Skocz do zawartości
IGNORED

LG OLED czy QNED?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piopio napisał:

Miałem ekran 100". Więc 85 " to dobry kompromis. 3D mnie rozczarowało. To już porzucona technologia. 

Pomiędzy 100",a 85" to rzeczywiście nieduża różnica. Co do 3D to akurat ja bardzo lubię:) i wciąż od czasu do czasu ukazują się nowe tytuły. Owszem jest tego jak na lekarstwo,ale są. Na ten przykład choćby "Diuna".

1 hour ago, Bobcat said:

Nie róbmy tutaj offtopa. Tytułem tego wątku jest OLED czy QNED. Rozwiązania typu projektor + ekran mają swój inny, dedykowany wątek.

Już nie przesadzaj. Temat telewizorów z początku wątku został juz praktycznie wyczerpany i od kilku dni był martwy. Mały offtop nie jest zbrodnią, a być moze załozyciel wątku skusi się na takie rozwiązanie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, Lobo Srobo napisał:

Ja mam ekran 110 calowy,a niedługo zamieniam na 120".

Co to za ekran, bo myślę właśnie na zamianie swojego 95 na 110 cali?

Owszem, dobry projektor wymaga zaadaptowanego pomieszczenia bo inaczej nici z kontrastu. Co do szumów troszkę szumi ale te które są dedykowane do kina mają naprawdę ciche chłodzenie. Poza tym takich projektorów uzywa się zazwyczaj z dobrym nagłośnieniem i juz przy niewielkim poziomie głosnosci szum projektora przestaje być słyszalny. Urządzenia do prezentacji w Power Poincie mają zazwyczaj małe głośne wentylatorki ale nie o takie urządzenia mi chodziło
To bardzo subiektywna ocena. Zalezy co kto lubi. Dla mnie na przykład projektor daje ten kinowy klimat, ktorego nie daje mi zaden telewizor oglądam na projektorze JVC i na brak kontrastu nie narzekam. Przy przekątnej obrazu około 160" telewizor 85" wyglądałby jak zabawka. Kazdy ma inne wyobrazenie kina domowego
Najlepiej mieć jedno i drugie.
Duży Tv na co dzień i projektor, na świetne seanse kinowe.

Mi oczy krwawią jak widzę ten badziewnej jakości obraz w kinach.
Wolę poczekać, aż film będzie dostępny i obejrzeć u siebie.
Pomiędzy 100",a 85" to rzeczywiście nieduża różnica. Co do 3D to akurat ja bardzo lubię:) i wciąż od czasu do czasu ukazują się nowe tytuły. Owszem jest tego jak na lekarstwo,ale są. Na ten przykład choćby "Diuna".
No i mam nadzieję, nowy Avatar będzie w 3d
55 minut temu, burz napisał:

Co to za ekran, bo myślę właśnie na zamianie swojego 95 na 110 cali?

Decyzja jeszcze nie została podjęta. Na razie dostałem próbki materiałów ALR od XY Screen i porównuję je z ekranem który mam,czyli DIY z powierzchnią od Carl's Place.

1 hour ago, ryback said:

Zalezy jak bardzo zalezy ci na czerni, ja wybralem oled i ciezko by sie bylo teraz przesiasc na cos "szarego"

Gwarantuję Ci, że projektory JVC "szare" nie są ☺ oczywiście w odpowiednich warunkach.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

56 minut temu, brewka87 napisał:

Gwarantuję Ci, że projektory JVC "szare" nie są ☺ oczywiście w odpowiednich warunkach.

ehh ja pisze o temacie, a nie jakis waszych dywagacjach nie na temat :DDD i czy az tak rewelacyjny jest czarny z projka hmm, watpie 🙂

3 minutes ago, ryback said:

ehh ja pisze o temacie, a nie jakis waszych dywagacjach nie na temat :DDD i czy az tak rewelacyjny jest czarny z projka hmm, watpie 🙂

Czyli - nie widziałem ale się wypowiem 😉

3 minuty temu, brewka87 napisał:

Czyli - nie widziałem ale się wypowiem 😉

a kto powiedzial ze nie widzialem, moze nie byl to wysoki model jvc, tylko stare wysokie modele soniaczy, ale czarny w dedykowanej salce byl czarny, dopoki nie odpali sie oleda... wiadome calarz nie ten, cos za cos

9 minutes ago, ryback said:

moze nie byl to wysoki model jvc, tylko stare wysokie modele soniaczy

Ja nie widziałem wysokich modeli Sony ale ci ktorzy widzieli zdecydowanie wybierają JVC. Oczywiscie nie mam zamiaru nikogo namawiać na projektor ale chciałem tez uzmysłowic tym mniej doswiadczonym uzytkownikom forum ktorzy czytają nasze posty, ze czern z projektora jest możliwa. Wyrabianie sobie bezwzględnych opini na temat czerni z projektora na podstawie słabych lub srednich urządzen nie jest dobrym rozwiązaniem. Czerń z oleda jest bardzo dobra ale Oledy takze mają swoje wady.

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, ryback napisał:

czy az tak rewelacyjny jest czarny z projka hmm, watpie

To mało widziałeś.. tu już ktoś wrzucał fotki z JVC które wyglądały jak z Oleda i to chyba był serial Gry o Tron

3 godziny temu, ryback napisał:

Zalezy jak bardzo zalezy ci na czerni, ja wybralem oled i ciezko by sie bylo teraz przesiasc na cos "szarego"

Ha ha😂😂😂 co za brednie!!!

48 minut temu, ryback napisał:

Mało widziałeś!!! 

45 minut temu, brewka87 napisał:

Ja nie widziałem wysokich modeli Sony ale ci ktorzy widzieli zdecydowanie wybierają JVC. Oczywiscie nie mam zamiaru nikogo namawiać na projektor ale chciałem tez uzmysłowic tym mniej doswiadczonym uzytkownikom forum ktorzy czytają nasze posty, ze czern z projektora jest możliwa. Wyrabianie sobie bezwzględnych opini na temat czerni z projektora na podstawie słabych lub srednich urządzen nie jest dobrym rozwiązaniem. Czerń z oleda jest bardzo dobra ale Oledy takze mają swoje wady.

to teraz jeszcze mi powiedz jak salon musi wygladac zeby ta czern z projka uzyskac?:> sorry jaskini nie zrobie, dedykowana salka to inna bajka

24 minuty temu, długi89 napisał:

To mało widziałeś.. tu już ktoś wrzucał fotki z JVC które wyglądały jak z Oleda i to chyba był serial Gry o Tron

Ha ha😂😂😂 co za brednie!!!

Mało widziałeś!!! 

ale jakie brednie????!!!! umiesz czytac ze zrozumieniem temat?? qned przy oledzie jest szary i to akurat dobrze widzialem wiec sie juz tak nie podniecaj co tam widziales :DDDDDD

2 minutes ago, ryback said:

sorry jaskini nie zrobie, dedykowana salka to inna bajka

No sorry, to ze Ty nie zrobisz nie znaczy ze inni nie zrobią ☺ poza tym mozna zastosować np czarne welurowe zasłony na scianach, rozsuwane na czas seansu. Nie będzie to jeszcze "jaskinia" z ciemnym sufitem ale czerń poprawi w sposób znaczny.

6 minut temu, brewka87 napisał:

No sorry, to ze Ty nie zrobisz nie znaczy ze inni nie zrobią ☺ poza tym mozna zastosować np czarne welurowe zasłony na scianach, rozsuwane na czas seansu. Nie będzie to jeszcze "jaskinia" z ciemnym sufitem ale czerń poprawi w sposób znaczny.

tworca tematu tez nie, wiec zejdzcie na ziemie bo zasmiecacie chlopu temat....

23 minuty temu, ryback napisał:

qned przy oledzie jest szary

Nieprawda. Nie do rozróżnienia

24 minuty temu, ryback napisał:

to akurat dobrze widzialem

Ja również.

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, ryback napisał:

ale jakie brednie????!!!! umiesz czytac ze zrozumieniem temat?? qned przy oledzie jest szary i to akurat dobrze widzialem wiec sie juz tak nie podniecaj co tam widziales :DDDDDD

Zobacz sobie test nowych TV QD-Oled Samsunga bez DV i Sonego z DV, i posłuchaj co tam mówią na temat szarego w telewizorach, dlaczego on się pojawia, co jest powodem 

zacznij od 18:37 minuty 

To tak trochę w temat… 

2 godziny temu, długi89 napisał:

Zobacz sobie test nowych TV QD-Oled Samsunga bez DV i Sonego z DV, i posłuchaj co tam mówią na temat szarego w telewizorach, dlaczego on się pojawia, co jest powodem 

zacznij od 18:37 minuty 

To tak trochę w temat… 

ogladalem i tu nie chodzi o czarny ze jest szarawy tylko ekrany sa szare po przez odbicie swiatla od kropek kwantowych
poza tym qd oled to inna liga, ja testowalem qneda i oleda w zaciemnionych warunkach, bo tak przewaznie sie filmy oglada na noc, i dla mnie roznica byla duza, ja wiem ze bobcat jej nie widzi, ale dla niego nano cell ma kozak czarny wiec o czym tu mowa :DD

QNED jest o tyle fajny, że ze względu na dużą jasność można go komfortowo oglądać w bardzo jasnych pomieszczeniach. Jakby autor wątku sprecyzował co i kiedy ma zamiar oglądać wybór byłby łatwiejszy. Ponadto i tak nie ma nic lepszego z telewizorów LED (MiniLED).

Pomimo tego, że QNED ma setki stref wygaszania (QNED LG 65 cali nawet 1800) to nadal jest to zasłanianie światła latarki kartką papieru, a nie całkowite wyłączenie. Kluczową sprawą jest odpowiednio dopracowany i dopieszczony soft, który ogarnie działanie local dimmingu. Wtedy efekt faktycznie mógłby być dobry. A póki co z tym właśnie sterowaniem bywa różnie - nowy LG QNED nie może sobie poradzić z łunami światła (o których można przeczytać i zobaczyć w sąsiednim wątku) a na Samsungu QNED (bez żadnych laboratoryjnych zagrywek, normalna scena z Netflixa) wygląda to tak: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 minut temu, konradskala napisał:

nadal jest to zasłanianie światła latarki kartką papieru, a nie całkowite wyłączenie.

Nieprawda. Dana strefa w zależności od potrzeb może zostać całkowicie wyłączona.

10 minut temu, konradskala napisał:

na Samsungu QNED

Nie istnieje coś takiego jak Samsung QNED. To nazwa zastrzeżona dla LG i ich rozwiązań. 

12 minut temu, konradskala napisał:

nie może sobie poradzić z łunami światła

Przesadna bzdura. Problem marginalny, dla 99% widzów nieistniejący. 

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Nieprawda. Dana strefa w zależności od potrzeb może zostać całkowicie wyłączona.

Dana strefa tak. Ale nadal tylko strefa. Gdyby wszystko było takie ładne i proste to MiniLED w tym zakresie byłby takim samym telewizorem jak każdy OLED. A nie jest.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Nie istnieje coś takiego jak Samsung QNED. To nazwa zastrzeżona dla LG i ich rozwiązań. 

Zgadza się, moja pomyłka.

5 minut temu, Bobcat napisał:

Przesadna bzdura. Problem marginalny, dla 99% widzów nieistniejący.

A skąd wiesz?

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Dana strefa tak.

Od tego jest wielostrefowe lokalne wygaszanie aby wyłączyć tam gdzie trzeba. A nie na całym ekranie.

Edytowane przez Marcinus
W dniu 17.08.2022 o 18:12, ryback napisał:

Oj byś się zdziwił,miałem 65gz950 i obraz w pj jvc a newet nocne sceny częściej wyglądały lepiej w porównaniach,trójwymiar niewiarygodny.Synek mi zbił oleda i to byla karma bo zawsze mówiłem ze obraz lepszy na pj😄Oczywiście muszą być warunki na 100% bez kompromisów wtedy można nie uwierzyć że to projekcja a czerń dla mnie często oledowa i nawet bardziej naturalna bym powiedział.

17 hours ago, darulok said:

...obraz w pj jvc a newet nocne sceny częściej wyglądały lepiej w porównaniach,trójwymiar niewiarygodny.

To co potrafi wyswietlic projektor JVC zaskoczyłoby niejednego posiadacza plazmy albo oleda. Oled moze i czernią wygrywa ale barwy jakieś takie cukierkowe.. na projektorze obraz nawet lepszy jak w kinie, no i nikt przede mną nie swieci telefonem po oczach 😆

W dniu 18.08.2022 o 13:44, konradskala napisał:

QNED jest o tyle fajny, że ze względu na dużą jasność można go komfortowo oglądać w bardzo jasnych pomieszczeniach. Jakby autor wątku sprecyzował co i kiedy ma zamiar oglądać wybór byłby łatwiejszy. Ponadto i tak nie ma nic lepszego z telewizorów LED (MiniLED).

Pomimo tego, że QNED ma setki stref wygaszania (QNED LG 65 cali nawet 1800) to nadal jest to zasłanianie światła latarki kartką papieru, a nie całkowite wyłączenie. Kluczową sprawą jest odpowiednio dopracowany i dopieszczony soft, który ogarnie działanie local dimmingu. Wtedy efekt faktycznie mógłby być dobry. A póki co z tym właśnie sterowaniem bywa różnie - nowy LG QNED nie może sobie poradzić z łunami światła (o których można przeczytać i zobaczyć w sąsiednim wątku) a na Samsungu QNED (bez żadnych laboratoryjnych zagrywek, normalna scena z Netflixa) wygląda to tak: 

Ukryta Zawartość

Wiem o co chodzi z tym efektem, widziałem go u siebie na LG LX9500, ale trzeba też uczciwie powiedzieć że na żywo ten efekt nie jest aż taki tragiczny jak na tym zdjęciu/filmiku, dodatkowo uwypuklany jest on wraz ze sporym wzrostem kąta oglądania i przez sam aparat (ludzkie oko tak nie widzi). Przy normalnym oglądaniu, mniej więcej na wprost, obraz wygląda dobrze, z lekkim efektem halo (jednocześnie patrząc z dużego kąta wygląda kiepsko z tą poświatą, ale nie aż taką jak na tym zdjęciu - efekt uwypuklony przez kamerę). Podejrzewam że w tym tv jest jeszcze inaczej ustawiona optymalizacja podświetlenia, ma dużo stref więc może zaoferować o wiele lepszą, bardzo dobrą płynność przejść tonalnych w ciemnych scenach od mojego starego LG, trochę bardziej kosztem kontrastu aby uniknąć skokowego przeskoku od całkowitej czerni do ciemnej szarości. Na LX9500 ten efekt halo jest bardziej "skokowy", ale mogłem też ustawić jasność aby nie wygaszał się do zera tylko na minimalną jasność, czerń już nie oledowa ale bardzo dobra - na poziomie powiedzmy Pioneera Kuro ;) Efekt poświaty jest wtedy zminimalizowany prawie do zera, osobiście preferowałem całkowite wygaszenie, kosztem lekkiego efektu poświaty. Wygaszanie ma jeszcze inną (nie aż tak dokuczliwą) wadę, jasność poszczególnych ciemnych stref jest często ograniczana, więc jasne elementy na ciemnym tle będą w takich tv mniej kontrastowe niż na Oledzie czy nawet plaźmie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111

Ja dużo więcej oglądam wieczorami aniżeli w dzień. I do takich warunków kupiłem OLED. Żebym nie wiem jak się starał nie ustawię żadnego LED-a tak, jak mam bez problemu i praktycznie bez żadnego ustawiania na OLED. Bez kombinowania czy to LED-owa matryca IPS czy VA, czy ma mniej czy więcej stref, taki czy siaki kontrast itd. Przy OLED nie ma takich pytań, nie ma zawracania głowy - jest perfekt.

• Pokaż nowe odpowiedzi