Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, J.Jerry napisał:

Od razu widać, że nie masz doświadczenia w handlu hiendem, bo ja nie mam, a nawet mnie wydaje się to słabym pomysłem. Przecież jak będziesz obniżał cenę, tym samym obniżysz wartość produktu...

Moi koledzy wyłowili w ubiegłym wieku takie wielkie ZG firmy Infinity Kappa 9....coś tam. Nowe w sklepie w Niemczech kosztowały 12.000-DM, były przecenione do 4.500-DM, myślisz że w tych sklepach gdzie oferowano tą przecenę nie znali się na handlu? Ta przecena trwała dosyć długo i dwóch z moich znajomych sprowadziło sobie takie z Niemiec.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

10 minut temu, Lech36 napisał:

Trochę się pogubiłem w tym powyższym wpisie, ale jest mi wszystko jedno jak będziesz oceniał moje doświadczenie. Dla mnie to jest nieistotne. Oczywiście tak samo to działa w drugą stronę.

Z grubsza wiem o co chodzi, ale się pogubiłem.

8 minut temu, Lech36 napisał:

kosztowały 12.000-DM, były przecenione do 4.500-DM, myślisz że w tych sklepach gdzie oferowano tą przecenę nie znali się na handlu?

A jak sądzisz, czy można po tym ruchu ocenić?

2 godziny temu, Lech36 napisał:

To będzie zależeć tylko od intensywnego marketingu, który spowoduje chwilowe zachłyśnięcie się właściwościami produktu a potem to już wszystko jedno. Nie stać? Przecież dla fanów takich rozwiązań ceny powinny być mocno promocyjne, piszesz cenę np. 1.000.000-zł, potem ją skreślasz i podajesz nową super okazyjną cenę np. 10.000-zł 😉. Nauczyłem się tego w Media Markecie dawno temu, obserwując ich działania promocyjne do wyrobu który chciałem nabyć (TV) 😉

Niewiele wiesz o marketingu...dlatego sie temu dziwisz.

58 minut temu, xajas napisał:

Podstawowa zasada zyciowa Szymona to

Czego ja nie potrzebuje, nikt nie potrzebuje!

Jesli Szymon uwaza, ze dla niego Loudnes jest zbedny, to jest to rownoznaczne z tym, ze nikt nie potrzebuje loudnesu

Przetań trolować! Ja cały czas przedstawiam obiektywne fakty, za to Ty argumentujesz swoim subiektywnym widzimisię.

26 minut temu, xajas napisał:

Przy 60-65dB brakuje ponad 8dB na basie (50Hz) i 2dB przy 10kHz

A teraz jeszcze raz to, co ja pisałem 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, xajas napisał:

Objektywne fakty sa zawarte w powyzszej tabeli

Nie tylko, w moich postach też a Ty większość z nich pomijasz. A że Ci gra fajnie? Opisujesz jeden dość skrajny przypadek, o którym JA TEŻ PISAŁEM.

Edytowane przez szymon1977

Ja często sobie eksperymentuje, lubię raz w dniu jakaś krzywą wyrzeźbić i sam dochodzę do tego co Xajas tu zapodaje 😁

24 minuty temu, xajas napisał:

Jaki skrajny przypadek?

Taki skrajny, że 80dB w miejscu odsłuchu to już powoli kres możliwości dla budżetowego hifi, a poniżej 65dB muzyka powoli ginie w odgłosach otoczenia. Taki skrajny, że skonfigurowałeś sobie system, który fajnie brzmi przy 80dB, a chcesz żeby też fajnie zabrzmiał przy 65dB. Taki skrajny, że usiłujesz zrobić ogólną zasadę ze skrajnie niekorzystnego przypadku.

A prawda jest taka, że jeśli lubisz sobie słuchać przy 65dB, to kompletujesz sobie system, który fajnie gra przy 65dB i istnienia zjawiska FM nie musisz w ogóle być świadom. Recenzent napisze o kolumnach "przy cichym odsłuchu zadziwiają mocnym i pełnym brzmieniem", a na wykresie zobaczysz, że 50-100Hz jest górka, która jakby wpasowuje się w krzywe FM.

Czy to przypadek, że w rzekomym dążeniu do płaskiej charakterystyki górka na 50-100Hz trafia się chyba wszystkim małym i tanim kolumienkom, które z budżetowym wzmacniaczykiem nigdy nie zagrają głośno?

23 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ty Szymon nie używasz gałki głośności? 

Ja lubię słuchać cicho, więc skompletowałem system, który cicho gra fajnie. Poniżej 65dB nie schodzę bo muzyka ginie w szumach - powyżej 75dB raczej czadu nie daję bo muzyka zaczyna zagłuszać moje myśli. Średnio to jakieś 70dB +/-3dB. A teraz uwaga: miejsce na delikatną korektę oczywiście jest, ale broń boże przycisk "loudness", który dodaje 30dB do basu.

-----

Godzinę temu, xajas napisał:

Czy jestem jedyny, ktory slucha przy 65dB, a wszyscy inni daja ostro gazu?

Gaz przy muzyce niezbyt ostro, lampka wina, kufel piwa - ale przy grillu ostrzej, możemy się spotkać i przygazować.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A teraz uwaga: miejsce na delikatną korektę oczywiście jest, ale broń boże przycisk "loudness", który dodaje 30dB do basu.

Aż tyle Ci dorzuca?

Edytowane przez Grzegorz7
9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Aż tyle Ci dorzuca?

Mi nic nie dorzuca bo nie mam, ale takie liczby tu padały.

W dniu 1.11.2022 o 22:53, szymon1977 napisał:

Ludness powstał z myslą o KD i w stereo zasadniczo się nie sprawdza a nawet jest zbędny.

Loudness był w sprzęcie w latach, kiedy nikt jeszcze nie myslał o kinie domowym chyba że pisząc KD miałeś co innego na myśli...

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

powyżej 75dB raczej czadu nie daję bo muzyka zaczyna zagłuszać moje myśli.

Wolisz jak Twoje myśli zagłuszają muzykę 😉?

P.S. Muzyka jest chyba po to żeby uwolnić się od myślenia, oczywiście można można myśleć o słuchanej muzyce. 

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

ale broń boże przycisk "loudness", który dodaje 30dB do basu.

Ja takiego nie spotkałem, może wzmacniacz od Meluzyny na wysokim ustawieniu loudness miał ponad 10dB, ale to tylko taki szacunek z pamięci. Więcej mogły mieć sprzęty produkowane w NRD bo tam stosowano taki potencjometr z trzema odczepami i korekta dla niskich poziomów bywała okrutna. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

36 minut temu, Lech36 napisał:

potencjometr z trzema odczepami i korekta dla niskich poziomów bywała okrutna. 

WS 303 i 503 miał takie potencjometry, do tego grzechotka. Ale to był szał w osiemdziesiątych kręcić taka gałą i czuć jak przeskakuje.

20 godzin temu, Froju napisał:

Jest taka płyta Saxon - "The Eagle Has Landed" z 1982 roku.
No lubię ją.
Niestety do nagranie mikrofony mieli ustawione zapewne w toaletach.
Nie ma dołu. Metal bez basu??? 

Zrobiłem sobie do niej preset który wynikowo dodawał 9dB poniżej 120Hz do już istniejącej korekcji.

Brzmiało to tak sobie ale było "zdecydowanie lepiej"

Teraz bym zapłacił @przemak żeby mi ją poprawił dodając dołu już w pliku:-)

Konwertujesz w foobar włączając w konwersję equalizer tam ustawiasz sobie basy poniżej  120Hz na +9dB i zapisujesz plik. Pewnie przesteruje tak więc lepiej wszystko powyżej 120Hz ustawić na -9dB, ale wtedy może być cicho chyba że masz zapas mocy 🙂

albo jeszcze lepiej użyć Cool Edit Pro i włączyć filtr dolno albo górno przepustowy.

kiedyś znajomy kupił kilka wydań płyty REM ponieważ 1 utwór był nagrany ciszej od pozostałych i myślał że na innej już będzie lepiej- zgrałem ten utwór do pliku i rzeczywiście był cichszy od pozostałych - podniosłem głośność do góry o kilka dB tak żeby nie doszło do przesterowania i kompresji. Pamiętam jego zdziwienie 🙂

może to być taki trik marketingowy ze strony REM - kupowanie kilku wydań tej samej płyty z nadzieją że w końcu będzie dobrze.

8 godzin temu, mcr1 napisał:

Loudness był w sprzęcie w latach, kiedy nikt jeszcze nie myslał o kinie domowym...

Powtórzę:

W dniu 3.11.2022 o 15:15, szymon1977 napisał:

Z tym KD to duże uproszczenie, bo loudness przeszedł do KD dopiero po nieudanych próbach zastosowania prototypu w hifi.

-----

8 godzin temu, Lech36 napisał:

P.S. Muzyka jest chyba po to żeby uwolnić się od myślenia, oczywiście można można myśleć o słuchanej muzyce. 

Z wyłączonym myśleniem (zero-siedem na głowę) to nie przyjmę więcej niż Zenek.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Z tym KD to duże uproszczenie, bo loudness przeszedł do KD dopiero po nieudanych próbach zastosowania prototypu w hifi.

20 lat to trochę długo jak na prototyp.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

-----

Jakim nieudanym?

9 godzin temu, Lech36 napisał:

Mnie muzyka inspiruje i napedza, czasami relaksuje. Sluchajac muzyki nie mysle o muzyce.

Podniecacie się stylem Szymona; "Powtórzę...".

🙂

Będzie powtarzał te swoje urojenia jeszcze przez 20 stron...

Idę posłuchać sobie Loudness`a...

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

-----

Co do Zenaka.w 2018r zarobil 12mln zl.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

urojenia

To niefortunne określenie na fakty.

-----

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Jakim nieudanym?

Takim, że 50 lat po wprowadzeniu na rynek system loudness w stereo w zasadzie nie występuje, a krzywe FM i podobne dopiero wraz z uwzględnieniem w DSP kilku innych czynników przynoszą pozytywne efekty.

Zafiksowałeś się na to DSP.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Takim, że 50 lat po wprowadzeniu na rynek system loudness w stereo w zasadzie nie występuje, a krzywe FM

... realizuje się za pomocą kabli...

🙂

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Idę posłuchać sobie Loudness`a...

Jesteś pewien, że używasz loudness?

Zauważyłem, że nie.

Ale u mnie gra tak z 90dB a  poza tym mam nadzwyczajną reprodukcję każdych basów, w szczególności najniższych... 

10 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Zauważyłem, że nie.

A ja pytam na poważnie, bo zrobienie sobie z krzywej FM Target Curve w DSP jest potwierdzeniem nonsensu loudness w stereo. Sama idea loudness jest ok, ale filtr zbyt wiele aspektów pomija aby mógł dobrze zagrać.

A ja pytam na poważnie, bo zrobienie sobie z krzywej FM Target Curve w DSP jest potwierdzeniem nonsensu loudness w stereo. Sama idea loudness jest ok, ale filtr zbyt wiele aspektów pomija aby mógł dobrze zagrać.

Jakie filtry i jakie aspekty?
9 minut temu, xajas napisał:

Jakie filtry i jakie aspekty?

Filtr loudness pomija charakterystykę systemu, akustykę pomieszczenia i kaprys odiorcy, czyli wszystko to, co Ty uwzględniasz robiąc target curve w oparciu o krzywe FM

• Pokaż nowe odpowiedzi