Skocz do zawartości
IGNORED

Denafrips Ares II czy Nuprime DAC-9SE

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Adi777 napisał:

@soberowy Mi się nie podobają DAC w stylu Toppingów czy SMSL, zbyt zabawkowe dla mnie.

Ale grają bardzo dobrze jak na swoją cenę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Adi777 napisał:

@soberowy Mi się nie podobają DAC w stylu Toppingów czy SMSL, zbyt zabawkowe dla mnie.

Ale grają bardzo dobrze jak na swoją cenę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A może kupić takiego MF MX-Dac na PCM1795 (3kpln) i zmodować go lekko?

- opa2134 na dyskretne;

- stabilizatory na dyskretne;

- zegar na Muzgaudio z osobnym zasilaniem;

- kondy filtrujące w zasilaniu na M-Lytic;

- kondy na wyjściu RCA na AN Kaisei;

Lączny koszt: 4,2k. 

Kiedyś już taki mod zrobiłem z Xindakiem Dac-9 - zagrał lepiej od rzeczonego Myteka 192... Scena była 3D, a do tego super analogowa barwa.

13 minut temu, lete napisał:

- opa2134 na dyskretne;

Kiedyś już taki mod zrobiłem z Xindakiem Dac-9 - zagrał lepiej od rzeczonego Myteka 192... Scena była 3D, a do tego super analogowa barwa.

3 tyś. to już spora suma, ja się zastanawiam nad modem jakiegoś starszego Toppinga. Chodzą w granicach 1000- 1200zł, mniejsze ryzyko wtopienia kasy. Taki np. DX7s ma zasilanie liniowe.

Edytowane przez jurek1
8 minut temu, lete napisał:

- opa2134 na dyskretne;

Jak masz talent do modowania to jednym z lepszych przetworników będzie Xiangsheng. Niestety rzadko pojawiaja się używki. W klubie XS jest wszystko opisane co ułatwia modowanie.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Miałem Topping D70b przestrzeń wręcz wyczynowa, podkręcona. Natomiast bas bez wykopu, brzmiał cienko, delikatnie, średnica analityczna (brak emocji), góra bardzo dobra, czysta, słychać każdy detal.

Nuprime DAC-9, niskie podbite o dużej masie (jak komuś brakuje ich ilości to polecam), trochę brakuje kontroli, średnica fajnie oddanie klimat nagrań, wokale mniej analityczne, ale są te emocje, przestrzeń nie tak podkręcona, moim zdaniem w sam raz i w głąb i w szerz, góra bardzo dobra, bez szorstkości, płynna.

Edytowane przez Prewwit
3 minuty temu, Prewwit napisał:

Miałem Topping D70b przestrzeń wręcz wyczynowa, podkręcona. Natomiast bas bez wykopu, brzmiał cienko, delikatnie, średnica analityczna (brak emocji), góra bardzo dobra.

I tak sobie myślę czy by nie pokombinować z zasilaniem i analogiem, bo to zapewne te elementy tych urządzeń odpowiadają za taki, a nie inny charakter grania, nie przetworniki.

1 minutę temu, jurek1 napisał:

I tak sobie myślę czy by nie pokombinować z zasilaniem i analogiem, bo to zapewne te elementy tych urządzeń odpowiadają za taki, a nie inny charakter grania, nie przetworniki.

Topping ma trafo wbudowane, więc nie wiem czy tu jest sens coś działać. Moim zdaniem jak to nie jest brzmienie jakiego się szuka na starcie to nie warto modzić.

1 godzinę temu, lete napisał:

- opa2134 na dyskretne;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub te plytke wykorzystac i zrobic cos fajnego

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, biniek napisał:

Ukryta Zawartość

Lub te plytke wykorzystac i zrobic cos fajnego

Tylko tu jeszcze konwerter usb di i2s jest potrzebny. Z Amanero nie byłem zadowolony, przydało by się coś Nan nowszych x-mosach.

Ukryta Zawartość

To jeszcze z ciekawości - porównywaliście może bezpośrednio Nuprime DAC-9 i wersję DAC-9SE? Czy poza nowszą kością (AK4493EQ vs AK4490EQ) konstrukcyjnie zaszły jakieś realne zmiany?

Jak z brzmieniem obu (różnice)? Cenowo to obecnie +1000 zł za wersję SE - jest sens dopłacać?

Widzę, że wersja SE ma jeszcze wejście HDMI, ale nieco gorszą dynamikę (110dB vs 113dB względem DAC-9).

Edytowane przez lete
W dniu 18.09.2022 o 20:19, Piopio napisał:

Jeśli DAC jest na kości ES9038PRO lub AK4499EQ to zagra lepiej od starego Myteka.

Ehhehehehehe u niektórych to naprawdę stan beznadziejny

W dniu 18.09.2022 o 20:48, soberowy napisał:

Gdyby było tak jak Amir

tak jakby on był jakąś wyrocznia. 

Bo Amir pisze...... 🤮

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

28 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ehhehehehehe u niektórych to naprawdę stan beznadziejny

A u niektórych wąziutkie horyzonty 😉 

20 godzin temu, Adi777 napisał:

Skąd przekonanie, że DAC odpowiada za scenę, przestrzeń?

Caly tor za to odpowiada. Ale jak juz u zrodla jest slabo to dalej sie samo nie poprawi.

20 godzin temu, lemo napisał:

Moim ostatnim doświadczeniem byl Topping D30 pro . Głębia przestrzeń to jego atutu

A jaka masz baze porownawcza?

W dniu 19.09.2022 o 07:20, jurek1 napisał:

Tego się właśnie obawiam. Sam kiedyś wiele rzeczy mierzyłem, ale nigdy nie byłem na tyle ślepy i głuchy, żeby cyferki i krzywe na wykresie były dla mnie ostateczną wyrocznią jeśli chodzi jakość reprodukcji dźwięku. Chyba kupię jakąś płytkę Dac z nowym przetwornikiem, żeby zobaczyć jaki jest faktyczny postęp w nowych xmosasch i zobaczę co nie zmieniło w świecie DSD i HI-Res. Przynajmniej stopień analogowy będę mógł dosmaczyć po swojemu. Albo kupię jakiegoś starszegoToppinga i spróbuję wycisnąć z niego coś więcej. obawiam się że stopień analogowy w tych zabawkach jest wąskim gardłem.

Moze Gustard A22 na dwu AKM'ach?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 minut temu, rafa napisał:

Caly tor za to odpowiada. Ale jak juz u zrodla jest slabo to dalej sie samo nie poprawi.

A jaka masz baze porownawcza?

Moze Gustard A22 na dwu AKM'ach?

To jest przetwornik za ponad 6 tyś. Ja po zrobieniu DAC na TDA1541 w trybie NOS z wyjściem analogowym na lampach sprzedałem swoją Wadię, która kosztowała podobne pieniądze co Gustard. Jak modzić to coś taniego.

13 minut temu, jurek1 napisał:

To jest przetwornik za ponad 6 tyś. Ja po zrobieniu DAC na TDA1541 w trybie NOS z wyjściem analogowym na lampach sprzedałem swoją Wadię, która kosztowała podobne pieniądze co Gustard. Jak modzić to coś taniego.

Mam na mysli poszukac z drugiej reki, nie nowy.

Ja kiedys X20U z bardzo dobrymi rezultatami zmodowalem. Choc w sumie zajelo mi to z 18 miesiecy

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 minut temu, rafa napisał:

Mam na mysli poszukac z drugiej reki, nie nowy.

Ja kiedys X20U z bardzo dobrymi rezultatami zmodowalem. Choc w sumie zajelo mi to z 18 miesiecy

Ja bym się tak przy Hi-Res nie upierał, ale problem mam taki, że korzystając z przetwornika 44,1 khz/16bit jestem pozbawiony wielu albumów z Qobuza. UżywamRoon,  Rpi4, i Digione Signature jako transport, i żeby materiał w wyższej rozdzielczości mógł być odsłuchany, Muszę w Roon robić downsampling, a to słychać.

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Muszę w Roon robić downsampling, a to słychać.

A nie jest tak że jak ustawisz jakość Qobuz na 16/44,1 to masz każdy album z jakością CD? Bez konieczności downsampling w Roon ie 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

41 minut temu, marcinmarcin napisał:

A nie jest tak że jak ustawisz jakość Qobuz na 16/44,1 to masz każdy album z jakością CD? Bez konieczności downsampling w Roon ie 

Muszę sprawdzić, nie przyszło mi to do głowy.

Faktycznie, zamroczyło mnie. Zupełnie zapomniałem o ustawieniach w Qobuz, z definicji ustawiałem zawsze na max, bo i wszystkie wcześniejsze DAC wysoką rozdzielczość.

Gdyby autor tematu miał niedaleko do właściciela to może warto się zainteresować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 minuty temu, Tal napisał:

Gdyby autor tematu miał niedaleko do właściciela to może warto się zainteresować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej cenie to zdecydowanie lepiej kupić Gustard R26. W dodatku mamy player Roon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Piopio napisał:

W tej cenie to zdecydowanie lepiej kupić Gustard R26. W dodatku mamy player Roon.

a słyszałeś chociaż tego Gustarda? 😕

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli ktoś chce mieć produkt jak wszyscy made in china to może i warto.

W audio stosunkowo łatwo jednak wybrać urządzenie nie wyprodukowane w Chinach i ja na takie stawiam 😜

14 minut temu, Tal napisał:

Jeśli ktoś chce mieć produkt jak wszyscy made in china to może i warto.

W audio stosunkowo łatwo jednak wybrać urządzenie nie wyprodukowane w Chinach i ja na takie stawiam 😜

Uważam, że chińczycy sa już lepsi w DAC od reszty świata. Świat stoi a oni się rozwijają. 

Przestań już bajdurzyć z tymi chińczykami bo strach lodówkę otwierać.

Ciekawa opcja dla autora tematu... rozpamiętywany Mytek 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Tal napisał:

Przestań już bajdurzyć z tymi chińczykami bo strach lodówkę otwierać.

Ciekawa opcja dla autora tematu... rozpamiętywany Mytek 😉 

Ukryta Zawartość

To już dużo ciekawszy DAC. 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Piopio napisał:

To już dużo ciekawszy DAC. 

Ktoś z czytających ten wątek skorzystał i "podsiadł" mi tego Brooklyna, a byłem w trakcie negocjacji z właścicielem od paru dni 🙂 Nieaktualne - człowiek kupił bez targowania się.

Ale Mytek ma też Liberty II, który obiektywnie nie gra gorzej od Brooklyna, jest nowszy (już na ESS 9038). Ale na razie o używkę ciężko - nowy 6k.

Co jeszcze istotne, nie szukam urządzeń, które "rozwijają skrzydła" dopiero przy DSD/MQA. Dla mnie najważniejsza jest jakość przy graniu z CD i plików do 32bit/192kHz. Nie używam Tidali i tego typu dupereli. 

Dac nie musi mieć funkcji pre, czy słuchawkowca - wystarczy wybitne granie z USB i po Coax. Ma grać z CD transportem i Daphile.

Edytowane przez lete
  • Pokaż nowe odpowiedzi