Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju odsłuchowym - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
6 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Nie ma sensu pisać. Jak macie się  tylko czepiac to po co ja mam zadawać pytanie. 

Nie ma się co obruszać. Po prostu na Twoje pytanie nie można jednoznacznej odpowiedzieć. Absorbery mają to do siebie, że mocno mogą pochłaniać wyższe dźwięki a słabo niskie. Kolumny "tradycyjne" z kolei wyższe dźwięki promieniują bardziej kierunkowo w stronę słuchacza a niższe bardziej dookólnie. Dlatego uważam, że lepiej absorbery stawiać za kolumnami niż przed nimi - wyrównuje to trochę ich pracę bo celem jest uzyskanie równego pogłosu w całym paśmie). Z kolei kolumny dookolne (lub takie z tweeterami) promieniują w każdym kierunku wysokie i przy tych już ustawienie absorberów nie jest tak oczywiste. Kolejna sprawa to stopień adaptacji. Wstawienie czegokolwiek gdziekolwiek do pustego pomieszczenia zawsze da poprawę - przynajmniej w części pasma i nie popsuje reszty bo reszta i tak jest do niczego. Inaczej rzecz ma się w pomieszczeniu gdzie już coś stoi lub jest po części zaadoptowane. Wstawienie przypadkowego ustroju w przypadkowe miejsce część pasma może poprawić a inna część zepsuć.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Pochłanianie też będzie na przedniej ścianie jest tam sporo miejsca. Teraz muszę zrobić obramowanie dla tych  rozpraszaczy. Jeszcze dużo brakuje, brakuje pułapek.No i te nieszczęsne ściany boczne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zbyniu 360

Można i tak,aby przyciemnić nieszczęśliwe, ściany boczne

Ukryta Zawartość

Można i tak,aby przyciemnić nieszczęśliwe, ściany boczne

compress1665439506049.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Możesz też wykorzystać miejsce za stolikiem na wstawienie absorbera - najlepiej jakiś gruby. 

Ukryta Zawartość

Możesz też wykorzystać miejsce za stolikiem na wstawienie absorbera - najlepiej jakiś gruby. 

Ano.

Masz mnostwo miejsca, na glebokosc i cala sciane.
Zrob rame wokol dyfuzora, 20cm gleboka, wypchaj welna i obciagnij kulturalnym materialem w kolorze scian

Ukryta Zawartość

IMG_2885.thumb.png.5d1db6c621b3b5c449c74f53daaf8895.png

A te trojkatne „diksiki“ w katach“ postaw gdzie indziej (do tylu?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Ano.

Zrob rame wokol dyfuzora, 20cm gleboka, wypchaj welna i obciagnij kulturalnym materialem w kolorze scian

Ukryta Zawartość

Dzięki, w sumie... pewnie masz rację. Taniej wyjdzie niż dorobić, następne 2 pułapki.I potem i tak dawać panele absorbacyjne.Te dwa bastrapy do  tyłu nawet pasują. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano.

Ukryta Zawartość

Może zrobić dookoła szafki na cd i lp i wypełnić je zbiorami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
7 minut temu, GB napisał:

Może zrobić dookoła szafki na cd i lp i wypełnić je zbiorami?

Ale one nic nie pochłaniają. A tu na 100% trzeba będzie coś pochłaniać.

13 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Te dwa bastrapy do  tyłu nawet pasują.

Dobry pomysł. Możesz też spróbować wysunąć kolumny trochę do środka pomieszczenia. Ściany boczne że względu na niezbyt dużą ilość miejsca zostawiłbym na koniec. 

Kolumny mam wysunięte na 102cm do czoła głośnika wysokotonowego .Czyli od tyłu kolumny do ściany przedniej 70cm.

A co z tą kratką wentylacyjną na ścianie przedniej?.Ma ona wymiary 10x10cm.

Edytowane przez zbyniu 360

Przyszło mi do głowy.Poprostu przedłużenie wlotu kratki.Nie no odpowietrzenie musi być, bo kominarz, mi nie odbierze budynku.

Edytowane przez zbyniu 360
  • Moderatorzy

Jeśli nie jest to kuchnia czy łazienka to raczej nie jest ona wymagana - chyba.

Problem może być gdyby była z innym pomieszczeniem na wspólnym kanale. Dźwięk bardzo się niesie. 

Nie ona ma osobny kanał z komina z czterema kanałami wentylacyjnymi,i jest osobna.Ale każdy pokój musi chyba mieć odpowietrzenie, bo inaczej kominiarz nie podpisze zgody. No może się  mylę, jeszcze tego dokładnie nie sprawdzałem. 

Mógłby zrobić w innym miejscu, ale nie ma co przsadzać. Kratka jest malutka.

Wy chcecie całą przednią ścianę mu zagospodarować? W większości w absorberach? No ciekawe co to wyjdzie. Z tyłu dyfuzja tak? 

Ciakawe czy mu nie przetlumicie lub nie pojawiają się inne niepożądane efekty. 

Kolego weź lepiej pogadaj z Bartkiem Chojnackim. Miły,  pomocny kolega, akustyk po studiach. Z pewnością doradzi. 

Sorry nie śledzę tematu, ale pomieszczenie nie było mierzone jeszcze? 

Edytowane przez JaZzGot87

.

Ten absorber to ok. 5qm. Laczna powierzchnia scian to 75qm. Czy tymi 6,6% pokrycia mozna „przetlumic“ ?

Myślę że takie dyfuzory 1D ,by wystarczyły na boczne ściany...Czy powinienem go wyżej zamontować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Tak. A najlepiej dokup drugi i postaw go na tym.

Takie dyfuzory słabo sprawdzają się na bocznych. Zależy co chcesz osiągnąć, ale wykorzystasz chyba w około 30% (o ile pamięć mnie nie myli)  ich potencjał. 

Patrzysz gdzie są odbicia czy na chybił trafił to wieszasz? 

.

• Moderatorzy
41 minut temu, JaZzGot87 napisał:

Takie dyfuzory słabo sprawdzają się na bocznych. Zależy co chcesz osiągnąć, ale wykorzystasz chyba w około 30% (o ile pamięć mnie nie myli)  ich potencjał. 

To napisz co należy dać na boczne ściany. Bo jak na razie to nie napisałeś nic ciekawego poza reklamą.

Przede wszystkim proponowałbym zaopatrzyć się w umika i poszukać odpowiedniego miejsca na kolumny, bo z modami na basie wiele nie ugramy "domową" adaptacją. Reszta standardowo: pochłaniacze za kolumnami na odbiciach, za słuchaczem dyfuzory, na podłodzę dywan. Wtedy pomiar i  nausznie sprawdzamy czy coś dokładać czy nie.

Jak nic ciekawego nie napisałem? Słaba efektywność tego typu dyfuzorów, w tych miejscach to dość istotna informacja.

@zbyniu 360 co to za basstrapy?

Edytowane przez JaZzGot87

.

• Moderatorzy

Z modami na basie w takim pomieszczeniu ogólnie niewiele się ugra, chyba że aktywną korekcją.

To czy takie dyfuzory postawimy tu czy gdzieś indziej większej różnicy nie sprawi. To co jest istotne to uzyskanie odpowiedniego równego pogłosu oraz rozkład tego pogłosu a w szczególności odpowiedni czas zaniku wczesnego pogłosu. 

11 minut temu, JaZzGot87 napisał:

Słaba efektywność tego typu dyfuzorów, w tych miejscach to dość istotna informacja.

Ale zbyniu pytał co należało by zrobić.

Jestem ciekaw jak zaadoptować Twoim zdaniem dwie największe (po suficie) płaskie powierzchnie w pomieszczeniu. Bo jestem pewien, że bez ruszenia ich pomiary raczej będą nie ciekawe.

1 godzinę temu, JaZzGot87 napisał:

Przede wszystkim proponowałbym zaopatrzyć się w umika i poszukać odpowiedniego miejsca na kolumny, bo z modami na basie wiele nie ugramy "domową" adaptacją. Reszta standardowo: pochłaniacze za kolumnami na odbiciach, za słuchaczem dyfuzory, na podłodzę dywan. Wtedy pomiar i  nausznie sprawdzamy czy coś dokładać czy nie.

Jak nic ciekawego nie napisałem? Słaba efektywność tego typu dyfuzorów, w tych miejscach to dość istotna informacja.

@zbyniu 360 co to za basstrapy?

A co podobają się?

zbyniu 360 rozwaliłeś koledze wątek ! tak z ciekawości jaką masz wysokość tego pokoju ?

16 godzin temu, Seyv napisał:

Z modami na basie w takim pomieszczeniu ogólnie niewiele się ugra, chyba że aktywną korekcją.

Możesz bardziej doprecyzować pierwszą część zdania, niewiele się ugra tzn. co masz na myśli o jakich sposobach waliki z modami myślisz: ustawienie kolumn, czy może adaptację ?

Edytowane przez mujas
  • Moderatorzy

Poniżej 100 Hz fale mają taką długość, że stosowanie jakichkolwiek pułapek (o rozsądnych wielkościach) nic za bardzo nie wnosi. Można trochę kolumny przesunąć lub miejsce odsłuchu (to drugie daje więcej). Pozostaje korekcja np. DSP  lub pogodzenie się z jakimiś dziurami lub podbiciami.

12 godzin temu, Seyv napisał:

Poniżej 100 Hz fale mają taką długość, że stosowanie jakichkolwiek pułapek (o rozsądnych wielkościach) nic za bardzo nie wnosi. Można trochę kolumny przesunąć lub miejsce odsłuchu (to drugie daje więcej). Pozostaje korekcja np. DSP  lub pogodzenie się z jakimiś dziurami lub podbiciami.

To oczywiste że fali o długości np. 8 metrów nie zatrzyma wełna grubości 10 cm ale jakiś rezonator o odpowiedniej kubaturze już dużo może zdziałać. Akurat kolega ma stosunkowo długi pokój więc spokojnie za sprzętem mógł by całą ścianę przeznaczyć na pochłanianie niskich częstotliwości odpowiednimi ustrojami oczywiście przy założeniu że zrobi jakiś pomiar bo póki co to nie wiadomo co pokojowi dolega. 

• Pokaż nowe odpowiedzi