Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Nikt na forum jeszcze o tym nie pisał, to pomyślałem, że ja to zrobię.

Otóż, pojawiła się na naszym rynku audio nowa firma (jak w tytule) i myślę, że warto mieć świadomość jej zaistnienia, bo pierwszy jej produkt, tytułowy komplet interconect'ów RCA, to "petarda". W każdym razie w mojej opinii.

Nie będę się specjalnie rozpisywał o budowie i walorach dźwiękowych, bo o tym wypisał się już wystarczająco redaktor W. Pacuła w swojej recenzji z dnia 16.09.2022 r. Poza tym, to jak oceni się kabel jest kwestią wpasowania go w dany system oraz indywidualnych  preferencji, gustu, itd.

Ja osobiście nie jestem ekspertem w temacie okablowania, nie jestem sceptykiem, ale staram się do sprawy okablowania podchodzić dość racjonalnie. Jeśli czegoś nie słyszę to po prostu nie widzę sensu aby wydawać na to pieniądze. Przez moje systemy przewinęło się dużo różnego rodzaju okablowania, ale jakoś jeśli chodzi o połączenia RCA, od długiego czasu nic nie zmieniałem i używam van den hull first ultimate Mk 2, MIT cvt terminator 1, Albedo Flat one gold, kimber kcag.

Dzięki uprzejmości właściciela Katharsis Technology, naszego forumowego kolegi Stasiop'a, mam ten kabel aktualnie w swoim systemie i jestem pod wielkim wrażeniem jak on potrafi zagrać. 

Mój system to nic specjalnego. 90% to moje DIY, mianowicie zintegrowany wzmacniacz lampowy zbudowany wg schematu AN Meishu, przetwornik DA sabre, z lampowym stopniem wyjściowym, zbudowany z podzespołów MuzgAudio, transport CD bazujący na napędzie CDM4/19, kolumny to Gradient Evidence MK1. Okablowanie sieciowe WK Audio the one, głośnikowe transparent audio, cyfrowe stereovox.

Ogólnie ten system jest dość mało wrażliwy na jakość okablowania, ale wpięcie zamiast ostatnio głównie używanego w nim MIT'a, tytułowego Coincidence "kopara mi opadła".

Trudno to opisać, co się zadziało, ale w zasadzie wszystko uległo zmianie. Miałem wrażenie że moje kolumny trochę duszą się w pomieszczeniu, w którym aktualnie grają. Z kablem Staszka efekt ustąpił. Pojawiła się niesamowitą kontrola niskich częstotliwości. Nie zarejestrowałem przy tym ograniczenia ich rozciągnięcia w dół, czy spowolnienia ataku. Z drugiej strony pasma dzieje się coś co można uznać za niemożliwe i sprzeczne, ale ja to tak odbieram, czyli jest ostro, ale jednocześnie bardzo gładko. Dźwięk nieznacznie wychodzi do przodu, jest bardzo żywiołowy i bezpośredni, jednocześnie nie natarczywy, barwy są głębokie, nasycone. Scena jest idealnie uporządkowana i stabilna. Średnica w której najwięcej się dzieje, czyli wokale, gitary saksofony "žyją". Przekaż jest ponadprzeciętnie angażujący. 

Można by wywnioskować z tego co napisałem, że to "tanie sztuczki", ale chciałem zaznaczyć, że to wszystko jest podane z bardzo dużą kulturą i nie przekracza poziomu przy którym możnaby odebrać to jako odstępstwa od neutralności. 

W każdym razie u mnie ten kabel zostaje. Nic mnie nie obchodzi to, że drogi, że firma nieznana/nowa, że.......

To jest po prostu bardzo dobry produkt. Poszukującym polecam zapoznanie się z tymi kabelkami, wpięcie ich w system może stać się swego rodzaju przełomem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20221016_110911.thumb.jpg.92e89c686a3c29ead1f664d82a15a192.jpgIMG_20221016_110956.thumb.jpg.5d97416b343e020c824f16d1aed94cab.jpgIMG_20221016_111422.thumb.jpg.8a3db69696bf3bd60ff68f6b0cbdc18b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek 1685
  • Moderatorzy

Jestem bardzo ciekaw jak to mogło by zagrać u mnie. Mam nadzieję, że niedługo będzie okazja sprawdzić. Do tej pory mogłem sprawdzić wiele, różnych kabli RCA i zawsze wracałem do Duelunda. Mam nadzieję, że mi jednak nie zagra - albo, że Stasio zrobi extra promocje 😁

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Seweryn, myślę że w warunkach wystawy sprawdzanie nie będzie miało sensu, ale koniecznie sprawdź na spokojnie w swoim systemie. Może się to skończyć zaciągnięciem kredytu.

Pytanie jaki sens ma wpinanie IC RCA w cenie połowy całego systemu? I czy dołożenie tej kwoty do upgradu systemu np o lepsze kolumny i lepszy wzmacniacz, nie da jeszcze większego progresu poprawy brzmienia całego systemu.

8 minut temu, sly30 napisał:

Pytanie jaki sens ma wpinanie IC RCA w cenie połowy całego systemu? I czy dołożenie tej kwoty do upgradu systemu np o lepsze kolumny i lepszy wzmacniacz, nie da jeszcze większego progresu poprawy brzmienia całego systemu.

Bez komentarza. Chyba nie mamy o czym dyskutować.

6 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Bez komentarza. Chyba nie mamy o czym dyskutować.

Inni userzy na pewno zadadzą sobie takie pytania. To kluczowe kwestie przy decyzjach zakupowych. 

Edytowane przez sly30
  • Moderatorzy

Jeśli te kable tak potrafią zagrać w takim systemie to jak zagrają w lepszym?

12 minut temu, sly30 napisał:

To kluczowe kwestie przy decyzjach zakupowych. 

Chyba kluczowy jest odsłuch we własnym systemie. Akurat jeśli chodzi o kable, to niemal każdy dystrybutor oferuje możliwość wypożyczenia wersji testowej by klient mógł posłuchać u siebie.

Jasne, tylko kto kupi kabel w cenie połowy swojego systemu? Można pójść jeszcze dalej i do systemu za 40 tys.podłączyć okablowanie za…300 tys.tylko po co? 

Mnie osobiście gówno obchodzi ile co kosztuje. Interesuje mnie jak coś zagra, bądź jaki ma wpływ na ostateczny efekt. Nie mam kompleksów w kwestii wartości mojego sprzętu (nie jest na sprzedaż) i mało mnie interesuje ile kosztowało mnie jego zbudowanie. Wolę czasem sam coś zbudować kontrolując jakość, niż bazować na cwaniactwie producentów lub dystrybutorów. Czasem wcale nie wychodzi to tak kolorowo. 

A jak ktoś ma kompleksy i leczy je chwaleniem się swoim stanem posiadania i podkreślając bezwartościowość czyjegoś sprzętu, to tylko jego problem.

Mam to gdzieś,.... i wpinam sobie kable jakie chce.

12 minut temu, Seyv napisał:

Jeśli te kable tak potrafią zagrać w takim systemie to jak zagrają w lepszym?

Najlepiej wypożycz i posłuchaj. Jeśli lubisz druty Duelunda, to lubisz ciemniejsze granie, a W.Pacuła opisał ten kabel jako jasno grający. 

1 minutę temu, Tomek 1685 napisał:

Wolę czasem sam coś zbudować kontrolując jakość, niż bazować na cwaniactwie producentów lub dystrybutorów. Czasem wcale nie wychodzi to tak kolorowo. 

Pełna zgoda. Też mam kolumny Custom Made.

2 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Mnie osobiście gówno obchodzi ile co kosztuje. Interesuje mnie jak coś zagra,

Fajnie. To sprawdź topowe Transparenty albo Siltechy Triple Crown. Tara Labs Grand Mater też może być ciekawa. 

4 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

A jak ktoś ma kompleksy i leczy je chwaleniem się swoim stanem posiadania i podkreślając bezwartościowość czyjegoś sprzętu, to tylko jego problem.

A ktoś tak w tym wątku postąpił ?

16 minut temu, sly30 napisał:

Fajnie. To sprawdź topowe Transparenty albo Siltechy Triple Crown. Tara Labs Grand Mater też może być ciekawie

Pewnie tak kiedyś zrobię.

17 minut temu, sly30 napisał:

A ktoś tak w tym wątku postąpił ?

Ty to zrobiłeś.

35 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Ty to zrobiłeś.

Gdzie? Nic nie pisałem o swoim sprzęcie ani nic złego o twoim. Zadałem tylko pytanie czy jest sens testować IC w cenie połowy całego systemu i czy nie lepiej taką kasę zainwestować w upgrade systemu, bo zawsze można kupić lepsze kolumny czy amplifikacje. Osobiście nie znam ani nie słyszałem o audiofilu, który mając jakąkolwiek kwotę na system audio, połowę wydał na same kable. Zawsze lepiej więcej zainwestować w sprzęt i akustykę. Kable też są ważne ale nie aż tak. 

Edytowane przez sly30
Godzinę temu, sly30 napisał:

Też mam kolumny Custom Made.

Też nie widzę sensu żebyś ten swój paździerz podłączał do Accu Tripple Crownami.

Edytowane przez Tomek 1685
20 minut temu, Bartollini napisał:

Podlicz redaktora Pacułę,okablowanie pewnie za jakieś pół bańki,

a może i więcej.

Masz racje, tylko to jest zawodowy recenzent, a jego sprzęt to warsztat pracy do zarabiania kasy. To biznes. 

11 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Też nie widzę sensu żebyś ten swój paździerz podłączał do Accu Tripple Crownami.

Prawda i dlatego nie mam aż tak drogich IC… 🙂

28 minut temu, sly30 napisał:

Masz racje, tylko to jest zawodowy recenzent, a jego sprzęt to warsztat pracy do zarabiania kasy. To biznes. 

Prawda i dlatego nie mam aż tak drogich IC… 🙂

No dobra. To biorąc pod uwagę, że te twoje custom made to co najwyżej 10kzł, to i tak masz za drogie ic.

@sly30 chętnie odkupię te Twoje custom made nawet za 15kzł skoro są warte "10 kzł" 😉 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

26 minut temu, Tomek 1685 napisał:

No dobra. To biorąc pod uwagę, że te twoje custom made to co najwyżej 10kzł, to i tak masz za drogie ic.

Ale nie możesz przyjąć takiego założenia, bo podałeś koszt nieprawdziwy.

18 minut temu, muzofan napisał:

@sly30 chętnie odkupię te Twoje custom made nawet za 15kzł skoro są warte "10 kzł" 😉 

Chłopak się niepotrzebnie wyzłośliwia, a wie że moja uwaga jest zasadna, a przynajmniej dla 99% audiofilów. Kto wyda więcej na kable (IC+SP+AC) niż na kolumny, wzmacniacz i źródło? No chyba, że to Stasiop pisze pod innym nickiem. Wtedy ta agresja byłaby zrozumiała…. :-)) Ale też bez sensu, bo przecież nie pisze nic o brzmieniu tego kabla. Audio to tylko audio. Niektórzy traktują to hobby zbyt serio i zbyt osobiście. 

Edytowane przez sly30

No to bardzo ciekawe. Ty sobie uzurpujesz prawo do dokonywania wyceny cudzych systemów i dyktowania co jest rozsądne do nich podłączać, a co nierozsądne, a inni nie mogą tego samego zrobić względem Twoich zabawek?

Co Ty sobie wyobrażasz, że masz do czynienia z jakimiś ptakami, czy co?

6 minut temu, Tomek 1685 napisał:

No to bardzo ciekawe. Ty sobie uzurpujesz prawo do dokonywania wyceny cudzych systemów i dyktowania co jest rozsądne do nich podłączać, a co nierozsądne, a inni nie mogą tego samego zrobić względem Twoich zabawek?

Co Ty sobie wyobrażasz, że masz do czynienia z jakimiś ptakami, czy co?

Chyba masz problem z rozumieniem tekstu. Stąd taka dziwna postawa. Ależ masz prawo i możesz wyceniać mój system i sugerować co jest rozsądne, a co nie. Czy gdzieś tobie zabraniam? Ale rób to w miarę rzetelnie. Czy źle wyceniłem twój system? 40 tys.to nie jest mało. Ale może to jest 50, czy 60 tys. To popraw mnie. Nawet gdyby to było 70 tys.to nadal uważasz, że rozsądnym jest kupienie do tego systemu IC za ponad 20 tys.? Skoro sam IC 20tys.to całe okablowanie wyjdzie więcej niż system. Ma to sens? Moje kolumny wycenileś na 10 tys….No cóż…co tu komentować… 🙂

Edytowane przez sly30

Tak jak napisałeś, nie masz pojęcia jak wycenić mój system, więc nie rób tego. Mnie też niezbyt obchodzi ile kosztowały Ciebie Twoje kolumny. 

W przypadku tego konkretnie okablowania (pewnie innych też), cena naprawdę ma dla mnie niewielkie znaczenie, w każdym razie w stosunku do tego co dzieje się z systemem z lub bez niego.  Jeśli znajdę to samo za 1kzł, chętnie pozbędę się KTC nawet za pół ceny detalicznej, ale raczej się nie zanosi.

Więc co, tylko dla tego, że Tobie wydaje się to bez sensu, muzyka u mnie ma grać gorzej?

2 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Mnie osobiście gówno obchodzi ile co kosztuje. Interesuje mnie jak coś zagra, bądź jaki ma wpływ na ostateczny efekt. Nie mam kompleksów w kwestii wartości mojego sprzętu (nie jest na sprzedaż) i mało mnie interesuje ile kosztowało mnie jego zbudowanie. Wolę czasem sam coś zbudować kontrolując jakość, niż bazować na cwaniactwie producentów lub dystrybutorów. Czasem wcale nie wychodzi to tak kolorowo. 

Mam to gdzieś,.... i wpinam sobie kable jakie chce.

Trochę kultury.

Nie chcę nikogo obrazić ale osobiście uważam ten temat jako słabo wykonane naganianie i tyle...

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

8 minut temu, tedi02 napisał:

Trochę kultury.

Ale, że co? A, OK. Następnym razem napisze kał.

8 minut temu, muzofan napisał:

Nie chcę nikogo obrazić ale osobiście uważam ten temat jako słabo wykonane naganianie i tyle...

A to żeś mnie rozgryzł. Nie chcesz ale jednak obrażasz.

Szkoda, że tak uważasz. 

Żałuję, że w ogóle się odezwałam.

• Moderatorzy

Każda rzecz jest tyle warta ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. 

Ceny rzeczy w grupy hi end czy też ogólnie przyjęte za luksusowe niewiele mają wspólnego z rzeczywistymi kosztami ich wytworzenia stąd spieranie się o ceny i koszta nie ma w tej zakładce jakiegokolwiek sensu.

Czy jest sens kupować kabel za połowę wartości systemu? Moim zdaniem nie ma sensu ani kupować takiego kabla ani takiego systemu lepiej kupić rower a wielu uważa, że największy sens ma wciągnięcie tego wszystkiego nosem.

38 minut temu, sly30 napisał:

Moje kolumny wycenileś na 10 tys….No cóż…co tu komentować… 🙂

Dla Ciebie mogą być wręcz bezcenne ale dla kogoś kto np. nie ma gdzie ich postawić będą bezwartościowe. Podejrzewam, że za pieniądze które wydałeś na cały projekt mógłbyś mieć hi endowe kolumny znanej marki. Co więcej mógłbyś je zawsze w spodziewanej kwocie odsprzedać gdyby spodobało Ci się cokolwiek innego. A tak masz kolumny, które gdyby przyszło do ich sprzedaży to pewnie byłby problem. Lecz wydawało by się, przynajmniej mnie, że jesteś osobą, która ceni bezkompromisowe brzmienie i dlatego podjąłeś się tego projektu. 

Tematem wątku są kable, które zostały wycenione tak jak zostały, czy znajdą się osoby chcące wydać na nie pieniądze czas pokaże. 

Sam miałem u siebie kable wyceniane po kilkadziesiąt tysięcy złotych i uważam, że były rewelacyjne ale miałem też takie, za które nie dałbym 500 zł - no bo po co mi coś co psuło mi tylko dźwięk.

1 godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

Zachowujesz się jak obrażony dzieciak !

Nikt tu na razie nie krytykuje jak te kable "grają" wpływają na brzmienie systemu .

Niestety tyle ile kosztują to nawet po sprawdzeniu u siebie ? Wielu z nas dołoży do klocków A nie da tyle za RCA  . No chyba że ten zdziała cuda .

I bez obrazy kolegi..

Pozdrawiam

Ja się zachowuje jak obrażony dzieciak?

Od pierwszego komentarza zostałem potraktowany protekcjonalnie, że niby wsadziłem za drogie kable do byle jakiego systemu. Później zarzuca mi się że jestem naganiaczem. 

Powinienem być naprawdę obrażony. Nie jestem, mam do tego co się tutaj pisze bardzo duży dystans, a nawet mam to gdzieś (żeby nie napisać dosadniej i żeby się co wrażliwości nie poczuli urażeni).

58 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Więc co, tylko dla tego, że Tobie wydaje się to bez sensu, muzyka u mnie ma grać gorzej?

No właśnie ma grać jak najlepiej i jestem pewien, że zainwestowanie więcej w sprzęt i akustykę, zamiast w kable, da większy postęp w jakości grania całego systemu. Sam cenie dobre kable, znam większość firm kablarskich i wiem co mogą wnieść ich produkty i na ile zmienić lub poprawić system. Dlatego uważam, że najważniejsze są kolumny, akustyka, wzmocnienie, źródło, zasilanie….a dopiero na końcu kable. 

Edytowane przez sly30

Odpocznij chwilę ? może spacer ? 

Nikt na razie Ciebie nie obraża.  Ludzie próbują  powiedzieć jak wygląda sytuacja . Nie jestem stroną .Ani minie to " Ziębi ani parzy " Każdy swój rozum ma . Wie co dla niego dobre . Przykłady kabli które sluchales to cenowo ułamek ceny tego RCA musi być progres . Jest tylko pytanie ? Jak duży w stosunku do wymiany np kolumn czy wzmacniacza. 

• Moderatorzy
20 minut temu, bogus18 napisał:

Niestety tyle ile kosztują to nawet po sprawdzeniu u siebie ? Wielu z nas dołoży do klocków A nie da tyle za RCA  . No chyba że ten zdziała cuda

No ale ostatecznie to jest zakładka hi end. Oczekiwałbym, że osoby tu udzielające się, maja już sprzęt, którego wymiana na inny nie oznacza przeskoczenia na wyższy poziom ( przynajmniej w ich odczuciu). Nie ma więc potrzeby wymieniać kolumn czy wzmacniacza.

5 minut temu, sly30 napisał:

Dlatego uważam, że najważniejsze są kolumny, akustyka, wzmocnienie, źródło, zasilanie….a dopiero na końcu kable. 

Nie należę do osób stawiających na pierwszym miejscu kable ale już kilka razy w życiu słyszałem, jak źle dobrane kable psują brzmienie wcale nie jakiegoś hi endowego systemu. A odpowiednie potrafią wydobyć z systemu więcej. 

Może budowę systemu należy zacząć od kabla? Mając dobry kabel złe kolumny zagrają źle a dobre dobrze. Mając zły kabel wszystkie zagrają źle.

• Pokaż nowe odpowiedzi