Skocz do zawartości
IGNORED

Trafo sieciowe do lampowca SE na lampach KT88.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któryś z kolegów, bardziej obeznany w temacie wzmacniaczy lampowych, może napisać jakie powinno być trafo sieciowe do KT88 SE. Jakieś parametry, ewentualnie gotowe modele.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, kajfux napisał:

Czy któryś z kolegów, bardziej obeznany w temacie wzmacniaczy lampowych, może napisać jakie powinno być trafo sieciowe do KT88 SE. Jakieś parametry, ewentualnie gotowe modele.

trafo toroidalne

uzwojenia wtórne

7V 7 A

320V -350V 0,7A

55V 0,1 A

takie wartości ma od wzmacniacza JJ828 na jeden kanał

do jednej SE nie proponuję mniejszego

Edytowane przez slawek.xm
  • Moderatorzy
8 godzin temu, kajfux napisał:

może napisać jakie powinno być trafo sieciowe do KT88 SE

Takie by mogło zapewnić prawidłowy punkt pracy do posiadanych transformatorów głośnikowych.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Dokładnie to kupiłem kit z tego linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Może popełniłem błąd, ale od czegoś trzeba zacząć.
Sprzedawca przygotował go według mojego życzenia pod lampy KT88. W aukcji niby podane jest jakie trafo należy zastosować, ale co z punktem pracy lamp, jestem laikiem, ale czytałem że zależy on również od parametrów traf głośnikowych.
Natomiast trafa głośnikowe posiadam o takich parametrach:
Typ rdzenia EI84/43,5 Rdzeń kierunkowy, kształtki wyżarzane 0.35mm
Impedancja wejściowa 2,5k
Impedancja obciążenia 4R/8R
UL-43%
P= 25W
Imax=350mA
Lmin=9H
RDC=58R
Pasmo przenoszenia mierzone we wzmacniaczu EL34 SE
10Hz-20kHz 0db
6Hz-52kHz -3db

W aukcji sprzedawca podaje takie parametry trafa sieciowego:
Zasilający - Anode 240-250V 0,4A, Heater 6,3V 6A
Ale czy są poprawne?160e7e2caa217fe72486eac77b116093.jpg16b085c18070f366ac020c11e0087548.jpg9bd0dfde84adb6312d0c1144f3289973.jpg

Ukryta Zawartość

Przepraszam że tak post pod postem, ale otrzymałem właśnie kit do polutowania, i mam dwa pytania:
1) Na rysunku pokazującym gdzie co podłączyć, wyjścia z traf głośnikowych, 0R i 8R, połączone są z punktami FDB w obu kanałach, sprzężenie zwrotne?, nie wiem nie znam się.
Co jeśli moje trafa mają dodatkowo odczep 4R, czy w tym przypadku należy zamontować jakiś przełącznik żeby muc korzystać z obu wyjść, bo przecież oba odczepy 4R i 8R nie mogą być jednocześnie podłączone do tych punktów FDB?
2) Czy we wzmacniaczach lampowych plus głośnika, kolumny, podłącza się pod 0R trafa, bo tak jest na rysunku?

Wiem że moje pytania mogą kogoś śmieszyć, ale jak wspominałem jestem laikiem, ale chciałbym sobie coś poskładać, a przynajmniej spróbować.cb4f33cf2534877fd05c5a0411be77f5.jpgce283c489dc230fa3200536f2f734412.jpg

W dniu 29.09.2022 o 11:08, Daniel_68412 napisał:

@kajfux tu masz bardzo dobrze udokumentowany i pomierzony projekt na kt88 se

Niech szlag trafi ten układ z lokalnym sprzężeniem zwrotnym, w internecie "pieją" z zachwytu z tego i podobnego układu. Układ ten gra źle - jest spokojny i niczym nie różni się od tranzystorowca, basów i wysokich jak na lekarstwo, dominuje średnica, brak dynamiki.

47 minutes ago, witek_z said:

Niech szlag trafi ten układ z lokalnym sprzężeniem zwrotnym, w internecie "pieją" z zachwytu z tego i podobnego układu. Układ ten gra źle - jest spokojny i niczym nie różni się od tranzystorowca, basów i wysokich jak na lekarstwo, dominuje średnica, brak dynamiki.

Czyli po prostu bez tego rezystora?

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Czyli po prostu bez tego rezystora?

Zrobiłem RH84 bo w necie same ochy i achy - dziadostwo jak diabli.

Po prostu trzeba szukać schematu z globalnym sprzężeniem zwrotnym.

A czy globalne sprzężenie to nie takie, gdzie części sygnału wraca z wyjścia trafa głośnikowego na lampę sterującą, tak jak w tym projekcie?

• Moderatorzy
6 godzin temu, witek_z napisał:

Ten wzmacniacz już ma sprzężenie bo tetroda pracuje w trybie UL lub triodowym i żadne inne już nie jest mu potrzebne. Tak proste wzmacniacze są bardzo wrażliwe na jakość użytych części, lamp, transformatorów. Jeśli bez sprzężenia pasmo jest wąskie i brakuje góry i dołu to najprawdopodobniej wina transformatorów głośnikowych. 

Ważna sprawa to też spasowanie z głośnikami.

Ten wzmacniacz już ma sprzężenie bo tetroda pracuje w trybie UL lub triodowym i żadne inne już nie jest mu potrzebne. Tak proste wzmacniacze są bardzo wrażliwe na jakość użytych części, lamp, transformatorów. Jeśli bez sprzężenia pasmo jest wąskie i brakuje góry i dołu to najprawdopodobniej wina transformatorów głośnikowych. 
Ważna sprawa to też spasowanie z głośnikami.
Czyli będzie lepiej tego nie podłączać?

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, kajfux napisał:

Czyli będzie lepiej tego nie podłączać?

z audiofilskieego punktu widzenia i koszerności , nie podłączać..... no chyba , ze znieksztalcenia będa takie ,ze nie da sie sluchac wtedy rozwaznie mozna sprobowac

• Moderatorzy

Tego nie można jednoznacznie stwierdzić.

Niedawno porównywałem dwa bardzo podobne wzmacniacze, różniły się głównie rodzajem użytych elementów. Na jednych kolumnach zagrały naprawdę bardzo podobnie, że w ciemno było by ciężko je odróżnić a na innych jeden wzmacniacz grał bardzo dobrze a drugi w ogóle. 

Sprzężenia zwrotne stabilizują pracę wzmacniaczy i czynią je mniej podatnym na zakłócenia oraz zmienną impedancję kolumn ale wg mnie ograbiają je z muzykalność i swobody grania. Zbudować dobry wzmacniacz bez sprzężenia (nawet prosty SE) nie jest łatwo nie zawsze też zagra on z każdymi kolumnami. Wystarczy, że kolumny będą miały wzrost impedancji i w tym samym paśmie będzie wzrost efektywności a to tego wzmacniacz jest na lampach o dużej rezystancji wewnętrznej, system będzie "darł ryja" w tym miejscu niemiłosiernie. Lub na odwrót np. na basie spadek impedancji, spadek efektywność, spadek przenoszenia transformatorów, dziura w akustyce pomieszczenia i basu nie ma nic a nic.

• Moderatorzy

Ale aby nie było zbyt prosto to gdy dodamy do tego kwestie zniekształceń to może się okazać, że basu wcale mało nie jest przynajmniej na ucho, gdyż spadek przenoszenia impedancji przez transformator głośnikowy powoduje wzrost zniekształceń a wyższe zniekształcenia są odbierane przez ucho jako "dużo dźwięku" a więc i dużo basu. 

Jak widać zabawa a audio prosta nie jest i wymaga nie tylko wiedzy teoretycznej ale i doświadczenia. 

Nie należy więc kierować się opiniami z internetu bo ich duża część jest pisana przez ludzi którzy nie mają ani jednego ani drugiego. U jednego coś zagra wspaniałe a gdzie indziej kicha - tym bardziej, że każdy trochę inaczej interpretuje co jest dobre a co źle w brzmieniu.

Gość

(Konto usunięte)

bardzo dobrze mozna sobie poradzić lokalnymi sprzężeniami , np schade, tylko wtedy trafo głosnikowe musi byc najwyższych lotów

a kwestia doboru kolumn i ich impedancji do wzmaka lampowego to natepny trudny temat

z drugiej strony jesli mamy juz kolumny korych nie chcemy zmieniac mozna przeprowadzić linearyzacje impedancji

a trafo wyjściowe zamowic z wtornym dopasowanym do minimum impedancji kolumny

@Muzg

Pisałes , ze mozna sprobowac dobrac do Twojego zasilacza do pre mniej szumiąca zenerkę

probowales może takiego rozwiazania z dodatkiem rezystora do masy w szeregu z diodą?

obraz.thumb.png.b6025ed564cf1a379131f9f27fd9fe6c.png

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

bardzo dobrze mozna sobie poradzić lokalnymi sprzężeniami , np schade, tylko wtedy trafo głosnikowe musi byc najwyższych lotów

a kwestia doboru kolumn i ich impedancji do wzmaka lampowego to natepny trudny temat

z drugiej strony jesli mamy juz kolumny korych nie chcemy zmieniac mozna przeprowadzić linearyzacje impedancji

a trafo wyjściowe zamowic z wtornym dopasowanym do minimum impedancji kolumny

@Muzg

Pisałes , ze mozna sprobowac dobrac do Twojego zasilacza do pre mniej szumiąca zenerkę

probowales może takiego rozwiazania z dodatkiem rezystora do masy w szeregu z diodą?

Ukryta Zawartość

Nie, ale z dobrym efektem stosuje teraz 47uF 250V w roli C3.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Seyv napisał:

Jeśli bez sprzężenia pasmo jest wąskie i brakuje góry i dołu to najprawdopodobniej wina transformatorów głośnikowych.

Trafa mam od Pietro

• Moderatorzy
6 minut temu, witek_z napisał:

Trafa mam od Pietro

A w jakim trybie to działa, trioda, UL? Trafa pod tę lampę? 

31 minut temu, Seyv napisał:

A w jakim trybie to działa, trioda, UL? Trafa pod tę lampę? 

pentoda bez UL, tylko 4 omy (bo takie kolumny mam)

• Moderatorzy
12 minut temu, witek_z napisał:

pentoda bez UL, tylko 4 omy (bo takie kolumny mam)

A trafo jest do trybu pentody? Bo jak do triody czy UL to nie dziwne, że wysokich częstotliwości nie ma i dźwięk zamulony jest.

Tryb pentody powinien mieć ujemne sprzężenie zwrotne inaczej będzie tańczyć jak mu impedancja kolumny zagra.

16 minut temu, Seyv napisał:

A trafo jest do trybu pentody?

tak

17 minut temu, Seyv napisał:

Tryb pentody powinien mieć ujemne sprzężenie zwrotne inaczej będzie tańczyć jak mu impedancja kolumny zagra.

dziwne bo wzmacniacz kolegi do el84 ma UL i jeszcze mniejsze trafa niż moje a gdy podłącze to do tych samych kolumn "włącza" się magia

7 minutes ago, witek_z said:

dziwne bo wzmacniacz kolegi do el84 ma UL i jeszcze mniejsze trafa niż moje a gdy podłącze to do tych samych kolumn "włącza" się magia

Zmierzyć oba i będzie wiadomo co jest grane. 

• Moderatorzy
19 minut temu, Seyv napisał:

Bo jak do triody czy UL to nie dziwne, że wysokich częstotliwości nie ma i dźwięk zamulony jest.

Poprawie się bo jeśli trafo jest do trybu triody a lampa działa w pentodzie to nie będzie basu.

3 minuty temu, witek_z napisał:

tak

Trzeba pokabinować ze sprzężeniem zwrotnym. Lampa w trybie pentody (tetrody) ma wysoką impedancję wewnętrzną i bez USZ oddawana moc (a co za tym idzie zniekształcenia) będzie bardzo zależna od impedancji kolumn. 

Jeśli napięcie anodowe pozwala możesz spróbować tryb triody (mniejsza zależność od impedancji ale wysokich częstotliwości może być mało, choć jeśli jest tylko odczep 4 omy to może sekcjonowanie pozwoli na zadowalające wartości). 

Możesz też podziałać z rezystorem ograniczającym prąd siatki drugiej.

6 minut temu, Seyv napisał:

zrobiłem to na pierwszym zdjęciu i jest do bani(już rozlutowałem układ) teraz robie ten z drugiego bo działa super

Ukryta Zawartość

SE-EL84-schemat.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

To za dużo przerabiania nie masz 😉

1 hour ago, witek_z said:

Byłaby szansa na schemat tego El84? Mam cały towar do nich i 2 parki lamp akurat. 

19 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Byłaby szansa na schemat tego El84? Mam cały towar do nich i 2 parki lamp akurat. 

schemat jest taki sam jak ten drugi powyżej z UL plus z tego UL rezystor 120 omów/1 W

R4 - 1k

R11 - dobrany tak aby na anodzie było 100V

C8 - 3.3 n / 400 styroflex

R10 - 5.1k bez kondensatora

anodowe - 250V

• Pokaż nowe odpowiedzi