Skocz do zawartości
IGNORED

Po nitce do kłębka ... właściwe kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Bazując na zdobytej na forum i poza nim wiedzy doszedłem do wniosku, że nie ma sensu przeznaczać większych pieniędzy na bardzo wyszukany sprzęt gdy nie ma się odpowiedniego pomieszczenia i miejsca na ustawienie kolumn. U mnie problemem jest to że przedniej ścianki kolumny (z głośnikami) nie mogę odsunąć od ściany pokoju za kolumnami o więcej niż 60 cm. Pomieszczenie ma aż 35m2 ale dalsze wysunięcie kolumn zastawia przejście i sprawia problemy w poruszaniu się. 

Jeden problem to upośledzenie stereofonii a drugi podbicie basu, który zakłuci czystość pozostałego pasma. 

Ponieważ zależy mi na przestrzennym i spektakularnym, dużym,  dźwięku z niskim basem do słuchania muzyki filmowej to wybrałem wstępnie kolumny z przednim / dolnym basreflexem lub konstrukcję zamoknięte aby przynajmniej z podbiciem basu był mniejszy problem :

1. Tannoy Revolution xt8f

2. KEF Q950

3. Polk Audio Reserve R700

I PYTANIE : Które z tych kolumn Państwa zdaniem najlepiej będą się sprawowały blisko ściany tzn. które pomimo bliskości ściany zapewnią głęboką scenę dźwiękową (domyślam się że dosuniecie do ściany redukuje głębię nie mając za to większego wpływu na szerokość sceny).

Wzmacniacz też chcę kupić razem z kolumnami ale jak mnie przekonaliście - najpierw kolumny a potem wzmacniacz 

Edytowane przez Radek1977
  • Redaktorzy
17 minut temu, Radek1977 napisał:

U mnie problemem jest to że przedniej ścianki kolumny (z głośnikami) nie mogę odsunąć od ściany pokoju za kolumnami o więcej niż 60 cm. Pomieszczenie ma aż 35m2 ale dalsze wysunięcie kolumn zastawia przejście i sprawia problemy w poruszaniu się.

Radek1977, pomyśl o podstawkach, ewentualnie o niskich platformach pod ZG podłogowe na kółkach o niewielkiej średnicy. Możesz w kilka sekund wyjechać spod ściany. Można to zaprojektować tak, że tych kółek nie będzie widać. Tylko hamulec trzeba dać, bo odjadą Ci od basu Kraftwerk! 😉

Wielu z nas tak ma. Nie jesteś sam.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

15 minut temu, kangie napisał:

Radek1977, pomyśl o podstawkach, ewentualnie o niskich platformach pod ZG podłogowe na kółkach o niewielkiej średnicy. Możesz w kilka sekund wyjechać spod ściany. Można to zaprojektować tak, że tych kółek nie będzie widać. Tylko hamulec trzeba dać, bo odjadą Ci od basu Kraftwerk! 😉

Wielu z nas tak ma. Nie jesteś sam.

Kółka to nie jest dobre rozwiązanie - nie ma sensu kupować kolumn za więcej niż 2000 zł / szt jeśli nie będą stały na kolcach. 

• Redaktorzy

Kolce to mit. Ale jak tam uważasz.

Radek, zobacz jakie fajne kolce kiedyś miałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Zdjecie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zapomnij kolce.
Narysuj plan pomieszczenia (jakie dokladnie ma wymiary)
Nie kieruj sie umieszczeniem otworu BR (wystarczy odstep 10-20cm od sciany). To demonizowanie umieszczenia BR to choroba tego forum.

Jesli zalezy ci na duzym spektakularnym brzmieniu, uwzglednij uzupelnienie systemu o subwoofer (nie musi byc od razu, ale w tej sytuacji to „mus“ )

54 minuty temu, Radek1977 napisał:

...pomimo bliskości ściany zapewnią głęboką scenę dźwiękową (domyślam się że dosuniecie do ściany redukuje głębię nie mając za to większego wpływu na szerokość sceny).

Źle się domyślasz.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Z wymienionych kolumn najlepszą przestrzenność będą miały Tannoy i Kef. Kef-ów 950 nie słuchałem kiedyś słuchałem starej serii 700 to od tamtych wolałbym Tannoy xt8. Skoncentrowałbym się przy wyborze pomiędzy tymi kolumnami na dopasowaniu do wzmacniacza i wybrać, te które lepiej się zgrywają tonalnie.

16 godzin temu, Radek1977 napisał:

KEF Q950

wypowiem się tylko o tych, które mam w ofercie: Kef Q950. Obudowa zamknięta. Prawie każda kolumna gra gorzej przy ścianie, jednak na Kefie nie jest aż tak źle. Nadają się 😉

Będąc na odsłuchu koniecznie poproś, aby posłuchać w odległości oraz pod samą ścianą. Wysłyszysz różnicę szybko 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Kółka to nie jest dobre rozwiązanie - nie ma sensu kupować kolumn za więcej niż 2000 zł / szt jeśli nie będą stały na kolcach. 

Po co Ci kolce?

Jeśli na podłodze masz wykładzinę to tak.

Na innych podłogach to jest wydumka, sprawiająca tylko problemy - porysowane podłogi i heroiczna z tym "walka", przez konieczność dodawania podkładek.

No chyba, że ponad wszystko wygląd kolcow rajcuje i dodaje audiofilskiego "splendoru".

17 godzin temu, Radek1977 napisał:

Bazując na zdobytej na forum i poza nim wiedzy doszedłem do wniosku, że nie ma sensu przeznaczać większych pieniędzy na bardzo wyszukany sprzęt gdy nie ma się odpowiedniego pomieszczenia i miejsca na ustawienie kolumn. U mnie problemem jest to że przedniej ścianki kolumny (z głośnikami) nie mogę odsunąć od ściany pokoju za kolumnami o więcej niż 60 cm. Pomieszczenie ma aż 35m2 ale dalsze wysunięcie kolumn zastawia przejście i sprawia problemy w poruszaniu się. 

Jeden problem to upośledzenie stereofonii a drugi podbicie basu, który zakłuci czystość pozostałego pasma. 

Ponieważ zależy mi na przestrzennym i spektakularnym, dużym,  dźwięku z niskim basem do słuchania muzyki filmowej to wybrałem wstępnie kolumny z przednim / dolnym basreflexem lub konstrukcję zamoknięte aby przynajmniej z podbiciem basu był mniejszy problem :

1. Tannoy Revolution xt8f

2. KEF Q950

3. Polk Audio Reserve R700

I PYTANIE : Które z tych kolumn Państwa zdaniem najlepiej będą się sprawowały blisko ściany tzn. które pomimo bliskości ściany zapewnią głęboką scenę dźwiękową (domyślam się że dosuniecie do ściany redukuje głębię nie mając za to większego wpływu na szerokość sceny).

Wzmacniacz też chcę kupić razem z kolumnami ale jak mnie przekonaliście - najpierw kolumny a potem wzmacniacz 

Słuchałem Tannoy xt8f i kilka innych. 

Metraż mam jeszcze większy od twojego i jadąc na odsłuchy byłem nastawiony na Focale jak i wspomniane Tannoy. 

Wybrałem KEF q950. 

Tannoy nie zachwyciły Focale po kilku minutach już zaczynały drażnić Monitor Audio jakieś takie bez wyrazu było jeszcze kilka jak Triangle, Pylon Audio, Canton. 

Kefy zagrały tak jak lubię z werwa i kopem na dole po wygrzaniu grają jeszcze lepiej wręcz monumentalnie. 

W porównaniu z Focalami które kosztują 3x uważam, że nie warto przepłacać.

Śmiało mogą stać blisko tylniej ściany ponieważ one posiadają dwie membrany bierne i nie mają bas reflexu. 

Koniecznie ich posłuchaj. 

Edytowane przez bartoszek32
4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

wypowiem się tylko o tych, które mam w ofercie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Obudowa zamknięta. Prawie każda kolumna gra gorzej przy ścianie, jednak na Kefie nie jest aż tak źle. Nadają się 😉

Będąc na odsłuchu koniecznie poproś, aby posłuchać w odległości oraz pod samą ścianą. Wysłyszysz różnicę szybko 😉

A jaki byście zaproponowali wzmacniacz do KEF Q950 ? NAD C368 wydaje się odpowiedni ale WSZYSCY podkreślają, że ma dość małą, wąską scenę a mi zależy na szerokiej i głębokiej scenie. NAD C388 pewnie ma podobnie bo chyba jedyna różnica w większej mocy. Rotel 1572 II ? Czy będzie ZDECYDOWANIE wyczuwalną lepsza przestrzeń i ogólną jakość dźwięku w stosunku do NAD C388 ??? 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Radek1977 napisał:

A jaki byście zaproponowali wzmacniacz do KEF Q950 ? NAD C368 wydaje się odpowiedni ale WSZYSCY podkreślają, że ma dość małą, wąską scenę a mi zależy na szerokiej i głębokiej scenie. NAD C388 pewnie ma podobnie bo chyba jedyna różnica w większej mocy. Rotel 1572 II ? Czy będzie ZDECYDOWANIE wyczuwalną lepsza przestrzeń i ogólną jakość dźwięku w stosunku do NAD C388 ??? 

Rotel do tych kolumn będzie lepszy. Je trzeba budzić do życia 😉 A12 mkII albo A14 mkII

nawet Hegel H95 się potrafi sprzedać do tych kolumn

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

33 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Rotel do tych kolumn będzie lepszy. Je trzeba budzić do życia 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo A14 mkII

nawet Hegel H95 się potrafi sprzedać do tych kolumn

O Heglu mówi się suchotnik dla audiofilów 🙂  ...  to nie to czego szukam. 

A prawdziwy ROTEL to chyba zaczyna się dopiero od 1572  🙂  ... ta 14 jakoś mnie nie przekonuje 

A jak wygląda przy C368 , A14mkII   - NAD375  ? On ma wyjątkowo skrajne opinie ... niby zbudowany jak czołg a dźwięk taki sobie .... najgorsza ocena WHAT HI FI wszechczasów  😮

Czy to dobry adres do uzyskania szerokiej i głębokiej sceny i spektakularnego i dużego dźwięku np z KEF Q950.

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Radek1977 napisał:

O Heglu mówi się suchotnik dla audiofilów 🙂  ...  to nie to czego szukam. 

A prawdziwy ROTEL to chyba zaczyna się dopiero od 1572  🙂  ... ta 14 jakoś mnie nie przekonuje 

A jak wygląda przy C368 , A14mkII   - NAD375  ? On ma wyjątkowo skrajne opinie ... niby zbudowany jak czołg a dźwięk taki sobie .... najgorsza ocena WHAT HI FI wszechczasów  😮

Czy to dobry adres do uzyskania szerokiej i głębokiej sceny i spektakularnego i dużego dźwięku np z KEF Q950.

no to powiem tak: do C368 to A14 i Hegel jakikolwiek nawet H95 jest świetny 😉

Hegel to żaden suchotnik. Piękna scena, przestrzeń. Tym kolumnom właśnie tego trzeba. Barwy to one mają aż nadto 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

25 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no to powiem tak: do C368 to A14 i Hegel jakikolwiek nawet H95 jest świetny 😉

Hegel to żaden suchotnik. Piękna scena, przestrzeń. Tym kolumnom właśnie tego trzeba. Barwy to one mają aż nadto 😉

Propozycja TOP HI Fi : Hegel H95 + KEF Q950   (10 500 zł) wydaje się być ciekawa dla budżetowego zestawu, który musi zapewnić dobrą stereofonię kolumnom, których nie można odsunąć daleko od ściany 

A jakaś konkurencyjna oferta od Q21 oparta może na Audiolab 6000a albo CA CXA81 ??

Czy Q21 mnie słyszy ??? 🙂

15 godzin temu, Radek1977 napisał:

Propozycja TOP HI Fi : Hegel H95 + KEF Q950   (10 500 zł)

zapraszamy do kontaktu z wybranym salonem i umówienie odsłuchu. Jakieś alternatywy także się znajdą. Kefy porównałbym np z PSB z serii Imagine X2t. Bass reflex do przodu. Mnie granie PSB bardziej odpowiada od Kef. Grają na tyle uniwersalnie, że da się je ożenić z Heglem, Nadem i Rotelem, a także Yamahą. Warto je odsłuchać przy okazji, bo mało popularne u nas, a często wybierane w takim budżecie. 

www.tophifi.pl

7 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

zapraszamy do kontaktu z wybranym salonem i umówienie odsłuchu. Jakieś alternatywy także się znajdą. Kefy porównałbym np z PSB z serii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bass reflex do przodu. Mnie granie PSB bardziej odpowiada od Kef. Grają na tyle uniwersalnie, że da się je ożenić z Heglem, Nadem i Rotelem, a także Yamahą. Warto je odsłuchać przy okazji, bo mało popularne u nas, a często wybierane w takim budżecie. 

To jeszcze ostatnie bardzo ważne dla mnie pytanko, żebym mógł wybrać sprzęt do odsłuchu ...

Zamierzam korzystać wyłącznie ze złączy cyfrowych - głównie USB - sygnał z komputera oraz optic / coaxial - syganał z podstawowej klasy DVD ...

W jakiej kolejności ustawilibyście te wzmacniacze pod kątem jakości przetwornika DAC (NAD C368, Rotel 14 II, Hegel H95) 

I jeszcze na koniec ... Chodzi mi trochę po głowie zakup CD ... ale jak już to tylko i wyłącznie Marantz CD 6007 . Czy macie pogląd czy DAC w tym CD byłby wyraźnie lepszy do tych znajdujących się w wymienionych wzmacniaczach ?  

Jak się czyta testy to ZAWSZE jest mniej więcej taki tekst : "ta jakość dźwięku dotyczyła wejść analogowych, natomiast z wejść cyfrowych dźwięk ma mniejszą przestrzeń, dynamikę jest nieco mniej szczegółowy ... "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radek1977

juz sporo poleceń masz powyzej ale ja podpisuje sie pod tymi co napisali zebyś "nie przeceniał kolców" oraz że problem basu to nie konieczie "bliskość ściany" czy tez problem pomieszczenia choć moze być.

miałem Tannoy Definition DC10Ti - pięknie wygladające, drogie i z pięnym kolcami i .... miałem problemy z basem. 

obecnie mam JBL L-300 z duzo wiekszym basowym driverem - 15", bez kolcow, w tym samym pomieszczeniu i zero problemów z basem wrecz jest cacy. miałem tez czasowo Triangle Delta signature i również było swietnie.

patrząc na twoje typy ja bym polecił kopciuszka audio w naszym kraju, gdzie indziej bardzo cenione i nagradzane tj Triangle Esprit Antal EZ

To jeszcze ostatnie bardzo ważne dla mnie pytanko, żebym mógł wybrać sprzęt do odsłuchu ...

Zamierzam korzystać wyłącznie ze złączy cyfrowych - głównie USB - sygnał z komputera oraz optic / coaxial - syganał z podstawowej klasy DVD ...

W jakiej kolejności ustawilibyście te wzmacniacze pod kątem jakości przetwornika DAC (NAD C368, Rotel 14 II, Hegel H95) 

I jeszcze na koniec ... Chodzi mi trochę po głowie zakup CD ... ale jak już to tylko i wyłącznie Marantz CD 6007 . Czy macie pogląd czy DAC w tym CD byłby wyraźnie lepszy do tych znajdujących się w wymienionych wzmacniaczach ?  

Jak się czyta testy to ZAWSZE jest mniej więcej taki tekst : "ta jakość dźwięku dotyczyła wejść analogowych, natomiast z wejść cyfrowych dźwięk ma mniejszą przestrzeń, dynamikę jest nieco mniej szczegółowy ... "

ciężko to w ten sposób ocenić, bo jednak testuje się te piece jako wzmak+dac razem. Jeśli już bym musiał, to Hegel>Rotel>Nad

www.tophifi.pl

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ciężko to w ten sposób ocenić, bo jednak testuje się te piece jako wzmak+dac razem. Jeśli już bym musiał, to Hegel>Rotel>Nad

To już teraz rzeczywiście ostatnie pytanie 🙂

Czy Hegel H95 nie ma żadnych problemów z napędzaniem KEF Q950 ? Inaczej ... czy "taki sam" tylko mocniejszy wzmacniacz np. 2x100W da lepszy dźwięk (szczególnie kontrola basu) niż H95 czy te dodatkowe waty nic nie zmienią. 

Pytam bo wydaje mi się, że obudowa zamknięta powoduje, że głośniki mają ciężej niż przy bas reflex. 

Proszę o bardzo szczerą odpowiedź 😉 

Edytowane przez Radek1977
36 minut temu, Radek1977 napisał:

Czy Hegel H95 nie ma żadnych problemów z napędzaniem KEF Q950 ? Inaczej ... czy "taki sam" tylko mocniejszy wzmacniacz np. 2x100W da lepszy dźwięk (szczególnie kontrola basu) niż H95 czy te dodatkowe waty nic nie zmienią. 

Pytam bo wydaje mi się, że obudowa zamknięta powoduje, że głośniki mają ciężej niż przy bas reflex. 

odpowiem tak: wystarczy H95, jednak H120 zagrałby jeszcze swobodniej. Jednak moim skromnym zdaniem do tych kolumn to już chyba trochę przesada względem tego co się poprawi 😉

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby umówić się na odsłuch i posłuchać Q950 z jednym i drugim Heglem

www.tophifi.pl

5 godzin temu, Radek1977 napisał:

to.ze cos daje rade....to nie ma znaczenia.

im lepszy zastosujesz wzmacniacz tym lepsze uzyskasz efekty.

to.ze cos daje rade....to nie ma znaczenia.
im lepszy zastosujesz wzmacniacz tym lepsze uzyskasz efekty.

No dokładnie tak jak Tomasz prawi i nie waty tylko wydajność prądowa . To niby powinno iść w parze ale nie koniecznie tak jest . Często producent podaje pierdylion watów a okazuje się że wydajność lipa . Bywa odwrotnie ale bardzo rzadko - choc mam Wzmak 45 Wat z zewnętrznym dużym PWR i daje prądu jak nie jeden 100-180 Wat

Osobiście mam łatwe do napędzenia kolumny . 8 ohm z max spadkiem do 6 i czułością 93dB . Mogą grać z lampą mogą ale za każdym razem jak polacze je z wydajniejszym wzmakiem to grają lepiej.

Kup najlepszy - mocny prądowo - na jaki cię stać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk