Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, quatross napisał:

Właśnie z takimi tylko będzie synergia. Di średniej klasy; marketowymi (jak twoje) .

Nie rozumiem Twojego bełkotu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, Piopio napisał:

Bardzo rzetelna recenzja. Polecam oglądnąć. Są napisy po angielsku. 

14:05 - ciekawe paczki na wavecorach. Ciekawe czy dostępne w Europie? Może ktoś z szanownych forumowiczów wie coś więcej na ich temat? 

edit: są dostępne w EU.

https://www.audiophonics.fr/en/passive-speakers-and-subwoofer/smsl-tabebuia-wavecor-bookshelf-speakers-2-way-100w-4-88db-56hz-32khz-black-pair-p-14717.html

Edytowane przez lowfi81

A te pokazane w 13:25? Zafascynowany jestem  zespołami głośnikowymi open baffle.

Na szczęście @Grzegorz7 dopuszcza mnie do wiedzy tajemnej w tej dziedzinie.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

15 godzin temu, dajrekt napisał:

Ja nie potrzebuje 2x200W (chyba nikt mieszkający w bloku nie potrzebuje) więc  do takiego s. a30a dałbym sobie słabszy zasilacz, dzięki czemu bylby on tańszy i może mniej się grzal. Tak kombinuje na zdrowy rozum.

Sabaj nie ma zewnętrznego zasilacza. Do niego wpinasz jedynie przewód zasilający. Zasilacz jest w obudowie.

20 godzin temu, dajrekt napisał:

1. Jaki jest pobór prądu sabaja przy cichym słuchaniu, czyli muza leci na tyle cicho że można normalnie rozmawiać? Jaki jest pobór prądu gdy wzmacniacz jest włączony "na sucho"?

Moje loxjie chodzi 24/7, gdzie pobór prądu jest 2 W przy wyłączonym wyświetlaczu i przy cichym słuchaniu (tak, dwa waty, ale mierzone tanim watomierzem z alle więc może się mylić), do max kilkunastu W przy spadających garnkach w kuchni za ścianą. 

Sabaj ciągnie koło 17 watów w idlu, niezależnie od tego, czy wyświetlacz jest włączony, czy nie.

W moim przypadku przekreśla go to w sytuacji, gdy chciałbym podłączyć do niego streamer (np. WiiM) żeby mieć zawsze dostępne głośniki sieciowe. Brakuje mi tutaj mocno auto-on po wykryciu sygnału, jak w Toppingach.

6 godzin temu, umcynbolcyn napisał:

Sabaj ciągnie koło 17 watów w idlu, niezależnie od tego, czy wyświetlacz jest włączony, czy nie.

W moim przypadku przekreśla go to w sytuacji, gdy chciałbym podłączyć do niego streamer (np. WiiM) żeby mieć zawsze dostępne głośniki sieciowe. Brakuje mi tutaj mocno auto-on po wykryciu sygnału, jak w Toppingach.

Dzięki. Zmierzyłeś to watomierzem czy w inny sposób?

Przy 17 W to nie ma na razie jakoś dramatu bo to ok. 10 zł/miesięcznie przy cenie 77 gr za kWh (taką mam obecnie taryfę).

Dla porównania loxjie kosztuje mnie 1,20 zł/m, dlatego nawet nie chce mi się wyłączać tego ustrojstwa.

Z drugiej strony przy takim poborze prądu (17 W bez obciążenia) ten sabaj jest blisko tradycyjnych klocków, czyli trochę odpada jedna z zalet klasy D - znikome zapotrzebowanie na prąd. 

Miałem kiedyś ampli yamahy gdzie na sucho brała 20 W oraz wzmak NAD - chyba 30 W jeśli dobrze pamiętam.  Może na razie nie jest to jeszcze takie ważne, ale za rok prąd ma kosztować 2,4 zł/kWh po wyczerpaniu gwarantowanych w niższej stawce 2000 Kwh, czyli ten parametr może odgrywać coraz większą rolę.

19 minut temu, dajrekt napisał:

Z drugiej strony przy takim poborze prądu (17 W bez obciążenia) ten sabaj jest blisko tradycyjnych klocków, czyli trochę odpada jedna z zalet klasy D - znikome zapotrzebowanie na prąd. 

Chyba bardziej istotne jest to ile pobiera prądu jak gra ? Klasę D należy wyłączać gdy nie gra.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

32 minuty temu, dajrekt napisał:

Dzięki. Zmierzyłeś to watomierzem czy w inny sposób?

Mierzyłem smart gniazdkiem Gosund, ale tę samą wartość podał ktoś na Audio Science Review.

16 minut temu, Piopio napisał:

Chyba bardziej istotne jest to ile pobiera prądu jak gra ? Klasę D należy wyłączać gdy nie gra.

ale u mnie wzmacniacz działa 18h z czego z 13 h gra bardzo cicho, długo by tłumaczyć dlaczego a i nie miejsce na to. 

Dlaczego klasę D należy wyłączać gdy nie gra? Niszczy się coś, wypala, zużywa?  A tradycyjnych klocków nie ma potrzeby wyłączać gdy nie grają? Lepiej im służy włączenie 24/7 niż klasie D? Poważnie pytam.

7 minut temu, dajrekt napisał:

Dlaczego klasę D należy wyłączać gdy nie gra? Niszczy się coś, wypala, zużywa?  A tradycyjnych klocków nie ma potrzeby wyłączać gdy nie grają? Lepiej im służy włączenie 24/7 niż klasie D? Poważnie pytam.

Do Class D amps need a load?

Class D amplifiers should not run without load because the load is used to damp the LC output filter and prevent the filter chokes from drawing excessive voltages. The use of catch-diodes in class D amplifiers may allow them to operate without a load, which is especially useful if they are shielded.

26 minut temu, dajrekt napisał:

Dlaczego klasę D należy wyłączać gdy nie gra? Niszczy się coś, wypala, zużywa? 

D klase stale włączony może nawet topić się - fotki ktoś wrzucał na ASR. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

37 minut temu, marcinmarcin napisał:

D klase stale włączony może nawet topić się - fotki ktoś wrzucał na ASR. 

Jestem wstanie to uwierzyć - różne g... sprzedają. Nie grająca klasa D wydaje mi się, że puszcza prostokąt z wypełnieniem 50% (cały czas próbuje osiągnąć 0, a ma do dyspozycji -Vmax i +Vmax). Loxjie jak się nie grzeje to musi odłączać przy ciszy wyjścia. Sabaj dodatkowo ma pętlę zwrotną, więc cały czas próbuje usuwać tętnienia zasilacza w tej ciszy...

Edytowane przez FioleK

Mi Sabaj przy włączonym trybie bluetooth i cichym graniu pobierał około 20-23 waty, raczej stałą wartość ale nie pamiętam dokładnie. 

Przy wyłączonym około 3-3,5 wat.

Sporo jak na tryb czuwania. 

Wydaje mi się, że sam zasilacz ma 1W w standby (co już dyskwalifikuje dostanie CE). Sabaj po prostu gra jak sprzęt za 4-6k zł, ale ma pewne dysfunkcje... jak duży pobór w czuwaniu czy brak auto-włączenia po wykryciu sygnału... aktualizację softu dla zaawansowanych... Ciekawe jak się to ma w VMV A2...

Godzinę temu, FioleK napisał:

Sabaj po prostu gra jak sprzęt za 4-6k zł,

Jak wzmacniacz za 4-6K. Do tego trzeba doliczyć DAC za przynajmniej 4K i mamy około 10K 😉 Czyli poziom NAD M10v2, Lyngdorf TDAI-1120 i inne.

Ja na razie nie znalazłem słabych punktów Sabaja. Ale może jestem głuchy albo mam za słaby sprzęt 😉 

10 godzin temu, Piopio napisał:

Ale może jestem głuchy albo mam za słaby sprzęt 😉 

Netetykieta zabrania źle mówić o uczestnikach Forum, nawet o sobie- bez wyjątku.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

4 minuty temu, piramidon napisał:

Netetykieta zabrania źle mówić o uczestnikach Forum, nawet o sobie- bez wyjątku.

Muszę się więc donieść na siebie administracji 😉

Z ciekawością oczekuję na pomiary osiągów A30a na ASR (https://www.audiosciencereview.com/.

Zawierzyłem entuzjastycznym opiniom... m.in. Twojej (Mój wzmacniacz ciągle w drodze do mnie)

12 godzin temu, Piopio napisał:

mam za słaby sprzęt

To się dopiero okaże...

4 minuty temu, piramidon napisał:

Z ciekawością oczekuję na pomiary osiągów A30a na ASR

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/smsl-vmv-a2-review-stereo-amplifier-dac.24640/

Tutaj masz. Sabaj i SMSL to konstrukcyjnie to samo. Oprócz oprogramowania i wejścia AES/EBU w SMSL.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Sabaj i SMSL to konstrukcyjnie to samo

Tak piszą, ale z czegoś podwójna cena wynika. 

A jak nie - to nie takie kwiatki na ASR znajdywano.  Czekam na sprawdzenie.

Chyba żeee... układy

5 minut temu, piramidon napisał:

Tak piszą, ale z czegoś podwójna cena wynika. 

A jak nie - to nie takie kwiatki na ASR znajdywano.  Czekam na sprawdzenie.

Chyba żeee... układy

Każdy produkt Sabaj jest tańszy niż odpowiednik SMSL czy podobny. SMSL jest bardziej luksusowy. I tyle. Słuchałem obydwu i nie zauważyłem brzmieniowej różnicy.

Edytowane przez Piopio

W dniu 6.12.2022 o 20:08, dajrekt napisał:

Dziękuję wszystkim za odp. W odróżnieniu od większości ludzi to mi w tych małych chińczykach podoba mi się  też to że mają zewnętrzne zasilacze, można je zrzucić gdzieś za polke, i to że ich "mocą" mozna sterować mocą wzmacniacza.  Ja nie potrzebuje 2x200W (chyba nikt mieszkający w bloku nie potrzebuje) więc  do takiego s. a30a dałbym sobie słabszy zasilacz, dzięki czemu bylby on tańszy i może mniej się grzal. Tak kombinuje na zdrowy rozum.

A masz pojecie ze wzmacniacz np 2x200W nie oddaje caly czas 200W na kanal tylko jakies ulamki tego, przy pracy na normalnym poziomie glosnosci? 😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Dokładnie tak jest, ludzie myślą, że potrzebują w ... watów, a prawda jest taka, że te 10-30W prawdziwej mocy muzycznej jest dla 90% wystarczającą ilością...

Przypominam, że  recenzja SMLS vmv a2 na ASR jest dość powściągliwa:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/smsl-vmv-a2-review-stereo-amplifier-dac.24640/

Z podsumowania:

..."Subiektywnie A2 zapewnia wystarczającą moc do napędzania każdego małego i średniego systemu z dużą ilością miejsca nad głową. I och, ci z was, którzy nie znoszą wysokiej rozdzielczości, mają teraz doskonały wzmacniacz, ponieważ i tak nie będzie próbował odtworzyć ultradźwięków! Na szczęście podawanie 24-bitowych danych działa, więc nie przeglądaj tak szybko treści w wysokiej rozdzielczości. Ogólnie polecam wzmacniacz SMSL VMV A2".:.

W moim mniemaniu A30a jest formą wycofania się  z niedorzecznej ceny SMLS vmv a2 i wykorzystaniem ustawionej linii produkcyjnej, by sprzedać przygotowane materiały.

Tak mi podpowiada moja praktyka pracy w przemyśle i wieloletnie szefowanie w firmach.

Edytowane przez piramidon

12 minut temu, piramidon napisał:

W moim mniemaniu A30a jest formą wycofania się  z niedorzecznej ceny SMLS vmv a2 i wykorzystaniem ustawionej linii produkcyjnej, by sprzedać przygotowane materiały.

Zadziwia mnie, że można wymyślać takie bzdury 😉 Jak Ty sobie radziłeś jako szef ? 

15 minut temu, piramidon napisał:

Przypominam, że  recenzja SMLS vmv a2 na ASR jest dość powściągliwa:

Recenzje ASR ZAWSZE są powściągliwe. Tam chodzi o pomiary a nie o audiofilską poezję. Poczytaj inne recenzje. Te są bardziej entuzjastyczne. 

A ja myślę, że prawda jest gdzieś pomiędzy... Jest gdzieś zdjęcie A2 w środku? A2 było za drogie i nie dostało aż tak WOW recenzji, aby się ludzie mieli na to rzucić, więc design powędrował do Sabaja. Tudzież mieli gotowy projekt i tylko musieli go przyciąć jak się tylko da, aby zrobić tańszego Sabaja... Też jestem ciekawy o co tak naprawdę przycięli A2...

9 minut temu, FioleK napisał:

A ja myślę, że prawda jest gdzieś pomiędzy... Jest gdzieś zdjęcie A2 w środku? A2 było za drogie i nie dostało aż tak WOW recenzji, aby się ludzie mieli na to rzucić, więc design powędrował do Sabaja. Tudzież mieli gotowy projekt i tylko musieli go przyciąć jak się tylko da, aby zrobić tańszego Sabaja... Też jestem ciekawy o co tak naprawdę przycięli A2...

Układ płyty głównej jest podobny. Te same komponenty i zasilacz. Brak tylko wejścia AES/EBU. 

Testuje od kilku dni Sabaja A30A i muszę powiedzieć, ze gra znakomicie. Mój tor nie jest specjalnie wyszukany,

gdyż jest to:  PC (z Qobuz) -> Kabel USB -> Sabaj A30A -> Kolumny KEF Q350. Pokój ca 15 m.

Sabaj odczytuje nawet pliki 24bitowe w częstotliwości 192 khz. Dźwięk jest bardzo przestrzenny, można bez problemu zlokalizować instrumenty. Bas dobry, bez dudnienia, świetne wokale. Słucham głównie śpiewających Pań: Diana Krall, Norah Jones, Melody Gardot itp. Sabaj na pewno jest wart swojej ceny ca 2250 PLN.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.