Skocz do zawartości
IGNORED

REL ACOUSTICS T/5X vs SVS SB-1000 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym Was prosić o poradę, który z tych subwooferów będzie lepszym wyborem do stereo, celem wsparcia kolumn dla uzyskania „bardziej dociążonego” basu. Kolumny posiadam podłogowe, które nieźle radzą sobie ze średnim basem. Uważam, że tak +/- od 45 Hz dopiero zaczyna się spadek, choć nie wodospad 🙂 Tak na ucho w utworach w których „bas jest” np. w „Another Brick in the Wall”, nawet podczas niezbyt głośnego słuchania ten bas jest taki w sam raz. Pomyślałem więc sobie, że gdybym dołożył subwoofer i ustawił go w taki sposób, żeby dla wspomnianego utworu wzmocnić bas odrobinę, to nie „zalałbym” basem tego utworu, żeby dalej zachować jakąś tam równowagę (bas, średnie, wysokie), określając to w takim uproszczeniu i wtedy ta odrobina wzmocnionych niższych częstotliwości pozwoliłby słyszeć bas wyraźniej w utworach, w których jest go mniej, bez podkręcania głośności na wzmacniaczu. Tak sobie to „wykalkulowałem”. Przyczyny dla których chciałbym wesprzeć kolumny subem są dwie, trzy. Bez basu a raczej jego niewystarczającej słyszalności (mam tu cały czas na myśli wyraźny bas tak od ok. 40 Hz), nie jakiś „extreme boosted bass :)” muzyka brzmi dla mnie jak „rozwodnione piwo”. Wyblakły kolor. Po drugie, nie lubię głośno słuchać muzyki, co automatycznie wpływa na jego niższą głośność/poziom natężenia dźwięku/dB, zgadza się? Po trzecie, kiedy na upartego zrobię głośniej, bo jak wspomniałem nie lubię słuchać muzyki głośno, tylko tak jak szeregowy człowiek z dobrym słuchem ogląda filmy w TV, może odrobinę głośniej, wtedy bas słyszalny jest wyraźniej, ale jednocześnie inne instrumenty również słychać głośniej co zaczyna mnie drażnić po 30 minutach słuchania. 

Poczytałem trochę o subwooferach i zainteresowały mnie te dwa modele. Różnią się trochę różnymi parametrami, funkcjami, złączami oraz wielkością i miejscem w którym woofer jest zamontowany. REL 8” od spodu, SVS 12” z przodu. 

Który rekomendujecie koledzy? 

Dzięki z góry za wskazówki i porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/159568-rel-acoustics-t5x-vs-svs-sb-1000-pro/

Wygląda na to że wystarczyłby spokojnie Rel T5/x do lekkiego rozszerzenia pasma. Tylko cena jest kosmiczna za ten subtelny dodatek. Z nowych subwooferów lepiej wybrać 2x BK Gemini lub 2x BK XLS 200 - wyjdą tyle samo albo i mniej niż jeden Rel. W sumie jeden BK XLS 200 też wystarczy (i zagra przy tym lepiej od Rela), ale co dwa suby w stereo to nie jeden ;)

Z używek 2x Rel Quake, 2x Rel Q150e, 2x Q200e - też zagrałyby super.

14 godzin temu, don111 napisał:

Wygląda na to że wystarczyłby spokojnie Rel T5/x do lekkiego rozszerzenia pasma. 

Dzięki za poradę. Powiedz mi jeszcze, czy taki sub mógłby stać nie na podłodze, ale na stoliku RTV, w miejscu gdzie stoi ten obrazek. To zdjęcie z internetu, ale tak to u mnie mniej więcej wygląda. Po bokach stoją kolumny i trudno już tam o miejsce na subwoofer. Po drugie, jeśli nie jest ekranowany magnetycznie to chyba też lipa żeby stał obok telewizora 🤨

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Subwoofer powinien stać na podłodze, na szafce możesz postawić co najwyżej monitory.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To chyba wstrzymam się narazie. Może po jakimś przemeblowaniu kiedyś. Z drugiej strony chyba trochę na siłę chcę się uszczęśliwić, bo tego basu mi raczej wystarcza. Nie odczuwam jakichś dużych jego braków. Tylko to coś trochę jak z samochodem. Mocy mi nie brakuje, ale gdyby tak dołożyć trochę koni 😉

Koledzy. Dziękuję wszystkim, którzy zmarnowali czas na przeczytanie mojego postu. Pogadałem sobie jeszcze telefonicznie z bardziej doświadczonym kumplem. On zna dobrze mój zestaw i stanowczo mi odradza. Nie, żeby sub był kompletnym nieporozumieniem u mnie, ale przy moich podłogówkach i z takim basem (dość niskim) to szukanie dziury w całym 🙂

Pozdrawiam. 

21 godzin temu, Krizmo napisał:

Pomyślałem więc sobie, że gdybym dołożył subwoofer i ustawił go w taki sposób, żeby dla wspomnianego utworu wzmocnić bas odrobinę...

No to źle pomyslałeś: zadaniem suba (w dużym uproszczeniu) jest zagrać poniżej kolumn, a nie wzmocnić to, co kolumny grają.

...ta odrobina wzmocnionych niższych częstotliwości pozwoliłby słyszeć bas wyraźniej w utworach, w których jest go mniej...

Wtedy w tych co było w sam raz będzie zbyt dużo - każda płyta brzmi inaczej i nic z tym nie zrobisz.

nie lubię słuchać muzyki głośno

Przy cichszych dźwiękach maleje czułość słuchu na niższe częstotliwości, dlatego warto wybrać kolumny, które mają nieco podbity bas lub spróbować samemu podbić go sobie gałką. Ale może być i tak, że po prostu kolumnami nie do końca trafiłeś w swój gust.

BTW nie wiem jakie masz kolumny, ale zanim wydasz choćby 1zł, poszukaj basu przesuwając kanapę i kolumny o 10-20cm.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie możesz nie tyle nie powinieneś ale nie możesz ustawić subwoofera na meble po prostu szkoda kasy. Będzie to pieniądz wywalony w błoto.

Co do porównania tych dwóch subwooferów to do stereo zdecydowanie wygrywa Rel serii T. 

Svs SB porównał bym bardziej do serii ht od rela.

W dniu 5.09.2022 o 13:17, Krizmo napisał:

Koledzy. Dziękuję wszystkim, którzy zmarnowali czas na przeczytanie mojego postu. Pogadałem sobie jeszcze telefonicznie z bardziej doświadczonym kumplem. On zna dobrze mój zestaw i stanowczo mi odradza. Nie, żeby sub był kompletnym nieporozumieniem u mnie, ale przy moich podłogówkach i z takim basem (dość niskim) to szukanie dziury w całym 🙂

Pozdrawiam. 

Nie rozumiem to co on ci doradził?

Nie kupować subwoofera?

Przemeblować pokój?

Czy dać sobie spokój?

Piotr 

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.09.2022 o 13:17, Krizmo napisał:

No okej, zna Twój zestaw, ale ty nie słuchaj się innych tylko siebie i tego co ty chcesz finalnie osiągnąć. Każdy ma inny gust, pamiętaj o tym. Jeśli chcesz mieć więcej dołu to dołóż suba, tylko tak jak koledzy piszą musi on stanąć na podłodze.

6 minut temu, S4Home napisał:

No okej, zna Twój zestaw, ale ty nie słuchaj się innych tylko siebie i tego co ty chcesz finalnie osiągnąć. Każdy ma inny gust, pamiętaj o tym. Jeśli chcesz mieć więcej dołu to dołóż suba, tylko tak jak koledzy piszą musi on stanąć na podłodze.

Jak dołożysz suba, to już nię będziesz chciał grać bez niego.

3 minuty temu, Bukaj napisał:

I tak i nie. Na pewno będzie więcej dołu, jak go ustawi to inna sprawa. Ja ogólnie nigdy bym nie chciał na stałe mieć suba w systemie domowym. Tak jak pisałem każdy ma swój gust. 

Przy cichym odsłuchu subwoofer na pewno zrobi świetną robotę.

On 9/5/2022 at 4:19 PM, szymon1977 said:

No to źle pomyslałeś: zadaniem suba (w dużym uproszczeniu) jest zagrać poniżej kolumn, a nie wzmocnić to, co kolumny grają.

Ale że jak? Jeżeli chcę sobie kupić powiedzmy Velodyne DB-12 do podłogówek Heco 700 do 30m2, to muszę od razu robić odcięcie od 25, bo kolumny grają 25-43500 Hz? No jednak chyba nie. Kto co lubi 

Edytowane przez renoxd

Jesli to te Heco, to bym cial w okolicach 60Hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, renoxd napisał:

Ale że jak? Jeżeli chcę sobie kupić powiedzmy Velodyne DB-12 do podłogówek Heco 700 do 30m2, to muszę od razu robić odcięcie od 25, bo kolumny grają 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Hz? No jednak chyba nie. Kto co lubi 

Ten velodyne raczej to kiepski pomysl , bardzo przereklamowany , jezeli do stereo to szukaj czegos innego bo ci zamuli system.

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, renoxd napisał:

Ale że jak? Jeżeli chcę sobie kupić powiedzmy Velodyne DB-12 do podłogówek Heco 700 do 30m2, to muszę od razu robić odcięcie od 25, bo kolumny grają 25-43500 Hz? No jednak chyba nie. Kto co lubi 

25hz w Heco, Magnat itp markach to tylko niemiecki marketing, oznaczający całkowite pasmo przenoszenia, tj kolumny zaczynają cicho wydawać dźwięki przy takich częstofliwościach. A normalnie - głośno zaczynają grać dopiero grubo powyżej 30hz. Inni producenci nie podają takich bezsensownych danych. Jak widać sporo osób się na to łapie, myśląc że kupują kolumny o dużo lepszych parametrach i na dodatek w niskiej cenie. 

1 hour ago, Audiolubny said:

Ten velodyne raczej to kiepski pomysl , bardzo przereklamowany , jezeli do stereo to szukaj czegos innego bo ci zamuli system.

Do stereo i do filmów. Słyszałem właśnie, że nie jest to taki zły pomysł. Mówiąc "zamuli" co masz na myśli?

Mój problem polega na tym, że wzmacniacz mogę połączyć do suba tylko przez wejścia wysokopoziomowe. Polecasz coś innego w cenie 3300 maks? Za tyle udałoby mi się dostać Velodynka 

34 minutes ago, don111 said:

25hz w Heco, Magnat itp markach to tylko niemiecki marketing, oznaczający całkowite pasmo przenoszenia, tj kolumny zaczynają cicho wydawać dźwięki przy takich częstofliwościach. A normalnie - głośno zaczynają grać dopiero grubo powyżej 30hz. Inni producenci nie podają takich bezsensownych danych. Jak widać sporo osób się na to łapie, myśląc że kupują kolumny o dużo lepszych parametrach i na dodatek w niskiej cenie. 

Zdaję sobie sprawę, że 25 hz to tylko marketing. Po prostu posłużyłem się podaną specyfikacją. Nie zmienia to jednak faktu, że odcinanie suba powyżej nawet 50 hz mi się średnio podoba, skoro odczuwam braki basu w kolumnach nie tylko poniżej 50 hz. Dlatego napisałem "kto co lubi" i 

Godzinę temu, renoxd napisał:

Mój problem polega na tym, że wzmacniacz mogę połączyć do suba tylko przez wejścia wysokopoziomowe.

To nie jest problem, bo ponieważ wzmacniacze stereo nie posiadają (zazwyczaj) wyjścia niskopoziomowego, to suby do stereo posiadają (zazwyczaj) wejście wysokopoziomowe. Jeśli więc masz sub bez wejścia wysokopoziomowego to założyć możesz, że nie zagra on dobrze w stereo.

2 godziny temu, renoxd napisał:

No jednak chyba nie. Kto co lubi 

Ja Ci opisałem teorię, a w praktyce... no cóż, w praktyce są i tacy co czerpią radość z wsadzania palca w wentylator, choć teoretycznie nie powinni. Jak ktoś lubi dźwięk… z rozjechaną fazą to nie moja sprawa.

odcinanie suba powyżej nawet 50 hz mi się średnio podoba, skoro odczuwam braki basu w kolumnach nie tylko poniżej 50 hz. Dlatego napisałem "kto co lubi" i 

Próba dublowania subem basu z kolumn daje efekt TRAAAGIIICZNYYY!!! 

Polecasz coś innego w cenie 3300 maks?

Hmmm... ja mam B&W608 - może B&W610XP (nie mylić z B&W610 bez XP)? Te suby wydają się być stworzone do stereo.

Edytowane przez szymon1977

8 hours ago, szymon1977 said:

Próba dublowania subem basu z kolumn daje efekt TRAAAGIIICZNYYY!!! 

Będę się musiał chyba sam przekonać 🙂  

8 hours ago, szymon1977 said:

Hmmm... ja mam B&W608 - może B&W610XP (nie mylić z B&W610 bez XP)? Te suby wydają się być stworzone do stereo.

Poczytam, popatrzę. Dzięki za propozycję!

Znasz tego Velodyne db12? Też uważasz jak kolega wyżej, że jest to mocno przereklamowany sprzęt, niewarty zakupu?

3 godziny temu, renoxd napisał:

Poczytam, popatrzę. Dzięki za propozycję!

Ja tylko piszę, że tak jest - ocenic czy warto musisz sam 😉

Ze swojego 608 jestem zadowolony, ale opiniować nie bedę bo wcześniej suba żadnego mie miałe, więc  byłoby to bezwartosciowe. Obudowa zamknięta, weścia wysokopoziomowe, przełączniki trybu pracy dla KD i stereo (gra zupełnie inaczej)... może warto spróbować.

W dniu 19.09.2022 o 14:49, Bukaj napisał:

Mhm prawda 

W dniu 19.09.2022 o 14:54, S4Home napisał:

tak i nie. Na pewno będzie więcej dołu, jak go ustawi to inna sprawa. Ja ogólnie nigdy bym nie chciał na stałe mieć suba w systemie domowym. Tak jak pisałem każdy ma swój gust. 

Posta pisał Staszek nie Grzesiek?:)

W dniu 20.09.2022 o 22:10, Audiolubny napisał:

W obecnej cenie? Bardzo fajny model. Jest mocno przeceniony. Nie jest tak luksusowo wykończony jak Rel ale brzmi spoko 

Piotr