Skocz do zawartości
IGNORED

Mostek RS207 wymina na diody?

Rekomendowane odpowiedzi

Na Schottky ? 

Na coś o zdecydowanie krótszym czasie wyłączania? 

Jaką masz wartość wyprostowanego napięcia na elektrolitach/filtrze tuż za mostkiem?
Na jakie napięcie są elektrolity (patrząc na napisy) ? 

Na aukcjach jest dostępna dioda STTA506D.  5A.  20 nanosekund. 
Jeśli wartość wyprostowanego napięcia na filtrze jest nie większa jak 290V DC, to powinna być OK. 

Edytowane przez zjj_wwa
9 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Mam dwa mostki te same ,ale napięcia są rozne za pierwszym jest okolo 350v , na drogim max 50v.

Myślałem o czyms takim uf4007 ?

Jeśli się nie mylę, to uf4007 ma 75 nanosekund (Reverse Recovery Time). 

A zanim zaczniesz kombinować z usuwaniem mostka, próbowałeś bocznikować każdą z jego diod malutkim wysokonapięciowym kondensatorkiem foliowym?  Każdy kondek musi być na napięcie nie mniej niż dwa pierwiastki z dwóch razy większe od napięcia jałowego AC z trafa.   Czyli de facto na napięcie 3x większe.   W sekcji wysokonapięciowej, powiedzmy 10nF.  W sekcji niskonapięciowej, powiedzmy 22nF. 

Diody szybkie a w szczególności Schottkiego nie wnoszą niczego jako prostowniki 50Hz oprócz problemów...

No może jedynie przy deficycie napięcia... 

Xraytonnyb w jednym z ostatnich filmów stwierdził że wraz ze wzrostem prądu wzrasta spadek napięcia na diodach Schottkiego i pasują one do zasilacza jak pięść do oka. Podobno z 0.4v potrafi się zrobić 1.2v. Mają też relatywnie duży prąd wsteczny. 

11 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

po czym wnosisz, że mostek ogranicza zasilacz?

Już dwa razy wymieniałem mostki jeden w DACu drugi pre i za każdym razem był progres teraz chcę to zrobić we wzmacniaczu. Zawsze mogę wrocic do mostka. 

4 godziny temu, zjj_wwa napisał:

A zanim zaczniesz kombinować z usuwaniem mostka, próbowałeś bocznikować każdą z jego diod malutkim wysokonapięciowym kondensatorkiem foliowym?  Każdy kondek musi być na napięcie nie mniej niż dwa pierwiastki z dwóch razy większe od napięcia jałowego AC z trafa.   Czyli de facto na napięcie 3x większe.   W sekcji wysokonapięciowej, powiedzmy 10nF.  W sekcji niskonapięciowej, powiedzmy 22nF. 

Muszę spróbować 

Edytowane przez Mariusz03
  • 2 lata później...
W dniu 1.09.2022 o 23:46, Mariusz03 napisał:

Muszę spróbować 

Stary temat, ale odkopę - i spróbowałeś? 

Tematów o diodach jest niewiele a jak się zacznie to od razu kontrowersje. A przynajmniej różne za i przeciw. 

Macie swoje doświadczenia z diodami? Jak zagłębić się w temat, to niektórzy po audiofilsku polecają te różne fast, ultrafast, czy choćby Shottky'ego, a inni od razu kontrują, że do czego ci chłopie to szybkie odzyskiwanie. Toż to śmieszne 50Hz przecież. No i coś czuję, że dla laika czy trolla od razu włączy się potrzeba tzw beki z "brzmienia diod". A jakie Wy macie zdanie na ten temat? Ktoś słyszy coś względem oklepanej 1N4007 czy tytułowego mostka?

6 minut temu, witek_z napisał:

kup MUR860

We wzmaku nie mam mostków już dawno diody śmigają, to temat stary z przed 2 lat

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

We wzmaku nie mam mostków już dawno diody śmigają 

dopiero teraz doczytałem że akcja była w 22 roku, tak czy siąk to są dobre diody.

55 minut temu, Wito76 napisał:

Stary temat, ale odkopę - i spróbowałeś? 

Już zapomialem o tym nawet stary temat . Mom zdaniem warto zwłasza we wzmaku wymienić mostki na dobre diody.

20 minut temu, witek_z napisał:

tak czy siąk to są dobre diody.

No właśnie, a niby czemu? Pomijam fakt po co mi 100A dioda.

Np w DACu mam takie fajne okrąglutkie szybkie lawinowe Philipsy 75ns (czyli fast, nie ultra) i czysto teoretycznie, ciekawe czy rzeczywiście jest jakaś różnica względem takiej 10 razy tańszej, tzw zwykłej. Oczywiście sympatyczniej mi z tymi co mam.  

Edytowane przez Wito76
2 minuty temu, Wito76 napisał:

No właśnie, a niby czemu? Pomijam fakt po co mi 100A dioda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szczerze polecam - jest kilka filmów o tłumieniu szumu (w tym od diod) jak i projektowaniu zasilaczy - poziom akademicki wiedzy ale bardzo ładnie i zwięźle przedstawiony

był tam jeden cykl który by Ci dokładnie krok po kroku pokazał jak dobrać diodę do zastosowania ale niestety nie mogę teraz zlokalizować, jak kiedyś znadję to wrzucę

Ukryta Zawartość

6 minut temu, witek_z napisał:

ta dioda ma 8A

Mój błąd. Pewnie w impulsie jest te 100, ale to bez znaczenia, mi 2A wystarczy. Tylko czemu są "dobre"?

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

szczerze polecam

Czy ten pan to nie jakiś "ton składowy" albo Pogromca Mitów?

W dniu 1.09.2022 o 21:04, Daniel_68412 napisał:

Xraytonnyb w jednym z ostatnich filmów stwierdził że wraz ze wzrostem prądu wzrasta spadek napięcia na diodach Schottkiego i pasują one do zasilacza jak pięść do oka. Podobno z 0.4v potrafi się zrobić 1.2v. Mają też relatywnie duży prąd wsteczny. 

Żaden "Xraytonnyb" nie musiał tego stwierdzać, wystarczy zmierzyć samemu, a leniwce mogą zajrzeć do datasheet diody 🙂 .

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Mom zdaniem warto zwłasza we wzmaku wymienić mostki na dobre diody.

A to zdanie poparte jakimiś faktami, pomiarami?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

9 godzin temu, jar1 napisał:

Są soft recovery. Nie potrzeba snubberów. 

Natomiast wydaje mi się, że większy zysk byłby z użyciem Quasimodo , a stłumienie rezonansu w układzie trafo + mostek jest jak najbardziej wskazane. To naprawde słychać. Z tym , ze snubber zrobiony "na pałę" może zrobić więcej złego niż dobrego.

35 minut temu, Krzych 2 napisał:

To naprawde słychać. Z tym , ze snubber zrobiony "na pałę" może zrobić więcej złego niż dobrego.

No, więc właśnie. 

Soft recovery jest bezpieczne i niezależne czym i jak kto będzie próbował się "bawić w poprawę"

Poza tym murki są szybkie i to też ma znaczenie, w tym przypadku 😉

Ok. Ale... słyszycie diody? Wiadomo, drażni i kłuje w oko jakiś chamski mostek-monolit (tak teoretycznie, nie mam),ale czy ktoś poza zwyczajną dbałością o detale na pokładzie swojej elektroniki usłyszał zmianę/poprawę? Nie szukam dziury w całym, bo to wydatek max na czteropaka, tylko czy czasem to nie jest jakaś wydumana zabawa w przerost formy nad treścią?

6 minut temu, Wito76 napisał:

Ok. Ale... słyszycie diody? Wiadomo, drażni i kłuje w oko jakiś chamski mostek-monolit (tak teoretycznie, nie mam),ale czy ktoś poza zwyczajną dbałością o detale na pokładzie swojej elektroniki usłyszał zmianę/poprawę? Nie szukam dziury w całym, bo to wydatek max na czteropaka, tylko czy czasem to nie jest jakaś wydumana zabawa w przerost formy nad treścią?

Dla spokoju, że mam to zrobione optymalnie używam układu Quasimodo do dobrania snubbera. 

Natomiast czy to słychać? To zależy. Jedni mówią, że jest gładziej mniej nerwowo. Nie jest to wpływ fundamentalny to na pewno.

55 minut temu, Wito76 napisał:

Wszystko zależy też od reszty zestawu.  Może być tak, że inne sprawy są istotniejsze na daną chwilę.

W każdym razie diody w mostku przy przełączaniu generują zakłócenia, a im ich mniej w całym zestawie tym lepiej.

Im większe prądy tym są one również energetycznie silniejsze.

Zasada powinna być zawsze taka, że należy próbować zawsze minimalizować takie zakłócenia, jak się tylko da.

Uwierz, są dobre nie chce mi się pisać historii.
No właśnie historia zawsze jest podobna, że komuś nie chce się pisać historii, nie mam czasu itd i pozostają niedomówienia i przestrzeń do spekulacji.

Niedawno "poprawiałem" zasilacz (gotowiec, chyba z allegro)) do jakiegoś układu podłączanego do toru audio.  Coś mi się nie podobało, no bo oczekiwałbym poprawy po podmianie zasilacza impulsowego na zasilacz liniowy a tu nic z tego, a nawet chyba gorzej 😉

Przyjrzałem się i doszedłem do wniosku, że umieszczenie mostka  prostowniczego (w tym przypadku MBR10150CT) na tym samym radiatorku ( po przeciwnej jego stronie) co układu stabilizacji napięcia (LT1085)  to raczej kiepski pomysł.  Wylutowałem mostek i podlutowałem go od spodu pcb. I było od razu lepiej 😉

Edytowane przez jar1

Pewnie mało przestrzeni i ktoś chciał optymalnie ją wykorzystać stąd taka partyzantka. Bo przecież głupio by wyglądało, gdyby fabryka zrobiła tak jak Ty . My robiąc coś DIY możemy już sobie pozwolić na jakieś wizualne, estetyczne kompromisy i żeby amatorsko coś tam wyglądało. Robimy to z reguły dla siebie.

16 minut temu, Wito76 napisał:

No właśnie historia zawsze jest podobna, że komuś nie chce się pisać historii, nie mam czasu itd i pozostają niedomówienia i przestrzeń do spekulacji.

Z 15 lat temu zbudowałem (diy, preamp) NAD1000,do tej pory miałem diody z serii 4xx (coś tam, nie pamiętam). Miałem bazę przesuniętą o 5-10% w lewo (wszystkie tranzystory dobrane prawidłowo). Myślę sobie co może wnieść zmiana diod - NIC. No i wymieniłem ma MUR860 po włączeniu eureka: więcej szczegółów w całym paśmie, baza wróciła na środek (myślę sobie to niemożliwe) no i jakby by przybyło więcej basu i sopranu - ot cała historyja

Edytowane przez witek_z
8 minut temu, Wito76 napisał:

Pewnie mało przestrzeni i ktoś chciał optymalnie ją wykorzystać stąd taka partyzantka. Bo przecież głupio by wyglądało, gdyby fabryka zrobiła tak jak Ty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . My robiąc coś DIY możemy już sobie pozwolić na jakieś wizualne, estetyczne kompromisy i żeby amatorsko coś tam wyglądało. Robimy to z reguły dla siebie.

Pewno tak, ale raczej to po prostu kiepski projekt pod względem dobrego działania elektroniki.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi