Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Supreme 2002 vs Heco Prime 702 vs Pylon Pearl 25 - do ONKYO XT 8250

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, to mój pierwszy post tutaj, także, hello every1 🙂

Poszukuję jakichś kolumn do amplitunera ONKYO XT-8250.
Budżet, nieprzekraczalny w zasadzie, to 1.5k/1.6k

W tych pieniądzach wypatrzyłem sobie takie oto kolumny:
- Magnat Supreme 2002
- Heco Prime 702
- Pylon Pearl 25

Miałyby zagrać w pomieszczeniu około 15m2.
Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia itd? Oczywiście wiem, że odsłuchy, źródło, wyciszenia, akustyka itd, ale jednak opinie w interneteach, pomijając jakieś płatne, w jakiś sposób powstają, są subiektywne, ale są. 🙂
Odradziłby ktoś któreś z nich lub któreś z nich polecił, a może dodał coś od siebie, w wymienionym przeze mnie budżecie.

Magnat zabrzmi najbardziej efektownie - lekko podbity bas i sopran ale przy trochę "ospałym" charakterze Onkyo może być fajnie - pojawią się emocje w dźwięku. W swojej ultra niskiej cenie to naprawdę fajne kolumny. Nie są super liniowe ale dobrze się ich słucha. Victa Prime będą miały więcej środka i to środek będzie grał główną rolę. Bas lekko zmiękczony. Pylon Pearl 25 będą najbardziej naturalne, idą w stronę liniowego i bardziej "audiofilskiego" dźwięku. Przy tej cenie nie czepiajmy się jakości wykonania ale brzmieniowo naprawdę można posłuchać. Dobre Heco to jednak dopiero Aurora 700. Victa w moim odczuciu jest z przeznaczeniem do kina, podobnie jak Polk Audio w tym budżecie. Wybrałbym Magnat lub Pylon.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wybór używanych Magnatów jest większy, zainteresuj się też innymi modelami. Także Heco Music Style (poprzedniki Aurory)...W tym budżecie:

Kolumny magnat quantum 675 Stare Siołkowice • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Magnat Quantum 657 Zgorzelec • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Magnat Quantum 677 Włoszczowa • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Magnat Quantum 677 stan bdb zobacz warto. Goczałkowice-Zdrój • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Kolumny Triangle Borea BR07 Police Stare Miasto • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Kolumny DALI Ikon 5 mk2 Poznań Stare Miasto • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Kolumny głośnikowe Heco Music Style 900 Wrocław Psie Pole • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Kolumny głośnikowe HECO Music Style 500 .::DELTA::. Częstochowa Śródmieście • OLX.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pearl 25 na początku może wydawać się być najlepszą opcją ze względu na rozmiar. 

Ale to kolumny które akuslrat z tą elektronika zagrają nadwyraz liniowo. Czy to dobrze? Zależy co kto lubi. Ja bym powiedział że za mało emocji.

2002 będą za duże do tego pomieszczenia. Jak coś to 1002. Solidny bas znacznie lepszy od pylona. Ciekawiej. Góra nieco stonowana. 

Victa 702 to coś pomiędzy.

Jak kolega wyżej. Polecam quantum serii 6!

Piotr 

Wielkie dzięki za te odpowiedzi. Też się skłaniam ku tym magnatom, znalazłem równieź Tempus 77 i też, chyba, daje radę.
Zaczyna mnie martwić umiejscowienie BR, który w moim przypadku, blisko ściany raczej pownien być z przodu, ma to sens, szukać takich z BR z przodu?

Dali Zensor 5, wpadł mi w oko, z BR z przodu, kolega Tweeter polecił z kolei Dali IKON 5 mk2, które też mają BR z rzodu.

Żadna kolumna nie powinna stać blisko ściany a bas refleks tu nie ma znaczenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opinie, jak wiadomo, są podzielone:

Ukryta Zawartość

"...Umieszczanie tunelu BR na tylnej ściance jest odradzane dla kolumn, które mają być ustawiane blisko ściany. To zalecenie jest poniekąd prawidłowe, ale to nie wyczerpuje tematu..."

W Twoim linku, też skłaniają się, że ma znaczenie, choć zaznaczją, że nie tylko to ma znaczenie :

"...A nie tylko od nas reflexu ..."

I sam już nie wiem kurcze... 🙂

Ukryta Zawartość

Jeśli bliżej ściany, to bezpieczniej Zensor 5, bo ma mniej podbity bas,

a zysk z modułu ze wstęgą Ikon'ów jakoś ginie w pomiarach, choć samopoczucie

na pewno nabywcy poprawi 😉      Są oczywiście pomiary w AUDIO.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Barmanix

Zdania są podzielone. Sam przeprowadzałem takie próby na kilkunastu modelach kolumn i (bass reflex z tyłu i z przodu) U mnie wyglądało to tak:

postawienie kolumny z bass reflexem z tyłu przy ścianie w odległości ok.5cm od niej w nieznacznym stopniu zmieniło jej brzmienie (ściana płaska, ok. 3m długości, kolumna stoi po środku). Podobna sytuacja jest z kolumną z bass reflexem z przodu. Natomiast przesunięcie kolumn w stronę narożnika ściany ( w moim pomieszczeniu ) uwydatnia bas w obu kolumnach. Oczywiście wiadomo, że po odstawieniu kolumny od ściany na 10cm, 15cm, 20cm itd. zmieni jej brzmienie ale to wynika z akustyki samego pomieszczenia. 

Samym rozmieszczeniem bass reflexu bym się nie przejmował wcale. Ograniczasz jedynie sobie w ten sposób możliwość wyboru kolumn. 

Z Onkyo bardzo dobrze zgrywają się kolumny Polk T50 z membranami biernymi, łatwe w ustawieniu. Niskie tony podbite, ogólnie granie po cieplejszej stronie. Z Pylon pod Twoją wielkość pomieszczenia raczej celowałbym w model Pearl 20.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Polk t50 to moim zdaniem nie na ten budżet. One kosztują nowe 1000zl, na prawdę do 1,6k z uzywek można o wieeeeele lepiej. Nie wiem skąd jest autor bo mam fajne kompaktowe quadrale. Jak nowe na gwarancji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, GhostR1 napisał:

@Barmanix

Zdania są podzielone. Sam przeprowadzałem takie próby na kilkunastu modelach kolumn i (bass reflex z tyłu i z przodu) U mnie wyglądało to tak:

postawienie kolumny z bass reflexem z tyłu przy ścianie w odległości ok.5cm od niej w nieznacznym stopniu zmieniło jej brzmienie (ściana płaska, ok. 3m długości, kolumna stoi po środku). Podobna sytuacja jest z kolumną z bass reflexem z przodu. Natomiast przesunięcie kolumn w stronę narożnika ściany ( w moim pomieszczeniu ) uwydatnia bas w obu kolumnach. Oczywiście wiadomo, że po odstawieniu kolumny od ściany na 10cm, 15cm, 20cm itd. zmieni jej brzmienie ale to wynika z akustyki samego pomieszczenia. 

Samym rozmieszczeniem bass reflexu bym się nie przejmował wcale. Ograniczasz jedynie sobie w ten sposób możliwość wyboru kolumn. 

Coś mi się odpowiedź nie wysłała od razu i padły kolejne dwie odpowiedzi.

Rozumiem, że nieprzejmować się absolutnie tym umiejscowieniem BR?
To chyba padnie na Magnat 1002, jak ktoś wyżej sugerował lub na te Zensor 5.

Ale w między czasie padły jeszcze dwie propozycje i już można dostać hopla, co tu wybrać... 🙂

6 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Z Onkyo bardzo dobrze zgrywają się kolumny 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  z membranami biernymi, łatwe w ustawieniu. Niskie tony podbite, ogólnie granie po cieplejszej stronie. Z Pylon pod Twoją wielkość pomieszczenia raczej celowałbym w model Pearl 20.

Dzięki za propozycje, poczytam o nich coś może. Bo cenowo, używki, wyjątkowo tanio jakoś widzę.

3 godziny temu, hary1357 napisał:

Polk t50 to moim zdaniem nie na ten budżet. One kosztują nowe 1000zl, na prawdę do 1,6k z uzywek można o wieeeeele lepiej. Nie wiem skąd jest autor bo mam fajne kompaktowe quadrale. Jak nowe na gwarancji.

Ukryta Zawartość

Z Warszawy, także widzę, że niedaleko, w razie W, a co do ceny Polk i budżecie, na OLX są o 600 mniej niż Twoje, także, łapią się w budżecie zdecydowanie. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem ale myślałem, że chcesz ze swojego budżetu wycisnąć jak najwięcej. Pylon Pearl 20 to lepsze kolumny od polk t50. Chyba że chodzi o sam bas to w polkach jest go zdecydowanie więcej. Moje Quadrale to zdecydowanie detaliczne granie ze świetnymi wysokimi tonami. Nie oznacza to że nie mają basu ale ścian nie poruszysz 🙂 Możemy Ci tu pisać i pisać ale przydałoby się abyś czegoś posłuchał.

20 minut temu, hary1357 napisał:

Rozumiem ale myślałem, że chcesz ze swojego budżetu wycisnąć jak najwięcej. Pylon Pearl 20 to lepsze kolumny od polk t50. Chyba że chodzi o sam bas to w polkach jest go zdecydowanie więcej. Moje Quadrale to zdecydowanie detaliczne granie ze świetnymi wysokimi tonami. Nie oznacza to że nie mają basu ale ścian nie poruszysz 🙂 Możemy Ci tu pisać i pisać ale przydałoby się abyś czegoś posłuchał.

Oj, fakt, pomroczność jasna mnie dopadła i zrozumiałem, że chodzi Ci o to, że w budżecie się nie mieszczą itd, nie wiem jakim cudem dopiero teraz zauważyłem, że napisałeś, że nowe kosztują 1000 zł.
A trzeźwy jestem, przysięgam. :)))

Te Twoje, już na jakimś Allegro i OLX wrzuciłem do oberwowanych, także też je brałem w tzw międzyczasie pod uwagę.

Edytowane przez Barmanix
W dniu 27.09.2022 o 22:18, Barmanix napisał:

Wielkie dzięki za te odpowiedzi. Też się skłaniam ku tym magnatom, znalazłem równieź Tempus 77 i też, chyba, daje radę.
Zaczyna mnie martwić umiejscowienie BR, który w moim przypadku, blisko ściany raczej pownien być z przodu, ma to sens, szukać takich z BR z przodu?

Dali Zensor 5, wpadł mi w oko, z BR z przodu, kolega Tweeter polecił z kolei Dali IKON 5 mk2, które też mają BR z rzodu.

Zensor 5 to nie są fajne kolumny. A nad reflex z przodu nic nie zmieni.

W dniu 28.09.2022 o 06:52, Barmanix napisał:

Opinie, jak wiadomo, są podzielone:

Ukryta Zawartość

"...Umieszczanie tunelu BR na tylnej ściance jest odradzane dla kolumn, które mają być ustawiane blisko ściany. To zalecenie jest poniekąd prawidłowe, ale to nie wyczerpuje tematu..."

W Twoim linku, też skłaniają się, że ma znaczenie, choć zaznaczją, że nie tylko to ma znaczenie :

"...A nie tylko od nas reflexu ..."

I sam już nie wiem kurcze... 🙂

Tamten temat napisałem ja. Możemy o tym podyskutować. Realnie z wielu prób nie znalazłem takich które grały by dobrze przy ścianie bo mają BR z przodu.

Ja ponawiam.

Magnat serii quantum 5 albo 6. Wyraźnie od nich lepsze. 

Starsze monitor audio bx6. Ale to nie ten budżet raczej?

Piotr 

Ukryta Zawartość

Tamten temat napisałem ja. Możemy o tym podyskutować. Realnie z wielu prób nie znalazłem takich które grały by dobrze przy ścianie bo mają BR z przodu.
Ja ponawiam.
Magnat serii quantum 5 albo 6. Wyraźnie od nich lepsze. 
Starsze monitor audio bx6. Ale to nie ten budżet raczej?
Piotr 
No więc właśnie się okazuje, że raczej nie ma to wpływu, choć nadal przeszukując internety trafiają się opinie, i to na portalach, wydaje się mających pojęcie o temacie, że może mieć coś wspólnego.
Wczoraj praktycznie kilkanaście godzin przed ekranem. Doszedłem do wniosku, że mam to w d...

Drogą eliminacji zostały mi:

Magnat 1002
Heco prime 702
Quadral Rhodium 500

Do wyrwania w podobnej cenie do 1.4k

I tu już mi się system, mój osobisty, zawiesił.
Zerknę te quantum jeszcze, ale to tylko może znowu pogorszyć sytuację wyboru.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Im więcej czytasz tym mniej wiesz... lepiej iść w praktykę. Ułatwi i przyspieszy to wybór.

Znam wielu, którzy czytali, studiowali różne fora, strony... mieli już wyrobione zdanie o konkretnym produkcie, podparte rekomendacjami wielu innych użytkowników i co? I się okazało, że cały ten poświęcony czas poszedł na marne bo wybrali zupełnie coś innego po odsłuchu.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Ogólnie takie poszukiwania się sprawdzają, z tym, że nie w tym przypadku. Bo ktoś miał inne źródło, w innym pomieszczeniu itd, ale jakiś ogólny chociaż zarys.

Ja zawsze tak mam z szukaniem, porównywaniem, i zasadniczo mi się sprawdza w elektronice gdzie subiektywne oceny i warunki ogólne nie mają takiego wpływu. :)

Zgadzam się z tym. Podpowiedzi w necie jak najbardziej pomogą i pomagają "odnaleźć" się w tym co było i jest obecnie dostępne na rynku. Sam często korzystam z różnych "dobrodziejstw" internetu szukając podpowiedzi czy to w majsterkowaniu, czy moim hobby jakimi są audio czy motocykle.
Można wiele rzeczy porównać ze sobą, w jakiś sposób przetestować i wyciągnąć wnioski ale trzeba to robić najlepiej w tych samych warunkach ( np. kolumny odsłuchać i porównać w tym samym pomieszczeniu ).

W dniu 23.09.2022 o 19:29, Barmanix napisał:

W tych pieniądzach wypatrzyłem sobie takie oto kolumny:
- Magnat Supreme 2002
- Heco Prime 702
- Pylon Pearl 25

Pylon i Heco warte pieniążków. Pytanie jakie brzmienie preferujesz, Pylon bardziej neutralny, a Heco jest cieplejsze i ma lepszą podstawę basową.

5 godzin temu, S4Home napisał:

Pylon i Heco warte pieniążków. Pytanie jakie brzmienie preferujesz, Pylon bardziej neutralny, a Heco jest cieplejsze i ma lepszą podstawę basową.

Aktualnie na tapecie to:
Magnat 1002 - odradzasz, w sensie nie polecasz?
Heco prime 702
Quadral Rhodium 500

I może jakieś quantumy z serii 6, przeglądam, może coś się trafi.

Co preferuję, na pewno nie chcę jakiegoś przegiętego basu, ale też żeby było go słychać.
Fajnie jakby wszystko było zrównoważone.
Głównie do rocka/metalu, house, elektroniczna, ale i poważna czasem się trafi.

11 godzin temu, Barmanix napisał:

Aktualnie na tapecie to:
Magnat 1002 - odradzasz, w sensie nie polecasz?
Heco prime 702

Ogółem wydaje mi się że Magnat trochę słabiej wpada w porównaniu do Heco Victa Prime. Ogólnie 702 to jest bardzo udany model, mega fajny dół jak w tej cenie.

Głównie do rocka/metalu, house, elektroniczna, ale i poważna czasem się trafi.

Ja postawił bym na Heco w tym przypadku.

Quadral Rhodium 500

W tej cenie masz już Aurory 700 i JBL A180, które osobiście bym ci polecił.

Co preferuję, na pewno nie chcę jakiegoś przegiętego basu, ale też żeby było go słychać.
Fajnie jakby wszystko było zrównoważone.

A jaki finalnie budżet planujesz na to? 🙂 

1 godzinę temu, S4Home napisał:

W tej cenie masz już Aurory 700 i JBL A180, które osobiście bym ci polecił.

A jaki finalnie budżet planujesz na to? 🙂 

Daj mi Aurory lub jbl A180 1.5 roczne w stanie sklepowym za 1500zl to kupię 5 par. 

5 minut temu, hary1357 napisał:

Daj mi Aurory lub jbl A180 1.5 roczne w stanie sklepowym za 1500zl to kupię 5 par. 

Nowe Quadral Rhodium 500 kosztują podobnie co Heco i JBL. Rynku wtórnego nie śledzę aż tak intensywnie.

Ale wątek w którym się udzielasz już powinieneś śledzić. Wtedy byś wiedział za jaką cenę mam do sprzedania Quadrale.

8 minut temu, S4Home napisał:

Rynku wtórnego nie śledzę aż tak intensywnie.

a czasami warto 😜

@Barmanixz tego co Cie interesuje szedłbym w Magnata albo Quadrale.

17 minut temu, hary1357 napisał:

Ale wątek w którym się udzielasz już powinieneś śledzić. Wtedy byś wiedział za jaką cenę mam do sprzedania Quadrale.

Ostatnio Aurory 700 były na OLX z 1800zł, a 300zł to już nie tak dużo 🙂 Nie rozumiem pretensji.

12 minut temu, GhostR1 napisał:

a czasami warto 😜

Wiesz co może i warto, ale mam też inne zajawki w życiu prywatnym, a w pracy ogarniamy znacznie więcej spraw/rzeczy a w tym projekty elektryczne, automatykę, wykończenia wnętrz, akustykę itp. Co do Auror serio można je tanio wyhaczyć, ewentualnie zawsze zostaje używane Music Style 900, a to poprzednik Aurory 70- który zrobił podobną furorę swoim brzmieniem.

Chodzi mi bardziej o to co aktualnie można dostać. Kiedyś były Celany 7 za 4.000 zł wystawione....

Tak, okazję można złapać albo i czekać w nieskończoność.

Jeżeli mam coś na myśli, chcę zaproponować to wystarczy kilka sekund żeby sprawdzić czy jest coś dostępne, np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też zajmuje się wieloma rzeczami związanymi z audio w pracy. Prywatnie też mam wiele spraw na głowie ale znajdę zawsze chwilę żeby podpowiedzieć czy ewentualnie sprawdzić wdostępność w necie tego co proponuję. Więcej luzu, serio bo nawał pracy przytłacza 😜

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.09.2022 o 12:02, Barmanix napisał:

No więc właśnie się okazuje, że raczej nie ma to wpływu, choć nadal przeszukując internety trafiają się opinie, i to na portalach, wydaje się mających pojęcie o temacie, że może mieć coś wspólnego.
Wczoraj praktycznie kilkanaście godzin przed ekranem. Doszedłem do wniosku, że mam to w d...

Drogą eliminacji zostały mi:

Magnat 1002
Heco prime 702
Quadral Rhodium 500

Do wyrwania w podobnej cenie do 1.4k

I tu już mi się system, mój osobisty, zawiesił.

Ukryta Zawartość

Zerknę te quantum jeszcze, ale to tylko może znowu pogorszyć sytuację wyboru. emoji2960.png

Bo to jest taki mit powielany przez wiele lat. Producenci audio tez wiedzą że to nie ma wielkiego znaczenia ale kazdo razowo kiedy zrobią z przodu to jest pole do marketingowej próby sprzedania tam gdzie się "nie da postawić" innych 🙂

no i tak to się powiela.

W dniu 29.09.2022 o 12:08, GhostR1 napisał:

Im więcej czytasz tym mniej wiesz... lepiej iść w praktykę. Ułatwi i przyspieszy to wybór.

Znam wielu, którzy czytali, studiowali różne fora, strony... mieli już wyrobione zdanie o konkretnym produkcie, podparte rekomendacjami wielu innych użytkowników i co? I się okazało, że cały ten poświęcony czas poszedł na marne bo wybrali zupełnie coś innego po odsłuchu.

Hehehe o tym też pisałem 😛

Z obecnych które zostały na tapecie wspomniane quadrale od kolegi albo quantum serii 6. Pole się zawęziło do wyboru dobrego. Na co się zdecydujesz będzie fajnie 🙂

Piotr 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, stanęło, chyba na Magnaty.
Chyba trochę ze względów na koszty, dopadł mnie nieoczekiwany wydatek.
I nachętniej w ogóle bym nie kupował nic, przez jakiś czas, ale grając, żeby przetestować amplituner, który przyszedł parę dni temu, na kolumienkach pt. Yamaha NX-E800, czuję lekkie rozczarowanie.
Takie mi zostały, przez przypadek.

Pytanie może proste, ale...
Magnat supreme 2002, używane, za 850 zł
czy
Magnat supreme 1002, nowe, za 1100 zł.
Jest sens brać te większe? Uciągnie je mój amplituner czy 1002?

Heco prime 702
Quadral Rhodium 500
Obydwa za do 1.4k muszę odpuścić. :(

• Pokaż nowe odpowiedzi