Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunkowość bezpieczników ahp?

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o informację czy bezpieczniki topikowe ahp mają preferowalny kierunek przepływu prądu? Ewentualnie czy ma ktoś z Państwa kontakt do producenta, bo niestety szukanie oficjalnej strony AHP nie przyniosło rezultatów. Dziękuje. 

2 godziny temu, Monika_ napisał:

Bardzo proszę o informację czy bezpieczniki topikowe ahp mają preferowalny kierunek przepływu prądu?

Nie: bezpieczniki topikowe nie mają preferowanego kierunku przepływu prądu, dopłata za logo AHP nic tu nie zmienia.

2 godziny temu, Monika_ napisał:

Dziękuje.

Cała przyjemność po mojej stronie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 hours ago, szymon1977 said:

Nie: bezpieczniki topikowe nie mają preferowanego kierunku przepływu prądu, dopłata za logo AHP nic tu nie zmienia.

Dziękuje za odpowiedz. A co w takim razie z oznaczaniem kierunku na niektórych bezpiecznikach np: Gustard. To tylko chwyt marketingowy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

6f91d27e5b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za odpowiedz. A co w takim razie z oznaczaniem kierunku na niektórych bezpiecznikach np: Gustard. To tylko chwyt marketingowy?

Ukryta Zawartość

6f91d27e5b.thumb.jpg.60be6594336c8208e9aa31d440f05dbb.jpg
Niestety tak, nawet nie marketing tylko oszukiwanie klientów poprzez wskazywanie nieistniejących cech produktu. Napięcie w sieci jest przemienne, zatem kierunek przepływu prądu w obwodzie również.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby bezpiecznik był półprzewodnikiem i zabezpieczał stronę DC, to kierunowość byłaby wskazana...

Ale w układzie zasilania napięciem sieciowym? 

51 minut temu, msankowski napisał:

...oszukiwanie klientów poprzez wskazywanie nieistniejących cech produktu.

Prosto, zwięźle i na temat.

-----

8 godzin temu, Monika_ napisał:

Bardzo proszę o informację...

Napisz co chcesz poprawić w brzmeniu, to ktoś Ci podpowie jak to zrobić.

Edytowane przez szymon1977

4 hours ago, szymon1977 said:

Napisz co chcesz poprawić w brzmeniu, to ktoś Ci podpowie jak to zrobić.

Nie, nie. Poprostu znalazłam ten bezpiecznik w systemie i chciałam zweryfikowac czy poprzedni właściciel zainstalował go poprawnie, ale z tego co widzę nie ma to żadnego znaczenia. Dziękuje wszystkim za pomoc. 

53 minuty temu, Monika_ napisał:

Nie, nie. Poprostu znalazłam ten bezpiecznik w systemie i chciałam zweryfikowac czy poprzedni właściciel zainstalował go poprawnie, ale z tego co widzę nie ma to żadnego znaczenia. Dziękuje wszystkim za pomoc. 

Jeśli już chcesz cos poprawić, to wymień bezpiecznik na zwykły, bo ten audiofilski może mieć problem ze spełnieniem swojej podstawowej funkcji. Zmiany w dźwięku nie będzie.

Synergistic Research Orange (u mnie) wpięty do CD lector w zależności od kierunku wpięcia, zmienia brzmienie.

Koniec i kropka. Kto nie słyszy - jego broszka. Nie kłócę się, nie polemizuję.

Dla mnie te wszystkie AHP-y, AMR-y i pochodne Furutech'a niewiele wniosły; o kierunkowości już nie wspomnę.

Z HiFI Tunning'a Golda warstewka złota zaczęła schodzić i zrobił się chyba "rod". Tyle.

1 godzinę temu, Monika_ napisał:

Obróć odwrotnie i się przekonaj.

Synergistic Research Orange (u mnie) wpięty do CD lector w zależności od kierunku wpięcia, zmienia brzmienie.
Koniec i kropka.

Zatem, zgodnie z sugestią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , należałoby go zastąpić normalnym, żeby nie wpływał na dźwięk ale za to zabezpieczał.

Ukryta Zawartość

Mnie tam nic nie zdziwi, skoro ludzie słyszą zmiany kierunkowości... koszulek termokurczliwych na przewodach sygnałowych. Aczkolwiek moja Małżonka słyszy, jak sąsiad otwiera puszkę piwa 2 kondygnacje poniżej, więc kto wie 🤔

Koledzy podali najlepszą możliwą metodę: przekonać się samodzielnie. Tutaj akurat nic się nie zepsuje. 

46 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

Tutaj akurat nic się nie zepsuje

Najwyżej od obracania nim w te i na opak zedrze się to śliczne audjofilskie pazłotko 🤣

58 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

Aczkolwiek moja Małżonka słyszy, jak sąsiad otwiera puszkę piwa 2 kondygnacje poniżej, więc kto wie 🤔

A u mnie jak śpiewa Sanah to kartofle z piwnicy uciekają.

Koniec i kropka. Kto nie słyszy - jego broszka. Nie kłócę się, nie polemizuję.

Obroc wtyczke kabla zasilajacego. Czy sie pogorszy?

Przeciez to jest bez sensu. Wystarczy ze obroce wtyczke o 180° i juz wszystko szlag trafil. Czy wiesz jak powinna byc wsadzona?
Godzinę temu, Łukasz_62438 napisał:

Koledzy podali najlepszą możliwą metodę: przekonać się samodzielnie. Tutaj akurat nic się nie zepsuje. 

Nie mów hop, bo jeśli drucik w bezpieczniku audiofilskim jest inny od drucika w bezpieczniku zwykłym, to może nie spełniać funkcji zabezpieczającej... efekty mogą być opłakane.

7 godzin temu, msankowski napisał:

należałoby go zastąpić normalnym, żeby nie wpływał na dźwięk ale za to zabezpieczał.

Stara szkoła TE

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

jeśli drucik w bezpieczniku audiofilskim jest inny od drucika w bezpieczniku zwykłym, to może nie spełniać funkcji zabezpieczającej...

To jest oczywista oczywistość, że parametry techniczne muszą się zgadzać. Na pewno Monika o tym wie 👍

To wszystko powinno zostać pomierzone (impedancja pętli zwarcia, test RCD, itp.,itd.)zgodnie z prawidłami sztuki jakimś audiofilskim sprzętem. 

Np. Sonel🙂