Skocz do zawartości
IGNORED

ROSE RA180 RS150B - za co płacimy ? w dzisiejszym sprzęcie wysokiej klasy ( HIGH END )

Rekomendowane odpowiedzi

Ma się sprzedawać czyli ładnie wyglądać być trendy reszta już nie musi być super.

-=SLAYER RUL3Z =-

• 1 rok później...

Bijecie pianę od września 2022, ktoś go w końcu posłuchał w domu? Jakie refleksje? Czy jest to zakup lepszy od np. MA7000? Albo Pathosów, Passów itd.? Bo przecież "bije konkurencję na łeb i ponad swoją cenę". Konkrety. 

• 5 tygodni później...

Nie odkryję tajemnicy ....

Rose w wersji streamer miałem w swoim systemie zarówno w wersji budżetowej jak i premium.

W pierwszym momencie jest faktycznie efekt wynikający z wyświetlacza, ale on nie gra.

Tak jak w większości dac i streamerów na kościach sabre dźwięk prędzej czy później okazuje się męczący i nieangażujący.

U mnie dużo lepiej wypadł Naim 222 ale to nie on finalnie gra w moim systemie. Znacznie lepiej brzmią dla mnie sprzęty R2R.

• 6 miesięcy później...
W dniu 3.05.2024 o 20:14, jajco napisał:

Rose w wersji streamer miałem w swoim systemie zarówno w wersji budżetowej jak i premium.

W pierwszym momencie jest faktycznie efekt wynikający z wyświetlacza, ale on nie gra.

Tak jak w większości dac i streamerów na kościach sabre dźwięk prędzej czy później okazuje się męczący i nieangażujący.

U mnie dużo lepiej wypadł Naim 222 ale to nie on finalnie gra w moim systemie. Znacznie lepiej brzmią dla mnie sprzęty R2R.

Możesz jakiś polecić ? Sam jestem na etapie małej zmiany mojego Rose 150b a raczej dokupienie dac a jego jako transport używać 

4 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

Możesz jakiś polecić ? Sam jestem na etapie małej zmiany mojego Rose 150b a raczej dokupienie dac a jego jako transport używać 

Bardzo udane są produkty z Rumunii firmy Rockna. To jedynie kierunek. Cenowo niestety znacznie wyżej ale używka to pieniądze porównywalne z nowymi Rose. W jednym ze sklepów audio w Sztokholmie najwyższe modele tej marki w niezłych cenach. Link wysyłam na priv.

Moim zdaniem za szybko to sie zmienia. I nowości itd i tak nic nie dają bo większość uważa że starsze są lepsze - chodzi o dac.
To moje zdanie.

Również posiadam 150b. Uważam że jest super - bez względu na cenę.
Pytanie czego szukasz w innym dac ?

Laiv harmony podobno jest super
Mola mola
Aqua la scala czy tam formula.

I teraz najlepsze. Nie słuchałem ich. No może mola na avs.

Ja dałem sobie spokój z szukaniem najlepszego pięknego czy tam soczystego.
Rose kupiłem dawno temu i jest to urządzenie które razem z głośnikami czy integra nie zmieniam.

Pytanie czego szukasz z zmianie dac?

Ja bardzo lubię dźwięk z Rosa jest naprawdę dobrze wyważony i kompletnie nie słychać że jest tam sabre. Tylko musical 6cd był trochę łagodniejszy w kilku płytach jak porównałem z Rose i odrobinę gęściej zagrały starsze albumy. Więc chyba jeszcze trochę więcej tej gęstości w dźwięku 

W dniu 3.05.2024 o 19:14, jajco napisał:

A to ciekawe  z tym męczącym dźwiękiem na sabre.mam integre z dac i nigdy nic nie męczyło.

Zgadzam się. Wszystko zależy jak się podchodzi do tematu. Nie neguje zmian - szukania. Mam już 3ci gramofon z różnymi ramionami.

Uważam że jednak dac co roku coś nowego wychodzi i recnzenci dają nagrody. Btw. Rose też dostało za 150b. Zawsze jak ktoś ma więcej kasy i szuka zmian może kupić 130 i tego nowego dac od rose i zobaczyć czy lepiej gra.

Zawsze w tym hobby jest “ganianie za zajączkiem”
Trzymam kciuki za tych co już swojego złapali.

11 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

A to ciekawe  z tym męczącym dźwiękiem na sabre.mam integre z dac i nigdy nic nie męczyło.

Ciebie nie męczy, mnie męczy. Ja wyrażam jedynie swoją opinię i Tobie nie zabieram prawa do posiadania własnej. DAC wbudowany w integrę nie zawsze jest najlepiej zaimplementowany. Moim zdaniem to raczej marketing niż chęć zaoferowania klientowi dobrego DAC. Według mnie produkty standalone są lepsze niż "kombajny" do wszystkiego. Kości Sabre czy AKM to dalej ten sam sposób myślenia konstruktora o obróbce i przetwarzaniu dźwięku cyfrowego do analogowego. Moje odsłuchy skierowały mnie w stronę R2R zamiast sigma-delta.

11 godzin temu, NRK napisał:

Tu napewno nie ma sabre:😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... no przecież piszą w specyfikacji, że AKM :)

Ukryta Zawartość

14 minut temu, jajco napisał:

Ciebie nie męczy, mnie męczy. Ja wyrażam jedynie swoją opinię i Tobie nie zabieram prawa do posiadania własnej. DAC wbudowany w integrę nie zawsze jest najlepiej zaimplementowany. Moim zdaniem to raczej marketing niż chęć zaoferowania klientowi dobrego DAC. Według mnie produkty standalone są lepsze niż "kombajny" do wszystkiego. Kości Sabre czy AKM to dalej ten sam sposób myślenia konstruktora o obróbce i przetwarzaniu dźwięku cyfrowego do analogowego. Moje odsłuchy skierowały mnie w stronę R2R zamiast sigma-delta.

... no przecież piszą w specyfikacji, że AKM :)

Jeżeli się nie mylę to wszystkie topowe  integry  macintosh mają wbudowany ten sam dac który można kupić oddzielnie d100 czy jakoś tak .zgodze się że  dac może być olany w budżetowej   integrze denona itd ale wątpię żeby dac w  integrach Diablo,vitusa macintosh byl zapchaj dziura.

31 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Jeżeli się nie mylę to wszystkie topowe  integry  macintosh mają wbudowany ten sam dac który można kupić oddzielnie d100 czy jakoś tak .zgodze się że  dac może być olany w budżetowej   integrze denona itd ale wątpię żeby dac w  integrach Diablo,vitusa macintosh byl zapchaj dziura.

Ja z kolei wolę nadal opierać się o odsłuch a nie wrażenie, że któryś z producentów nie wcisnął jak napisałeś "zapchajdziury". Te działania to tak jak napisałem wcześniej jedynie marketing. Wystarczy zapoznać się z dostępnymi informacjami odnośnie cen kości AKM czy Sabre i ocenić o ile wzrosła cena integry po dołożeniu kości DAC. Miałem jakiś czas temu integrę ML 5805 i posiadała ona wbudowany DAC. Różnica pomiędzy integrą z DAC i Bez DAC wynosiła kilka tysięcy pln. Natomiast cena samych kości Sabre to jedynie kilkaset pln. 

Producenci tworzą iluzję modelu dostępnego cenowo i "wszystko mającego" a otrzymujemy przeciętny komponent za spore pieniądze. I uwierz mi proszę, że im bardziej prestiżowa marka tym chęć do "przytulenia" dodatkowego bonusu większa.

27 minut temu, jajco napisał:

Ja z kolei wolę nadal opierać się o odsłuch a nie wrażenie, że któryś z producentów nie wcisnął jak napisałeś "zapchajdziury". Te działania to tak jak napisałem wcześniej jedynie marketing. Wystarczy zapoznać się z dostępnymi informacjami odnośnie cen kości AKM czy Sabre i ocenić o ile wzrosła cena integry po dołożeniu kości DAC. Miałem jakiś czas temu integrę ML 5805 i posiadała ona wbudowany DAC. Różnica pomiędzy integrą z DAC i Bez DAC wynosiła kilka tysięcy pln. Natomiast cena samych kości Sabre to jedynie kilkaset pln. 

Producenci tworzą iluzję modelu dostępnego cenowo i "wszystko mającego" a otrzymujemy przeciętny komponent za spore pieniądze. I uwierz mi proszę, że im bardziej prestiżowa marka tym chęć do "przytulenia" dodatkowego bonusu większa.

Ja też się powołuje na  odsłuch.znajomy ma oddzielne phono i wbudowane w integrze 352,w rezultacie phono w 352 brzmi lepiej.oddzielny dac hord hugo tt poległ vs integra musical fidelity mx8i.co do ml5805 to mówisz że różnica beż dac wyszła kilka tyś zł i co ty byś kupił za dac w cenie powiedzmy  5-6kzl???Rożnica w cenie ml 585 bez phono a585.5 z phono w UK to jakieś 20kzl.kup teraz za 20kzl lepsze oddzielne phono +kable.

Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Ja też się powołuje na  odsłuch.znajomy ma oddzielne phono i wbudowane w integrze 352,w rezultacie phono w 352 brzmi lepiej.oddzielny dac hord hugo tt poległ vs integra musical fidelity mx8i.co do ml5805 to mówisz że różnica beż dac wyszła kilka tyś zł i co ty byś kupił za dac w cenie powiedzmy  5-6kzl???Rożnica w cenie ml 585 bez phono a585.5 z phono w UK to jakieś 20kzl.kup teraz za 20kzl lepsze oddzielne phono +kable.

To jest właśnie przypadek, w którym producenci rozgrywają kupujących marketingowo. Ja kierowałem się chęcią uzyskania najlepszego DAC-a pod streaming i wybrałem produkt standalone, integrę mam mega neutralną. Dokupiłem kable adekwatne do integry i reszty klocków, wyłączyłem się z poszukiwań pobocznych elementów. Do phono mam osobny wzmacniacz (poprzednik aktualnego z wbudowaną wkładką) ale coraz rzadziej korzystam z tego setu. CD także poszło w odstawkę. Skupiam się na słuchaniu muzyki. Za osobny DAC i kable zapłaciłem niestety znacznie więcej niż początkowo zakładał budżet.  ... ale jestem aktualnie zadowolony z uzyskanych efektów.

20 godzin temu, Kuniu napisał:

Moim zdaniem za szybko to sie zmienia. I nowości itd i tak nic nie dają bo większość uważa że starsze są lepsze - chodzi o dac.
To moje zdanie.

Również posiadam 150b. Uważam że jest super - bez względu na cenę.
Pytanie czego szukasz w innym dac ?

Laiv harmony podobno jest super
Mola mola
Aqua la scala czy tam formula.

I teraz najlepsze. Nie słuchałem ich. No może mola na avs.

Ja dałem sobie spokój z szukaniem najlepszego pięknego czy tam soczystego.
Rose kupiłem dawno temu i jest to urządzenie które razem z głośnikami czy integra nie zmieniam.

Pytanie czego szukasz z zmianie dac?

A na jakim filtrze aktualnie słuchasz? Ja mam ustawiony ten black wall i jeszcze za wiele nie testowałem innych

A na jakim filtrze aktualnie słuchasz? Ja mam ustawiony ten black wall i jeszcze za wiele nie testowałem innych

Minimum phase fast roll-off filter.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.11.2024 o 19:00, Kuniu napisał:

Minimum phase fast roll-off filter.

Ukryta Zawartość

Hej ,mam 150b od dłuższego czasu ale nie doszedłem jeszcze jak zmienia się te filtry w nim .

Proszę czy możesz wyjaśnić jak się je zmienia .

Dzięki. 

Uzywam go jako streamer i przed wzmacniacz do końcówek.

Ukryta Zawartość

Hej ,mam 150b od dłuższego czasu ale nie doszedłem jeszcze jak zmienia się te filtry w nim .
Dzięki. 

Io/out settings - po prawej stronie nad wyjściami masz w lewym górnym rogu kółko zębate wciśnij i tam masz FIR interpolation phase filter.

Muszę przyznać że Rosę Tube bardzo wygodne do wieczornych setów bez reklam super. A czy da się uruchomić playlistę z np Tidal aby nie zapisał każdego utworu który leciał po kolei w ostatnio odtwarzanych ?

55 minut temu, Sebmon666 napisał:

Dzięki. 

A producent instrukcji obslugi nie dostarcza?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Muszę przyznać że Rosę Tube bardzo wygodne do wieczornych setów bez reklam super. A czy da się uruchomić playlistę z np Tidal aby nie zapisał każdego utworu który leciał po kolei w ostatnio odtwarzanych ?

Co znaczy nie zapisywał ? Chyba nie wiem w czym rzecz.
52 minuty temu, Kuniu napisał:

Io/out settings - po prawej stronie nad wyjściami masz w lewym górnym rogu kółko zębate wciśnij i tam masz FIR interpolation phase filter.

Mam ,dziękuję. 

Godzinę temu, Kuniu napisał:

Co znaczy nie zapisywał ? Chyba nie wiem w czym rzecz.

Chodzi mi o tą pamięć co ma na 3000 utworów to tam każda piosenka co się uruchomi np na tidal się zapisuje i chodzi czy idzie ustawić by nie zapisywał. Dodatkowo jeszcze z innej beczki bo mam dość daleko Rose od tv czy idzie po Bluetooth podłączyć tv z Rosę by mieć dźwięk z tv?

Tu ci nie odpowiem. Zajrzyj na forum rose. I napisz. Może pomogą. Również powinno być gdzieś w instrukcji.

Co do odleglosci to może kup jakiś kabel długi - na denon outlet powinny być długie za mniejszą cenę.

13 minut temu, Kuniu napisał:

Tu ci nie odpowiem. Zajrzyj na forum rose. I napisz. Może pomogą. Również powinno być gdzieś w instrukcji.

Co do odleglosci to może kup jakiś kabel długi - na denon outlet powinny być długie za mniejszą cenę.

Właśnie sprawdziłem z pomocą forum Rosę i jestem w szoku ale da się bez problemu do tego nie ma opóźnienia. Bardzo miło zaskakuje mnie to urządzenie.

W dniu 25.11.2024 o 11:24, jajco napisał:

Natomiast cena samych kości Sabre to jedynie kilkaset pln. 

przepraszam, dział hiend to nie dla mnie ale z ciekawości zaglądam,

pan wie o czym pisze ? kilkaset ? no lekka przesada

(a opis rd160 na tophifi to wysokiej jakości beletrystyka, 😉 ile skrótów , np. architektura Rose CIM - wow, CIM to też "computer-integrated manufacturing" albo "Common Information Model", itd.)

W dniu 28.11.2024 o 20:07, ro35 napisał:

przepraszam, dział hiend to nie dla mnie ale z ciekawości zaglądam,

pan wie o czym pisze ? kilkaset ? no lekka przesada

(a opis rd160 na tophifi to wysokiej jakości beletrystyka, 😉 ile skrótów , np. architektura Rose CIM - wow, CIM to też "computer-integrated manufacturing" albo "Common Information Model", itd.)

Raczej wiem... pierwszy link z goo...

Ukryta Zawartość

Pojedyncza kość dla klienta z ulicy w cenie niecałe 350 pln.

Przy zakupie na skalę producenta kości sabre ESS Technology ES9038PRO na pewno w cenie poniżej 200 pln.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
W dniu 13.10.2022 o 11:41, Piopio napisał:

Kiedyś implementacja miała kluczowe znaczenie. Teraz tory w DAC na kości ES9038PRO są bardzo podobne. Korzystają z tych samych kości pomocniczych - ES9311 voltage regulator, XMOS, Altera MAX II CPLD. Muszą gdyż inaczej nie będzie pełnej funkcjonalności. Różnią się zegarami i zasilaniem. Nawet OPAMY mają podobne. 

Żaden (prawie) DAC na ES9016 nie dorówna ES9038PRO. Chyba, że to Accuphase 😉

Kolejne pitolenie 3po3 ! Ile to już razy  firmy wprowadzały na rynek od 1982 roku przetworniki które deklasowały konkurencje lub poprzedni model ! i co i wielkie NIC.

Upłynęło ponad 40 lat i co NIC

Dalej grają tak samo :-)

Uszy to najbardziej ograniczony i tępy narząd słuchu w porównaniu do pozostałych narządów człowieka.

Dlatego wszyscy was robią w balona a wy to kupujecie,  bo tępoty słuchu w wyższych sferach audiofilskich nie da się ani potwierdzić ani zaprzeczyć.

Porównajcie technologię przetworników DA  vs  postęp w obrazie gdzie wzrok to najbardziej skomplikowany narząd ! 

Tutaj nie da się oszukiwać i wmawiać ludziom tak jak w pseudo HIGH END-dzie.

Edytowane przez djedryk
zmiana
  • Pokaż nowe odpowiedzi