Skocz do zawartości
IGNORED

W co inwestować, kolumny czy dac?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,  mam dylemat, prosiłbym o pomoc.

Oto przebieg: Bluesound2i (coax) Hegel Hd20 (rca) Musical fidelity M6si - Dali Ikon 6 mkII 

Na wstępie zaznaczę ze w międzyczasie akustyka będzie robiona, 

nastepnym krokiem powinna być zmiana głośników czy Daca? Jeśli chciałbym pójść klasę wyzej? 
Napisałbym ze dźwięk dali podoba mi się i stawiałbym na wymianę Daca ?

https://www.audiostereo.pl/topic/159863-w-co-inwestowa%C4%87-kolumny-czy-dac/

A Bluesound Node jakie masz zasilanie ? Firmowe ? Czy masz liniowe ?

Edytowane przez Marcin Wielgus
54 minuty temu, filipesku933 napisał:

nastepnym krokiem powinna być

Nic. Skoro dźwięk Ci pasuje to nic nie zmieniaj - zmienisz jak Ci przestanie pasować i zdefiniujesz potrzeby.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

A Bluesound Node jakie masz zasilanie ? Firmowe ? Czy masz liniowe ?

Mam firmowe zasilanie, nabyłem bluesounda niedawno . Czy zmiana zasilania coś tu zmieni?

Napisze tak- ja chciałbym jednak coś zmienić ewentualnie dołożyć i móc zmieniac w zależności od muzyki, bo mam taka możliwość, jeśli DAC jest wporządku, a też tak myśle to czy w cenie 10tys za nowe, można myslec o jakimś przeskoku na dobre kolumny? Z nisko schodzącym dołem, a może da się niżej? + detalicznosci, dynamice, mogło by być więcej przestrzeni jeśli się da za takie pieniądze, 

do muzyki rożnej bym powiedział, elektroniki, muzyki wokalnej i naturalnej. 

Jaki metraż?

BMN S3 np.

Edit:  Albo z innej bajki: quadral Signum 70 .

Edytowane przez quatross
14 minut temu, filipesku933 napisał:

Metraż 20metrow,  postawione 85cm od ściany tylnej. 4metry między słuchaczem a kolumnami

ToTy siedzisz przy samej ścianie? 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

9 godzin temu, filipesku933 napisał:

Cześć,  mam dylemat, prosiłbym o pomoc.

Oto przebieg: Bluesound2i (coax) Hegel Hd20 (rca) Musical fidelity M6si - Dali Ikon 6 mkII 

Na wstępie zaznaczę ze w międzyczasie akustyka będzie robiona, 

nastepnym krokiem powinna być zmiana głośników czy Daca? Jeśli chciałbym pójść klasę wyzej? 
Napisałbym ze dźwięk dali podoba mi się i stawiałbym na wymianę Daca ?

Zaczynamy zawsze od dwóch końców kija, najpierw dobre źródło bo bez niego cała reszta o kant d. jak nie będzie wzorcowego sygnału, później kolumny, następnie wymieniasz wzmacniacz co by ci dalej sygnału nie psuł. W miarę możliwości po drodze wymieniasz kable przynajmniej na OFC; najpierw sygnałowe a później prądowe. Jak dźwięk okrzepnie wracasz znów do DAC-a i poszczególne części od początku w miarę potrzeb i posiadanych możliwości. 

Ważne zarówno DAC-a jak i kolumny słuchasz u kogoś w systemie już dopieszczonym przed testami w swoim systemie bo elektronika jak i kable między DAC-em a kolumnami może mylnie wpływać na Twój wybór

Warto w tym roku udać się na AVS i posłuchać co Ci się podoba i z takich lepiej grających systemów wybrać sobie po prostu DAC-a a resztę z czasem dokupywać

Tak zwane odgapianie konfiguracji i jej dokładne zapisywanie jest bardzo wskazane co by na przyszłość nie robić błędów i sporo niepotrzebnie wyrzucanej kasy zaoszczędzić i odłożyć na całkiem fajny sprzęt

Warto zaglądać do osób z tzw audiofilia nervoza, one też szukają ale w pogoni za króliczkiem po drodze masa fajnego sprzętu kabli etc. takie perełki przechodzą im przed uszami niezauważone a nam mogą podejść

Za tym spieszmy się powoli i nie działajmy na początek w ten sposób że jest kasa to musimy ją od razu wydać. Szybkie decyzje często bywają nietrafione a jeszcze jak trafimy na sprawnego sprzedawcę- nie mylić z melomanem to na pewno po dłuższym czasie będzie nas coś w dźwięku uwierać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Źródło jest, wzmacniacz jest, całe okablowanie od skrzynki z bezpiecznikami do kolumny ofc, i właśnie w tym momencie kiedy wszystko wokół zrobiłem, nadszedł czas na kolumny, ale faktycznie nie mam u kogo posłuchać i porównać.

Ale to OFC to pewnie jakieś ( tfu 😉 ) linki, a nie porządny solid.

Jeśli jednym z aspektów do poprawy jest szczegółowość czy analityczność,

to zacznij od prób z tego rodzaju kablami. I to zarówno IC, jak też

kablami głośnikowymi. Te kable w klasyce i muzyce akustycznej zmieniły

u mnie bardzo dużo. Oczywiście każdy ma swój model brzmienia i te

aspekty mogą być dla Ciebie drugorzędne ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Okablowanie, głośnikowe vdh windy mkII + zworki vdh css126 

dac- soldic core pro 1 

wzmacniacz-solid core pro 2

listwa taga hormony 1000- solid core pro 2

rca cyfrowy- ricable magnus

od bezpieczników Melodika mdc3250 3x2.5mm, Gniazdko- Furutech FT-SDS(G)

interkomekty- purist audio deisgn genesis albo albedo flat one Ew monolith, tu się właśnie Zastnawiam, na dniach będę kupował tylko spośród tej trójki i nie mogę się zdecydować. Bo aktualnie rca chordy clearway

ps, dla mnie kable dużo zmieniają i to jest podstawa, dużo zmian wprowadził każdy jeden przewod

Edytowane przez filipesku933

Czyli dobrze trafiłem i chodzi mi wyłącznie o te w torze.

Dopisz do listy RCA Nordost Blue Heaven - chyba tańszy od Monolitha.

A jak jesteś manualny, to zawsze możesz zrobić próbę, czy taka zmiana jest

"tym, co Tygrysy lubią najbardziej" 😉 ale trzeba mieć luzem jakieś nawet

byle jakie wtyki, bo o przewód jest dużo łatwiej ... 

Ale jak masz z tym problemy, to trzeba kupować, sprawdzać i ew. odsyłać ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chciałbym się do tego odnieść ale nie bardzo rozumiem, wyłączenie o te w torze?

nordost blue heaven?

te trzy kable które wymieniłem mam po dobrej cenie wiec między nimi chciałem wybrać.

tym, co Tygrysy lubią najbardziej" 😉 ale trzeba mieć luzem jakieś nawet

byle jakie wtyki, bo o przewód jest dużo łatwiej ... ”

tego nie zrozumiałem co tygrysy najbardziej lubią?  I z tymi wtykami to tak serio?.

Serio serio 😉 cytując Shreka - może trochę bliżej historycznie, niż Milne.

Nie chodzi tu o "docelowe" RCA, bo tu można polecić takie z masą bez obwodu,

a pojedynczą - punktową. Do prób można zastosować dowolne, bo w sumie

jest ( IMHO ) większy wpływ kabla, niż wtyku; ważniejsza jest chęć i lutownica 😉 

A "Tygrysom" może ten model dźwięku nie odpowiadać co dla mnie jest dość

oczywiste, ale ja kiedyś czytałem i oglądałem "Kubusia Puchatka" co dziś

okazuje się bytem równoległym.

Stąd ten zwrot - dla wielu dziś niezrozumiały.

Co do wyboru spośród trzech - to chyba Monolith lub drugi Albedo,

ale powtórzę - nie wiem, czy o ten model brzmienia Ci chodzi.

Mógłbym spróbować pojedyncza punktowa rca, nigdy nie miałem okazji posłuchać i nie wiem jak to gra, myslalem o xlr ktorych tez nigdy nie podpinalem do zestawu. A podobno noże być lepiej,

glosnikowe vdh kiedyś założyłem bo dali grały za ostro ale to było na innym wzmacniaczu i tak zostało , może tu tez bym się pokusił rozejrzeć się za czymś innym.

ps: słyszałem nie raz ze mając dobry wzmacniacz mam kolumny z klasy niższej średniej dlatego celowałem w wymianę Ich pomimo ze po tych wszystkich zmianach grają ładnie.

Zdecydowanie zacznij od wymiany kolumn. Jaki budżet ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, filipesku933 napisał:

słyszałem nie raz ze mając dobry wzmacniacz mam kolumny z klasy niższej średniej dlatego celowałem w wymianę Ich pomimo ze po tych wszystkich zmianach grają ładnie.

Czyli brzmienie Ci pasuje, a akustykę zamierzasz właśnie robić. Wymiana czegokolwiek przed zrobieniem akustyki to nonsens, bo nie wiesz jak zagra po. Co ja bym zrobił? Po pierwsze akustykę, po drugie kupił DSP+Umik+REW i zgranie pasma oraz fazy w miejscu odsłuchu... w sumie możesz to zrobić raz przed akustyką i drugi raz po.

6 minut temu, Piopio napisał:

Zdecydowanie zacznij od wymiany kolumn.

Mając w planie zrobienie akustyki? Zdecydowanie nie wymieniaj kolumn!

Edytowane przez szymon1977

Jednak trzeba mieć świadomość wąskich gardeł systemu plus oczywiście

dokładnie znać niedomagania obecnych Dali, żeby decydować o zakupie

następców - np.Audiovectorów QR3.

Jak wiesz, czego brak, to wiesz, czego szukasz ...

Jeśli chodzi o akustykę zostało mi kupić absorbery i trochę przykryć jedna ścianę by nie bylo by echa tupczacego, , kolumny zostaną w miejscu takim gdzie są do tej pory, miejsce odsluchowe tez bez zmian

27 minut temu, filipesku933 napisał:

Do ~10tys za nowe

Jeśli mogą być używane to może ELAC FS407 ? 

Jak nowe to KEF R7.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Godzinę temu, filipesku933 napisał:

Jeśli chodzi o akustykę zostało mi kupić absorbery i trochę przykryć jedna ścianę by nie bylo by echa tupczacego, , kolumny zostaną w miejscu takim gdzie są do tej pory, miejsce odsluchowe tez bez zmian

Wiem, ze koledzy chcą się wykazać znajomością sprzętu i gadżetów, ale ja podtrzymuję to co w poprzednim poście napisałem.

Elac jest spoko, sprawdziłbym. Kef R7 na 20 metrów, może być problem z basem. A nawet na pewno. Ja gram na tych kolumnach w 24 metrach, ale z jednej strony, za kolumną mam korytarz i ten bas ucieka do tyłu w dalszą część mieszkania, inaczej byłaby kakofonia. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Bo

"DSP+Umik+REW, zgranie pasma i fazy w miejscu odsłuchu"

to NIE SĄ gadżety, a pierwszy i ostatni stopień do nirwany 😉 

48 minut temu, audioburak napisał:

Bo

"DSP+Umik+REW, zgranie pasma i fazy w miejscu odsłuchu"

to NIE SĄ gadżety, a pierwszy i ostatni stopień do nirwany 😉 

Jeśli chcesz nirwany to włącz sobie zdjęcie gołej baby, a jak nie masz nic do napisania to nic nie pisz... chyba, ze masz to proszę: co w tej sytuacji masz przeciwko cyfrowej korekcie pasma i fazy?

Bo to jest jak proszek przeciwbólowy - zamazuje odczuwanie, ale przyczyny

tego bólu zupełnie nie dotyka.

Uważam, że to powinien być ostatni etap, po uzyskaniu zadowalającej

barwy dźwięku, ataku i czytelności basu; taki końcowy szlif całości.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Uważam, że to powinien być ostatni etap, po uzyskaniu zadowalającej

barwy dźwięku, ataku i czytelności basu; taki końcowy szlif całości.

Przedostatni, tuż przed kablami. No i autor w zasadzie jest w tym momencie. Zrobi akustykę, korektę i zdefiniuje czego mu brakuje, wtedy bedzie pora na zmiany. Zmiana czegokolwiek przed akustyką jest bez sensu, bo nie wiadomo jak po akustyce zagra, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zbierać doświadczenie z DSP.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Nieprawda - z DSP zrobosz coś, czego bez DSP zrobić się nie da.

• Pokaż nowe odpowiedzi