Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, xajas napisał:

To co teraz napisze to "rozdzielanie włosa na czworo", ale de facto jest wiele nagrań/płyt/muzyki stworzonej na komputerze, przy użyciu instrumentów elektronicznych, które nie zawierają żadnych akustycznych instrumentów, więc nie zawierają żadnych dźwięków generowanych "na żywo"

W zasadzie czy odtworzę je u siebie w domu, czy w studio, w którym były "zaprogramowane i zmiksowane", nie powinno odgrywać roli (przy porównywalnym sprzęcie odtwarzającym) 

Tak, na przykład J. M. Jarre, ale studio to studio, a koncert w wielkiej hali, czy (chciałem napisać świeżym) ale to się rzadko zdarza, powietrzu, to się ma nijak do warunków przeciętnego kowalskiego słuchającego w 20 metrach, a często mniejszych pomieszczeniach.

Dlaczego DSP nie przywraca pierwotnych ustawień? Czy to oznacza że nie ma punktu odniesienia do którego regulacje miały by dążyć, więc ustawia się po omacku, na czuja, czyli na ucho...na DSP z człowiekiem w roli arbitra.

Dlaczego DSP nie przywraca pierwotnych ustawień? Czy to oznacza że nie ma punktu odniesienia do którego regulacje miały by dążyć, więc ustawia się po omacku, na czuja, czyli na ucho...na DSP z człowiekiem w roli arbitra.
Co to sa "pierwotne ustawienia"?
Sa systemy DSP, ktore dokladnie ta problematyke rozwiazuja, w zautomatyzowany/zdefionowany sposob, nic "po omacku, na czuja". Te nastawienia sa nawet odpowiednio unormowane i skalibrowane.

Edytowane przez xajas
10 minut temu, xajas napisał:

Co to sa "pierwotne ustawienia"?

Jak to było w oryginale, jak najbliżej oryginału w sensie brzmienia, a nie sygnału elektrycznego.

Nie pojales sprawy.
Przeciez „brzmienie oryginalu“ to jest to, co jest zawarte w sygnale

Nasze uszy odbieraja w zaleznosci od glosnosci odsluchu, to samo „brzmienie oryginalu“ w rozny sposob.
Wiec jesli chce slyszec muzyke w ten sam sposob przy roznych glosnosciach, to musze dopasowac/zmienic „brzmienie oryginalu“, czyli nie „przywrocic“ pierwotne ustawienia, tylko „zmienic“ pierwotne ustawienia
I dokladnie po to, by zmieniac te pierwotne ustawienia, uzywamy Loudnes/Contour

Bo celem nie jest „oryginalne“ odtwarzanie dla roznych Sound Presure Level, tylko „oryginalne“ sluchanie (wrazenie glosnosci odbierane przez nasze uszy) przy roznych poziomach SPL.

SPL a glosnosc to nie to samo!

34 minuty temu, xajas napisał:

Nie pojales sprawy.
Przeciez „brzmienie oryginalu“ to jest to, co jest zawarte w sygnale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrzebujesz pomocy w zrozumieniu, a chcesz mnie nauczać, więc nie ma sensu moje tłumaczenie.

Audiofil od razu chwyci o co chodzi.

Dobra - mała podpowiedź: sinusem jako oryginałem nic nie zdziałasz.

Ukryta Zawartość

W dniu 2.08.2022 o 18:02, kangie napisał:

Jacku szanowny, oto potencjometry/regulatory barwy tonów średnich i wysokich z Yamah NS-1000M. Bydlaki ważące pewnie z 350-400g /szt. Średnica metalowej obudowy to pi razy drzwi fi50, wysokość 70-80mm. Ośka stalowa, zabezpieczona pierścieniem osadczym (Segera). Metal. Ciężki metal. Kolorowy metal. Ile dzisiaj kosztowałyby takie "bydlaki"? Pewnie tyle co niektóre przetworniki wysokotonowe albo i nisko-średniotonowe pchane do współczesnych skrzynek, sprzedawanych za konkretny "hajs".

Po 40 latach działa to bardzo dobrze, nic nie trzeszczy.

Pewnie zabierają trochę z sygnału, ale dla mnie nie ma to żadnego znaczenia. Mógłbym wykurzyć je i wstawić rezystory na stałe jak to robił kiedyś Troels Gravesen, ale nie robię, bo czasami potrzebuję obniżyć wysokie i średnie o 1,5-3dB. Pewnie, że to nie jest po audiofilsku, bo audiofile stroją swe systemy kablami.

U mnie to się sprawdza. Uważam, że regulacja barwy dźwięku to nic złego i dobrze zrobiona potrafi dać przyjemność ze słuchania muzyki.

Ukryta Zawartość

Potencjometry2.jpg

Pewnie że masz rację, a z tym strojeniem kablami to dałeś do pieca. 

Przypomnę jeszcze raz swoją przygodę z regulacja barwy lata temu. Ano w mojej obecności prawdziwy akustyk z zawodu podłączy do zestawu korektor 20-50 suwakowy już nie pamiętam, ale to było bydle. Następnie ustawił dźwięk w pokoju na ucho. Jak pięknie i naturalnie zagrało możecie się tylko domyślać. 

Od tamtej pory zapamiętałem że co innego jakość dźwięku, a co innego brzmienie. Audiofile często zapominają że należy zadbać o jedno i drugie, natomiast najczęściej dbają o zgodę z potocznymi poglądami i uprzedzeniami. Chcą po prostu być w zgodzie z większością. 

Kilka dni temu jakiś dzieciak napisał tu na forum w temacie wzmacniaczy że jakiś Hegel jest postrzegany za bardziej audiofilski od Yamahy. No może za jakieś 30 lat ale i tak z przymrużeniem oka. 

No bądźmy poważni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebujesz pomocy w zrozumieniu, a chcesz mnie nauczać, więc nie ma sensu moje tłumaczenie.
Audiofil od razu chwyci o co chodzi.
Dobra - mała podpowiedź: sinusem jako oryginałem nic nie zdziałasz.

Jesli sinus to jedyne co z sygnalem i oryginalem kojarzysz, to rzeczywiscie „nauczanie“ jest bezsensu
Godzinę temu, xajas napisał:

„nauczanie“ jest bezsensu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest fragment właściwie rozwiązanego pre:

Ukryta Zawartość

Od lewej:

Regulacja basów w zakresie +-10dB.

Przełącznik "granicy" od której w dół działa regulacja (200 albo 400Hz). 

Włącznik-wyłącznik filtrów.

Przełącznik "granicy" od której w górę działa regulacja (6 albo 3kHz).

Przełącznik mono/stereo.

Włącznik filtra górnoprzepustowego zwanego subsonic. W stanie wyłączonym wzmacniacz przenosi od prądu stałego. 

No i przełącznik Loudness. Najpierw poziom OFF-3-5-9 dB.

Przełącznik "granicy" od której działa filtr 30-60-90 Hz. Tu tylko w zakresie niskich częstotliwości.

...

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

Od lewej:

Regulacja basów w zakresie +-10dB.

Przełącznik "granicy" od której w dół działa regulacja (200 albo 400Hz). 

Włącznik-wyłącznik filtrów.

Przełącznik "granicy" od której w górę działa regulacja (6 albo 3kHz).

Przełącznik mono/stereo.

Włącznik filtra górnoprzepustowego zwanego subsonic. W stanie wyłączonym wzmacniacz przenosi od prądu stałego. 

No i przełącznik Loudness. Najpierw poziom OFF-3-5-9 dB.

Przełącznik "granicy" od której działa filtr 30-60-90 Hz. Tu tylko w zakresie niskich częstotliwości.

...

A co z degradacja dzwieku przy takiej ilosci manipulatorow?

Ukryta Zawartość

15 minut temu, BlueDot napisał:

Zabobon ałdiofilski.

Są wyłączniki filtrów. 

Jeszcze nikt nie rozpoznał przy pokrętłach skręconych na 0dB kiedy sygnał przechodzi przez filtry a kiedy nie...

19 minut temu, BlueDot napisał:

A przy takiej to już w ogóle 😉

ggcimtjosela1z7k4hqg.jpg

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Ajajaj - piękny stół MCI 536. Stał taki w Compass Point Studios / Bahama

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

23 minuty temu, yayacek napisał:

Ajajaj - piękny stół MCI 536. Stał taki w Compass Point Studios / Bahama

I w radiu w Szczecinie (16ch) i w Poznaniu (32ch). Szczecin na części a nasz teraz u Kostasa:

Ukryta Zawartość

Fajne brzmienie, ale szumiało to masakryczne niestety. 

29063795_566336347077077_290387771299584

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Jeszcze raz pisać, dlaczego w zasadzie pozbawione jest to sensu?

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Nic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pisz dlaczego, bo jak narazie nie dotarlo.

Szymon, to ze PRZYPADKOWO przebieg charakterystyki twojej kombinacji subwofera z monitorkami ma przebieg podobny do dopasowanych krzywych FM przy 65dB, nie znaczy ze jest to regula, i ze takie strojenie jest zamierzone przez konstruktorow juz w trakcie projektowania zestawow glosnikowych, i ze z tego powodu de facto Contour jest zbedny.

Wyciaganie takich wnioskow na podstawie takich przypadkowych jednostkowych wynikow jest bzdura

I nie zaczynaj po raz tysieczny typowych wywodow i wykretow, ze tego nie pisales.

Pisales

11 godzin temu, przemak napisał:

A przy takiej to już w ogóle

8 godzin temu, przemak napisał:

Fajne brzmienie, ale szumiało to masakryczne niestety

Czekaj, czekaj... bo się pogubiłem:-)

Ma wpływ czy nie ma?

31 minut temu, xajas napisał:

Wyciaganie takich wnioskow na podstawie takich przypadkowych jednostkowych wynikow jest bzdura

Ukryta Zawartość

Oczywiście... ale ja co innego pisałem.

31 minut temu, xajas napisał:

...ze PRZYPADKOWO przebieg charakterystyki twojej kombinacji subwofera z monitorkami ma przebieg podobny do dopasowanych krzywych FM przy 65dB, nie znaczy ze jest to regula, i ze takie strojenie jest zamierzone przez konstruktorow juz w trakcie projektowania zestawow glosnikowych...

Myślisz, że typowe małe kolumienki, zwłaszcza monitorki, które z samej natury nie bedą w stanie zbyt głośno zagrać, zwłaszcza w połączeniu z typowym budżetowym wzmacniaczykiem, przez przypadek nie mają płaskiej charakterystyki tylko górkę na 50-100Hz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

To się nie nazywa degradacja, tylko niepowtarzalne analogowe brzmienie, ponieważ regulatory były zawsze w jakiejś kombinacji. Widząc taki mega-regulator można się załamać, kiedy tymczasem w sprzętach do odtwarzania trzeba zastanawiać się nad każdym centymetrem przewodu.

@xajasdałeś tam lika, a nie rozumiesz mojego przekazu.

Godzinę temu, xajas napisał:

Pisz dlaczego, bo jak narazie nie dotarlo.

Nie dotarło 100 razy -  nie dotrze po raz 101. Muszę wymyślić jakąś inną drogę tłumaczenia żeby do Ciebie trafić.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie dotarło 100 razy -  nie dotrze po raz 101. Muszę wymyślić jakąś inną drogę tłumaczenia żeby do Ciebie trafić.

Może zmieńcie język komunikacji 😉

Niedawno porównywałem moj denon pma 1510ae z Primare I30.  Denon w direkcie gral gorzej od primare i30 który nie ma regulacji tonów - ten grał jak denon z dodanymi basami i sopranami. Czyli lekką v-ką. Po kilku godzinach się przyzwyczaiłem i po przesiadce z powrotem na denona słyszałem różnicę na korzyść  primare. Ale jak przełączyłem na radio jedynkę to na denonie ująłem basu i dodałem sopranu a primare miał za dużo basu ktorego nie mogłem skorygować tak więc chyba dobrze mieć możliwość korekcji bo w zależności od odtwarzanego materialu, akustyki, podlaczonych kolumn,  wlasnych preferencji zawsze jest możliwość skorygowania dźwięku. Jak to mówią od nadmiaru glowa nie boli. Kiedyś byłem w salonie audio w pokoju odsluchowym i tam najlepsza jakość była na direct. Wszelkie ruchy gałkami bass i treble pogarszały dźwięk  - była dobra akustyka, niestety większość z nas nie ma takiej w domu tak więc dobrze mieć regulację.

1 godzinę temu, Froju napisał:

Czekaj, czekaj... bo się pogubiłem:-)

Ma wpływ czy nie ma?

Ma wpływ, po to się to stosuje. Jak nie chce się wpływu, to się wyłącza. A szumiał cały mikser, to konstrukcja z lat '70 na wzmacniaczach operacyjnych 748 w ogromnych ilościach. Ogromny headroom dzięki zasilaniu +/-30V, ale szumy w epoce cyfrowej nieakceptowalne. Dało się to poprawić, ale już za późno. 

nagrywamy.com

13 godzin temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

W rękach zawodowca...ok.

w rekach amatora...porażka.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi