Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Ajothe napisał:

Bajdurzycie o "naukowych podstawach", a kolega który zwrócił się o pomoc ignoruje porady i kręci się w kółko. 

Doskonale wiem co robię i w jaki sposób koryguje sobie cyfrowo akustykę pomieszczenia i fazę korzystajac z REW+rePhase, przyniosło to zadowalający efekt. 

Dziękuję za troskę ale nie krecę się w kółko. Wczoraj wgrałem EQ do Roona i jest świetnie, muzyka na żywo. Małzonka wlasnie zakomunikowała mi, że nie da sie słuchać radia w samochodzie. 

Co do nauki to jeszcze daleka droga...zreszta oni nie zajmuja sie takimi pierdołami. A to akurat wiem!

Co do twórców tzw. krzywych to raczej nie pamiętam tytułów naukowych przed nazwiskiem a na zachodzie bardzo tego pilnują w przeciwieństwie do nas.

Edytowane przez wtsz
Teraz, Ajothe napisał:

Aha, czyli EQ wystarczy...

Jak będę miał czas to pójdę dalej a jak nie to zlecę Thieriemu czy jak mu tam a nie będę sie kopał z gburem, który tutaj pozwala sobie na zbyt wiele a na skrzynce MA  NAPISANE!!!, że pomiary moge przesłać mu na maila. 

Edytowane przez wtsz
33 minuty temu, Ajothe napisał:

Z tego co kojarzę to coś Tobie nie idzie i zwyczajnie sobie tłumaczysz brak potrzeby dsp. 

Czyli źle kojarzysz.

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Bajdurzycie o "naukowych podstawach", a kolega który zwrócił się o pomoc ignoruje porady i kręci się w kółko. 

Podpowiedziałem co na jego miejscu bym zrobił - mam go odwiedzić i przypilnować, by nie robił inaczej?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Podpowiedziałem co na jego miejscu bym zrobił - mam go odwiedzić i przypilnować, by nie robił inaczej?

Po udostepnieniu wszystkiego co było zażądane dowiedziałem się: małe kolumny blisko ściany, link pomiarów i Apo (nie działa na mojej partycji- nie problem). Jakaś korekcja, każdy może ją sobie wklepać bo kolumny nie słyszą modów ale usłyszycie jak działają głośniki -:). Reszta to jakieś głupie, małostkowe przytyki z trzech czy czterech open soursowych aplikacji. Sorry...

Edytowane przez wtsz
3 minuty temu, wtsz napisał:

Sorry...

Masz forumowego mistrza EQ @xajas (trochę szacunku bo jest on jednym z najbardziej pomocnych userów tego Forum!), masz moją nieco inną  (tylko nieco), masz podlinkowane tutoriale opcję.. zrobisz jak uważasz.

Przeczytaj wiadomość to się dowiesz dlaczgo dostałeś tylko filtry. To ty sie tutaj miotasz.

To jest co dostalem.
Zero zawartosci, puste, nic,…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nic nie pisales dlaczego tylko filtry
Sam nie wiesz co wysylasz

Twoje komentarze sa niepowazne

Tyle na temat „miotania“

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Masz forumowego mistrza EQ @xajas (trochę szacunku bo jest on jednym z najbardziej pomocnych userów tego Forum!), masz moją nieco inną  (tylko nieco), masz podlinkowane tutoriale opcję.. zrobisz jak uważasz.

Szacunek musi być obustronny. Nie będę tolerowal obrażania jak na PV wysłałem 4 wiadomości od wczoraj i zostały przeczytane przed nieprzyjemnymu postami.

18 minut temu, xajas napisał:

To jest co dostalem.
Zero zawartosci, puste, nic,…
Sam nie wiesz co wysylasz

odzczytałeś skrzynkę, więc daruj sobie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wtsz

Od tego zacząłem z REW, wolnym wieczorkiem. Niezły młody...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szacunek musi byc…

Koniec z szacunkiem. Mialem wiele cierpliwosci i zadalem sobie wielu trudu z wieloma poradami. Wszystkie na darmo, jak grochem o sciane
Wiec tym razem dostosuje sie samemu do takiej porady. Bardzo dobrej porady. Porady Marka Twaina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Koniec z szacunkiem. Mialem wiele cierpliwosci i zadalem sobie wielu trudu z wieloma poradami. Wszystkie na darmo, jak grochem o sciane

Ukryta Zawartość

Wiec tym razem dostosuje sie samemu do takiej porady. Bardzo dobrej porady. Porady Marka Twaina

IMG_7714.thumb.jpg.25058f8a22396dbb4167ccedc6840c9f.jpg

Bardziej pomyślałbym o jakiekolwiek ogładzie i wygórowym ego. Doświadczenie z samej charakterystyki nie przyjdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wtsz
9 godzin temu, Ajothe napisał:

Taka prosta korekcja amplitudy bez korekcji fazy jest opisana w wielu poradnikach i nie ma co mielić tematu. Fajnie by po "przemieleniu" użytkownicy chcieli dzielić się doświadczeniami by robić to coraz lepiej. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) t krótki tutorial z obrazkami i dyskusja o tym. Zachęcam do eksperymentów 😉 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Taka prosta korekcja amplitudy bez korekcji fazy jest opisana w wielu poradnikach i nie ma co mielić tematu. Fajnie by po "przemieleniu" użytkownicy chcieli dzielić się doświadczeniami by robić to coraz lepiej. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) t krótki tutorial z obrazkami i dyskusja o tym. Zachęcam do eksperymentów 😉 

I to jest normalna rozmowa. Thanks

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Fajnie by po "przemieleniu" użytkownicy chcieli dzielić się doświadczeniami by robić to coraz lepiej.

Chciałbym podziękować. Niestety zaszło nieporozumienie i nie chciałbym, żeby wpłynęło na tę dyskusję i wzajemne wsparcie.

Pomiary zrobiłem pierwszy raz z ciekawośći w styczniu, ponieważ jestem purystą jak jeden z kolegów. Po wgraniu EQ do Volumio i innych aplikacji wracałem do ustawień wyjsciowych. Roon zmienił wszystko i faktycznie kontrabas grający średnicą w większym bandzie był komletnie niesłyszalny. Naukowcy z mojego pokolenia (zwłaszcza humaniści) są dumni, że potrafią połączyć się ze studentami na Zoomie. Jednak to nasze pokolenie zaczęło rozwijać IT i social media.

Proszę się spierać i wspierać (w granicach kultury). Życzę powodzenia.

Edytowane przez wtsz
22 godziny temu, wtsz napisał:

Od tego zacząłem z REW, wolnym wieczorkiem. Niezły młody...

Ukryta Zawartość

"Młody" ma z tego doktorat, to go skreśla i jest absolutnie niewiarygodny. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

9 minut temu, wtsz napisał:

Chciałbym podziękować. Niestety zaszło nieporozumienie i nie chciałbym, żeby wpłynęło na tę dyskusję i wzajemne wsparcie.

Wsparcie było i jest, czasami cierpliwości brakuje. Nie każdy ma doświadczenie by z marszu wejść w problematykę tworzenia filtrów. Czasami trzeba się pokręcić w kółko, doczytać i próbować bo to jest podstawą rozwoju w tej dziedzinie. Praktyka otwiera oczy i wiele wyjaśnia. 

Powodzenia i cierpliwosci życzę na drodze do lepszego.

2 godziny temu, wtsz napisał:

Pomiary zrobiłem pierwszy raz z ciekawośći w styczniu, ponieważ jestem purystą jak jeden z kolegów.

Dla audio purystów przetłumaczyłem poradnik Serkana Gura dostepny w oryginalnej wersji w sieci pod

Ukryta Zawartość

Jest to jeden z lepszych poradników wg mojej oceny. Prosty sposób na dobre korekty przy użyciu darmowego REW i RePhase. Trzeba się trochę pobawić zanim dojdzie się do wprawy ale warto. 

Przetłumaczona przeze mnie wersja

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dla audio purystów przetłumaczyłem poradnik Serkana Gura dostepny w oryginalnej wersji w sieci pod

Ukryta Zawartość

Jest to jeden z lepszych poradników wg mojej oceny. Prosty sposób na dobre korekty przy użyciu darmowego REW i RePhase. Trzeba się trochę pobawić zanim dojdzie się do wprawy ale warto. 

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Dziękuję,  już nie mam czasu.

Tu chodziło o to, że prosiłem o maila na który mógłbym wysłać pomiary. Udało mi się wysłać tylko filtry że względu na rozmiar pliku. Nawet nie wiedziałem jaja jest przepustowość. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Ukryta Zawartość

Dziekuje.

Ukryta Zawartość

@MariuszZ. Jesteś gość 😁

Co sądzisz o takiej metodzie?

wydaje mi się dość podobna, z tym że tutaj robi więcej działania w REW, a w Rephase tylko wczytanie i korekta. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Co sądzisz o takiej metodzie?

Wg mnie każda jest dobra jeżeli zaspokoi Twoje oczekiwania. Warto przećwiczyć ten sposób i sprawdzić. Ja sprawdzę w wolnej chwili czy ten sposób jest zadowalający i dam znać. 

Już to przerobiłem, ciekawe jest wykorzystywanie banków w rePhase i dzielenie korekcji w zależności od częstotliwości minimum phase, a powyżej 500hz linear phase. 

Efekt jest dla mnie zadowalające, ale nie mam takiej wiedzy i doświadczenie jak Ty. 

Narazie najważniejsze jest żeby nie pominąć żadnego kroku, a druga sprawa to właśnie trzeba mieć doświadczenie z wieloma Target curve, bo efekt może być odchudzający dźwięk, ale też wręcz odwrotnie! 

Udało mi się stworzyć taki filtr, który wzmocnił mi średnicę i czytelność przekazu. 

Eksperymentowałem ostatnio z korektą całego pasma, tak jak w tym tutorialu i wniosek mam odmienny, taki ze warto też równać nie tylko bas. 

To nie jest zabawa ja godzinkę, tutaj dla efektu trzeba poświęcić masę czasu i najlepiej z interwałami, żeby wnioski układały się w głowie. 

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ladnie zrobione

Mysle ze wazne jest od poczatku zaznaczyc, w jakim przypadku ta metoda (z zastosowaniem Rephase) jest uzyteczna -> tylko dla tych, ktorzy maja mozliwosc zaaplikowania filtrow impusowych czyli splotu/convolution engine.

Podejrzewam, ze jeszcze nie wszyscy pojmuja ta roznice i dla wielu DSP jest DSP a EQ jest EQ

Ukryta Zawartość

Na serwisie Live Sound & Installation (livesound.pl) znajdziecie też kilka poradników dotyczących filtrów cyfrowych i projektowania filtrów FIR za pomocą narzędzia rePhase.

Ladnie zrobione

Co mnie troche zaskakuje, to fakt, ze wiekszosc korekcji z Rephase odnosi sie tylko do zakresu basu, co jest moze sensowne z punktu widzenia korekcji amplitudy, ale troche dziwne z punktu widzenia korekcji fazy, gdyz (moze cos zle zrozumialem, ale..) poprawnosc fazy, group delay itd. zaczynaja byc slyszalne i wazne w wyzszych zakresach czestotliwosci, znacznie powyzej 100Hz. Dlatego mozna by sie zastanowic, czy ten caly dodatkow naklad pracy na korekcje fazy (Rephase) jest uzasadniony, jesli chce korygowac tylko bas.

Jak zrobić convolution filter, żeby stawiał jak najmniejsze wymagania dla komputera?

9 minut temu, xajas napisał:

Co mnie troche zaskakuje, to fakt, ze wiekszosc korekcji z Rephase odnosi sie tylko do zakresu basu, co jest moze sensowne z punktu widzenia korekcji amplitudy, ale troche dziwne z punktu widzenia korekcji fazy, gdyz (moze cos zle zrozumialem, ale..) poprawnosc fazy, group delay itd. zaczynaja byc slyszalne i wazne w wyzszych zakresach czestotliwosci, znacznie powyzej 100Hz. Dlatego mozna by sie zastanowic, czy ten caly dodatkow naklad pracy na korekcje fazy (Rephase) jest uzasadniony, jesli chce korygowac tylko bas.

W tym tutorialu z Youtub'a, który wielokrotnie wklejałem jest korekcja całego pasma, również fazy.

Ukryta Zawartość

To aktualnie moja ulubiona krzywa, lekko zmodyfikowana która dostałem kiedyś od @xajas

Ukryta Zawartość

Jak zrobić convolution filter, żeby stawiał jak najmniejsze wymagania dla komputera?

Co znaczy najmniejsze wymagania!

Wielokanalowe filtry leca nawet na malinie, ktora na pewno nie jest rakieta
3 minuty temu, xajas napisał:

Co mnie tez zaskakuje, to fakt, ze wiekszosc korekcji odnosi sie tylko do zakresu basu, co jest oczywiste z punktu widzenia korekcji amplitudy, ale troche dziwne z punktu widzenia korekcji fazy, gdyz (moze cos zle zrozumialem, ale..) poprawnosc fazy, group delay itd. zaczynaja byc slyszalne i wazne w wyzszych zakresach czestotliwosci, znacznie powyzej 100Hz. Dlatego mozna by sie zastanowic, czy ten caly dodatkow naklad pracy na korekcje fazy (Rephase) jest uzasadniony, jesli chce korygowac tylko bas.

Wbrew pozorom opóźnienia grupowe w zkresie basu też są słyszalne. A z tą korekcją w wyższych zakresach to zawsze jest coś za coś. Korekcja filtrami minimumphase psuje fazę, a korekcja filtrami linearphase wprowadza pre-ringing. Jest jeszcze kwestia taka, że wiele zmian odpowiedzi akustycznej pomieszczenia to nie są zmiany minimalnofazowe, zachodzi zatem pytania czy warto podejmować się ich korekcji.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20240217_125847_RaspController.thumb.jpg.8181b9e794a57bcfc3692017782e65da.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) filtry 96khz + resampling 96khz w najwyższej jakości 🙂

1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Wbrew pozorom opóźnienia grupowe w zkresie basu też są słyszalne. A z tą korekcją w wyższych zakresach to zawsze jest coś za coś. Korekcja filtrami minimumphase psuje fazę, a korekcja filtrami linearphase wprowadza pre-ringing. Jest jeszcze kwestia taka, że wiele zmian odpowiedzi akustycznej pomieszczenia to nie są zmiany minimalnofazowe, zachodzi zatem pytania czy warto podejmować się ich korekcji.

Stosuję ostatnio podział poniżej 500hz daję minimum phase, a powyżej 500hz linear phase i żadnego pre ringing nie słyszę.

Za to efekt jest słyszalny i zadowalający. Wiadomo, u każdego co innego 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi