Skocz do zawartości
IGNORED

40 lat CD, 40 lat cyfry

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.09.2022 o 06:34, jezz napisał:

Często nie ma już dostępnej książki w wydaniu papierowym ale ebook, proszę bardzo, można kupić.

Woda na młyn dla wierszokletów domagających się opłaty reprograficznej. Napisze jeden z drugim jakiś chłam nie warty podtarcia tym tyłka i rekompensaty chce za niby straty, bo nikt jego książki nie kupuje, tylko kopiuje na różne nośniki cyfrowe 😂😂😂. Kopiuje książkę czy tomik wierszy wydany w 100 egzemplarzach. Koń by się uśmiał.
Mi papierowego wydania eBook nie zastąpi. 

Inna sprawa, jeśli zniknie płyta na korzyść streamingu przyjdzie czas chyba żegnać się z muzyką. Co mi po streamingu jeśli wrzucą jakiś album i po miesiącu go usuną. 
Do doopy z tym postępem technologicznym. Dzieci otyłe, bo wolą godzinami w Fifę grać na konsoli zamiast na boisku spalić te kebaby.

3 minuty temu, audiofon napisał:

wrzucą jakiś album i po miesiącu go usuną. 

Sprzedaż plików też będzie.

Co rok w wyższej rozdzielczości, abyś miał na co wydawać...

Tak samo jak powtórki na CD w różnych wersjach.

Już wytwórnie o Twoich pieniądzach nie zapomną.

Albo sobie nagraj na taśmę magnetofonową z wyjścia analogowego. Kiedyś to była norma.

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Co rok w wyższej rozdzielczości, abyś miał na co wydawać...

I co rok w innym „lepszym” formacie. Ciekawe co wymyślą po emkuła. MQA+. Trza będzie też nowy klocuszek kupić, żeby to rozkodować 🤑

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie kolego, z inną realizacją jest tak, że zabrzmi inaczej chocbyś ją skompresował do najgorszego akceptowalnego dla ucha formatu czyli mp3/128

Tu nie chodzi o samą realizację i inne brzmienie, ale jest ewidentnie lepsza jakość dźwięku na moim systemie, z mp3 cuda nie wyjdą.

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Taka jest kolej rzeczy gdy produkt wypada z rynku: popyt maleje, obrót spada, utrzmywanie maszyn przestaje się opłacać...

Czyli domysły.

6 godzin temu, przemak napisał:

Mój argument jest taki, że jak sam stwierdzasz, streaming (w Twoim przypadku i innym znanym) zastąpił CD. Ty twierdzisz, że zastąpił, ale nie zastąpił.

To znaczy, że ty wiesz lepiej ode mnie, czy w moim przypadku streaming zastąpił cd, czy nie zastapił?

To ciekawe stwierdzenie.

Chyba jeszcze ciekawsze od tego, że używając streamingu nie wiem czego słucham.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jesteś miłośnikiem The Weekend? Ja nie.

Ale o co chodzi?

2 godziny temu, audiofon napisał:

Mi papierowego wydania eBook nie zastąpi. 

Mnie też nie, dlatego podałem przykład z moich poszukiwań papierowego wydania.

A może to tylko kwestia przyzwyczajenia.

Chyba kupię czytnik i sprawdzę.

Moja koleżanka też, podobnie jak ja, twierdziła, że ksiązka tylko w papierze.

Na urodziny dostała od męża czytnik i skończyała się miłość do papieru.

I znów, podobnie jak z płytami, oszczędność miejsca na przechowywanie, bezcenna.

Co mi po streamingu jeśli wrzucą jakiś album i po miesiącu go usuną

Chyba coraz więcej wykonawców wie, że jak nie będzie ich na spotify, to w ogóle może ich nie być.

Pisałem, że ostatnio Neil Young wycofał płyty ze spotify, bo nie spodobały mu się poglady na temat pandemii, jednego z prowadzących na spotify podcast.

I co?

Świat się nie skończył, spotify nie upadł, wyrazili nadzieję, ze może Neil kiedyś wróci, a podcast i tak został.

Czy przez to Neil Young zwiększył sorzedaż swoich cd?

Przypuszczam, że wątpię.

Kto dziś będzie kupował płyty Neila Younga. Na spotify miał chociaż szansę, że ktoś przypadkiem na niego trafi.

Razem z Youngiem płyty wycofali Crosby i Nash, chyba w geście solidarności.

Już wrócili.

Bardzo długo nie było na spotify King Crimson. Już jest. Widocznie doszli do podobnych wniosków co inni. Podobnie z AC/DC, Slade. Też nie było i już są.

Żeby pozostać przy, powiedzmy, klasykach pop.

Nie było katalogu wytwórni ECM.

Też już jest.

52 minuty temu, Prewwit napisał:

Czyli domysły.

Jakie tam domysły.

Czy wiesz dlaczego upadły Polskie Nagrania?

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Czyli domysły.

Nie, dla mnie sprawa oczywista, dla Ciebie poza zasięgiem.

-----

39 minut temu, jezz napisał:

Ale o co chodzi?

O Twoje obliczenia - wiesz wogóle co obliczyłeś?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Do doopy z tym postępem technologicznym. Dzieci otyłe, bo wolą godzinami w Fifę grać na konsoli zamiast na boisku spalić te kebaby.

Zamknij mordę !!! ; ) nie wrzucaj wszystkich maniaków konsol do jednego wora, ja też lubię konsolę i gry, wyłącznie na PlayStation : ) i nie jestem otyły, oprócz konsoli, rower i siłownia, także ten no tego.

A teraz przepraszam za pierwsze zdanie : ) za tą mordę : )

A co do knurów, to takie grube ludziki, tak ich nazywam ( no chyba że jest chory lub starszy i wiek już nie pozwala, coś w tym rodzaju, to ma usprawiedliwienie ) dupy nie ruszą świnie sprzed telewizora, lepiej oglądać brednie w telewizji.

Co do młodszych, nie widuję jakoś często grubszych osób, bardziej dziewczynę szybciej znajdzie się na chodniku,taką grubszą niż chłopaka. 

A teraz na temat : ) 

Płyty są i będą i muszą być, dlaczego ? bo gier cyfrowych nie uznaję, tylko gry pudełkowe, może to nie tak do końca na temat, ale to też płyty, czyli to samo : )

Mam trochę płyt CD, kiedyś za młodu się zbierało ... 

Niech płyty z muzyką wychodzą jak najdłużej i płyty z grami też ; )        

Teraz już tego pewnie nie ma w sklepach. Kiedyś jak się chciało kupić muzykę na płycie CD, w niektórych sklepach można było sobie taką płytę z muzyką obczaić na słuchawkach, każdy utwór, nie trzeba było się spieszyć.      

Edytowane przez _Piotrek

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Kiedyś na stronie głównej www Empiku były książki i płyty.

Zerknijcie sobie, czy choć jedna okładka / pudełko jest aktualnie.

A tu ktoś zaklina rzeczywistość i wieści wieczną obecność CD. Jeszcze kilka miesięcy i uznają (jak np. Media Markt), że szkoda półek na coś, co się nie sprzedaje.

Teac przestał właśnie produkować napęd CD szufladowy. Zostawili tylko szczelinowy. Uniwersalny. Tańszy.

Trzeba pamiętać, że za umieszczenie utworów w Spotify się płaci. To nie jest za darmo. Wykonawca, który nie będzie miał odsłuchań - będzie decydował: dopłacać czy zniknąć. Tak więc klikajcie w wykonawców, których lubicie. Szczególnie niszowych. Niech widzą, że ich muzyka jest obecna w czyimś życiu.

Mrożenie kasy w nośniku, którego sprzedaż się ślimaczy latami (zwraca się inwestycja) w erze abonamentów - nikt takich kosztów nie przeforsuje. Oczywiście te miliony użytkowników takiego Spotify będą monetyzowane na różne sposoby - i to jest zagrożenie.

Zaczną wsadzać między własne utwory te promowane. Przecież to nie reklama, uprzejme podpowiedzi...

Edytowane przez Wuelem
38 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, dla mnie sprawa oczywista, dla Ciebie poza zasięgiem.

A co ja pocznę, że nie mam taki zasięgów jak Ty w fabrykach CD i wiesz że maszyny już tam się sypią, lasery na wykończeniu i nie będą ich wymieniać.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Twoje obliczenia - wiesz wogóle co obliczyłeś?

Wiem ile mój kolega wyciąga rocznie z odtworzeń piosenek jego zespołu na spotify.

Chyba pytałeś się, czy słucham jakiegoś wykonawcy?

10 godzin temu, _Piotrek napisał:

Zamknij mordę !!! ; ) nie wrzucaj wszystkich maniaków konsol do jednego wora, ja też lubię konsolę i gry, wyłącznie na PlayStation : ) i nie jestem otyły, oprócz konsoli, rower i siłownia, także ten no tego.

Teraz Ty zamknij mordę!!! ; ) Ja również uwielbiałem PS. Mój nr.1 to Resident Evil 2 na PS 1, co nie przeszkadzało mi w zdrowym odżywianiu się i uprawianiu sportu. Niestety z przykrością patrzę na dzieci niektórych znajomych, którym to chyba sami rodzice zaszczepili miłość do lenistwa. Zamiast wyjść z dzieckiem na plac zabaw, włączyć lepiej bajkę, zamówić pizzę i mieć dziecko z głowy. 
Btw. Wszyscy rodzice tak nie postępują. Nie wrzucam wszystkich do jednego wora. 
A teraz przepraszam za pierwsze zdanie : ) za tą mordę : )

Ty masz szczęście, że na mnie trafiłeś. Uważaj, bo są tutaj Bolki, którzy lubią zgłaszać tego typu odzywki 🤓

W dniu 8.09.2022 o 09:35, jezz napisał:

Jak nie dawno w swojej audycji powiedział Marek Niedźwiecki- "Ja już płyt nie kupuję"

Ja w zassdzie też.

12 godzin temu, jezz napisał:

To znaczy, że ty wiesz lepiej ode mnie, czy w moim przypadku streaming zastąpił cd, czy nie zastapił?

Ja wiem w tej kwestii tylko to, co napiszesz. A jak widać napisałeś wyraźnie, że płyt już w zasadzie nie kupujesz. Nie moja wina, że nie pamiętasz, co piszesz. 

nagrywamy.com

9 godzin temu, jezz napisał:

Wiem ile mój kolega wyciąga rocznie z odtworzeń piosenek jego zespołu na spotify.

Ale nie jest chyba artystą, którego nikt nie chce słuchać, więc domaga się opłaty reprograficznej 😉 Ja od jutra chcę zostać jakimś artystą. Dziedzinę wybiorę na chybił trafił. Wiem, że w niczym dobry nie będę, ale mogę żyć z opłaty reprograficznej dla artystów którym się nie powodzi 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, jezz napisał:

Wiem ile mój kolega wyciąga rocznie z odtworzeń piosenek jego zespołu na spotify

A ja Ci policzyłem, ile wyciąga pewien zespół z mojej playlisty, a jest on w swoim gatunku znany i ceniony.

11 godzin temu, Prewwit napisał:

A co ja pocznę...

Najprostszy sposób na kontrargumenty to udawać, że ich nie ma - miłej zabawy w udawanie, że masz rację życzę.

26 minut temu, audiofon napisał:

Teraz Ty zamknij mordę!!! ; ) Ja również uwielbiałem PS. Mój nr.1 to Resident Evil 2 na PS 1, co nie przeszkadzało mi w zdrowym odżywianiu się i uprawianiu sportu. Niestety z przykrością patrzę na dzieci niektórych znajomych, którym to chyba sami rodzice zaszczepili miłość do lenistwa. Zamiast wyjść z dzieckiem na plac zabaw, włączyć lepiej bajkę, zamówić pizzę i mieć dziecko z głowy. 
Btw. Wszyscy rodzice tak nie postępują. Nie wrzucam wszystkich do jednego wora. 
A teraz przepraszam za pierwsze zdanie : ) za tą mordę : )

Ty masz szczęście, że na mnie trafiłeś. Uważaj, bo są tutaj Bolki, którzy lubią zgłaszać tego typu odzywki 🤓

Dzięki @audiofon ; ) za takie luźne podejście, gdyby ktoś mi odpisał w takki sposób jak ja Tobie ; ) też bym się nie obraził, tak straszliwie, trzeba podchodzić po luzacko, bez spiny, wytłumaczyć drugiej osobie, z tym lenistwem to się zgadzam z Tobą ; ) Fajnie, że lubisz PlayStation, Resident Evil 2 ; ) moja Top gra w pierwszej dziesiątce, chodzi mi o ten nowy Remake. 

A teraz na temat. Pudełka i płyty muszą być. Gry / Filmy / Muzyka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

4 minuty temu, _Piotrek napisał:

Dzięki @audiofon ; ) za takie luźne podejście, gdyby ktoś mi odpisał w takki sposób jak ja Tobie ; ) też bym się nie obraził, tak straszliwie, trzeba podchodzić po luzacko, bez spiny, wytłumaczyć drugiej osobie, z tym lenistwem to się zgadzam z Tobą ; ) Fajnie, że lubisz PlayStation, Resident Evil 2 ; ) moja Top gra w pierwszej dziesiątce, chodzi mi o ten nowy Remake. 

A teraz na temat. Pudełka i płyty muszą być. Gry / Filmy / Muzyka

Ukryta Zawartość

Za co się obrażać, jeśli komentarz nie był obraźliwy wcale. Ja do kumpli często mówię „zawrzyj gębę, teraz ja mówię” 😀 Każdy lubi ten zwrot i się śmieje. Co do gier, również lubiłem grać i znałem kilku wyjątkowych maniaków. Były to jednak czasy, kiedy jeszcze takich stron z profilami nie było. Na kineskopowych telewizorach jeszcze się grało. 
BTW. Zajefajny pokój gracza 👍🏻

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
16 minut temu, audiofon napisał:

teraz ja mówię

Było takich dwóch - audiofil ze Śląska i YTuber obnażający Jeff Beck, ups... Get Back. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Pani Łepkowska czy inny „artysta” gdzieś jeszcze domagał się pomocy dla artystów którzy mają niewielkie emerytury, argumentując, że mieli ciężej bo nie pracowali na etacie. Magazynier w magazynie dźwigając osiem godzin dziennie ciężkie skrzynie miał lżej, bo składki do ZUS-u opłacał im pracodawca, więc nie odczuwali tego ile im potrącano. Moi rodzice tyrali fizycznie do emerytury i mieli lżej niż Pani Maryla Rodowicz czy inni (z całym szacunkiem dla ich twórczości), bo składki opłacał za nich pracodawca. Artystom nikt nie opłacał i teraz płaczą jakie emerytury głodowe mają. 
Apeluje do społeczności AS. Jestem artystą. Ludziki z kasztanów i zapałek robię. Nikt ich nie kupuje. Podpiszcie się pod ustawą reprywatyzacyjną i płaćcie więcej za komputery, tablety, bo jestem biednym artystą. 😁

1 minutę temu, audiofon napisał:

Magazynier w magazynie dźwigając osiem godzin dziennie ciężkie skrzynie miał lżej, bo składki do ZUS-u opłacał im pracodawca, więc nie odczuwali tego ile im potrącano. ... Artystom nikt nie opłacał i teraz płaczą jakie emerytury głodowe mają. 

Jak to Kazik przy jakiejś okazji powiedział (piszę z pamięci): ja mam, a koledzy z branży swoje wciągnęli nosem.

16 minut temu, audiofon napisał:

Podpiszcie się pod ustawą reprywatyzacyjną i płaćcie więcej za komputery, tablety, bo jestem biednym artystą

Reprograficzną oczywiście. Reprywatyzacyjna chyba ma się dobrze 😁

2 godziny temu, przemak napisał:

Ja wiem w tej kwestii tylko to, co napiszesz. A jak widać napisałeś wyraźnie, że płyt już w zasadzie nie kupujesz. Nie moja wina, że nie pamiętasz, co piszesz. 

To zastąpił u mnie streaming płytę cd, czy nie?

To napisałeś przecież ty, nie ja

"Ty twierdzisz, że zastąpił, ale nie zastąpił."

Czyli wiesz lepiej.

3 godziny temu, audiofon napisał:

Ale nie jest chyba artystą, którego nikt nie chce słuchać, więc domaga się opłaty reprograficznej

Opłata reprograficzna, to zwyczajne dymanie konsumenta, też mam o niej własne zdanie.

Jak widać, artystom ciągle mało.

Podobno Rodowicz, Cugowski i inni bardzo narzekają na swoje emerytury.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

ja Ci policzyłem, ile wyciąga pewien zespół z mojej playlisty, a jest on w swoim gatunku znany i ceniony.

To jego jedyne źródło dochodu?

10 minut temu, jezz napisał:

To zastąpił u mnie streaming płytę cd, czy nie?

U Ciebie zastąpił, sam pisałeś. Nie zastapił jak pisałeś u wykonawców, bo streaming jest tylko ich "kolejnym źródłem dochodu". Jako przykład podajesz podobna sytuację ze zwalnianymi pracownikami banku, nie nazywając już ich pracy w callcenter kolejnym źródłem dochodu. 

nagrywamy.com

28 minut temu, jezz napisał:

To jego jedyne źródło dochodu?

Czy to wogóle można traktować jako źródlo dochodu?

Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, przemak napisał:

U Ciebie zastąpił, sam pisałeś. Nie zastapił jak pisałeś u wykonawców, bo streaming jest tylko ich "kolejnym źródłem dochodu". Jako przykład podajesz podobna sytuację ze zwalnianymi pracownikami banku, nie nazywając już ich pracy w callcenter kolejnym źródłem dochodu. 

A ty rozróżniasz ubytek stanowisk pracy, czyli jak to się w banku przy zwalnianiu ładnie nazywa, likwidacja stanowiska pracy i zwolnienie pracownika bez jego winy, od przeniesienia na inne stanowisko?

Jesli artyście malo, przecież też może zatrudnić się w call center.

Streaming to kolejne źródło doch9du, bo przecież płyty jeszcze się sprzedają. Ja, czy Niedźwiecki, to jeszcze nie wszyscy konsumenci.

Nowości na cd ostatnio wyceniane są jak najcenniejsze diamenty.

Po stronie producentów i sprzedawców też chyba ktoś oszalał i chyba chce przyśpieszyć śmierć cd.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czy to wogóle można traktować jako źródlo dochodu?

Dostają za to pieniądze?

Czyli można.

Edytowane przez jezz
3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Najprostszy sposób na kontrargumenty to udawać, że ich nie ma - miłej zabawy w udawanie, że masz rację życzę.

Nie potrafiłeś odpowiedzieć na moje proste pytanie, dotyczące Twojego stwierdzenia, na czym je oparłeś, więc nie mam na co odpowiadać😑

Też mogę wymyślić sobie historyjkę, a sypiących się fabrykach audio sprzęty Hi-Fi, bo młode pokolenie obecnie wybiera do domu soundbara, głośnik BT lub słuchawki BT.

Ciekawy artykuł o historii CD, na koniec jego przemyślenia autora na temat przyszłości CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Też mogę wymyślić sobie historyjkę, a sypiących się fabrykach audio sprzęty Hi-Fi,

Chyba ostatnio posypało się onkyo.

A wiesz już dlaczego upadły Polskie Nagrania?

8 minut temu, jezz napisał:

Chyba ostatnio posypało się onkyo.

A wiesz już dlaczego upadły Polskie Nagrania?

Onkyo zostało przejęte i dalej sprzedaje. Nie znam przyczyn upadku Polskich Nagrań, czy też Unitry, Diory, Radmora.

Jaki to ma związek z teraźniejszością i przyszłością CD?

• Pokaż nowe odpowiedzi