gra z filharmonią.
Zgodziłem się.
Po tym weselu mnie przyjęli do składu jego wywalili..
No ale długo nie pograłem,bo miałem do wyboru dobrze płatne wesela albo koncerty nie płatne.
No wolałem zagrać jako suport Nosowskiej czy ONA niż na weselu.
Taka karma.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

No wolałem zagrać jako suport Nosowskiej czy ONA niż na weselu.
Taka karma.

Co jako suport śpiewałeś i jak Ci szło 🙃

Renata Przemyk przed swoją karierą pracowała (marnowała się) w fabryce pił Wapiennica

A dobrze mi szło w miarę,nie narzekam,parę płyt nagrałem.
Ciesze się,że miałem szansę nagrać i pograć tu i ówdzie.

Ale proponuję wrócić do tematu wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A dobrze mi szło w miarę,nie narzekam,parę płyt nagrałem.
Ciesze się,że miałem szansę nagrać i pograć tu i ówdzie.

Ale proponuję wrócić do tematu wątku

Ukryta Zawartość

No fajnie tak po sobie zostawiać jakiś ślad na ziemi, perkusista Budki Suflera też podobnie zaczynał jak Ty i o zgrozo został audiofilem

Wracając do tematu, uległem niecierpliwym jak dzieci w tym kghm i zajrzałem z swoim prywatnym kabliszczem do salonu Sony

Wszyscy w pozycjach startowych gotowi do testów a tu d4 bo wtyczka i owszem ten sam wcześniej sprawdzony standard ale nie wejdzie do gniazda Soniacza bo zewnętrzna obudowa za gruba i koliduje z obudową telewizora

1773486B-AB21-4E62-AE65-80CC17F921C6.thumb.jpeg.23dd74e140dc0268292a8ca4e9bd9857.jpeg

D2E9C220-AAB9-4698-8023-97F162E724A2.thumb.jpeg.aa1789a094c45157938159f916ce64fa.jpeg

Za tym jest obsuwa z terminem i zaraz posypią się joby ale mam to głęboko tam..

Sieciówki nie zamierzam rozkręcać co by jej nie zepsuć ale będę musiał sklecić jakąś sensowniejszą przejściówkę  co by efektu działania testowanego kabla nie zeżarła

Do czasu kolejnej próby nie będę odpowiadał na głupie zaczepki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

53 minuty temu, ASURA napisał:

No fajnie tak po sobie zostawiać jakiś ślad na ziemi, perkusista Budki Suflera też podobnie zaczynał jak Ty i o zgrozo został audiofilem

Wracając do tematu, uległem niecierpliwym jak dzieci w tym kghm i zajrzałem z swoim prywatnym kabliszczem do salonu Sony

Wszyscy w pozycjach startowych gotowi do testów a tu d4 bo wtyczka i owszem ten sam wcześniej sprawdzony standard ale nie wejdzie do gniazda Soniacza bo zewnętrzna obudowa za gruba i koliduje z obudową telewizora

Ukryta Zawartość

D2E9C220-AAB9-4698-8023-97F162E724A2.thumb.jpeg.aa1789a094c45157938159f916ce64fa.jpeg

Za tym jest obsuwa z terminem i zaraz posypią się joby ale mam to głęboko tam..

Sieciówki nie zamierzam rozkręcać co by jej nie zepsuć ale będę musiał sklecić jakąś sensowniejszą przejściówkę  co by efektu działania testowanego kabla nie zeżarła

Do czasu kolejnej próby nie będę odpowiadał na głupie zaczepki

No porównanie mnie z Zeliszewskim ,to tak jakby porównać ratlerka do Lwa.*
Byłem w piątej lidze okręgowej,a Budka jest ponad ligą,czy to się komuś podoba czy nie.
Choc miałem kiedyś przyjemność pana Tomasza poznać,a z młodym Cugowskim tez cos jakieś wspólne koncerty graliśmy
*(choć chwaląc się,swoje umiem)

czyli co,test jest niemożliwy z powodu konstrukcji telewizora Sony??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer
samochwalenie się

1 minutę temu, J.Jerry napisał:

Jak już ma te sieciówki, to zrobić taki tv nie będzie trudne...czy cena nie odzwierciedla skali trudności?

No jeszcze jest kwestia intekonektów w środku telewizora,konstrukcji samych ledów i zasilania do nich-no bo telewizor ma zasilacz impulsowy,który może zniweczyć,poprzez swoje zakłócenia-zmiany dokonane przez lepszą sieciówkę.
Sam procesor może być "wąskim gardłem" systemu.

Spróbuj taką sieciówkę zrobić np. napchać śrutu do przewodu - mnie się nie udało.

W tv ważne są kolory RGB...w sieciówce też są ważne kolory, nie można pomylić.

W ogóle ten telewizor jest wąskim gardłem systemu.

Jakby podłączyć tę sieciówkę grubości szlaucha to by ze ściany spadł.

Nie udźwignie jakości... 

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

telewizor ma zasilacz impulsowy,który może zniweczyć,poprzez swoje zakłócenia-zmiany dokonane przez lepszą sieciówkę

Zasilacz w porównaniu z resztą tv jest znacznie prostszy do ogarnięcia...jakieś trafa toroidalne można dać.

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Zasilacz w porównaniu z resztą tv jest znacznie prostszy do ogarnięcia...jakieś trafa toroidalne można dać.

No tak.
Trafa najlepiej na zewnątrz,w osobnej obudowie.
No i tu właśnie się przyda podstawka,izolująca zasilanie od wpływu podłoża.

11 minut temu, Ajothe napisał:

No i przy okazji z 4k powstanie 8k 3D beż okularów 😁

No polepszenia dwukrotnego bym się nie spodziewał.
Na pewno za to wprawny widz dostrzeże na pozór nieuchwytne zmiany w obrazie,takie które trudno wychwycić przeciętnemu człowiekowi bez (szukam tu odpowiednika słowa "osłuchanie"-hmm..)
Ale na pewno będzie lepszy balans tonalny,kontrast,nie tak rażące swoją geometrycznością piksele,i bardziej stonowany,lecz za razem wyrazisty przekaz podkreślony bardziej czarnym tłem.
Pytanie,co to da np przy oglądaniu wiadomości-tu różnica może być niewielka,ale już przy koncertach jak najbardziej tak.

No,ale to trzeba widzieć,zwykły człowiek tego nie wychwyci-choćby chciał.

Teraz, Ajothe napisał:

W oledach czarne tło będzie jeszcze czarniejsze, aż powstaną mikro czarne dziury 🤣

To może z kolei mieć wpływ na wszystko.
W grę chodzą tu już zjawiska kwantowe.

Ale to chyba żart,z tymi czarnymi dziurami?
Fizyka kwantowa nie dotyczy telewizorów w ogóle.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

czyli co,test jest niemożliwy z powodu konstrukcji telewizora Sony??

Gniazdo sobie wpuszczone wymyślili prawie równolegle wejściem do tylnej ściany ale je za blisko tylnej ściany umieścili bo bebechów pewnie w tym miejscu trochę było a chodziło pewnie żeby telewizor dolegał jak najbliżej  ściany w pokoju użytkownika. Co ciekawe gniazdo patrząc od strony obrazu wychodzi poziomo z prawa do lewa.

Test będzie, spoko mam jeszcze trochę dodatkowych nieplanowanych zajęć po czymś takim...

Ukryta Zawartość

Uwierzcie to z tyłu to nie rzeka tylko błoto z z pól zapieprzające przez całą szerokość jezdni czas na ustawienie tamy to raptem 15-25 minut od rozpoczęcia opadów, no nie ma wała żeby nie wtargnęło na posesję...

Ukryta Zawartość

30 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Fizyka kwantowa nie dotyczy telewizorów w ogóle.

Ale te zjawiska kwantowe występują w tej podstawce pod listwę zasilającą. 

Telewizor jest nieważny. Istotne są te zjawiska dwa metry niżej w listwie.

A piksele będą wyższej jakości albowiem zachodzić tu będzie zjawisko splątania kwantowego. To zaś nie ma ograniczenia przestrzennego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Taka platforma mogłaby nawet być podstawką pod listwę zasilająca lodówkę a efekt będzie widoczny na telewizorze. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
1 minutę temu, ASURA napisał:

Gniazdo sobie wpuszczone wymyślili prawie równolegle wejściem do tylnej ściany ale je za blisko tylnej ściany umieścili bo bebechów pewnie w tym miejscu trochę było a chodziło pewnie żeby telewizor dolegał jak najbliżej  ściany w pokoju użytkownika. Co ciekawe gniazdo patrząc od strony obrazu wychodzi poziomo z prawa do lewa.

Test będzie, spoko mam jeszcze trochę dodatkowych nieplanowanych zajęć po czymś takim...

Ukryta Zawartość

Uwierzcie to z tyłu to nie rzeka tylko błoto z z pól zapieprzające przez całą szerokość jezdni czas na ustawienie tamy to raptem 15-25 minut od rozpoczęcia opadów, no nie ma wała żeby nie wtargnęło na posesję...

Ale trzymamy kciuki.
Może się uda:)

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Ale te zjawiska kwantowe występują w tej podstawce pod listwę zasilającą. 

Telewizor jest nieważny. Istotne są te zjawiska dwa metry niżej w listwie.

A piksele będą wyższej jakości albowiem zachodzić tu będzie zjawisko splątania kwantowego. To zaś nie ma ograniczenia przestrzennego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Taka platforma mogłaby nawet być podstawką pod listwę zasilająca lodówkę a efekt będzie widoczny na telewizorze. 

Zatem możliwe jest tu wystąpienie dwóch stanów na raz.
I to rozwiązuje sprawę,bowiem nie da się określić,czy cos działa,czy nie działa w tym samym przedziale czasu,w tym samym miejscu,nawet jeśli jest jeden obserwator.
Czyli dwóch słuchaczy słuchających w tym samym czasie,może mieć krańcowo różne odczucia,i oba będą prawidłowe.
Czyli tam,gdzie zachodzą zjawiska kwantowe nie da si·e jednoznacznie stwierdzić,czy czy wpływ jakiegoś urządzenia jest czy go nie ma-czyli problem udowodnienia że coś działa jest pozorny,to znaczy nie istnieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi