Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD vs Streamer

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, carlos med napisał:

No właśnie nawet mój budżetowy CD (chociaż z nie najgorszym napędem i po modyfikacji) dał taki efekt i na codzien tak jest , ale kolejny raz chciałem się upewnić. Stream z Tidala i pliku ( z pendrive) z Yamaha np-S303 ( też no modyfikacji Mu.a44). 

No wybacz ale Yamaha np-S303 to mimo wszystko słaby zawodnik. Do Tidala trzeba mieć dobry tor. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, carlos med napisał:

No to mam 24/48 ☹️

I gut … nic wiecej ci nie potrzeba.

Jak chcesz wezme tego Parasounda w rozliczeniu, a wiesz ze mam DACki „nadmiarowe” 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, Piopio napisał:

No wybacz ale Yamaha np-S303 to mimo wszystko słaby zawodnik. Do Tidala trzeba mieć dobry tor. 

Zgadzam się , ale ten zawodnik jest porównywalny z moim CD , a może i lepszy.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Uuuuuu … znafca sie odezwal. Popatrz jaki ty masz 😉 .

Stare przyslowie polskich pszczół mowi: z goowna bata nie ukrecisz, he, he, he.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, carlos med napisał:

Bardzo niemiarodajny test zrobiłeś. Owszem u Ciebie tak słychać. Spróbuj z dobrym streamerem to efekt będzie inny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, carlos med napisał:

Dobrze, ze ty tonapisales, a nie ja 🙂 .

1 minutę temu, pmcomp napisał:

I gut … nic wiecej ci nie potrzeba.

Jak chcesz wezme tego Parasounda w rozliczniu, a wiesz ze mam DACki „nadmiarowe” 🙂 .

Nie tylko DACki 😄

Na razie sonicznie  P1500 to jest mój klimat w tych pieniądzach nie znam konkurencji..dopłata musiała by być z mojej strony duża 😉

3 minuty temu, Piopio napisał:

Bardzo niemiarodajny test zrobiłeś. Owszem u Ciebie tak słychać. Spróbuj z dobrym streamerem to efekt będzie inny. 

Nie czytasz ze zrozumieniem … streamer byl lepszy od CD a i tak poległ?

1 minutę temu, carlos med napisał:

Nie tylko DACki 😄

Na razie sonicznie  P1500 to jest mój klimat w tych pieniądzach nie znam konkurencji..dopłata musiała by być z mojej strony duża 😉

Zawsze mozesz wzoac na testa 😉 . Koszt jedynie benzyna. W DACach mam czarnego konia, stoi i sie kurzy. I to nie jest AN.

Edytowane przez pmcomp

Uuuuuu … znafca sie odezwal. Popatrz jaki ty masz 😉 .

Mam wystarczający by świetnie się słuchało. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Właśnie bardzo miarodajny , bo jak byłby lepszy Streamer ( jaki masz na myśli ?? ) to i CD musiał by być lepszy itd .

Teraz, carlos med napisał:

Właśnie bardzo miarodajny , bo jak byłby lepszy Streamer ( jaki masz na myśli ?? ) to i CD musiał by być lepszy itd .

Wystarczy PC + Roon i izolacja USB Topping HS01. Wtedy testuj sobie Tidala i pliki. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Przyjedz z nim do mnie, zapraszam, porownamy do mojego transportu CD. Na tym samy DACu, twoim i moim. I poznamy golasa 🙂 . Bo w gębie to jestes tu na forum bardzo mocny 😉 .

Zapraszam, wiedza podobno nie boli, mozna ja znieczulic, cos sie znajdzie na „potem” przy sluchaniu muzyki bo na testy porownawcze po prostu szkoda czasu. I na potem moze byc analog, ktory „zmiażdży” 😉 .

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie czytasz ze zrozumieniem … streamer byl lepszy od CD a i tak poległ?

Zawsze mozesz wzoac na testa 😉 . Koszt jedynie benzyna. W DACach mam czarnego konia, stoi i sie kurzy. I to nie jest AN.

To z jakiej stajni ten koń 🐴🐴?

Przyjedz z nim do mnie, zapraszam, porownamy do mojego transportu CD. Na tym samy DACu, twoim i moim. I poznamy golasa 🙂 .

Zapraszam, wiedza podobno nie boli, mozna ja znieczulic, cos sie znajdzie na „potem” przy sluchaniu muzyki bo na testy porownawcze po prostu szkoda czasu.

Jak będę wybierał się w Twoje okolice to dam znać. Może uda się nam spotkać i porównać.

6 minut temu, Piopio napisał:

Już przy sotm200 zen stream leżał, a co dopiero przy porządnym CD

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, carlos med napisał:

To z jakiej stajni ten koń 🐴🐴?

Weiss Engineering. Ihaaahaaaa

5 minut temu, Piopio napisał:

Jak będę wybierał się w Twoje okolice to dam znać. Może uda się nam spotkać i porównać.

Audio Show moze byc dobra okazją. Cala wiara bedzie sie spotykac po trzech latach pitolenia w internecie 😉 . Podobno @sly30 ma pokazać swoje kolumny 😉 .

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Już przy sotm200 zen stream leżał, a co dopiero przy jakimś porządnym źródle…

@Piopio wie lepiej … izolacja i Tidal rule.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

Weiss Engineering.

501 a szczególnie 502 to ...lot of $ , 202 już lepiej ,ale ...Parasound 1500 ma niesamowite ratio cena / wrażenia . 

20 minut temu, Piopio napisał:

A’propos porownan.

Wlasnie zrobilem sobie wieczorne piateczkowe sluchowisko. Najpierw R2R tape a teraz … cassette deck … Nakamichi i kopie z master tape. Niczego nie brakuje. Jest muzyka. Tsuioshi Yamamoto. A funkcjonalnosc obslugi lepsza niz w R2R 🙂 . Co z tego ze jakosc gorsza? Idzie zyć. Choc jeden i drugi idzie popedzić pilotem.

8 minut temu, carlos med napisał:

501 a szczególnie 502 to ...lot of $ , 202 już lepiej ,ale ...Parasound 1500 ma niesamowite ratio cena / wrażenia . 

Posluchaj u siebie … nic nie kosztuje.

Kasa? Dasz radę.

Edytowane przez pmcomp

A wracając do CD to żeby nie to 110V to to by była opcja 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i rubid z rubinem ktoś myli 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
5 minut temu, carlos med napisał:

A wracając do CD to żeby nie to 110V to to by była opcja 

Ukryta Zawartość

No i rubid z rubinem ktoś myli 😄

To nie jest zla opcja dla CD !!!A na tym pulapie cenowym znakomita.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, pmcomp napisał:

To nie jest zla opcja dla CD !!!A na tym pulapie cenowym znakomita.

Tylko gość trochę już się z nim buja, pewnie przez to zasilanie i pochodzenie . 

10 minut temu, carlos med napisał:

Tylko gość trochę już się z nim buja, pewnie przez to zasilanie i pochodzenie . 

Daj mu dyche 🙂 . Podobno kryzys jest.

Choc dla mnie teraz wszystkie audio-klocki to lokata kapitalu jest 😉 . Jak sie popaczy na cenę Nakamichi Dragon to wlos sie jeży. A pomyslec ze z 10 lat temu nowki sztuki,lezaki magazynowe byly po … 1000 EUR. Tylko paski wymienic.

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, Piopio napisał:

Mam propozycje …znajdź w streamingu z netu to: The Monty Alexander Trio – Montreux Alexander - Live! At The Montreux Festival (1976), własnie slucham … z kasety.

Przyjedziesz, porownamy do analogu z … brrrrrr … kasety magnetofonowej. Tego shitu lat 70-ych i 80-ych. Stereofonia, przestrzeń, scena 3D pierwszej proby. Dam dulary przeciw orzechom, ze twoj streaming zostanie zmiażdżony, zgnieciony,rozjechany. Nawet nie bede musial odpalac tasmy R2R. Z kasety magnetofonowej !!! To taki stary komercyjny format, 4,75 cm/sek, cztery sciezki, waska tasma … moze pamietasz? Przed erą CD przez ponad 20 lat caly swiat tym zył.

🙂 .

Wyrownamy poziomy, będzie po Bozemu. Stawiam, ze nawet slepy test nie bedzie potrzebny.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, pmcomp napisał:

Niczego nie brakuje. Jest muzyka. Tsuioshi Yamamoto

Tak ale z TBM-u, ew. FIM, bo z Venus Rec. to juz jest ''tego dobrego'' jak dla mnie, czesto za duzo..np. Jacob Fischer czy wydania Lonnie Smitha na Venus SACD itp.

9 godzin temu, pmcomp napisał:

kopia z tasmy R2R … ktos wie jak to potrafi brzmieć???

Ktos tu wie  CO TO JEST ???

Mam kilka płyt Floydow z tasmy R2R w dsd 128, Black Sabbath Paranoid i chyba cos jeszcze, wszystko pliki. Te wzorcowe kopie brzmia inaczej, niekoniecznie lepiej czy gorzej niz wydania na oryginalnych vinylach czy sacd. 

Osobiscie bardzo lubie wydania Analogue Productions, Speakers Corner Rec., Audio Fidelity czy MFSL ale nie wszystkie mastery.

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Mam propozycje …znajdź w streamingu z netu to: The Monty Alexander Trio – Montreux Alexander - Live! At The Montreux Festival (1976), własnie slucham … z kasety.

Ja mam Love Me Tender Montiego w pliku dsd 64 z Venus SACD, dla mnie wiecej formy niz tresci..

Paranoid.jpg

cover.jpg

cover.jpg

cover.jpg

No piękne rzeczy . Peselem to się aż tak mocno nie różnimy chyba . Ja też wychowałem się na analogu ale takie m z PRLu czyli trochę winyl i kaseciak. Moje refleksje są takie : dźwięk z natury jest analogowy i dlatego źródła analogowe najlepiej go odtwarzają pod warunkiem absolutnie wzorcowego materiału i sprzętu do jego odtworzenia . Gdyby to był dzisiaj powszechnie dostępny materiał w szerokim repertuarze to bez dwóch zdań to najlepsza opcja . 

Niestety nośnik czy inne medium cyfrowe wymyślono bo jest łatwiejsze w powszechnej dystrybucji , relatywnie tanie i dla 99% daje wystarczająca jakość . A pliki udoskonaliły tą "metodę" do granic możliwości ...cyk,cyk i materiał jest na drugim końcu świata. 

Dlatego porównywanie cyfry z analogiem nie ma sensu bo zwycięzca może być tylko jeden . Ale każdy ma inne oczekiwania i wielu ma taką ekstazę jak @pmcomp wczoraj ( coś tam chyba wspomagało odbiór audio ?😉) również ze źródeł cyfrowych . 

Gość

(Konto usunięte)

Dobre (cyfrowe) kopie ze zrodel takich jak gramofon czy magnetofon, daja juz ten posmak analogowosci. Obojetne czy pcm czy dsd, liczy sie jakosc materialu zrodlowego i urzadzen zgrywajacych.

Pomijajac audiofilskie, koneserskie masteringi i wydania, bardzo lubie sluchac kopii vinyli z konca lat 60 i 70-tych. To zloty okres wszelkich gatunkow rocka, jazzu, fusion, etc, bez zadnej komercji i sztucznego napompowania, tylko muzyka i wspomnienia..🙂 Slucha sie tego bardzo przyjemnie, mimo czestych artefaktow plyt lp, wynagradza je pelna paleta barw, muzykalnosc i "dusza" muzykow na scenie. W obecnych czasach, czesciej zwracamy uwage w systemach gdzie sa muzycy na scenie, a kiedys...dlaczego oni tam sa/byli..😉

16 hours ago, Bukaj said:

Nigdy odtwarzacza CD, nigdy, przenigdy. Wiecznie jakieś problemy, to nie czyta płyt,to nie wysuwa tacki na płyty. Nie, nie dziękuje. 

Jak się kupuje grzebane wynalazki to nie ma się co dziwić. Ja miałem 4 cedeki  w tym 3 używane i z żadnym nie było problemów 

3 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Jak się kupuje grzebane wynalazki to nie ma się co dziwić. Ja miałem 4 cedeki  w tym 3 używane i z żadnym nie było problemów 

To masz szczęście. Gratuluje.

Mam stary odtwarzacz z 98 r z 1 laserem! Od początku ten sam. Czyta nawet zmasakrowane płyty. Nie znam takiego odtwarzacza, który czytałby dobrze wszystkie plyty przez tyle lat.

Ten odtwarzacz szanuje. Zadziwia mnie niezawodnością.

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Mam stary odtwarzacz z 98 r z 1 laserem! Od początku ten sam.

Ja mam ML No. 37 z 99' (w moich rękach od 2007 albo 2006) i to samo ori laser i do dzisiaj działa bez zarzutu. Dwa razy był serwisowany, za pierwszym razem niedługo po tym jak go kupiłem losowo się wyłączał i miał w sumie banalną aczkolwiek bardzo trudną do zdiagnozowania usterkę (słaby styk podstawki jednego z układów scalonych, w sensie raz stykała raz nie), i drugi raz miał rutynowy przegląd, który jednak zakończył się wymianą części kondensatorów i jakiegoś układu zasilającego napęd.

• Pokaż nowe odpowiedzi