Skocz do zawartości
IGNORED

Albumy doskonałe w całości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz w przystępnej pigułce 🙃

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W dniu 29.11.2022 o 16:55, xniwax napisał:

Te żałosne techniawki kompletnie nie pasują mi do terminu muzyka elektroniczna 😋

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Te żałosne techniawki kompletnie nie pasują mi do terminu muzyka elektroniczna

Bo ten fiimik ma sens do jakiejś może 8 minuty.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

56 minut temu, xniwax napisał:

Bo ten fiimik ma sens do jakiejś może 8 minuty.

Też tak sobie pomyślałem.

Tak do ok. "Modrych tłokow"

Ale chwała temu, kto litościwie te "wys-tępy" wyciszył do zera! 🙂

4 godziny temu, TomekL3 napisał:

Z elektroniki

Album Vangelisa z 1988 roku zatytułowany Direct to dzisiaj sztandarowe dzieło lżejszej odmiany El muzyki. O ile dobrze pamiętam,to recenzje tej płyty nie były zbyt pochlebne.Kupiłem ten album długo po jego ukazaniu  i okazało się,że spodobał mi się na tyle,że przetrwał ze mną do XXi wieku 🙂 Standardowe kompozycje ,które przez zastosowane instrumentarium pozwalają łatwo odkryć ,kto jest ich autorem.Muzyka wydawać się może banalna i zwiewna a jednak potrafi wciągnąć słuchającego i każe mu wracać do niej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kiedy powstawała ta płyta (nagrywana była na żywo w studio im. Agnieszki Osieckiej  PR 3 Polskiego Radia,10 VI 2007) na widowni siedział nieodżałowany Wojciech Młynarski i był z pewnością pod wrażeniem tego co zrobił zespół Raz Dwa Trzy.Dla mnie rewelacja.Kupiłem płytę bez chwili namysłu i mogę wracać wielokrotnie w tamten czas i miejsce .

Ukryta Zawartość

Wykonawca : zespół Raz Dwa Trzy

Tytuł : Raz Dwa Trzy Młynarski .

Ukryta Zawartość

Niespełna dwa dni temu minęła rocznica śmierci Steve Bronskiego ,który był liderem zespołu Bronki Beat (7 grudnia 2021).

15 października 1984 roku ukazał się debiutancki album nieznanego zespołu,który można powiedzieć narobił sporo zamieszania na rynku muzycznym.Wiadomo,że rok 1984 był szczególny,bo pojawiło się mnóstwo nowej muzyki.

Bronski Beat swój sukces zawdzięcza przede wszystkim brzmieniu synth-pop ,jakie wykreował Steve oraz wokalowi Jimmi Somerville (ten wystąpił tylko na pierwszej płycie Bronski Beat).Płyta The Age Of Consent przeszła do historii jako album niezwykle udany.Kompozycje tworzą jedną całość nie odstając od siebie stylistycznie.Uwagę przykuwają oryginalne brzmienia synt .Autorzy nie próbowali nikogo naśladować wyznaczając swój określony styl.Ta muzyka była swego rodzaju objawieniem.Nawet dzisiaj Bronski Beat brzmi kapitalnie 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego typu muzyki nawet kiedyś podobała mi się płyta Thompson Twins - Into the Gap (również z 1984 roku). Też można napisać - doskonała w całości w tym gatunku.

Ukryta Zawartość

Z podobnego okresu pamiętam też płytę Def Leppard - Pyromania (1983) z tzw. "pudel rocka". 😉
Za młodu słuchało się takiej muzyki...teraz już do niej nie wracam, bo wydaje mi się bardzo infantylna. 

image.png.925a3c1101ccea37c8ac759e61b53a47.png

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, soundchaser napisał:

płyta Thompson Twins - Into the Gap

Świetna 🙂

13 godzin temu, soundchaser napisał:

wydaje mi się bardzo infantylna.

Swego czasu sprzedałem sporo muzyki ,która wydawała mi się infantylna czy banalna.Po pewnym czasie wracam do niej.Pewne płyty odkupiłem 🙂 reszty słucham ze strimingu.

• Redaktorzy

Najprawdopodobniej doskonały album.

Ukryta Zawartość

IMG_20221217_094753145~2.jpg

IMG_20221217_094704237~2.jpg

IMG_20221217_094734246~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Coś z cięższego grania.
Concept album, perfekcyjny od początku do końca, zarówno w warstwie muzycznej, jak i tekstowej.
Bruce Dickinson, The Chemical Wedding.a87301492bc371431001716bd47675d4.jpg

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

• Redaktorzy
28 minut temu, nurni napisał:

Concept album, perfekcyjny od początku do końca, zarówno w warstwie muzycznej, jak i tekstowej.
Bruce Dickinson, The Chemical Wedding.

Bez dwóch zdań. W roku wydania tego albumu osiągałem tzw. "pełnoletność". Już wtedy miałem "to" na kasecie. Byłem (nadal trochę jestem) fanem Iron Maiden i śledziłem poczynania solowe Bruca Dickinsona. Wtedy byłem przekonany, że po odejściu z zespołu wróci ze zdwojoną siłą. Rzecz jasna ściągnął ze sobą znakomitego Adriana Smitha, który zagrał na tej płycie.

Bogate brzmienie, niżej strojone gitary (wtedy to troszkę szokowało), odjazdowe solówki gitarowe, mądre teksty, znakomita forma Bruca i muzyków.

@nurni dzięki za przypomnienie tego nietuzinkowego albumu.

Ukryta Zawartość

IMG_20221217_121638603~2.jpg

IMG_20221217_121650237~2.jpg

IMG_20221217_121705811~2.jpg

IMG_20221217_121715198~2.jpg

IMG_20221217_121723474~2.jpg

IMG_20221217_121739932~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Fot.

• Redaktorzy

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls

Możliwe, że nie tak dobra i spójna jak poprzednia, ale warto posłuchać. Mam tutaj na myśli młode pokolenia melomanów lubiących "dickinsonowskie" klimaty i szukających inspiracji.

Ukryta Zawartość

IMG_20221217_121059371~2.jpg

IMG_20221217_121124911~3.jpg

IMG_20221217_121139335~2.jpg

IMG_20221217_121416742~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Fot.

On 12/18/2022 at 9:23 AM, kangie said:

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls

Możliwe, że nie tak dobra i spójna jak poprzednia, ale warto posłuchać. Mam tutaj na myśli młode pokolenia melomanów lubiących "dickinsonowskie" klimaty i szukających inspiracji.

To już zdecydowanie materiał niższych lotów. Brak spójności (w tym brzmieniowej) oraz w mojej ocenie, o wiele uboższa warstwa muzyczna. Daje się słyszeć, że tu już nie gra cały zespół - gitary (w tym bas) samodzielnie obsługiwał Roy Z (na poprzednich 3 albumach udzielał się cały zespół Tribe of Gypsies), perkusista z łapanki dogrywał swoje partie zdalnie, a Bruce swoje w przerwach między obowiązkami związanymi z IM.

I tak to dla mnie brzmi - jak zlepek pomysłów, na zasadzie - hej, może byśmy po latach coś nagrali?

Zdecydowanie wyżej cenię bardzo rockowe Tattoed Millionaire, Balls to Picasso, bardzo odważne Skunkworks, czy już typowo heavy metalowe Accident of Birth.

Nie przypadkowo dzisiaj 22 grudnia chciałbym przypomnieć płytę ,która jest moim zdaniem wyjątkowa.

Siódmy studyjny album zespołu Republika ,zatytułowany Masakra.

Wydany 15 czerwca 1998 roku.Kapitalne aranżacje,wspaniałe teksty.

1 hour ago, baltfan said:

Nie przypadkowo dzisiaj 22 grudnia chciałbym przypomnieć płytę ,która jest moim zdaniem wyjątkowa.

Smutna rocznica🥲

Trochę czasu zajęło mi odnalezienie tej płyty.Większość osób zaczynających przygodę z zespołem Simply Red sięgało zazwyczaj po album A New Flame  ,po poznaniu  którego zaczęło eksplorować wcześniejszą twórczość zespołu.

Tak było ze mną.Debiutancki album Simply Red zatytułowany Picture Book trafił do mnie grubo pięć lat po jego wydaniu.Płyta wydana została w październiku 1985 roku.Muzyka zawarta na tym krążku to zestaw świetnych piosenek ,które tworzą spójny klimat .Najmocniejszą stroną płyty jest jak dla mnie wokal Mike Hucknalla ,który jest bardzo mocny i nie pozwala się zagłuszyć instrumentom.Być może był to zabieg celowy przy nagrywaniu płyty.

Dodatkowym atutem płyty jest wysoka kultura realizacji nagrania :) Nawet w wersji 1'Press muzyka wydaje się brzmieć niczym nieskompresowana z kapitalnym oddaniem mocy głosu Mike .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) l

Ukryta Zawartość

Ładnie napisane. 👌
Simply Red poznawałem od początku. Kiedyś mi się ta muzyka podobała. Teraz rzadko do niej wracam, ale klasę zespołu należy docenić.

Rzadko się zdarza ,żeby w dzisiejszych  czasach pojawiła się muzyka,która wpada w ucho od pierwszego przesłuchania.

Właśnie tak się stało w moim przypadku.Zaledwie kilka dni temu odkryłem przypadkowo nowy materiał ,a w zasadzie płytę duetu Jauntix ,który gdzieś tam się pojawił na początku lat 90-tych XX wieku.Nowa płyta nosi tytuł Dysonia i ukazała się jesienią 2022 roku .( Była dostępna na CD i jako pliki ).Duet tworzą : Marcin Jaglarz oraz Damian Dominik.

Pomijam całą historię zespołu ,bo nie jest ona w tym momencie istotna .Chodzi mi głównie o to,że nagle słyszę brzmienia ,które są niesamowicie łatwo przyswajalne .Całość muzyki to typowy synth pop ,z  nutką muzyki elektronicznej z której prześwitują motywy znane z lat 80-tych .Całość ma swój podpis ,oparty na pewnej tonacji ,która podkreśla nastrój muzyki .Nie jest ona radosna ale nie smuci.Ma taką tajemniczą powagę w sobie i niesie powera.Dla mnie rewelacja !

Trzeba dodać ,że płyta składa się z dwóch części : pierwsza zawiera utwory z tekstem ,druga wersje instrumentalne.Obie wersje dostępne w strimingu.

Kiedy w 2002 roku nikomu nieznana jeszcze Ania Dąbrowska wystąpiła w telewizyjnym Show nikt nie mógł przypuszczać ,że parę lat później stanie się dojrzałą i rozpoznawalną artystką sceny muzycznej.

8-me miejsce w programie muzycznym Idol nie gwarantowało młodej piosenkarce spektakularnego sukcesu.Jednak los się do niej uśmiechnął.Dwa lata później ukazała się pierwsza płyta Ani Dąbrowskiej zatytułowana Samotność po zmierzchu.

Album jak na debiut młodej nieznanej artystki doskonały 🙂 Zdobył uznanie szerokiej publiczności oraz krytyki.Jest na tej płycie kilka przebojów.Muzyka to mieszanka popu ,soul i chilli .Na pewno mocną stroną albumu są teksty piosenek.

Ostatecznie forum muzyczne nagrodziło płytę Fryderykiem za Album Roku w kategorii pop.

Muszę jeszcze dodać,że płyta jest świetnie zrealizowana.

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2023-01-8 o 16.12.57.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

jest tylko jeden:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 29.11.2022 o 16:55, xniwax napisał:

nie no wrzucanie do jednego worka Tangerine Dream i i innych wybitnych (zabrakło mi Klausa,Rolfa Trostela i wielu innych-choćby) z muzycznym gównopopem to ekstrapolacja umysłowa,na która może sobie pozwolić tylko ktoś o niskiej znajomości tematu i jeszcze niższym iq

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi