Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.12.2022 o 06:02, Stasiop napisał:

Ale generalnie Harmonix, XRCD, Reimyo to nie moja bajka. Znam generalnie te sztuczki, niby to rozdzielcze, ale na koncu za duzo cukru w cukrze. A skrzypce na tym to parodia grania sa oblane nienaturalnym slodkim syropem klonowym. Wiem to moze sie podobac, ale nie mnie. Ten kabel w 410 w to samo sie wpisywal, nie znam kabla, ale raczej wpisuje sie w ta sama szkole grania, jak dla mnie.

Nie znasz kabla ,ale werdykt wydałeś, hi fi ,lepiej oceniony niż twój cykacz ,i tańszy, boli cie to? Przeczytałeś już recenzje o którą prosiłeś?

W dniu 11.12.2022 o 10:51, ASURA napisał:

Ja się na Harmonixie nie poznałem w swoim systemie za dużo góry w górze dół szczupły na środku brak wypełnienia to tak mocno przerysowując kable dobre ale nie do neutralnych systemów mz

W dniu 11.12.2022 o 11:47, ASURA napisał:

Tego ciężko słuchać, no co mnie stresujesz tym przyciężkim sosem…

W rękach nie miał nawet kabla ,a cóż za skrajne opinie .

Jak cie ASURA nazwać, trollem ,klakierem ,bo kłamcą jesteś i jeszcze innych szkalujesz.

16 minut temu, Stasiop napisał:

No nie mam. Mozesz przyblizyc temat? 😉

Wejdź na forum Naima albo Linna i pooglądaj sobie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Co to Naim to jakaś manfaktura? lata temu przyjemnie było słuchać...

19 minut temu, tedi02 napisał:

Nie znasz kabla ,ale werdykt wydałeś, hi fi ,lepiej oceniony niż twój cykacz ,i tańszy, boli cie to? Przeczytałeś już recenzje o którą prosiłeś?

W rękach nie miał nawet kabla ,a cóż za skrajne opinie .

Jak cie ASURA nazwać, trollem ,klakierem ,bo kłamcą jesteś i jeszcze innych szkalujesz.

Ty w ręku codziennie trzymasz ale nie kabel...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 minut temu, tedi02 napisał:

No wlasnie miales podeslac konkretny link do konkretnego kabla, doczekam sie?

A co niby ma mnie bolec, ani ja nie znam Harmonix kabli, ani tym bardziej ty mojego.

Zreszta kabel mam bardzo dobrze oceniony i w porownaniu TC Siltech i Crystal Cable.

Szkola Harmonixa (calosciowo) to nie moja bajka, Ale jak ktos to lubi, to przeciez jego sprawa, niech bedzie szczesliwy z tym dzwiekiem. 

13 godzin temu, rochu napisał:

Zwykła miedź, nawet nie OFC, prawie jak z Castoramy.

I działa. To jest w tym najciekawsze.

Jest przewodnikiem elektrycznym to działa.

Gdyby w audio sygnały przesyłane przez IC były wielkości mikro voltów całe to pieprzenie o strukturach atomowych, nano warstwach, geometriach, izolacjach miałoby sens. 

47 minut temu, iro III napisał:

Jest przewodnikiem elektrycznym to działa.

Gdyby w audio sygnały przesyłane przez IC były wielkości mikro voltów całe to pieprzenie o strukturach atomowych, nano warstwach, geometriach, izolacjach miałoby sens. 

Co  Ty nie powiesz madralo. ;)

Słyszalność wplywu kabli zawdzięczamy intermodulacjom wstecznym. Jeśli przykładowo zmieszamy dwie czestotliwośći ponad akustyczne f1 – 1001000 Hz oraz f2 – 1000000Hz, uzyskamy sumę tych dwoch częstotliwości f1+f2=2001000 oraz uzyskamy różnicę f2-f1=1000Hz (1khz) i ten sygnal właśnie poprzez mieszanie sie sygnałów uslyszymy jako wply kabla.

Zrodlo - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak samo sprawa ma sie przy dlugosciach nano czyli przy promieniowaniu podczerwonym (300THZ)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop
8 minut temu, Stasiop napisał:

Tak samo sprawa ma sie przy dlugosciach nano czyli przy promieniowaniu podczerwonym (300THZ)

Mógłbyś rozwinąć,jakieś artykuły do przeczytania może być na PM bo tu widzę nie ma sensu, dzięki

20 minut temu, Stasiop napisał:

Jeśli przykładowo zmieszamy dwie czestotliwośći ponad akustyczne f1 – 1001000 Hz oraz f2 – 1000000Hz, uzyskamy sumę tych dwoch częstotliwości f1+f2=2001000 oraz uzyskamy różnicę f2-f1=1000Hz (1khz)

To teraz - skąd te dwie okreslone,  f1 i f2 mialy by się w tym drutku wziąć?

Ja teraz mogę podać dowolne inne wyssane z palucha f3 i f4,f5 i f6, fn, fn+1... tak dobrane, że dadzą po tym dzialaniu arytmetycznym 2 kHz, 3,5 kHz, 4 kHz... nkHz, n+1kHz... 

...tylko po co!?

20 minut temu, Stasiop napisał:

Zrodlo - 

Ukryta Zawartość

Nooooo, rzeczywiście naukowe, sprawdzone "źródło" ...😆

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
11 minut temu, Stasiop napisał:

Jeśli przykładowo zmieszamy dwie czestotliwośći ponad akustyczne f1 – 1001000 Hz oraz f2 – 1000000Hz, uzyskamy sumę tych dwoch częstotliwości f1+f2=2001000 oraz uzyskamy różnicę f2-f1=1000Hz (1khz) i ten sygnal właśnie poprzez mieszanie sie sygnałów uslyszymy jako wply kabla.

Mieszanie sygnałów tworzy nowy sygnał będący ich różnicą jedynie w przypadku gdy sygnały przechodzą przez układ nieliniowy. A kabel jest układem liniowym , więc nie ma mowy o mieszaniu czyli nie ma intermodulacji. 

A do tego zjawisko intermodulacji jest łatwo mierzalne. Jak przypuszczam nie ma żadnych pomiarów które pokażą zjawisko intermodulacji w kablu dla częstotliwości i poziomów sygnałów właściwych dla techniki audio.

Dlatego twierdzenie, że kable audio różnią się brzmieniem z powodu intermodulacji jakie zachodzą w kablu traktuję jako bełkot techniczny. 

TUX

2 minuty temu, przemak napisał:

Autocytat 😉

No bo po co coś setny raz klepać jak to jest zebrane z wielu źródeł informacji i...opisane

3 minuty temu, iro III napisał:

To teraz - skąd te dwie okreslone,  f1 i f2 mialy by się w tym drutku wziąć?

Ja teraz mogę podać dowolne inne wyssane z palucha f3 i f4,f5 i f6, fn, fn+1... tak dobrane, że dadzą po tym dzialaniu arytmetycznym 2 kHz, 3,5 kHz, 4 kHz... nkHz, n+1kHz... 

...tylko po co!?

No taki francowaty świat , różne zakłócenia radiowe, akustyczne etc. o których pewnie do tej chwili nie wiedziałeś

6 minut temu, TUX napisał:

Mieszanie sygnałów tworzy nowy sygnał będący ich różnicą jedynie w przypadku gdy sygnały przechodzą przez układ nieliniowy. A kabel jest układem liniowym , więc nie ma mowy o mieszaniu czyli nie ma intermodulacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, TUX napisał:

Mieszanie sygnałów tworzy nowy sygnał będący ich różnicą jedynie w przypadku gdy sygnały przechodzą przez układ nieliniowy. A kabel jest układem liniowym , więc nie ma mowy o mieszaniu czyli nie ma intermodulacji. 

A do tego zjawisko intermodulacji jest łatwo mierzalne. Jak przypuszczam nie ma żadnych pomiarów które pokażą zjawisko intermodulacji w kablu dla częstotliwości i poziomów sygnałów właściwych dla techniki audio.

Dlatego twierdzenie, że kable audio różnią się brzmieniem z powodu intermodulacji jakie zachodzą w kablu traktuję jako bełkot techniczny. 

Tak. Ale nieliniowa jest elektronika grajaca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to jest wątek o kablach. Napisałeś tak :

37 minut temu, Stasiop napisał:

Słyszalność wplywu kabli zawdzięczamy intermodulacjom wstecznym

Więc nie mieszaj do tego elektroniki.

TUX

32 minuty temu, ASURA napisał:

Mógłbyś rozwinąć,jakieś artykuły do przeczytania może być na PM bo tu widzę nie ma sensu, dzięki

Ukryta Zawartość

Ale to jest mega belkot techniczny Furutecha. Nikt sie oczywiscie nie czepia ze po prostu klamia a delikatniej mowiac mijaja sie z prawda, bo to....FURUTECH ;)

2 minuty temu, TUX napisał:

Więc nie mieszaj do tego elektroniki.

No jak nie?! Kabel podaje te czestotliwosci w rozny sposob (na miliardy sposobow w zaleznosci od tego co wyczyniano w kablu) a elektronika to moduluje i slychac miliard brzmien ostatecznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop
1 minutę temu, Stasiop napisał:

Ukryta Zawartość

Ale to jest mega belkot techniczny Furutecha. Nikt sie oczywiscie nie czepia ze po prostu klamia a delikatniej mowiac mijaja sie z prawda, bo to....FURUTECH 😉

Oni ściemniają nie podając istoty zagadnienia to zrozumiałe

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Stasiop napisał:

Co  Ty nie powiesz madralo. 😉

Słyszalność wplywu kabli zawdzięczamy intermodulacjom wstecznym. Jeśli przykładowo zmieszamy dwie czestotliwośći ponad akustyczne f1 – 1001000 Hz oraz f2 – 1000000Hz, uzyskamy sumę tych dwoch częstotliwości f1+f2=2001000 oraz uzyskamy różnicę f2-f1=1000Hz (1khz) i ten sygnal właśnie poprzez mieszanie sie sygnałów uslyszymy jako wply kabla.

Zrodlo - 

Ukryta Zawartość

To mniej więcej taka sama naukowość jak ta, że "na Świętego Hieronima jest zima albo jej ni ma".

Powiem więcej, "gdy zieleni się Święta Gienia to poszerza się nam pasmo przenoszenia" albo "gdy poprosisz Świętego Wenancjusza, systemu żaden brum nie rusza". 

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

15 minut temu, ASURA napisał:

Oni ściemniają nie podając istoty zagadnienia to zrozumiałe

To dziala tak, moim zdaniem. Pole elektromagnetyczne (podczerwien, cieplo) porusza piezoceramikiem, piezoceramik sie wygina mechanicznie co wygina twarde i sztywne (sprezynki) grafenowe. Wygiecie sie przewodnika twardej sprezynki powoduje powstawanie harmonicznych, ktore ucho tak kocha. I wszystko byloby ok, tylko ze tego nie da sie nastroic. To jest moim zdaniem dodatkowa kapela ktora gra w sasiedniej sali dyzo roznej perkusji, trabek, skrzypiec (miliardy), ale kazdy gra w innym strojeniu, wiec to nie moze byc dobre. Mi eksperymenty z tym nie wyszly, chociaz wiele razy wydawalo sie ze jest dobrze. Ostatecznie testy odsluchowe pokazaly ze to rozpieprza dzwiek w calym pasmie czestotliwosci. Jeszcze bede probowal oryginalnego NCF, moze Japonce to ogarneli, moze ale osobiscie juz teraz watpie.

Edytowane przez Stasiop

Przywykłem do takich tekstów i mi to lata...

Gotuję dla siebie więc nikomu nic do tego; ma mnie smakować

2 minuty temu, Stasiop napisał:

To dziala tak, moim zdaniem. Pole elektromagnetyczne (podczerwiec, cieplo) porusza piezoceramikiem, piezoceramik sie wygina mechanicznie co wygina twarde i sztywne (sprezynki) grafenowe. Wygiecie sie przewodnika twardej sprezynki powoduje powstawanie harmonicznych, ktore ucho tak kocha. I wszystko byloby ok, tylko ze tego nie da sie nastroic. To jest moim zdaniem dodatkowa kapela ktora gra w sasiedniej sali dyzo roznej perkusji, trabek, skrzypiec (miliardy), ale kazdy gra w innym strojeniu, wiec to nie moze byc dobre. Mi eksperymenty z tym nie wyszly, chociaz wiele razy wydawalo sie ze jest dobrze. Ostatecznie testy odsluchowe pokazaly ze to rozpieprza dzwiek w calym pasmie czestotliwosci. Jeszcze bede probowal oryginalnego NCF, moze Japonce to ogarneli, moze ale osobiscie juz teraz watpie.

To nie tak, grafen jest super twardy i sztywny na dodatek silnie kancerogenny!!! Powinni zabronić go używać poza samkniętymi autoklawami co by się do środowiska nie przedostawał. Nie idzie tego bez super ale to na prawdę super dużych sił wzbudzić do drgań! Mnie kiedyś udało się tak diament wzbudzić, to co słyszałem w paśmie akustycznym to tak paskudny piłokształtny dźwięk przechodzący przez najlepsze ochronniki słuchu jak przez masło...

8 minut temu, ASURA napisał:

piłokształtny dźwięk

No to ten audiofilski, NAJPIEKNIEJSZY wlasnie! ;)

9 minut temu, ASURA napisał:

Nie idzie tego bez super ale to na prawdę super dużych sił wzbudzić do drgań!

Da sie! ;)

2 minuty temu, Stasiop napisał:

Da sie! 😉

Wzbudź kamerton o częstotliwości własnej  pierwszą, drugą, trzecią... harmoniczną i sub harmoniczną

10-40mikronów to jakie fale sobie odpowiedz

42 minuty temu, ASURA napisał:

No taki francowaty świat , różne zakłócenia radiowe, akustyczne etc. o których pewnie do tej chwili nie wiedziałeś

Nie uprawiaj tu jasnowidzenia o czym do tej chwili wiedzałem lub nie.

To że dookoła mamy i fale radiowe i tv i wifi, kosmiczne i jeszcze wiele innych nie oznacza, że u one wpływają od razu na sygnał domowego audio. U mnie nie.

1 minutę temu, TUX napisał:

Stasiop, te harmoniczne o których piszesz powinny dać się łatwo zmierzyć. Ale jakoś takich pomiarów nikt nie zrobił. 

No i wlasciwie to da sie zmierzyc. Problem jest w czym innym w analizie tego, pewne rodzaje harmonicznych sa ukochane a pewne znienawidzone. W tym jest problem! Ale koncze temat! Hej! ;)

Teraz, TUX napisał:

Stasiop, te harmoniczne o których piszesz powinny dać się łatwo zmierzyć. Ale jakoś takich pomiarów nikt nie zrobił. 

TUX

No jak miał zrobić jak urządzenia pomiarowe są bardzo drogie i niszowe, ot choćby tylko urządzenia R&S na dodatek wymagają dużych super szczelnych komór anty EM co by nam się super czułe urządzenie podczas pomiaru z dymem nie poszło...

Pasmo mierzone to do ponad 6GHz chodzi...

• Moderatorzy
32 minuty temu, iro III napisał:

U mnie nie

Bo masz za słaby system. Musisz mieć hi endowy, wtedy będziesz słyszał. A na poważnie to zlikwiduj pętlę masy, również te w urządzeniach a usłyszysz wpływ okablowania i może nawet trochę więcej dźwięku w dźwięku.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

6 minut temu, Seyv napisał:

A na poważnie to zlikwiduj pętlę masy, również te w urządzeniach a usłyszysz wpływ okablowania i może nawet trochę więcej dźwięku w dźwięku.

Następny jasnowidz...jakiś zlot dzisiaj tu macie? 🤣

• Moderatorzy
30 minut temu, iro III napisał:

Następny jasnowidz...jakiś zlot dzisiaj tu macie? 🤣

Tak. A Ty co jasnowidzisz, że tu jesteś?

Jeśli nie słyszysz wpływu okablowania na dźwięk to oznacza, że albo masz pętle masy albo jesteś głuchy albo Twój system składa się z "jamnika" lub innego boomboxa innej możliwości nie ma 😄 stawiałem na to pierwsze ale jeśli twierdzisz, że to drugie lub trzecie to przynajmniej sprawa staje się jaśniejsza.

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, rochu napisał:

Kable Linna K20, których używam, były wcześniej sprzedawane przez Naima  jako NACA04 od połowy lat 80-tych.

Pierwotnie były to kable brytyjskiego BIC-a przeznaczone (z racji dużego przekroju) do oświetlenia dużych ogrodów.

Nawet nie masz pojęcia w jak wyrafinowanych (i drogich) systemach występują te kable.

Zwykła miedź, nawet nie OFC, prawie jak z Castoramy.

I działa. To jest w tym najciekawsze.

Miałem te kable z systemem naima (chyba potem był model K30 czy 40?) Strasznie zamulały brzmienie i cięły górę. Kiedy poznałem inne, pozbyłem się ich bez wahania. Jedyny argument za nimi to niska cena i rzeczywiście wyglądają jak kable ogrodowe, więc w sumie i tak stosunkowo drogie jak do ogrodu.

4 minuty temu, Seyv napisał:

Tak. A Ty co jasnowidzisz, że tu jesteś?

Jeśli nie słyszysz wpływu okablowania na dźwięk to oznacza, że albo masz pętle masy albo jesteś głuchy albo Twój system składa się z "jamnika" lub innego boomboxa innej możliwości nie ma 😄 stawiałem na to pierwsze ale jeśli twierdzisz, że to drugie lub trzecie to przynajmniej sprawa staje się jaśniejsza.

Fajnieś sobie to wszystko wytłumaczył.

Zawsze to jakaś ulga, gdy nastąpi ta wizualizacja "jamnika" lub "głuchoty" u tego, co mu drutki "nie wpływają".

Ileż to razy już takie postawy spotykałem.

Żyj sobie w tej iluzji i dalej walcz dzielnie z "problemami", które sam sobie imaginujesz. 

• Moderatorzy
1 minutę temu, iro III napisał:

Żyj sobie w tej iluzji i dalej walcz dzielnie z "problemami

Ale ja nie mam żadnych kablowych problemów 😉

Znam osobiście kilkudziesięciu audiofili i żaden nie zaprzecza wpływowi okablowania na dźwięk (jedni przypisują temu większy wpływ inni mniejszy ale jednak każdy z nich się z nim spotkał). Jeszcze większą ilość znam online i jest podobnie. Poza paroma osobami na tym forum nie ma nikogo kto by temu zaprzeczał a Ty zdaje się, że wjedziesz tu prym. Czy to Cię nie niepokoi? Jest to jednak mocne odejście od szeroko rozumianej normalności. A Twoja determinacja w udzielaniu się w takich tematach jest wręcz chorobliwa. Nie piszę tego złośliwe ale zastanów się nad tym poważnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi