Skocz do zawartości
IGNORED

40 lat CD, 40 lat cyfry

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, audiofon napisał:

. Wielu młodych, których ja znam ma bardziej ambitne podejście do twórczości muzycznej

I przejawia się to, w słuchaniu z cd lub winyla.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Sory koledzy, ake Wasze przerosniete ego to nie jest argument - argument to jest brak odtearza CD w wielszosci domów, choc wskaźnik ten sięgał 90% To, że wsród garstki pasjonatów CD wszyscy słuchają z CD nie sprawi, że posród miłosników muzyki CD znika.

Jakie ego przerośnięte człowieku. W lustro popatrz. Co Ty, ksiądz? Chodzisz z kolędą i zaglądasz młodym do pokojów, czy odtwarzacze CD mają? 

1 minutę temu, Elbing napisał:

chybiona... chłopaki też bywają poza domem i przyjmują gości więc mam dobrą orientację czego używa młodzież 😋

Na takiej podstawie, to ja tez mam orientację.

Słuchają ze streamingu i youtuba.

Muzycy też tak słuchaja, bo moi znajomi muzycy tak słuchają.

I Marek Niedźwiecki, sam tak mówił w audycji.

Inni znani mi redaktorzy muzyczni tez rak robią.

Pooatrz, mam większy przekrój słuchajàcych niż ty.

3 minuty temu, jezz napisał:

I przejawia się to, w słuchaniu z cd lub winyla.

Dopisałem, że również do nośników. Może CD trochę podupadło, ale winyle zaczęły zyskiwać. Nie jestem tylko pewien czy to nie takie „trendy” wśród młodych obecnie.

• Redaktorzy
23 minuty temu, audiofon napisał:

A Ty się chyba nie wyspałeś. Młodzi słuchają CD, winyli i streamingu. Że Ty ubóstwiasz spotifaja i ograniczasz się do wąskiego zakresu gatunków muzycznych, nie znaczy, że wszyscy młodzi są jak 45 letni Szymon. Wielu młodych, których ja znam ma bardziej ambitne podejście do twórczości muzycznej. Nośniki również odgrywają duża rolę w ich zamiłowaniu do muzyki.

To co powyżej to reakcja audiofona na wpis szymona1977.

Przyznać muszę, że nie spodziewałem się takiej świadomości muzycznej i płytowej młodszego ode mnie pokolenia. Zeszło-weekendowy Wrocławski "Audiofil" zapełnił praktycznie całkowicie salę odsłuchową zarówno w sobotę, jak i niedzielę. Zainteresowanie ogromne. Ci młodzi ludzie mają pojęcie o czarnej płycie, płycie CD, gęstych "fizycznych na dysku" plikach jak i streamingu. Wiedzą, że na prezentacjach liczą się głównie nośniki fizyczne. Prezentacja muzyki, pokazanie okładki, kilka słów o wykonawcy. Prezentacja okładki, niektórzy robią zdjęcia, często aby potem posłuchać w sieci, albo też kupić fizyczny nośnik.

To są sprawy oczywiste. Nie raz graliśmy z plików. Bywało i tak, że po kilkunastu próbach wczytania danych plikowych organizator nagle zawołał "Czy na sali jest jakiś informatyk albo ktoś kto się k... na tym zna?!??". Nie ma nic słabszego niż oczekiwanie słuchaczy na utwór, a on nie chce się "wczytać".

Temat kontrowersyjny. Tutaj skrajne poglądy należałoby chyba traktować z przymrużeniem oka. 😉

Edytowane przez kangie
Dopisane zdanie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

16 minut temu, audiofon napisał:

Jakie ego przerośnięte człowieku

Mam Ci cytować Wasze własne wpisy o samodowartościowywaniu się słuchaniem niemetalu z nieSpotify? Nie zrobię tego, polecam za to następnym razem przeczytać to co napisałeś przed kliknięciem "Dodaj odpowiedź", bo na edycję już za późno i "to nie my" nie przejdzie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
7 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie zrobię tego, polecam za to następnym razem przeczytać to co napisałeś przed kliknięciem "Dodaj odpowiedź", bo na edycję już za późno i "to nie my" nie przejdzie.

Szymon, specjalnie dla Ciebie. Wieczorkiem puszczę z CD. 😉

5 minut temu, kangie napisał:

Przyznać muszę, że nie spodziewałem się takiej świadomości muzycznej i płytowej młodszego ode mnie pokolenia. Zeszło-weekendowy Wrocławski "Audiofil" zapełnił praktycznie całkowicie salę odsłuchową zarówno w sobotę, jak i niedzielę. Zainteresowanie ogromne. Ci młodzi ludzie mają pojęcie o czarnej płycie, płycie CD, gęstych "fizycznych na dysku" plikach jak i streamingu. Wiedzą, że na prezentacjach liczą się głównie nośniki fizyczne. Prezentacja muzyki, pokazanie okładki, kilka słów o wykonawcy. Prezentacja okładki, niektórzy robią zdjęcia, często aby potem posłuchać w sieci, albo też kupić fizyczny nośnik.

To są sprawy oczywiste. Nie raz graliśmy z plików. Bywało i tak, że po kilkunastu próbach wczytania danych plikowych organizator nagle zawołał "Czy na sali jest jakiś informatyk albo ktoś kto się k... na tym zna?!??". Nie ma nic słabszego niż oczekiwanie słuchaczy na utwór, a on nie chce się "wczytać".

Temat kontrowersyjny. Tutaj skrajne poglądy należałoby chyba traktować z przymrużeniem oka. 😉

Mój chrześniak, młodzik, posiada już kolekcję kilkuset winyli. Podpytałam go trochę na temat muzyki i gramofonów. Okazało się, że orientuje się dość dobrze w tym. Gatunki muzyczne, wykonawcy. Gramofony, rodzaje wkładek, szlify igły itp. Zaskoczył mnie. Myślałem, że zainteresował się analogiem tylko dla takiego młodzieńczego „modne”. Mówił, że wielu jego przyjaciół korzysta z gramofonów do słuchani muzyki. Wspólnie ze swoimi dziewczynami i koleżankami bardzo interesują się muzyką i sprzętem. W grudniu wybierają się na koncert Nightwish do Gliwic. Korzysta ze streamingu owszem, ale kupuje i kolekcjonuje również płyty. Teraz marzą mu się lepsze kolumny. Jak widać nasz samozwańczy guru nikłe ma pojęcie we wszystkich wątkach, w których się udziela. Ten jest kolejny 😉

Godzinę temu, Elbing napisał:

Przede wszystkim masz inny przekrój słuchających @jezz... czy większy to tego niewiadomo ...

".. chłopaki też bywają poza domem i przyjmują gości więc mam dobrą orientację czego używa młodzież 😋"

Jak widać po twoim wpisie, większy.

Godzinę temu, audiofon napisał:

Dopisałem, że również do nośników. Może CD trochę podupadło, ale winyle zaczęły zyskiwać. Nie jestem tylko pewien czy to nie takie „trendy” wśród młodych obecnie.

Winyle to świetnie wykreowana moda na coś z minionej epoki.

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Mam Ci cytować Wasze własne wpisy o samodowartościowywaniu się słuchaniem niemetalu z nieSpotify? Nie zrobię tego, polecam za to następnym razem przeczytać to co napisałeś przed kliknięciem "Dodaj odpowiedź", bo na edycję już za późno i "to nie my" nie przejdzie.

Dżisus krajs. Jakie samodowartościowanie się. Samodowartościowuję się z kolegami, bo lubimy słuchać jazzu, klasyki, blusa czy czegokolwiek innego na sprzęcie odtwarzającym muzykę w dobrej jakości i z nieskompresowanych plików lub płyt CD. Faktycznie, robimy to wyłącznie żeby się dowartościować. Reszta nie jest dla nas istotna. Oddawaj swoje komentarze do zredagowania komukolwiek, byle nie była to esencja Twoich złotych myśli 🥵

5 minut temu, jezz napisał:

Winyle to świetnie wykreowana moda na coś z minionej epoki.

Takie odnoszę wrażenie. Więc tu również się zgadzamy. Niemniej niech to może posłuży młodzieży, żeby ich muzyczne ambicje nie spoczęły na czarnych rytmach 😉

Godzinę temu, audiofon napisał:

Takie odnoszę wrażenie. Więc tu również się zgadzamy. Niemniej niech to może posłuży młodzieży, żeby ich muzyczne ambicje nie spoczęły na czarnych rytmach 😉

Myslę, ze zgadzamy się też w innych sprawach.

Ja też mam kilka plyt cd, a może nawet dużo,  co nie zmienia faktu, ze to nośnik odchodzący.

Teraz wybieram syreaming, bo tak mi najwygodniej.

I mój portfel też o tym zadecydował.

5 minut temu, jezz napisał:

Ja też mam kilka plyt cd, a może nawet dużo,  co nie zmienia faktu, ze to nośnik odchodzący.

No chyba zaprzeczyć nie można. Oby nie odszedł zbyt szybko i nie całkowicie. Niech chociaż zostanie czymś w rodzaju „trudno dostępne”. Byłaby frajda zdobyć, a nie zwyczajnie kupić. Tyle, że w przypadku płyt chyba to niemożliwe ze względu na niewielkie zyski dla takiej branży, więc w takie produkcje tylko dla entuzjastów raczej nie będzie żadna branża się angażować. Czas rozstrzygnie. Może wkrótce nastąpi wielki come back CD 🙂

3 godziny temu, kangie napisał:

Wieczorkiem puszczę z CD. 😉

Żeby się dowartościować jak mniemam 😉

Drogie dzieci: garstka pasjonatów nie sprawi, że znów powstaną sklepy z płytami CD.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

26 minut temu, audiofon napisał:

Tyle, że w przypadku płyt chyba to niemożliwe ze względu na niewielkie zyski dla takiej branży, więc w takie produkcje tylko dla entuzjastów

Z nimi też może byc róznie.

Pisałem o moich kolegach, którzy z entuzjazmu wydali płytę.

Sukces finansowy i sprzedażowy to nie był.

Na spotify w tym miesiącu płytę tę słuchało 216 osób.

No comments co do sprzedaży na nośniku fizycznym.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Drogie dzieci: garstka pasjonatów nie sprawi, że znów powstaną sklepy z płytami CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziecko drogie, wróć lepiej do oglądania bajek 😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
16 minut temu, szymon1977 napisał:

Szymon, tak w ogóle, to osssso Ci sie rozchodzi z nienawiścią do CD i sklepów z CD? Skąd ta trauma "nośnikowa"?

Kiedyś  jakiś sklep z płytami zrobił Ci jakieś brzydkie kuku, cy cuś, że teraz tak tryumfujesz, dowodząc i przekonując o odejściu płyt do lamusa?

3 minuty temu, iro III napisał:

Szymon, tak w ogóle, to osssso Ci sie rozchodzi z nienawiścią do CD i sklepów z CD? Skąd ta trauma "nośnikowa"?

Zobaczył w płycie CD swoje odbicie 😁

• Redaktorzy
52 minuty temu, audiofon napisał:

Żeby się dowartościować jak mniemam 😉

Tak jest. Po to jest forum. Tutaj każdy chce się dowartościować. 😄

Przyjdzie czas, że znowu zrobię sobie przerwę od forum.

😉

30 minut temu, iro III napisał:

Domyśl się ... 😉 

Sam nie wie o co mu chodzi, grunt żebyś przyznał mu rację, reszta się nie liczy.

• Redaktorzy

Szymon, co robisz na forum? Jaki jest cel?

Ja wpitalam tutaj masę zdjęć okładek płyt. Przy okazji robię sobie bazę danych, która zawiera zdjęcia kompletnych książeczek, wkładek i okładki. Ot, takie hobby. Do tego zdam relację z "Audiofila", żeby nie wypaść z obiegu. Ot, takie hobby.

A Ty co tutaj robisz? Czemu trujesz miłośnikom nośników fizycznych ich piękne życie. Nie mylić z "rzycie". 😉

Kiedyś Gunsi śpiewali "Żyj i daj żyć innym". 😉

• Redaktorzy
1 minutę temu, jezz napisał:

A wcześniej śpiewał to Sir Paul.

Tak myślałem, że Gunsi coverowali to. A nie znałem korzeni. Dzięki za informację, jezz.

13 minut temu, jezz napisał:

A nie jest tak?

Jest i wszyscy to wiedzą. 

Szymon, myślę (i chyba nie tylko ja), odczuwa jakąś dziwną satyfakcję z tego faktu, sam słuchając (razem z młodziakami...być może to go "odmładza?) strimingów i stara się obrzydzać posiadaczom nosników fizycznych ten rodzaj słuchania muzyki. 

Jaki ma w tym cel? 

Może chce w przyszłości, po cichu skupowac CD po 2 zł szt.? 

Gdy ci przez niego obrzydzeni nośnikami dadzą się przekonać i w panice polecą wyprzedawać to co jeszcze mają...? 😁

Ja również uważam, że płyta CD ma przed sobą jeszcze wiele lat egzystencji.
Tym bardziej nie rozumiem dlaczego np. Media Markt wycofał się ze sprzedaży tych nośników.

10 minut temu, kangie napisał:

Tak myślałem, że Gunsi coverowali to. A nie znałem korzeni. Dzięki za informację, jezz.

Do usług.😉

11 minut temu, iro III napisał:

słuchając (razem z młodziakami...być może to go "odmładza?) strimingów i stara się obrzydzać posiadaczom nosników fizycznych ten rodzaj słuchania muzyki. 

Ja też słucham ostatnio tylko streamingów, ale nie obrzydzam.🙂

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Tym bardziej nie rozumiem dlaczego np. Media Markt wycofał się ze sprzedaży tych nośników.

W miejscu gdzie stoi coś, co się nie sprzedaje, można postawić coś, co się sprzeda.

To prosta zasada.

Stalo kiedyś też tam trochę sprzętu hi fi. Już nie stoi.

Są za to głośniki niebieskozębe.

• Pokaż nowe odpowiedzi