Skocz do zawartości
IGNORED

Konfrontacja o Tajwan

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.08.2022 o 17:47, costa brava napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Populistyczny obrazek dla idiotów.

Czyli kwintesencja całej twojej działalności na tym forum.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

5 godzin temu, costa brava napisał:

Durnie wiedzą że obecnie w USA jest socjalizm 

Ty wyraźnie za młody jesteś chłopczyku, i g... wiesz co to socjalizm, bo jak by ci PRL dał w d... to byś takich głupot nie wypisywał.

Godzinę temu, costa brava napisał:

Mimo waszych dzielnych wysiłków świat się stacza a nie idzie do przodu,  stąd te nerwy? 

To może Twój świat się stacza, mój świat ma się doskonale.

8 godzin temu, costa brava napisał:

Durnie wiedzą że obecnie w USA jest socjalizm 

Durnie to z definicji nic nie wiedzą . O socjalizmie też .

2 godziny temu, costa brava napisał:

Mimo waszych dzielnych wysiłków świat się stacza a nie idzie do przodu,  stąd te nerwy? 

Stacza się dzięki wam.

• 1 rok później...

Trochę czasu minęło i sytuacja znowu zaczyna się napinać.

Ukryta Zawartość

”Trzy dni po zaprzysiężeniu Lai Ching-te (prezydent Tajwanu) chińskie okręty wojenne i myśliwce otoczyły Tajwan w ramach ćwiczeń, które według Chin były sprawdzianem ich zdolności do zajęcia wyspy.

Podczas dwudniowych ćwiczeń Chiny obiecały, że „siły niepodległościowe” pozostaną „z połamanymi głowami i poleje się krew”.”
(yahoo.com, tłumaczenie maszynowe).

Ukryta Zawartość

71D771C6-524D-47D9-8F6F-D6FD8C371FB7.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

8 minut temu, jar1 napisał:

To fajnie czy źle?

Takie tematy rozpatrujesz pod słowem „fajnie/niefajnie”? Fajnie to się może ubrać Maryla Rodowicz. No facet, czy Ty musisz za każdym razem prowokować, a nie normalnie dyskutować?

.

36 minut temu, Lumperator napisał:

Fajnie to się może ubrać Maryla Rodowicz. No facet, czy Ty musisz za każdym razem prowokować, a nie normalnie dyskutować?

A o czym? O Rodowicz? Bez jaj. Wolę znacznie młodsze 😉

Ja z tą Rodowicz tylko ironicznie pokazując na jaki poziom dyskusji sprowadzasz poważne rzeczy jakie dzieją się na świecie. Ja wiem, co by tu wymyślić, aby zgadzało się z proputinowskim mianownikiem, na który mnie ustawiasz. Nie tyle mnie to już irytuje, co po prostu bawi 🙂 

A co do tematu Chin i Tajwanu. Nowo wybrany prezydent próbuje łagodzić sytuację mówieniem o wspólnym wypracowaniu bezpieczeństwa w regionie, jednocześnie wskazując, że Tajwan jest gotowy militarnie. Warto też nadmienic, że niedawno USA zwiększyły swój udział wojska w bazach na Filipinach. Oprócz wcześniej udostępnionych 5 baz, w lutym tego roku Filipińczycy udostępnili dodatkowe 4 bazy. Z przekazów medialnych wprost wynika, że ma to związek w obawie przez narastającym konfliktem ze strony Chin w stosunku do Tajwanu. Umowa działa jednak w dwie strony, bo dzięki temu Amerykanie sfinansują modernizację zaniedbanego wojska filipińskiego oraz zadeklarowali się do obrony wód terytorialnych Filipin na morzy południowo-chińskim.

USA umie sobie ustawić zderzaki strategiczne. O ile Filipińczycy coś próbują na tym ugrać materialnie, o tyle u nas tylko pogawędki przy kawce o art.5. 

.

Godzinę temu, jar1 napisał:

A o czym? O Rodowicz? Bez jaj. Wolę znacznie młodsze 😉

Jak to,
To przeciez Twoje dziedzictwo ideowe!😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, Lumperator napisał:

USA umie sobie ustawić zderzaki strategiczne. O ile Filipińczycy coś próbują na tym ugrać materialnie, o tyle u nas tylko pogawędki przy kawce o art.5. 

Nie jesteśmy ani USA, ani Tajwan ani Chiny. A o co ci idzie? 

Masz coś do zaoferowania nam Polsce) czy nie? Mamy bronić Tajwany czy walczyć razem z Chinami?

Bo mnie to się żadna rozpierducha i wojna nie podoba.

Edytowane przez jar1
5 godzin temu, Lumperator napisał:

No facet, czy Ty musisz za każdym razem prowokować, a nie normalnie dyskutować?

Jedyna forma normalnej dyskusji z kimś takim jak Ty, jaka przychodzi mi do głowy, to natychmiastowe danie ignora.

7 godzin temu, Lumperator napisał:

Podczas dwudniowych ćwiczeń Chiny obiecały, że „siły niepodległościowe” pozostaną „z połamanymi głowami i poleje się krew”.”

Krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje...

1 godzinę temu, Zbig napisał:

Jedyna forma normalnej dyskusji z kimś takim jak Ty, jaka przychodzi mi do głowy, to natychmiastowe danie ignora.

Wrzucaj. Z Toba akurat i tak nie ma ŻADNEJ DYSKUSJI. Idź sobie obrażać kasjerki w biedronce czym się kiedyś pochwaliłeś. 

2 godziny temu, jar1 napisał:

Nie jesteśmy ani USA, ani Tajwan ani Chiny. A o co ci idzie? 

Masz coś do zaoferowania nam Polsce) czy nie? Mamy bronić Tajwany czy walczyć razem z Chinami?

Nie przesadzaj, rozwalanie Palestyńczyków przez Izrael chyba Ci się podoba. Nie słyszałem abyś to skrytykował (to tak na odbicie gdy zarzucałeś mi brak krytyki w stronę Putina, co akurat nie jest prawdą)

Edytowane przez Lumperator

.

49 minut temu, jar1 napisał:

Ty masz problem jednak. I to ze sobą. 😉

Nie. Po prostu na chwilę chciałem zobaczyć jak to jest być Tobą. To jota w jotę Twój sposób wyrażania się. Niefajne co?

.

8 godzin temu, Lumperator napisał:

Nie. Po prostu na chwilę chciałem zobaczyć jak to jest być Tobą. To jota w jotę Twój sposób wyrażania się. Niefajne co?

I co, jak to jest, gdy się lubi cycki? Fajnie, nie?

14 godzin temu, jar1 napisał:

Naprawdę? Do dlaczego najchętniej wepchnąłbyś Polskę do wojny z kacapowem na Ukrainie

13 godzin temu, Zbig napisał:

To tak zrób. Na forum będzie znacznie mniej twoich wysrywów. 

W dniu 23.10.2022 o 17:38, costa brava napisał:

świat się stacza a nie idzie do przodu

Taka prawda. Jest coraz gorzej. A od IIWŚ do WTC z roku na rok było coraz lepiej. Teraz jesteśmy na równi pochyłej.

W dniu 28.05.2024 o 10:38, Kashikoi doragon napisał:

dlaczego najchętniej wepchnąłbyś Polskę do wojny z kacapowem na Ukrainie

Bo już stary Sun Tzu uczył, że wojnę najlepiej prowadzić na obcym terytorium. Albo pokonamy kacapa teraz na Dzikich Polach albo za 2 lata kac*p będzie atakować Warszawę.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 27.05.2024 o 22:15, Lumperator napisał:

Idź sobie obrażać kasjerki w biedronce czym się kiedyś pochwaliłeś. 

Poważnie? Obrażał kasjerki w Biedronce? 😄

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

41 minut temu, costa brava napisał:

Co Ty telewizji nie oglądasz???

Bingo! 🙂 Nie oglądam TV od z górą 20 lat.

Ale mam internety. I tam kacapscy politycy mówią wprost, że "Ukraina to tylko etap". I ja im wierzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Bo już stary Sun Tzu uczył, że wojnę najlepiej prowadzić na obcym terytorium. Albo pokonamy kacapa teraz na Dzikich Polach albo za 2 lata kac*p będzie atakować Warszawę.

Ok, masz rację. Tylko na razie sytuacja jest taka, że sami nie mamy najmniejszych szans na pokonanie kacapa. Nie ma jej również ewentualna "koalicja chętnych", a państwa które dysponują takimi możliwościami nie chcą dopuścić do tego aby ruscy przegrali, bo po pierwsze boją się chaosu  po ewentualnym ponownym rozpadzie ruskiego państwa, po drugie to nie ich obywatele będą ginąć za dwa lata i to nie ich kraje będą równane z ziemią, a po trzecie w przyszłej wojnie z Chinami, to kac*py zrobią różnicę blokując dostęp do surowców i ewentualnie prowadząc konwencjonalne działania bojowe na chińskiej ziemi. 

W tej sytuacji polski rząd powinien uciąć wszelkie socjale, wszystkich nierobów i uchodźców zagonić do budowy umocnień na ścianie wschodniej infrastruktury obrony cywilnej w całej Polsce oraz przemysłu obronnego. Wycofać się z absurdalnego zielonego ładu, wprowadzić powszechną służbę wojskową, opracować sensowne plany obronne i dokonywać zakupów zbrojeniowych mających na celu realizację tych planów. 

Tymczasem polski rząd robi dokładnie odwrotnie (bo jesteśmy w NATO i UE), więc nie mam złudzeń, że wkrótce znowu będziemy odbudowywać kraj po zniszczeniach wojennych, i całkiem możliwe, że w szkołach uczyć się ruskiego.   

6 godzin temu, Kashikoi doragon napisał:

W tej sytuacji polski rząd powinien uciąć wszelkie socjale, wszystkich nierobów i uchodźców zagonić do budowy umocnień na ścianie wschodniej infrastruktury obrony cywilnej w całej Polsce oraz przemysłu obronnego. Wycofać się z absurdalnego zielonego ładu, wprowadzić powszechną służbę wojskową, opracować sensowne plany obronne i dokonywać zakupów zbrojeniowych mających na celu realizację tych planów. 

Tymczasem polski rząd robi dokładnie odwrotnie (bo jesteśmy w NATO i UE), więc nie mam złudzeń, że wkrótce znowu będziemy odbudowywać kraj po zniszczeniach wojennych, i całkiem możliwe, że w szkołach uczyć się ruskiego.   

Dokładnie tak! Gadanie o wgniataniu Putina w ziemię to nie jest poważna polityka. To nie jest żadna polityka.

Słów mamy dużo, za to czynów - niewiele.

Jeśli Marchewkowy zechce resetu z Putlerem, to zobaczysz jak tusk i jego banda zaczną lizać 4 litery kac*pom. Momentalnie! I bez problemu przestawią propagandę w ciągu 24 godzin.

W dniu 2.06.2024 o 10:11, il Dottore napisał:

Bingo! 🙂 Nie oglądam TV od z górą 20 lat.

Ale mam internety. I tam kacapscy politycy mówią wprost, że "Ukraina to tylko etap". I ja im wierzę.

Ukryta Zawartość

Zartujesz? Cytujesz wp i "amerykańskich analityków", albo anonimowych "ruskich politykow i wojskowych"

Kiedy i konkretnie ktory Rusek mówił że napadnie na Polskę, skoro nawet sam P mówił że  nie napadnie? 

Ja wiem że  nie można mu wierzyć,  ale na pewno nie mówił że  napadnie. 

Inna rzecz że nasi politycy sami zachowuja sie jakby starali się by go zachęcić,  oby im sie znowu nie udało

PS jestes chyba przesladowany przez moderację 🙂

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.